Středa 27. února 1991

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Obávam sa pán poslanec, že je to skôr záležitosť ministra vnútra. Ďalej prosím pani Danu Němcovú.

Poslankyně SL D. Němcová: Vážený pane předsedající, vážení přítomní zdržím vás jen chviličku, protože občané Otka Bednářová, Jarmila Bieliková, Jan Dus, Zbyněk Hejda, Jan Lopatka, Václav Malý, Oleg Pastier, Karel Pecka, Petr Placák, Miloš Rajchrt, Zdeněk Rotrekl, Andrej Stankoviš, Václav Trojan a Miroslav Žilina mě poprosili, abych vám přečetla petici, kterou se na vás obracejí:

"Utrpení statisíců našich občanů, kteří byli protiprávně vězněni a jinak perzekvování za komunistické vlády v letech 1948 - 1989 je znevažováno zlehčováním a zamlčováním podílu viny, který nesou ti, kdo zločiny, nezákonnosti a křivdy páchali. Považujeme za protiprávní, nebezpečné a nehumánní, že oběti zastávají v situaci prosebníků, kteří se musejí domáhat minima spravedlnosti, zatímco pachatelé se těší nejen beztrestnosti, ale i privilegiím. Žádáme proto Federální shromáždění, aby:

1. Tehdejší vedoucí činitelé KSČ nebyli vyvázáni z trestní odpovědnosti za minulé zločiny, nemluvě o různých neoprávněných výhodách. Dokud jediný politický vězeň oloupený o léta života bude mít nižší důchod než z titulu své funkce funkcionář KSČ, považujeme to za nemravnost.

2. Prohlásilo StB za zločineckou a teroristickou organizaci. Žádáme, aby byla vyvozena trestní odpovědnost z faktu, že ačkoli byli příslušníci StB veřejnými činiteli, užívali ve styku s občany i organizacemi falešných jmen a falešných hodností a tím zneužívali své pravomoci. Žádáme, aby metody, jimiž získávala StB občany pro konspirativní spolupráci, t.j. zejména pro vydírání a úplatkářství, byly kvalifikovány jako trestný čin.

3. Žádám, aby Federální shromáždění důkladně prověřilo personální obsazení a činnost vojenských a civilních soudů, vojenské prokuratury a inspekcí ministerstev vnitra a zjistilo, proč příslušníci StB, kteří se dopouštěli trestných činů, týrali vyslýchané, ponižovali je a okázale porušovali zákony, organizovali perzekuci v zaměstnání, znemožňovali občanům cestovat, nezákonným zadržováním i jinak omezovali jejích osobní svobodu apod., ač byli svými obětmi identifikováni, stále nejsou trestně stíháni.

4. Protože už jednou se v našich nedávných dějinách stalo, že utajení jmen konfidentů politické policie ohrozilo stabilitu státu a významně přispělo k vytvoření podmínek pro státní převrat v roce 1948, navrhujeme, aby pro výkon všech funkcí ve státní a obecní správě, pro kandidaturu k volbám do zastupitelských orgánů na všech stupních a k práci v civilní bezpečnostní službě platila podmínka, že uchazeč nebyl příslušníkem ani agentem StB, respektive kontrarozvědky. Navrhujeme, aby povinnost předkládat čistý výpis z registru (tedy bez záznamu "TS") a doklad o tom, že uchazeč nebyl příslušníkem StB, respektive kontrarozvědky, byla pro výkon zmíněných funkcí uzákoněna. Společenským organizacím, spolkům a církvím ať se zajistí možnost vyžadovat obojí podle vlastního rozhodnutí.

Toto jsem slíbila, že vám přečtu. Je to trochu nošení dříví do lesa, protože naše veřejnost vznáší na toto téma podobné požadavky. Je to asi tím, že máme pocit, že ta naše kára se zastavila v bahně a že když to bahno rozdupeme, zmizí. Ale měli bychom dát pozor, aby necákalo příliš okolo. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: S ďalším príspevkom sa prihlásil poslanec Gyimési.

Poslanec SL J. Gyimési: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy a páni, jedným z prvých rozhodnutí tohto parlamentu bolo znovu založenie československej skupiny Medziparlamentnej únie. Táto najstaršia svetová organizácia oslavovala v septembri 1989 100. Výročie založenia. Pri tejto príležitosti bola jej slávnostná konferencia v Londýne, ktorá vyzvala parlamenty, aby ustanovili výbory alebo komisie, špecializované parlamentné orgány na sledovanie dodržovania ľudských práv doma, aj za hranicami.

V náväznosti na túto výzvu Komisia ľudských práv Medziparlamentnej únie zostavila zoznam existujúcich parlamentných orgánov členov Medziparlamentnej únie a zistila, že zo 113 členov 75 parlamentov má výbor alebo komisiu ľudských práv, 8 parlamentov ju založilo po výzve londýnskej konferencie a zbytok parlamentu ju nemá.

Náš parlament patrí, bohužiaľ, do tej menšej skupiny, čo nás môže mrzieť o to viac, že v máji 1990 poprvýkrát v histórii bola naša republika zvolená medzi 43 členov komisie OSN pre ľudské práva na obdobie 1991 až 1993, ako prejav uznania za hlboké demokratické zmeny.

Práve tento fakt ma primäl k tomu, aby som menom iniciatívnej skupiny poslancov predložil návrh na ustanovenie stálej parlamentnej komisie pre ľudské práva a menšiny. Pridávam k ľudským právam aj menšiny, vracajúc sa teraz, po schválení kompetenčného zákona k návrhu, ktoré tu už odzneli.

Problematika menšín zostala v právomoci Federálneho zhromaždenia. Preto dnes už nič nebráni tomu, aby sme logicky doplnili náplň činnosti komisie pre ľudské práva aj o problematiku menšín. Obraciam sa preto na Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia, respektíve aj na Predsedníctvo snemovní so žiadosťou o prerokovanie tohto návrhu a zaujatí stanoviska na najbližšej spoločnej schôdzi.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem poslancovi Gyimésimu. Teraz nás čaká hlasovanie o dohodovacom riadení. Pri hlasovaní vychádzame z iniciatívneho návrhu pána poslanca Zemana k návrhu zákona o strategickom plánovaní, keď 19. novembra minulého roku nedošlo k súhlasnému uzneseniu snemovní. V tejto súvislosti sa doporučilo podľa § 26 odstavca 1 zákona o doteraz platnom hlasovacom poriadku, aby návrh predložilo Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia. Podľa ustanovenia bolo možné doporučiť buď nové prerokovanie veci, alebo, aby sa uskutočnilo dohodovacie jednanie. Predsedníctvo vec prerokovalo a navrhlo dohodovacie konanie. Mám povinnosť požiadať vás o súhlas s návrhom na komisiu pre dohodovacie konanie. Rovnako tak vás požiadam o súhlas s navrhnutými poslancami za Snemovňu národov.

Chcem sa teraz opýtať, či na návrh Predsedníctva Federálneho zhromaždenia súhlasíte s tým, aby sa konalo dohodovacie konanie v záležitosti zákona o strategickom plánovaní. S technickou poznámkou sa hlási poslanec Mečl.

Poslanec SN J. Mečl: Chci se zeptat, jestli předsednictvo Federálního shromáždění skutečně zvážilo všechny možnosti. Nezdá se mi, že by u tohoto zákona bylo nezbytné dohodovací řízení. U zákona o mimosoudní rehabilitaci jsme došli k jednoduššímu řešení. Tady bychom mohli zvolit nové projednání ve sněmovně, která návrh zákona nechválila, nebo vybrat některé výbory, které by věc znovu projednaly a přišly s upraveným návrhem do příslušné sněmovny. Dohodovací řízení pro tuto otázku je nadbytečné.

Předsedající předseda AN M. Šútovec: Prerokovali sa v predsedníctve všetky alternatívy a nakoniec sa predsedníctvo priklonilo k názoru pána poslanca Zemana. Pán poslanec Zeman, objasnite situáciu z vášho hľadiska.

Poslanec SN M. Zeman: Vážení kolegové, nechci vás zdržovat sporem, který dnes už po několika předběžných setkáních nemusí být tak dramatický, jak se jevil při prvním projednávání. Jde nám jednak o tom abychom se seznámili s tím, které pozměňovací návrhy při tomto projednávání byly a nebyly přijaty, jednak aby se v rámci dohodovací komise za účasti ministra strategického plánování Pavla Hoffmanna sešli zastánci i odpůrci názorů na užitečnost strategického plánování a jeho institucionálních forem a pokusili se formou jakési týmové práce najít přijatelný konsensus, pokud se nám to samozřejmě podaří. Domníváme se, že je účinnější forma práce, která také více šetří váš čas, totiž čas celého pléna, jestliže toto budeme projednávat v relativně malé skupině, s jejímž návrhem vás předsedající obeznámí. Navrhujeme jako předsedu této skupiny poslance Občanského fóra Jana Sokola, než abychom to projednávali na plénu, případně ve výborech. Čili považujte to v podstatě za návrh, který vychází z principu informační hygieny; nic jiného v tom není.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Tak po tomto dám hlasovať o návrhu, či sa má uskutočniť dohodovacie konanie. Upozorňujem pána poslanca Kavana, že sedí v nesprávnej snemovni. Ešte jedna technická pripomienka.

Poslanec SN M. Roubal: Na základe nových skutočností ohľadom tohto zákona by som navrhoval, aby sa tento zákon vrátil na prejednávanie v garančných výboroch.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Slovo má pán poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Jenom, pane předsedající, procedurální upozornění, že i v české i ve Slovenské části Sněmovny národů musí být nejméně po 38 poslancích, abychom mohli o čemkoliv hlasovat, ale zatím se nám to v České části povedlo asi na 5 vteřin. Zřejmě je tu těch 38 poslanců, ale musí se usadit. Ale zatím nelze hlasovat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec. Sledujem situáciu, pán poslanec. Žiaľbohu, zdá sa, že nedosiahneme skórum v českej časti Snemovne národov. Ešte, keď je niekto v priľahlých miestnostiach, prosím, nech sa dostaví. Potrebujeme 38 ľudí v každej častí.

Zatiaľ vám podám niekoľko informácií. Uvidíme, či sa podarí naplniť tabuľkový stav, alebo nie.

Správa pre poslancov branných a bezpečnostných výborov Snemovne ľudu a Snemovne národov, (členovia vlády sa ospravedľňujú). Ďakujem členom vlády, myslím, že nemusíme vyžadovať ich ďalšiu prítomnosť.

Teda výbory branné a bezpečnostné obidvoch snemovní sa zídu vo štvrtok 28. 2. o 9.30 hodine v miestností X. Na programe rokovania je návrh zákona o Kancelárii prezidenta.

(Na světelné tabuli byl dosažen požadovaný počet přítomných.)

Dosiahli sme počet. Kto je za to, aby sa konalo dohodovacie konanie vo veci príslušného zákona? Musia hlasovať obidve snemovne naraz. Kto je za to, aby sa uskutočnilo také konanie? (Hlasuje se.) (Čtyřicet tři.) Štyridsaťštyri. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet jedna.) Dvadsaťjeden.

Hlasuje Snemovňa ľudu. Kto je za prerokovanie dohodovacieho konania? (Hlasuje se.) (Třicet sedm.) Tridsaťsedem. Ó je!

Kto je proti? (Pět.) Päť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet pět.) Dvadsaťpäť.

Musíme pristúpiť na návrh, aby sa problém vrátil do garančných výborov.

Poslanec SL J. Sedlák: Pane předsedo, nechtěl bych navádět ke druhému hlasování, i když je to tady módní v parlamentu, ale tím chybělo v obou sněmovnách proti součtu 15 - 20 hlasů.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Je mi ľúto, ale nemôžem opakovať hlasovanie.

Poslanec SL V. Benda: Pane předsedající, já se ovšem domnívám, že je stejně tak nutné provést hlasování, má-li se zákon vrátit do garančních výborů.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Práve sa chystám dať hlasovať, pán poslanec. Už som to naštartoval. Práve som to naštartoval. Ovšem, ľutujem, ale v Snemovni národov opäť nie je príslušný počet. (Po chvilce.) Je. Prosím, kto je za to, aby sa zákon vrátil do garančných výborov? Hlasuje Snemovňa národov! (Hlasuje se.) (Čtyřicet šest.) Štyridsaťšesť.

Kto je proti? (Jeden.) Jeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Šest.) Šesť. Ďakujem.

Prosím, kto v Snemovni ľudu je za to, aby sa zákon vrátil do garančných výborov? (Hlasuje se.) (Šedesát dva.) Šesťdesiatdva.

Kto je proti? (Dva.) Dva.

Kto sa zdržal hlasovania? (Osm.) Osem. Ďakujem.

Konštatujem že obidve snemovne rozhodli, že zákon sa má prerokovať vo výboroch, ktoré za neho prebrali garanciu.

(Po chvilce.) Hlasovanie je zmätené. Poslanec Benda ma presvedčil, že tam bolo len 37 ľudí, zatiaľ čo malo byť 38. Ovšem, keď nebude tých 7 na mieste, potom sa nedohlasujeme. To jednoducho neide a budeme musieť tento bod stiahnuť z programu. Alebo budeme hlasovať do 10 hodiny do večera. Faktom je, že bolo 38 poslancov a je 36. Nepokladám to za veľmi disciplinované chovanie.

Hlasovanie bolo zmätené, nebolo dostatočné kvórum. Odkladám hlasovanie na najbližšiu príležitosť.

S faktickou poznámkou sa prihlásil prvý podpredseda Federálneho zhromaždenia pán Jičínský.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Považuji za nezbytné, vážení kolegové, velmi důrazně se ohradit proti insinuaci poslance Sedláka, že v tomto parlamentě je módní několikeré hlasování. To není pravda, nic takového se tu neděje, pokud bylo někdy použito toho, že se korigoval výsledek hlasování, když byly zjištěny nedostatky ve fungování technického zařízení, bylo to parlamentem řádně schváleno. Čili neměli bychom sami znevažovat sebe. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Niekoľko informácií: výbory - zahraničné informujem, že sa zídu zajtra o 9.00 hodine v miestnosti 214.

Schôdze výborov pre plán a rozpočet rovnako o 9.00 hodine v miestnosti X, ale v tejto miestnosti už zasadajú branné a bezpečnostné výbory. Prosím, aby si výbor pre plán a rozpočet vec ujasnil a podal informáciu.

Poslanec SN M. Tahy: Hospodárske výbory sa zídu v utorok 5. marca o 15.00 hodine. Budeme pokračovať v prerokovávaní zákona o vlastníctve pôdy. Prosím pánov poslancov, aby si preštudovali materiály, ktoré sme dnes dostali, prípadne si ich vyzdvihli u tajomníka, pokiaľ ich ešte nemajú a cez víkend aby ich dôkladne preštudovali.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ústavno právne výbory sa zídu 28. februára o 13.00 hodine v miestnosti 274. Výbory sociálne a kultúrne rovnako zajtra 28. februára v miestnosti 209, o 9.00 hodine.

Poslanec SN M. Zeman: Branný a bezpečnostní výbor, díky své agresivitě nás vytlačil z řádně objednané místnosti X. Jako hodní ekonomové ustupujeme a výbory pro plán a rozpočet se sejdou zítra v 9.00 hodin v místnosti 214.

(Hlas z pléna: Schůzka poslanců Federálního shromáždění s představiteli Československého olympijského výboru a sportovních svazů je ve čtvrtek 28. 2. v 19 hodin v místnosti č. 534 v 5. patře. Týká se to jak poslanců, kteří se přihlásili k iniciativní skupině, tak i dalších zájemců.)

Poslanec SL V. Benda: Dvě oznámení: za prvé - Klub poslanců Křesťanské a demokratické unie se sejde hned teď v místnosti 534 a za druhé oznamujeme předem, že ve středu 6.3. V 18 hodin v místnosti, která bude ještě specifikována, se sejde Sdružení poslanců pravého středu. Prosím jednotlivé politické kluby, které participují na tomto sdružení, aby informovaly také poslance, kteří dnes nejsou přítomni.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: O slovo sa ešte prihlásil pán poslanec Šebek.

Poslanec SL P. Šebek: Výbory zahraniční, místnost 214, byly už před tím označeny, že je to jejich teritorium.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Takže neopakujme dejiny Európy, ale hľadajme riešenie.

Schôdza poslaneckého klubu Verejnosti proti násiliu zajtra o 19.00 hodine v obvyklej miestnosti na 2. poschodí.

Upozorňujem členov Predsedníctva Federálneho zhromaždenia, že bezprostredne po skončení tejto schôdze sa koná schôdza Predsedníctva federálneho zhromaždenia - jednoúčelová, ktorá vyhlási prijaté zákony. Ešte pán poslanec Hubálek.

Poslanec SL B. Hubálek: Pane předsedající, dámy a pánové, jsem asi narozen na nešťastné planetě. Chtěl jsem vás informovat dříve, ne až takto na konci jednání. Asi před deseti dny jste dostali jednostránkový text, který chci podat jménem Konfederace politických vězňů a dosti značného množství poslanců, jako zákon o době nesvobody. Nechceme fušovat do historie. Kolikrát lakoničnost je vyspělejší, než celé svazky děl. Příkladem je vztah k lakedaimónským, i deska v našem foyeru, jak se T.G. Masaryk zasloužil o stát. Nechci zdržovat jak nyní, tak a ni o starém zákonu - zákon by zněl: "1948 - 1989 komunistická diktatura bezprávím i zločiny zhanobila lidskost a stát". Doufám, že tento zákon podpoříte.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem vám, pán poslanec.

Vážené kolegyne, vážení kolegovia, milí hostia, vážené Federálne zhromaždenie, dovoľte, aby som ukončil dlhú 13. schôdzu Federálneho zhromaždenia, ktorá prijala niekoľko významných zákonov. Veľa práce je pred nami na 14. plenárnej schôdzi.

Prajem vám všetko dobré a pozývam vás do práce už na zajtra ráno.

(Schůze přerušena v 19.27 hodin.)




Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP