Čtvrtek 10. ledna 1991

Poslanec SL J. Pospíšil: Dovolím si reagovat na příspěvek poslance Sokola. Práce pro StB byla jistým druhem smlouvy. Byla to jakási pracovní činnost. Člověk by se neměl za svou práci stydět. Nikdo neříká poslancům, co mají dělat. Byla to pouze výzva. Poslanec ji může vyhovět, nebo nevyhovět. Pokud se domnívá, že nečinil nic nemravného, pak přece nemůže mít současné nic proti tomu, aby to o něm bylo známo. On může v parlamentě setrvat a bude to o něm známo.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Tady nejde o erotickou iniciativu pane poslanče. (Smích v sále.) Já jsem vás ale pochopil správné. Promiňte. Slovo má člen předsednictva poslanec Vrabec.

Poslanec SL M. Vrabec: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, stanovisko klubu Slovenskej národnej strany je v podstate zhodné s návrhom na uznesenie, ktorý predniesol poslanec Sokol. Klub poslancov Slovenskej národnej strany to bude podporovať. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Slovo má pan poslanec Suchánek.

Poslanec SL J. Suchánek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych zde připomněl ještě jeden aspekt, který zvýrazní potřebnost očištění všech zákonodárných sborů od lidi, o nichž je zde řeč. Jejích počet jen v našem parlamentě se odhaduje od několika jedinců do desítek. V této souvislosti je mi upřímně líto těch dobrých zákonů či pozměňovacích návrhů, které byly zamítnuty rozdílem několika hlasů a naopak těch špatných, které byly takovýmto rozdílem přijaty. Situace mohla být mnohdy opačná, kdyby zde seděli lidé, kteří mohou hlasovat podle svého svědomí a ne podle toho, jak jim kdosi nařídí či doporučí.

Podporují tímto požadavek lustrací a proti, myslím, není ani první alternativa, o které zde hovořil pan poslanec Benda, jakož i poslanec Hubálek. I sametovost naší revoluce napovídá, že by po zveřejnění jmen spolupracovníků StB nenastala u nás žádná výrazná vlna násilí. Pro toto řešení nepřímo hovoří i argumentace, kterou zde prezentoval poslanec Sokol. (Potlesk.)

Poslanec SN B. Doležal: Zapomněl jsem zdůraznit, že poslanci Liberálně demokratické strany podporují požadavek lustrací v první verzi, jak ho navrhl poslanec Benda.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Hovořit bude poslanec Tomis.

Poslanec SN V. Tomis: Vážené kolegyně a kolegové, já bych chtěl jménem Hnuti za samosprávnou demokracii - Společnost pro Moravu a Slezsko podpořit návrh pana Sokola. Dávám k úvaze, zda komise je schopna při úkolu, který má, ještě plnit úkoly spojené s lustracemi, zda nebude třeba zvolit pro tento úkol komisi zvláštní.

(Faktická poznámka: Jako předseda 11 poslanců Hnutí za Moravu a Slezsko chci říci, že souhlasíme s lustrací, podporujeme ji a žádáme, aby to prováděla komise 17. listopadu kvůli časovému předstihu. (Potlesk.))

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Jsem rád, že obě Moravy se shodly. Ještě jeden hlas zazní z předsedníctva.

Poslanec SL F. Szöcs: Klub poslancov Maďarsko-kresťanskodemokratického hnutia podporuje návrh pána poslanca Sokola.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Písemné se do diskuse přihlásil poslanec Sláma. Dávám mu slovo.

Poslanec SL V. Sláma: Pane předsedající, dámy a pánové, je těžké říci, s čím souhlasit a s čím nesouhlasit. Jestliže se většina vyjádřila tak, že souhlasí, takže kdybych já řekl, že nesouhlasím, tak bych asi dopadl špatně. Já však chci dopadnout dobře, čili s tím souhlasím.

Chtěl bych však říci jinou věc. Obrátil bych se na poslance Jiřího Pospíšila z branného a bezpečnostního výboru a z komise 17. listopadu. On to říká velice dobře. Za svou činnost se nemuseli stydět. Opravdu ne. Potřebují za to dostat odměnu, která jim patří.

Vím, že se teď na ně nemůžeme dívat už s takovými obavami, jako v letech, řekněme 1948 a 1950. Tehdy ti lidé nepůsobili jen venku, ale hříšné dušičky chytali estébáci jako hastrmani do hrníčku. Nemyslete si, že to bylo jen tak jednoduché. Lidé dostávali na lágru 800 Kčs, což byly velmi slušné penízky. V r. 1953 to bylo hodně. Tito odváděli skutečně činnost a jejích takový slušnější výkon znamenal protažení vězení o 2, 3, 4 roky. Nemůže se to brát jen na lehkou váhu. Tito lidé, jako např. ten náš, který nám visel na krku jako stín, tam dostal náš dům za Děkuji, protože nás dostal do kriminálu. On ne, alespoň se o to snažil. Tehdy byla doba jiná, tehdy potřebovali národ zastrašit. Podařilo se jim to dobře v letech 1950. Národ se bál. Někdo však začít tyto věci napravovat musel.

Chtěl jsem říci, že StB dnes už nebyla tak nebezpečná, i když různým lidem dělala stíny, předávali si tu dušičku ze všech stran atd., ale bylo to už spíše z takových rozmarů, protože už nebyli tak vytěžováni, všechno šlo trošičku jinak. Kdyby od těchto lidí byla požadována ta činnost, co v 50. letech, nevěřte, že by byli jiní. Lidé, kteří se dokáží zaprodat, jakkoli, ti se zaprodají vždy.

Věřím, že souboj právníků, který zde probíhá, věřím že pravdu mají. Kolik, prosím vás, bylo nezákonných akci v letech padesátých?Jedna za druhou. Možná, že většina z vás viděla film "Slzy" v televizi, kde byly staré babicky, a kde vykládali muklové, člověk vydrží více než kůň, to si ověřte...že to nějakým způsobem přežili, to je pevná vůle, věřte mi to, prožil jsem to já, celá moje rodina, když o tom hovořím se známými, žádny z nás, co jsme byli zavření nechce, a v žádném případě by nepřipustil, aby se znovu vrátila padesátá léta. Chceme pouze, aby lidi, kteří klamali dříve, aby neklamali dál, abychom šli tam, kam si to národ přeje, k demokracii a svobodě.

Domnívám se, že lze souhlasit s tím, jak to zde řekl pan Sokol, abychom šli až do těch okresních národních výborů, což by bylo důležité. Chceme spravedlnost. Domnívám se, že spravedlnosti docílíme bez těch lidí dříve, co dnes chceme vyndat, než s nimi!

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Hlásí se ještě pan poslanec Sokol.

Místopředseda SN J. Sokol: Chtěl bych navrhnout, že bychom rádi jako Klub poslanců OF přijali návrh poslance Bendy a doplnili do toho seznamu postiženích i náměstky členů federální vlády, a že bychom poslední dva body prohodili, že nejdříve dojde k zveřejnění těch, kteří neodstoupili, a pak teprve k vypracování návrhu zákona, který vymezuje okruh míst a funkci atd. Mám návrh usnesení znovu přečíst? Předsedající předseda SL R. Battěk: Před hlasováním bychom měli vyzvat nejprve poslance, kteří jsou v této chvíli mimo, aby se vrátili do zasedací síně! Hlásí se ještě poslanec Kudláček.

Poslanec SL L. Kudláček: Jen technickou poznámku. Před 10 minutami jsme dali rozmnožit text usnesení pro všechny poslance. Dávám v úvahu, zda by se nemělo vyčkat, až bude materiál v lavicích.

Poslanec SN M. Ransdorf: Chtěl bych ještě podat doplňující návrh:"Federální shromáždění souhlasí s provedením výpisu z trestního rejstříku u poslanců Federálního shromáždění a se šetřením ve věci, týkající se možné spolupráce Federálního shromáždění s jakoukoliv cizí zpravodajskou či výzvědnou službou.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Hlásí se poslanec Kučera.

Poslanec SL P. Kučera: Dávám, přátelé, k úvaze, zda by práce na vypracování právní normy neměla běžet co nejdříve, pokud možno souběžně, protože naše zkušenost z května, kdy jsme se o toto pokoušeli v minulém Federálním shromáždění, a víte, že pokus byl na podnět Federálního shromáždění učiněn i před komunálními volbami, domnívám se, že vypracování právní normy by usnadnilo celou situaci nejenom pro tuto chvíli, ale obecně by prospělo řešení problematiky.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Hlásí se poslanec Lux.

Poslanec SN J. Lux: Souhlasím s tím, aby iniciativní návrh klubu KDU byl modifikován tímto způsobem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, pan poslanec Novosád.

Poslanec SL K. Novosád: Připojil bych se k poslanci Kučerovi, k jeho návrhu. Skutečně se domnívám, že legislativní práce by měla začít co nejdříve, a proto doporučuji, aby byl první lustrován zrovna tento výbor, tedy výbor ústavné právní, aby se zaručila jeho čistota a potom další. (Potlesk.)

Poslanec SL M. Čič: Vážené kolegyne, vážení kolegovia, som za, nech je lustrovaný ako prvý ústavnoprávny výbor, resp. ústavnoprávne výbory, ale odporúčam, aby normu pripravila skupina poslancov a nie výbor.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Hlásí se ještě poslanec Pohanka.

Poslanec SL M. Pohanka: Já také s uspokojením konstatuji, že jsme přece jen byli uznání za jakýsi elitní výbor, o čemž se zde občas pochybovalo. Takže budeme skoro na úrovni předsednictva, které má také přednost.

Chci využít času a trochu se zamyslet nad obavou, snad až příliš úzkostlivou, kterou projevil pan Sokol. Já ovšem nejsem teoretik státu a práva, ale kdybych vycházel pouze z ustanovení příslušných ústavních zákonů, tak Federální shromáždění je nejvyšším orgánem státní moci jako celek. Je pravda, že svou moc odvozuje od poslanců, ale ne od jednotlivého poslance. Jednotlivý poslanec má teoreticky jen jakousi třísetinu, ale nemůže ji uplatnit prakticky jinak než hlasováním v celku. Tu moc má potom až Federální shromáždění jako celek. Toto shromáždění samozřejmě může přijímat zákony a závažná usnesení i pokud se tyká tohoto celku.

Nyní budeme projednávat jednací řád, přijímali jsme zákon o odměnách atd. Domnívám se, že není třeba - možná by k tomu někdo mohl něco říci - brát to tak úzkostlivé. Dokonce podle mne je sporné, zda prvotním nositelem moci je jednotlivý poslanec, zda tím nositelem není až celek všech poslanců, který byl zvolen podle ustanovení o Federálním shromáždění, ne o jednotlivých poslancích.

Když jsme uvažovali o očistě národního života, napadlo mne, že by se mohl zavést úplně opačný princip. Ovšem to pro nás není teď aktuální. V předposledním čísle Respektu si někdo stěžoval, že byl neprávem osočován veřejně, že byl tajným spolupracovníkem, ale že nebyl, a že nemá možnost to dokázat. Dožadoval se možnosti nějakého potvrzení o tom, že jím nebyl. Myslím, že my nemůžeme vyloučit, že byl, i když v evidenci není, ale bylo by možné na žádost lidí vydávat potvrzení o tom, že nejsou v evidenčních pomůckách vedení jako spolupracovníci StB. Toto potvrzení by mohlo být pak vyžadováno třeba i zaměstnavatelem nebo při obsazování různých funkcí. Ale to je otázka budoucnosti.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. O slovo se hlásí první místopředseda pan Jičínsky. Uděluji mu slovo.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Mám poznámku k tomu, co říkal poslanec Pohanka ve vztahu k vystoupení poslance Sokola. Musíme v této věci skutečně velmi přesně rozlišovat politickou, morální a právní stránku věci. My - někteří z vás jsou toho účastníky - jsme před volbami do místnosti č. 026 svolali z iniciativy občanského fora instituci, která se dnes odsuzuje, ale tehdy měla svůj smysl, kulatý stůl politických stran zastoupených ve Federálním shromáždění. Při tomto jednání bylo dosaženo dohody o tom, že budou provedeny lustrace poslanců. Na tomto jednání bylo také dohodnuto, že aby tato lustrace mohla být provedena, je k ni třeba souhlas kandidáta, který je na té či oné kandidátce, že to nelze dělat, aniž ten, koho se to týká, o tom neví a nedá k tomu svůj souhlas. Problém byl v tom, že ne všechny strany s požadavkem lustrace souhlasily a také ne všechny své kandidáty lustrovat daly. Jestliže tito jejích kandidáti ve volbách prošli, jsou řádně zvolení a jsou řádnými poslanci. Toto měl na mysli poslanec Sokol, jestli jsem rozuměl argumentaci, když říkal, že o legálnosti mandátů těchto poslanců nemůže dostatečně rozhodovat zastupitelsky sbor, jehož jsou členy.

Je třeba, abychom si rozlišili dvě stránky věci. Jistě, že se můžeme jako zastupitelsky sbor rozhodnout o tom, že vyslovíme jisty politicky nebo morální soud. Pokud jde o právní názor, o právní důsledky, to je jiná věc. Musíme ji skutečně velmi vážné uvážit.

Dostali jste svého času zásady ztráty mandátu poslance. Víte, že se tam v jedné souvislosti hovoří o tom, že by poslanec mohl být zbaven mandátu, kdyby se dopustil jednání, kterým - nevzpomínám si na přesnou formulaci, byl bych rád, kdybych nebyl chytán za slovo - by ohrozil důstojnost poslanecké funkce. Bylo to tam dáno spíše z důvodů a souviselo to tehdy skutečné s konkrétním případem dr. Bartončíka. Nebyl bych upřímný, kdybych neřekl, že toto ustanovení se do věci nedostalo, aby byl podnět k diskusi o tom, lze-li a nebo nelze-li vyvozovat nějaké důsledky z určité činnosti poslanců. Ale nyní musíme opět rozlišit dvě věci: činnost poslance před tím, než byl zvolen a činnost poslance po té, kdy byl zvolen. Podle tohoto zákona, kdyby toto ustanovení bylo akceptováno, lze samozřejmě postihnout jen tu činnost, které se poslanec dopustil poté, kdy se stal poslancem a když samozřejmě nabyl tento zákon účinnosti. Až dosud žádnou takovou právní možnost nemáme.

Přitom zdůrazňuji, že tento návrh tam byl dán k tomu, aby se uvažovalo, zda to lze. Jinak zkušenosti jiných právních systémů a právní rozbor této problematiky činí toto ustanovení velmi problematickým z toho důvodu, že by tu mohlo v parlamentě, kde vždy existuje nějaká většina, hrozit určité nebezpečí, že by poslanci minoritní mohli být tímto způsobem zbavování mandátu. Upozorňují na tuto stránku věci.

Vrátím se k problému, o kterém zde byla diskuse. Doporučoval bych v nějaké formě doplnit usnesení. Měli bychom požádat - jak už zde bylo řečeno na začátku jednání, nebo v době, kdy jsem přišel, protože jsme se účastnili jednání právní komise Evropské rady - ještě před tím, než budeme přijímat nějaká závazná usnesení, ať už jakéhokoli druhu, prokuraturu a Nejvyšší soud o právní rozbor celé této problematiky. To je skutečně důležité, abychom dovedli rozlišit různé aspekty věci, které jsou, abychom potom jako orgán, který je nejvyšším orgánem zákonodárné moci a jehož tvorba právních předpisů má zakládat vytváření právního státu, znali právní důsledky a souvislosti našich rozhodnutí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Přihlášen je poslanec Gandalovič.

Poslanec SN M. Gandalovič: Kolegyně a kolegové, myslím, že právní rozbor bude docela dobrý, ale bude se moci udělat během vypracovávání návrhu zákona, který by umožnil odchod takto handicapovaných lidí z funkcí. Myslím si ale, že nepotřebujeme žádny právní rozbor k takto navrženému usnesení. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Přihlášen je poslanec Kováč.

Poslanec SN M. Kováč: Mám jednu poznámočku k šiestemu bodu návrhu, ktorý sme dostali:"Po skončení šetření budou jména těch, kteří neodstoupili ze svých míst, uveřejněna."

Dovolil by som si povedať stanovisko, ani nie politické, ani tým, že som poslancom, skrátka stanovisko človeka, ktorý by o tom uvažoval doma v práci, medzi kolegami atď.

Vieme veľmí dobre, že na nás ide skutočne ťažká doba s tým, že bude nezamestnanosť a veci tomu podobné nás budú tlačiť.

Ako obyčajný človek by som bol rozhodne za to, aby sa mená týchto spolupracovníkov, nech už to bolo podpísané dobrovoľne alebo nie, pre mňa ako obyčajného človeka je to jedno, mal za to určité výhody, či už v zamestnaní, kde si zarobil, určití ľudia za to brali peniaze. Myslím si, že by sa mali zverejniť všetky mená postupne, pretože robotník, ktorý pracoval poctivo vo fabrike, bude na ulici a títo ľudia, ktorí sa mali dobre za komunistickej éry, za totality, ktorí za to brali peniaze, budú mať zamestnanie zasa stále.

Prosím, nech sa vymení robotník, ktorý poctivo"makal" nech pracuje vo fabrike a ten nech začína, možnosti sú rôzne, môže podníkať atď. Skutočne si myslím, že by normálny človek toto žiadal.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Já mám jenom taktickou poznámku ke kolegovi Gandalovičovi. Lituji, že mi špatné rozuměl. Já jsem nechtěl právní stanovisko k tomu, abychom mohli přijmout toto usnesení. Já jsem chtěl, abychom si nechali udělat právní analýzu jako součást přípravy na celkové závěry, které budeme potom vyvozovat na základě tohoto usnesení.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Ještě se hlásí o slovo pan poslanec Benda. Potom pan poslanec Wagner.

Poslanec SL V. Benda: Já se omlouvám, že zde již mluvím po třetí, ale v tomto případě jsem něco jako zpravodaj. Tak to tak prosím chápejte. Já jenom konstatuji, že se k mé velké lítosti přestalo počítat s tou cestou plného zveřejnění agentů, což pokládám za chybu. Nicméně ve stanovisku občanského fóra už je to jasně zaměřeno na tu druhou linii. Ale upozorňuji, pokud se týká bodu 5, tj. to co se ukládá ústavně právním výborům, že celý mechanismus může fungovat jediné tehdy, dojde-li k naprosté koordinaci nebo naprosto souhlasnému postupu také v republikách. Samozřejmé by to bylo velice žádoucí, vždyť situace v republikách byla důvodem, proč jsme s tímto podnětem vystoupili. Obávám se, že ústavně právní výbor bude ve velmi nesnadné situaci jak splnit toto usnesení v případě, že jedna nebo obě národní rady rozhodnou lustrace neprovádět, nebo k nim nepřihlížet. Nedovedu si představit úřad, který by na příklad prohlásil neslučitelnost funkce prokurátora se záznamem o spolupráci s StB. To se musí udělat na všech úrovních. Dojde-li k nesouhlasnému postoji mezi federací a republikami, tak cesta je prakticky neschůdná. Jenom vás na to upozorňuji, že v takovém případě bychom si v ústavné právních výborech nemohli tento úkol splnit a muselo by se hledat jiné řešení.

Poslanec SL J. Wagner: Dámy a pánové, mám jenom malý dodatek. Pokud si dobře prohlédnete písemný text, zjistíte, že nikde není žádné datum, žádný termín, který by vázal věc na nějakou lhůtu a dával jistotu, do kdy se věc provede. Konzultoval jsem tuto záležitost s panem poslancem Rumlem, předsedou komise, a doporučují po této konzultaci, aby v bodě 3 bylo usnesení doplněno takto - že se pověřuje zástupce této komise, aby případný pozitivní výsledek šetření sdělil dotyčným osobám nejpozději do 15 února 1991.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP