Středa 30. ledna 1991

Tento návrh jsme projednávali v ústavně právních výborech, kde nebyl doporučen, protože sleduje majetkové cíle. Kromě toho toto oprávnění, které žádá poslankyně Samková, může udělat i prokurátor. Nemohu to doporučit, neboť jsem vázán míněním výboru.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasovat budou poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Patnáct.) Patnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Tři.) Tři. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet.) Třicet. Děkuji.

Táži se poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice, kdo je pro nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Šest.) Šest. Děkuji.

Kdo je proti? (Dva.) Dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet čtyři.) Třicet čtyři. Děkuji.

Sněmovna národů pozměňovací návrh nechválila.

Hlasovat bude Sněmovna lidu. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (Třicet jeden.) Třicet jeden. Děkuji.

Je někdo proti? (Šest.) Šest.

Kdo se zdržel hlasování? (Padesát devět.) Padesát devět.

Také poslanci Sněmovny lidu návrh neschválili. Prosím o další pozměňovací návrhy.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Patočka: Další pozměňovací návrh je návrh poslance Vosčeka. Jedná se pouze o upřesnění zákonné citace. Škrtne se tečka a napíše se "v trestním zákoně".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pokud pan Vosček netrvá na hlasování, nebudeme o tomto hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Patočka: Dalším pozměňovacím návrhem je návrh poslance Černého, který se týká § 2 odstavec 3, kde je navrhováno: "Je možné ve lhůtě do 30 dnů od doručení rozhodnutí podat stížnost, jež má odkladný účinek".

Dále navrhuje v článku 2 odstavec 3: "Lhůta pro podání stížnosti uvedená v článku 1 bod 4 proti rozhodnutím vydaným před účinností tohoto zákona začne běžet dnem následujícím po účinnosti tohoto zákona".

Osobně tento návrh nemohu doporučit, protože by to mělo zpětnou působnost a nebyl tak projednán v žádném z výborů.

Předsedající předseda SL R. Battěk: S technickou připomínkou se přihlásil poslanec Černý.

Poslanec SL J. Černý: Dámy a pánové, chtěl bych upozornit na to, že jsem nemohl tuto připomínku vznést, protože zahraničním výborům nebyl přikázán tento zákon k projednání.

Druhá věc, upozornil bych na to, že se nejedná o retroaktivní ustanovení, je běžně přijímáno jako rozhodnutí v soudní praxi, navrácení lhůty. Navíc upozorňuji na to, že samotná dikce je velmi problematická, protože pokud je mi známo, podle trestního řádu je stížnost přípustná proti usnesením, ale v tomto případě se jedná o rozsudek. Neměla by to být v podstatě stížnost. Myslím, že řešením je právě prodloužení lhůty proti lhůtě ze 3 na 30 dnů. Děkuji.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Patočka: Bohužel trvám na svém stanovisku a nemohu doporučit přijetí tohoto návrhu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat. Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Táži se, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku! (Dvacet sedm.) Dvacet sedm. Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet jeden.) Dvacet jeden. Děkuji.

Hlasovat nyní budou poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro uvedený návrh, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko! (Dvacet jeden.) Dvacet jeden. Děkuji.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet jeden.) Dvacet jeden.

Sněmovna národů uvedený pozměňovací návrh neschválila.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny lidu. Táži se, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku! (Padesát šest.) Padesát šest. Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet šest.) Třicet šest.

Sněmovna lidu sice návrh jako celek schválila, konstatuji však, že pozměňovací návrh oběma sněmovnami schválen nebyl.

Prosím o další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Patočka: Další pozměňovací návrh je návrh pana poslance Romana. Týká se § 5.

V § 5 je poslancem Romanem navrhováno na konci první věty za slovy - "nebo druha" - doplnit "a nebo na návrh osoby, jejich práva nebo právem chráněné zájmy byly rozhodnutím dotčeny".

Protože jsme už tento návrh pana poslance Romana projednávali v ústavně právních výborech, kde neprošel, nemohu ho také doporučit.

Předsedající předseda SL R. Battěk: S technickou poznámkou se přihlásil poslanec Senjuk.

Poslanec SN R. Senjuk: Pane předsedo, omlouvám se, ale chtěl bych upozornit na to, že jestliže nepřijmeme tento návrh, tak se nám může stát, že u 20% majetku stát zbrzdí privatizaci majetku na dva roky a sedm měsíců. Toto je totiž blokující ustanovení, které nám zabrzdí možnost převodu majetku v případě majetkových poškození do doby dvou let, než se oprávněná osoba podle tohoto zákona přihlásí přes prokuratury o zrušení trestu. Čili celé dva roky bude muset být tento majetek vyňat z privatizace, a jestliže se potom na něj bude vztahovat zákon o mimosoudních rehabilitacích, tak dalších sedm měsíců. Jestliže toto nepřijmeme. Zbrzďujeme u dosti velkého objemu privatizaci.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To sice nebyla technická připomínka, ale chcete se, pane zpravodaji k tomu vyjádřit?

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Patočka: Tento návrh je skoro stejný, jaký podala paní poslankyně Samková. Oba návrhy jsme ve výboru projednávali a dospěli jsme k tomu, že tam jde hlavně o majetkové zájmy soukromých osob, nikoliv o rehabilitaci. Proto jsme nedoporučili ani v jednom případě tyto návrhy přijmout.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Rozprava, jak známo skončila. Vidím, že se hlásí další, otevřeli bychom tím znovu rozpravu. Nevidím to jako přijatelné! Budeme hlasovat.

Poslankyně SN K. Samková: Upozornila jsem už jednou na tento morální aspekt při svém vystoupení. Upozornila jsem také na to, že si nečiním morální právo někoho z toho důvodu soudit. Vzhledem k tomu, že se jedná o zcela jednoznačně ekonomický aspekt v celé věci, že se jedná o výrazné překročení pravomocí ústavně právního výboru a o jeho snahu řídit věc určitým směrem. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Konstatuji jen, že my máme právo opravit návrh ústavně právního výboru. Připouštím ještě jeden dotaz, ale to už bude všechno.

Poslanec SL K. Novosád: Chci se jen zeptat, zda ústavně právní výbor projednával tuto záležitost i z aspektu zákona o mimosoudních rehabilitacích, nebo zda tento fakt nebral na vědomí.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Patočka: Musím přiznat, že jsme to projednávali skutečně mimo vztah k mimosoudním rehabilitacím. Respektive k mimosoudním rehabilitacím ano, ale aspekty zde naznačené dnes poprvé, že to má široký význam i pro privatizaci, které zde uvedl poslanec Senjuk, ty jsme tedy ve výboru neprojednávali.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dávám tedy hlasovat. Sněmovna se nebude bouřit. Je to moje právo dát hlasovat. Nevidím žádný důchod, abychom měnili nějaký procedurální postup. Hlasovat bude Sněmovna národů, poslanci zvolení v České republice. Táži se, kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Čtyřicet.) Čtyřicet. Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtrnáct.) Čtrnáct. Děkuji.

Táži se poslanců Sněmovny národů ve Slovenské republice, kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Čtyřicet dva.) Čtyřicet dva. Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyři.) Čtyři.

Sněmovna národů uvedený pozměňovací návrh přijala.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny lidu. Táži se poslanců, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku! (Osmdesát pět.) Osmdesát pět. Děkuji.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (Osmnáct.) Osmnáct.

Obě sněmovny pozměňovací návrh přijaly. Prosím pana zpravodaje.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Patočka: Tím jsou pozměňovací návrhy vyčerpány, pokud ovšem nebude třeba ještě hlasovat o změně, kterou navrhl pan navrhovatel - § 34 článek 2. Na začátku rozpravy to totiž upřesnil, takže si myslím, že o tom hlasovat nemusíme.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Jde pouze o formulační změnu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Patočka: Navrhovatel řekl, že v bodě 22 § 34 na závěr je věta: "Ve lhůtě 2 let od účinnosti tohoto zákona" se to nahrazuje slovy "do 1. 3. 1993, jinak zaniká". Smyslem toho bylo, aby nebyli zkráceni účastníci o devět měsíců. Proto se tam dalo do 1. 3. 1993. Jde tam pouze o lhůtu, aby nebyla krácena lhůta dvou let.

Článek druhý byl upřesněn - plnění podle dosavadního znění § 27 zákona č. 119/1990 Sb., která již byla vyplacena, se započtou na jednorázovou náhradu podle tohoto ustanovení ve znění článku 1 bod 18 tohoto zákona. Pak tam byl ještě druhy odstavec odškodnění vyplácená ze stejných důvodů podle jiných předpisů se započtou na odškodnění vyplácená podle zákona č. 119/1990 Sb., o soudní rehabilitaci ve znění tohoto zákona.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Je to všechno. I když šlo o upřesnění navrhovatele, jde přece jen o určitou změnu, kterou lze kvalifikovat jako rozsáhlejší. Byl jsem přitom upozorněn, abych dal o dvou návrzích hlasovat odděleně. Prosím proto zpravodaje, aby jednotlivé části ještě jednou připomenul.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Patočka: Přečtu první část, abychom přesně věděli, o čem hlasujeme. V bodě 22 společné zprávy, v § 34 se závěr ustanovení ve lhůtě 2 let od účinnosti zákona nahrazuje slovy "do 1. 3. 1993, jinak zaniká".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Hlasovat budou poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro uvedenou změnu? (Padesát.) Padesát. Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Táži se poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice, kdo je pro uvedenou změnu v návrhu? (Čtyřicet sedm.) Čtyřicet sedm. Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Dva.) Dva. Děkuji.

Sněmovna národů v obou částech návrh schválila.

Ptám se nyní, kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro uvedenou změnu návrhu? (Devadesát osm.) Devadesát osm. Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Sedm.) Sedm.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP