Pátek 11. ledna 1991

Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající, pane předsedo, dámy a pánové, stačil jsem se rychle orientovat v plánu, který je před námi. Myslím, že bychom opravdu měli ještě zvážit preferenci jednotlivých zákonů a požádat předsednictvo, aby se nad těmito věcmi zamyslelo. Myslím, že ekonomických zákonů je tam poměrně málo a jejich pořadí je podle mého osobního názoru stále ještě takové, že věci opravdu přicházejí pozdě. Některé věci, jako např. statni svátky, se mi nejeví tak důležité a možná že bychom pak zvládli věci tak, ze i vaše soboty by nebyly ohroženy. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Opakujem, že toto nie je na programe dnešného rokovania. Tento program bol ovšem vypracovaný na základe legislatívneho programu vlády, vychádza z uznesení vlády ČSFR, bol prerokovaný predsedníctvom za účasti podpredsedu vlády pána Rychetského a sú tam niektoré zmeny. Okrem toho je uložené predsedom snemovni, aby zabezpečili, aby tento legislatívny program bol prerokovaný vo všetkých výboroch. Na budúci týždeň budete mať možnosť sa k tomu vyjadriť.

Ďalej sa hlási o slovo pán poslanec Kováč.

Poslanec SN M. Kováč: Chcel by som vás poprosiť, aby sme sa znovu spoločne zamysleli nad hlasovaním, pretože otázka spoločného hlasovania má čo do seba. Tento parlament je dvojkomorový, má dve miestnosti na zasadnutia - Snemovňa národov má sedieť zvlášť a aj Snemovňa ľudu zvlášť. Hlasovanie o určitom zákone, bez toho, aby sme o sebe vedeli, by mohlo dopadnúť zle, jedna snemovňa by prijala a druhá nie a potom by bolo dohodovacie konanie. My toto ovplyvňujeme tým, že sedíme spoločne. Napríklad česká časť Snemovne národov dá zákonu 37 hlasov, automaticky slovenská časť mu dá len 15 hlasov a Snemovňa ľudu len 7 hlasov. Keby sa hlasovalo naraz, nemôžeme sa ovplyvňovať. Toto je treba zvážiť. Správne by sme mali sedieť každá snemovňa osobitne a prijímať zákony.

(Faktická připomínka: Mám takový návrh - snad by to nebylo nákladné - upravit hlasovací zařízení tak, aby výsledky byly osvětleny na tabuli až po skončení hlasování. Po čas hlasování by zůstalo příslušné políčko zatemněné. Zároveň by zrušilo zvedání rukou.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Keď ide o verejné hlasovanie, neviem si predstaviť, ako ho neovplyvňovať. Odsúhlasíme si spoločnú schôdzu a máme verejné hlasovanie tým, že zdvíhame ruku. Hlási sa znovu pán poslanec Novosád.

Poslanec SL K. Novosád: Vracím se k tomu, co jsem řekl. Bude třeba přehodnotit zákony podle stupně jejich důležitosti. Navíc by Federální shromáždění mělo požádat vládu ČSFR, aby nám předložila jeden z důležitých zákonů, který zde chybí, a to je zákon o bankovnictví a bankách. Federální shromáždění by v tomto směru mělo projevit svou vůli a požádat vládu, aby tento zákon urychleně předložila.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Znova upozorňujem, že toto budete mať možnosť uplatniť vo výboroch. My to nemáme dnes na programe.

Ďalej sa hlási pán poslanec s faktickou poznámkou.

Poslanec SL M. Malý: Máme to sice uložené, ale blokuje nám to ekonomickou reformu.

Poslanec SL I. Rynda: Vážení kolegové, jestli se nemýlím, tak jsme na předsednictvu probírali legislativní plán vlády a legislativní plán Federálního shromáždění, který na něj nutně navazuje. Padly tam připomínky k návrhům jednotlivých zákonů, jak k ekonomickým, tak k zákonům o životním prostředí. Sám jsem podával návrhy - a to sděluji poslanci Novosádovi - o urychlení některých zákonů. Jestliže ale návrh zákona není legislativně připraven, tak nám nepomůže, když zde budeme chtít z tohoto místa urychlit ekonomickou reformu. Určité práce potřebují určitý čas. Plán není stavěn na základě toho, že všechny návrhy zákonů by byly již připraveny a byly k dispozici a zbývalo by pouze stanovit jejich priority. Návrh legislativních prací Federálního shromáždění je sestaven na základě jednání vlád, který je zpracován měsíc po měsíci a ekonomické zákony jsou tam stanoveny například až na květen, takže my je můžeme projednávat až v červnu. Tento tlak jsme vyvinuli a chcete-li, můžete konzultovat jednotlivé vládní resorty a sami se můžete přesvědčit o tom, na jakém stupni práce jsou a jak dalece je reálné je ve vládě urychlit. My jsme to tak za životní prostředí udělali, ale museli jsme připustit, že některý zákon jsme urychlit nedokázali. Takhle to berte.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Konštatujem, že sme vyčerpali program a končím 11. spoločnú schôdzu Snemovne ľudu a Snemovne národov.

(Schůze skončena ve 13.40 hodin.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP