Úterý 26. března 1991

Konštatujem, že snemovne sú schopné uznášania a pýtam sa poslancov Snemovne národov, či súhlasia s tým, aby sa čas rečníckych príspevkov redukoval na maximálne 10 minút?

(11.00 hodín) Kto súhlasí s týmto návrhom? (Padesát šest.) Päťdesiatšesť. Ďakujem.

Kto je proti? (Čtyři.) Štyria. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Devatenáct.) Devätnásť. Ďakujem.

Snemovňa národov tento návrh schválila.

Teraz budú rozhodovať poslanci Snemovne ľudu. Pýtam sa, kto je pre tento návrh? (Šedesát devět.) Šesťdesiatdeväť. Ďakujem.

Kto je proti? (Tři.) Traja. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Jedenáct.) Jedenásť. Ďakujem.

I Snemovňa ľudu tento návrh schválila.

Konštatujem, že obe snemovne súhlasia s tým, aby trvanie jednotlivých diskusných príspevkov nepresiahlo dobu 10 minút. od tejto chvíle budem príspevky merať.

Teraz s technickou poznámkou vystúpi pán poslanec Ruml.

Poslanec SL J. Ruml: Já samozřejmě nechci polemizovat s předřečníkem, musím jenom konstatovat, že tři zástupci obrody, nikoliv před 17. listopadem, ale už po něm v týdnu od 20. do 24., tedy ještě před zasedáním Ústředního výboru Komunistické strany Československa se sešli v soukromém bytě s panem Hegenbartem, vedoucím 13. oddělení, o kterém sám říká, že toto oddělení mělo nejméně 70 % zaměstnanců placených ministerstvem vnitra. Z těchto tří zástupců obrody byli dva registrování jako tajní spolupracovníci StB a ze strany pana Hegenbarta byl přítomen další, který byl registrován jako důvěrník. To je vše. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlási sa pán poslanec Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Jsem podrobně informován o tom, co pan poslanec Jiří Ruml zde řekl. Mohli bychom na toto téma vést dlouhý spor a myslím, že soud by měl starost, koho označit za toho, kdo není nositelem pravdy. To není předmětem jednání parlamentu. Nechápu význam poznámky pana poslance Rumla jinak než tak, že opět použil něco, co použil ve své zprávě a co považuji v samé podstatě věcí za zavádějící a řekl jsem to jednoznačně ve vystoupení. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Teraz bude hovoriť pán poslanec Tichý, pripraví sa poslanec Pernica, po ňom vystúpi poslanec Jilek.

Poslanec SN B. Tichý: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, můj příspěvek bude určitě kratší, než těch 10 minut. Jde v podstatě o poznámky, které snad zde byly zanedbány.

První poznámka se tyká komise 17. listopadu a zprávy přednesené poslancem Rumlem. Je pravda, že změna v charakteru této komise - z komise, která měla bdít nad dohledem na vyšetřování, na komisi, která vyšetřuje sama - že tato okolnost se projevila ve výsledcích pozitivně, že mohlo být utříděno to, co se ví, co se neví, co je pravděpodobné a co nikoli. Domnívám se, že tato zpráva se může stát podkladem k tomu, aby se další činnost této komise účelně orientovala.

Nyní mám pár poznámek o otázce lustrací. To nejlepší, co na tom pátku i na dnešku bylo, že ten seznam spolupracovníků nebyl tak dlouhý, jak dlouhý být mohl. To nejhorší co na tom bylo, je naprostá nevyváženost hlasů pro a proti. Ten seznam byl krátký - měl 10 lidí. Mně se v té souvislosti vybavil na mysli jiný seznam. A sice seznamy tisíců a tisíců lidi, který se otiskuje v Lidových novinách a kde se jedná o ty, jimž nemůže být doručen rehabilitační rozsudek. Myslím si, ze příčinná souvislosti mezi těmito seznamy existuje, nemusíme ani dvakrát hádat. jaká.

Nyní co se týká našeho národního charakteru. Padla zde biblická přirovnání.Uvedu jenom jednu svoji vlastní zkušenost. Potkal jsem kdysi přítele, bývalého spolužáka, který se za totalitních dob vyšplhal na žebříčku nomenklatury hodně vysoko: a připomněl jsem mu jeho dřívější názory jisté závady v tom praktickém reálném socialismu. Odpověděl mi na to: "Co děláš? Pokud to krachne, tak nám hrozí jenom demokracie a s demokracií se můžeme samozřejmě vždycky dobře aranžovat." Nepochybuji, a dobře vím, že tento muž je nyní neobyčejně kovaným demokratem a dovede vyložit všechna demokratická pravidla od"a" až do"zet". Myslím si, že podobná vystoupení už zde také zazněla. odpusťte, ale jsem proti tomu, aby se pracovníci StB démonizovali. Jsou to totiž jenom lidé, dokonce takoví, kteří nám na počkání v samoobsluze sdělili, že vás do seznamu zapsali jenom náhodou, aby měli čárku. Ale vzpomněl jsem si na jeden citát Karla Čapka -"Člověk nezasluhuje jiné spravedlnosti, než lidské". Tady nám Karel Čapek trochu uhnul.

My dobře víme, že jinou spravedlnost nebo nespravedlnost na světe nemáme. Musíme se právě proto držet jenom jí. Z toho důvodu mi dovolte, abych ještě charakterizoval i příspěvky, které zde odezněly. Vážení poslanci, tyto příspěvky, zejména ty, které byly proti, nebyly určeny pro vaše uši. Ty byly určeny těm u televizorů, kteří vědí ještě měné než my o tom, co jednotliví pracovníci zde jmenovaní dělat mohli nebo nedělali. Je to tedy s podivem, ale tyto argumenty by měly být předneseny u soudu a nikoliv zde. Zde nemáme možnost je vůbec posuzovat a tím méně možností má také k posuzování celý český a slovenský národ a jiní, kteří tady toto vysílání sledují. Domnívám se tedy, že bude účelné, abychom s touto diskusí velice brzy přestali, přešli k práci na zákonech a obhajobu těmto poslancům určili skutečně před soud, aby do té doby než soud rozhodne, byl jejich poslanecký mandát sistován.

Prosím, aby toto bylo zaznamenáno jako můj návrh. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Konštatujem, že do rozpravy sa písomne prihlásilo ešte 25 diskutujůcich. Každému jednotlivému z nich dávam ku zváženiu, aby si ešte raz rozmysleli, či trvajú na svojom vystúpení.

Teraz pozývam poslanca Františka Pernicu. Pripravi sa poslanec Rynda, po ňom poslanec Jilek.

Poslanec SN F. Pernica: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, před 4 dny byl Federálnímu shromáždění předložen výsledek mnoha set hodin práce komise 17. listopadu, tykající se lustrací poslanců Federálního shromáždění.

Tato komise nám předložila přesně to, co jsme od ní chtěli. To jsme si zde také odhlasovali. Jsme dnes svědky, že mnozí řečníci mají výhrady vůči této komisi. Komise postupovala přesně tak, jak jsme chtěli. Pozorně jsme poslouchali obhajoby těch, jejichž jména byla přečtena a chtěl bych jim sám věřit. Podle mého názoru bylo těmto lidem nejvíce ublíženo příslušníky StB, kteří je podle nich zanesli do registrů svazků, aniž by o tom věděli. Překvapuje mě proto, že tito kolegové nežalují ty členy StB, kteří se tím dopustili trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Členové komise jsou vázání zákonem č. 102 o státním tajemství.

Proto žádám předsednictvo, aby dalo hlasovat o tom, aby tyto materiály byly pro nás jako pro potřebu zveřejněny, odtajněny.

Panu kolegovi Sacherovi, který zde řekl, že osoby, které se seznámily s registry svazků jich mohou zneužít, bych chtěl říci, že to beru jako útok na jednotlivé členy komise, kterým jsme dali my svým hlasováním důvěru. (Potlesk.) Ještě bych požádal pana poslance Kanise, který zde hovořil o tom, že zpráva nebyla vyjasněna - myslím, že dnes má KSČS největší šanci vydat ty lidi, kteří jsou opravdovými viníky, předložit zprávu od roku 1929, ale pravdivou, ne tak, jak byla nám předkládána ideology ve školách. (Potlesk.) Nyní má šanci opravdu se obrodit. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Prosím všetkých doterajšich rečnikov, ktori mali nejaků žiadosť smerom k Predsedníctvu Federálneho zhromaždenia v tejto súvislosti a pozmeňovacie návrhy, aby ich odovzdali pisomne mne, alebo podpredsedovi Snemovne národov pánu Sokolovi.

Poslanec Ivan Rynda sa vzdal možnosti vystúpiť.

Vystúpi pán poslanec Jílek. Po ňom sa pripravi poslanec Kladivo a ďalej pán poslanec Jurečka.

Poslanec SN J. Jílek: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážení poslanci, naskýtá se otázka, proč jsou komunističtí poslanci tak znervóznělí. Komunisté správně předvídali, že lustrace zasáhnou levici a především Liberální klub občanského fóra. Avšak informační disketa č. 2, šířena do okresů, svědčí zejména o tom, že s dopadem do své strany zkrátka nepočítali. Sotva zformované křidlo středu a levice utrpělo šrám, a tak jsme v pátek byli svědky, a s námi i milióny lidi u obrazovek, předem připraveného frontálního postupu této skupiny poslanců, kteří zpochybnili činnost a závěry lustrační komise. Někteří šli dokonce tak daleko, že zpochybnili verdikt komise, třebaže jen na podkladě ošidného osobního poznání některého ze jmenovaných poslanců. Přitom jsou známy případy, kdy se v jedné rodině vyskytoval agent i disident. Tím, že se neopodstatněně zpochybnil určitý případ, zpochybnily se všechny případy. Tento přístup mi připadá nezodpovědný. Nikdo se totiž nemůže za nikoho zaručit. Vždyť komise nemohla říci: "Pane poslanče, vás herecký výkon je obdivuhodný, ale nechává nás chladnými, protože máme složku vámi psaných zpráv, složenky s částkami na vaše jméno za poskytované "služby", a mimo to jste nebyl v rodině sám". Komise byla v obtížném a nezáviděníhodném postavení a svůj vnitřní boj úspěšně vybojovala. Nyní je na nás, abychom se s nepříjemnými fakty vyrovnali.

Dovolte, abych odcitoval z jedné alegorie: "Takto promlouvaje ke Krišnovi, k pánu smyslů, Adržunah zakončuje, řka: "Nebudu bojovat!" a s těmito slovy se odmlčel. Jelikož však i nadále uprostřed obou armád, proléval u svého smutku, Krišna usmívaje se promluvil na něho takto: "Pláčeš pro ty, kteří si nezaslouží tvého smutku, Ardžune. Ačkoliv mluvíš moudře, ti, kteříž jsou ještě moudřejší, netruchlí ani pro živé, ani pro mrtvé...".

Členové komise, každý jeden, právě za nás museli vybojovat podobný vnitřní svár, měli na paměti všechny aspekty a svůj úkol beze zbytku splnili.Oni se rozhodli a teď je na nás, abychom ten svůj úkol splnili tak, jako oni. Lustrace se totiž nesmí zastavit na úrovni federace. Z mnoha důvodů podporuji požadavek na zveřejnění tajných spolupracovníků, jak to provedli v Německu. Jsem rovněž pro odtajnění inkriminovaných materiálů 17. listopadu. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Hovorí poslanec Kladivo. Pripraví sa poslanec Jurečka. Po ňom poslanec Smržík.

Poslanec SL A. Kladivo: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, při pátečním jednání našeho parlamentu i dnes, odezněla již celá škála názorů, návrhů a připomínek k práci lustrační komise a vůbec k projednávání celé zprávy. osobně se plně připojuji k názorům, které poukazovaly na nedostatečnou práci lustrační komise v tom smyslu, že zde uváděným tzv. agentům nebyla vůbec dána možnost se nejprve hájit dle našeho právního řádu a také, že jasné důkazy svědčící o nevinně nařčených ze spolupráce s StB na základě zápisů v registrech svazků nebyly u všech ve stejné míře použity v jejich prospěch. Úmyslně říkám u všech.

Z vystoupení poslance Miloše Zemana jsme se dozvěděli, že ve dvou případech výpověď řídících důstojníků StB o poslancích evidovaných jako agenti, vedla ke zrušení jejich pozitivní lustrace. Stejně tak jsme se dozvěděli, že měl-li být poslanec čten jako agent StB, rozhodovalo o tom v jednom případě hlasováním členů lustrační komise a pouze jeden hlas mohl rozhodnout pro ano. Kde je tedy proklamovaná nezvratná věrohodnost v registru svazků? Výše uvedené mě vede k otázce, kolika metry se vlastně měří. Existuje snad zvláštní metr pro ty poslance, kteří předložili sice nezvratný důkaz o své nevinně, ale kteří cílevědomě a dlouhodobě prosazují oprávněnou samosprávu Moravy a Slezska a volební program svého hnutí?

V průběhu víkendu na schůzích a při osobním jednáni, měl jsem možnost hovořit s desítkami lidí v různých částech Moravy, převážně i mými voliči. Nejenom, že stejně jako já nevěří ve vinu poslance Bárty a Tomise a většiny dalších zde vyjmenovaných, ale v jejich očích vážně utrpěla vážnost našeho parlamentu. Nemohou pochopit, stejně jako i řada nás poslanců, že někteří členové parlamentu, zdůrazňuji, demokratického parlamentu, jsou schopní na půdě parlamentu, porušit svůj, před nedávném přijatý zákon.

Existuje presumpce neviny. Podezřelý nesmí být jmenován před jasným prokázáním své viny a nabytí právní platnosti rozsudku vyřčeného soudem. Na našem zasedání prý nikdo nebyl obviněn. Bylo pouze konstatováno, kdo má záznam v registru svazků. A to samo stačilo jako důkaz o vědomé spolupráci s StB jako agenta, bez ohledu na možnou nepravdivost tohoto záznamu. "

Lustrační komise neprokazovala vinu a nevinu, ale přesto všem jmenovaným bez ohledu na skutečnost, zda jsou vinní či nevinní bylo doporučeno, aby z parlamentu odešli.

Nejsem právník, ale podle mého soudu by byl odchod přiznáním viny. Je třeba vinu nezvratné prokázat, zveřejnit a potom, nechť opravdoví viníci odejdou. Nemají tu co dělat.

Poslance Tomise znám poměrně krátkou dobu. od voleb je jedním z těch, kteří důsledně hájí volební program svého hnutí. Byl jsem také na vojně, nikoliv sice jako aktivní důstojník, ale zcela jasné si pamatuji, že jednou ze základních povinnosti vojáků a důstojníků bylo sledovat pohyb cizinců v blízkosti vojenských objektů. Zkrátka ostraha před vnějším nepřítelem. To je snad úkolem každého vojáka i v té sebedemokatičtější armádě světa.

Poslance Bártu znám asi 20 let. Dostal jsem se po řadě mých soudních stání po roce 1968, kdy jsem dostal výpověď ze zaměstnání jako člověk antisocialistický, antikomunistický, antisovětský a já nevím kolik ještě těch anti bylo, na jedno pracoviště na zvláštní škole, kam byl po předchozích ztrátách zaměstnání přeložen i on. Dokonce jsme přes zákaz odboru školství a stranických orgánů spolupracovali na některých výzkumných pracech, které však nesměly být po celou dobu totality zveřejněny. Sám jsem se spolu s ním zúčastňoval schůzek s disidenty. Jsou k dispozici naprosto věrohodní svědkové, kteří mohou potvrdit absolutní spolehlivost poslance Bárty v mlčenlivosti a protirežimových aktivitách. Například jeden z nich organizoval tisk protitotalitních materiálů v letech 1984 až 1989. Mnohé z těchto materiálů konzultoval s ním. I když byl tento svědek několikrát vyslýchán Státní bezpečností, bylo to vždy pro jiné záležitosti. Jakákoliv zmínka docenta Bárty před StB by byla znamenala pohromu pro tohoto svědka i odhalení jeho spolupracovníků. V jiném případě spolupracoval s jedním chartistou a politickým vězněm na analýzách stavu totalitního režimu. Výsledky jeho práce byly součástí materiálů zasílaných zahraničním státníkům nebo publikovány v emigrantském tisku. Tak bych mohl pokračovat. Vždy stál názorově i jednáním proti totalitnímu režimu, bez ohledu na důsledky. Nikdy nikomu neuškodil, naopak pomáhal. Tak, jak po dobu 2 desítek let žil, by rozhodně agent a spolupracovník StB žít nemohl. Jeho děti se nedostaly nebo nesměly dostat na vysokou školu, člověk vědecky pracující nesměl nejen publikovat, ale ani své práce a názory přenášet v úzkém kruhu spolupracovníků. Byl nucen žít ve vědecké i občanské izolaci a s platem 2 050, - Kčs.

Měl a má i své nepřátele. Pro vždy své nekompromisní a přímé postoje a neschopnost ohýbat hřbet. To platí i pro dnešní dobu, kdy stojí v čele Hnutí za samosprávnou demokracii.

V podzimním období jsem vyslechl nechtě v tomto parlamentu krátkou úvahu: "Když zlikvidujeme Bártu, zlikvidujeme snahy o Moravsko-slezskou samosprávu." (Šum v sále.) Ano, bylo to tady v kuloárech! Těch útoků a napadání bylo tolik, že jsem přesvědčen dnes už o pravdivosti této sentence.

To, že průkazný dokument svědčící o nevině poslance Bárty, který lustrační komisí nebyl vůbec vzat v potaz, mě v tom jen utvrzuje. Potvrzuje se tu jeden z maximů La Rochefoucauld: "Zlo, které pášeme, nepůsobí nám tolik pronásledování a nenávisti, jako naše vlastnosti dobré."

Opět tu ale začíná bujet podhoubí podezíravosti, paranoidního vnímání a tendence k bludnému výkladu jevů, které spolu v realitě nesouvisejí. Na půdě parlamentu se začínají probouzet tyto vlastnosti inkvizitorského ducha.

Za této situace apeluji na zdravý rozum, rozvahu a zodpovědnost celého našeho poslaneckého sboru. Neotvírejme stavidla riziku opakování procesů padesátých let, ani opakování Husákovské normalizace let sedmdesátých. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Nyní vystúpi pán poslanec Jurečka, pripravi sa pán poslanec Smržík a potom vystúpi pán poslanec Pospíšil.

Poslanec SL J. Jurečka: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, přihlásil jsem se do diskuse už v pátek, protože na mě střídavě padal smutek a vztek. Smutek tehdy, když jsem poslouchal obhajoby, které patřily a i dnes patři jinam, a vztek tehdy, když byla zpochybňována činnost a věrohodnost vyšetřovací komise a legitimnost našich vlastních rozhodnutí. Od mé přihlášky do diskuse vystoupila řada kolegů s tím, co jsem měl na mysli i já. Přesto dovolte několik poznámek. Býváme zde od jistého kolegy zahrnování historickými údaji a citacemi. Dovolte mi rovněž jednu. Když v roce 1620 vyslovil král Jakub 1. pro svobodu slova a informace, učinil tak s výhradou, že záležitosti státu"nejsou vhodným tématem pro prostý lid nebo běžná shromáždění".

Setkal jsem se o víkendu na dvou mítincích s několika stovkami občanů. Přítomnost televizních kamer v průběhu páteční rozpravy vítala obrovská většina z nich, a tak jsem byl moc rád, že jsme se v této otázce informovanosti veřejnosti odlišili od Jakuba Stuarta, a ani jeden z těch občanů, se kterými jsem se setkal, nechápal naše páteční jednání jako hon na čarodějnice s inkvizičním charakterem, jak je nám podsouváno.

Jistá část shodou okolností levicově orientovaných poslanců zde kromě nedůvěry ve veřejnost vyslovovala a i dnes vyslovuje kritiku tohoto parlamentu za námi odhlasovaný přístup, zpochybňuje práci vyšetřovací komise a lustrace označuje za divný trik určité skupiny poslanců a politiků. Jsem kritický a pochybovačný téměř ve všem, ale páteční paušální kritiku vyšetřovací komise, kterou zde přednesl akademik Čič, nebo dnešní nehoráznosti poslance Kanise co nejrozhodněji odmítám. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP