Čtvrtek 20. prosince 1990

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže si to mám vysvetliť, pán poslanec, tak, že to neodporúčate? (Ne.) Spravodajcovia tedy neodporúčajú prijatie tohoto návrhu.

Hlasujeme o návrhu pána poslanca Bakšaya v Snemovni národov, a to poslanci zvolení v Českej republike.

Kto je za? (Nikdo.) Kto je proti? (Třicet sedm.) Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet šest.)

Hlasujú poslanci zvolení v Slovenskej republike v Snemovni narodov. Kto je za? (Devatenáct.) Kto je proti? (Pět.) Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet jedna.)

Teraz prosím poslancov Snemovně ľudu. Kto je za tento návrh nech zdvihne ruku a stisne tlačítko. (Osm.)

Kto je proti? (Čtyřicet čtyři.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Šedesát jedna.)

Tento pozmeňovací návrh nebol prijatý ani jednou zo snemovní.

Prosím ďalej.

Zpravodaj výboru pro plán a rozpočet SL poslanec M. Borguľa: Poslanec Kostya odporúča v podstate vypustiť v spoločnej správe celý bod 6. Ako spravodajcovia tento návrh neodporúčame.(Předsedající místopředseda FS J. Stank: Je to tak, pán poslanec Kostya? (Áno.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike, ktože za tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačítko (Patnáct.) Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet šest.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet sedm.)

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto je za tento pozmeňovací návrh? (Tři.)

Kto je proti? (Třicet dva.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet dva.)

Snemovňa národov tento návrh neprijala.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu. Kto je za pozmeňovací návrh?(Devatenáct.)

Kto je proti? (Šedesát sedm.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet tři.)

Ani Snemovňa ľudu tento návrh neprijala.

Prosím ďalší pozmeňovací návrh.

Spravodaj výboru pre plán a rozpočet SL poslanec M. Borguľa: Teraz je tu návrh poslanca Malého, ktorý navrhuje bod 6 písm. a) upraviť nasledovne: čiastka sa znižuje na 25 miliárd 674 500 mil. a doplniť v bode 6 bod h) takto: "Kapitola Federálneho ministerstva vnútra v položke výdavky celkom sa čiastka 4 mld. 730 900 zvyšuje)e na 5 miliárd 555,4. "Čiže ide o zvýšenú časť, ktorú navrhoval na úkor Federálneho ministerstva obrany. Ako spravodajcovia neodporúčame schváliť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Malého. Kto z poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (Dva.)

Kto je proti? (Třicet jedna.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet devět.)

Kto z poslancov Snemovne narodov zvolených v Slovenskej republike je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (Devatenáct.)

Kto je proti? (Devatenáct.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet jedna.)

Teraz hlasuje Snemovňa ľudu. Kto z poslancov je za tento pozmeňovací návrh, nech zdvihne ruku! (Dvacet pět.)

Kto je proti? (Dvacet.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Padesát pět.)

Ani Snemovňa ľudu, ani Snemovňa národov tento návrh neprijala.

Prosím ďalší pozmeňovací návrh.

Spravodaj výboru pre plán a rozpočet SL poslanec M. Borguľa: Pán poslanec Pohanka doporučuje 98 miliónov 103 tisíc stiahnuť z ministerstva obrany a využiť ich pre Kanceláriu prezidenta republiky, a to zvýšiť výdavky na investičnú výstavbu na 124 mil. 376 tisíc a na údržbu a opravy na 102 mil. 307 tisíc. -Tento návrh neodporúčame schváliť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Chce sa k tomu ešte vyjadriť pán poslanec Pohanka?

Poslanec SL M. Pohanka: Je to také současně návrh pana poslance Bendy. Já vím, že návrh nemá velkou šanci, pokud bude pan poslanec Benda souhlasit, já bych vzal návrh zpět.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Aký má nazor pán poslanec Benda?

Poslanec SL V. Benda: Nechť se o návrhu hlasuje, i když zřejmě opravdu šanci nemá.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Dobre. Najprv budú o tomto návrhu hlasovať poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto je za, nech zdvihne ruku! (Patnáct.)

Kto je proti? (Dvacet pět.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet dva.)

Teraz hlasujú poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike, kto je za, nech zdvihne ruku! (Osm.)

Kto je proti? (Dvacet devět.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet devět.)

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu. Kto je za tento návrh? (Třicet jedna.)

Kto je proti? (Dvacet jedna.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Padesát jedna.)

Ďakujem. Ani tento pozmeňovací návrh nebol prijatý ani jednou zo snemovní.

Zpravodaj výboru pre plán a rozpočet SL poslanec M. Borguľa: Ďalej sú tu dva návrhy poslanca Wagnera, a síce návrh z rozpočtovej rezervy vyčleniť 500 mil. na rezort kultúry s rozdelením 300 mil. na ČR a 200 mil. pre SR, a ďalej znížiť v príjmovej časti daň z obratu o 192 mil. na federálnej úrovni. Bolo by to zníženie, ktoré by vyplynulo zo zníženia sadzby periodickej tlače.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Chce sa k tomu vyjadriť pán minister Klaus. Prosím.

Ministr financí ČSFR V. Klaus: Já mám jenom technickou připomínku. Prosím vás vůbec nechci ovlivnit debatu. Ale protože jsme minulý týden přijali rozpočtová pravidla, tak je zakázáno přerozdělování. Čili neexistuje žádná metoda, jak bychom dnes ve federálním rozpočtu ušetřili "x" miliónů a předali je na kulturu, protože kultura není placená z federálního rozpočtu a technicky to není možné. Museli bychom zavést institut přerozdělování, který jste rozpočtovými pravidly odmítli.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Ďakujem. Prosím, pán poslanec Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Prosím vás pokud se týče sazby daně z obratu polygrafických výrobků, to má být věc ještě zvláštního bodu této schůze, kde se má přijmout usnesení. Tím jste nás pověřili.

A druhá věc. Vy jste řekl úplně špatné číslo. Pan ministr mluvil o 73 mil. rozdílu.

Poslanec SL J. Wagner: Formálně zneužívám toho, že vystoupil pan ministr a tím obnovil rozpravu: § 19 odst.2 jednacího řádu. Požádal jsem pana ministra, aby před závěrem diskuse v rozpravě odpověděl na otázku, abych mohl ještě v rozpravě se k věci vyjádřit. Nestalo se. Byla uvedena fakta, která mohou ovlivnit rozhodování sněmoven a byla uvedena z pohledu zcela jednostranného. Čísla, která jsem uváděl, jsme dostali od FMF telefonicky během dnešního dopoledne na vyžádání komise, kterou toto shromáždění ustavilo. Čísla vzájemně se k sobě vztahující ve dvou variantách jsou podána každé v jiné poloze. Jedno uvádí pan ministr Klaus a jedno je vyšší. Použil jsem číslo vyšší. Pokud by bylo rozhodnuto, pak je potřeba použít číslo, které působí větší zlo ve státním rozpočtu.

Navrhuji tedy, aby vysvětlení, které zde pan ministr dal, bylo vzato na vědomí, že při všech potížích, které máme s tímto rozpočtem a chceme se dobrat konce, jsme se vzdali - ti, kteří jsme navrhovali řešení v této oblasti - řešení dotačního a aby bylo přijato řešení, které má dopad do federálního rozpočtu, to znamená příslušné procento z částky 604 mil. na neperiodický tisk. Čili snížení sazby daně z obratu na neperiodický tisk o 10 %, z 220 na 120, o čemž budeme jednat v dalším bodu pořadu, a nyní doporučuji rozpočtové příslušnou částku ze 604 mil. (ke které se vztahují na všechny tři rozpočty, nebylo ale specifikováno, kolik se vztahuje na státní rozpočet federace) zahrnout do nákladů státního rozpočtu federace resp. aby o to byly sníženy příjmy rozpočtu federace, jak navrhovatel doporučí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Z procedurálneho hľadiska nechcem povedať, že sme urobili určitú chybu. Vyzval som pána poslanca Klausa, aby sa ujal slova v súvislosti s technickou poznámkou, nešlo o vystúpenie ministra financií a o znovuobnovenie rozpravy.

Myslím, že je dobre, že pán Wagner spresnil svoj pozmeňovací návrh. Môžeme o ňom hlasovať. Ako sa na to pozerajú spravodajcovia?

Spravodaj výboru pre plán a rozpočet SL poslanec M. Borguľa: Neodporúčame to schváliť. Teraz ma kolega informoval o tom, že celá problematika bude predmetom ďalšieho rokovania.

Předsedající místopředseda FS J.Stank: Len aby sme boli úplne kompletne informovaní, určite bude, ale aby sme si týmto schválením nezavreli dvere. Návrh poslanca Wagnera bol z tohoto hľadiska jednoznačný. Prosím, aby sa vyjadril poslanec Zeman.

Zpravodaj výboru pro plán a rozpočet SN poslanec SN M. Zeman: Domnívám se, že pokud v tomto návrhu rozpočtu necháme stanovenou výši rozpočtové rezervy, která má řešit havarijní situace a pokud dospějeme k návrhu, že v oblasti kultury havarijní situace existuje, dveře nezavíráme. Bude potřeba vyřešit několik technických problémů, protože podíl daně z obratu je 35 %, ale domnívám se, že by se tím skutečně mělo zabývat další zasedání a nevázat to bezprostředně na rozpočet. Pokud ta rozpočtová rezerva zůstává, nedomnívám se, že bychom si jakékoli dveře zavírali.

(Technická poznámka: Rád bych, aby zpravodajové přesně zopakovali text, o kterém budeme hlasovat.)

Poslanec SL J. Wagner: Nechci opakovat text. Pokud se dá brát zodpovědné tvrzení, že v dalším bodu pořadu bude možno kompetentně ve prospěch věci tuto otázku rozhodnout, není nutné ji řešit jako součást rozpočtu. To by měl ovšem potvrdit ministr financí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Chce sa pán poslanec Klaus vyjadriť?

Ministr financí ČSFR V. Klaus: Já se chci vyjádřit opravdu spíš výkladem problému než něčím jiným. Myslím, že by bylo naprosto nerozumné, abychom nyní odložili rozhodování, mluvili o jakési rozpočtové rezervě, kterou máme na celý rok 1991 a do této rozpočtové rezervy dramaticky sáhli 10 minut po skončení hlasování. To by bylo od nás všech nezodpovědné, to nedoporučuji, protože rezervu máme na celý rok a nemůžeme si ji dnes okamžitě rozpustit. To je první téze.

Nevím, jestli je dobře rozuměno, o jaký problém jde. Mohu ještě zopakovat čísla. Existuje skupina výrobků, která má globální číslo 735. To je část, která se jmenuje publikace periodické, dvojka jsou publikace neperiodické a tři - devět jsou ostatní polygrafické výrobky. Problém, o kterém hovoří pan poslanec Wagner může mít dvě roviny. Objevuje se tam číslo 73 mil. Kčs. To je varianta, že bychom vynechali publikace periodické a že bychom pouze udělali tyto posuny: v publikacích neperiodických vynulovat daňovou sazbu a naopak u ostatních polygrafických výrobků ji zvýšili na 32%. To je potencionální operace číslo 1. Tato operace by byla ve státním rozpočtu odhadem 604,4 - 531,7 to je 72,7 mil. Kčs. To je jedna potencionální operace, kterou bychom mohli udělat, v tomto případě by to byla ztráta možných 72,7 mil. Kčs pro tento rozpočet.

Varianta 2: ještě k tomu navíc u publikací periodických snížit daňovou sazbu na 12 % z 22 % s předpokládaným dalším výpadkem 547,6, to je - jak říkal pan poslanec Wagner - zaokrouhleně 548. To je druhá potenciální operace, sečteno by to dalo 620,3 mil. Jen jsem chtěl upřesnit tyto dvě operace, o které jde. Jedna je bez periodického tisku s dopadem asi 73 mil. a druhá je 620,3 mil. Jen upřesňuji výklad.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Čiže ide, o to pán poslanec Wagner, že navrhujete, aby sa znížila rozpočtová rezerva o 600 miliónov?

Poslanec SN P. Dostál: Vážený pane předsedající, v tom případě jsem povinen před hlasováním říci, na čem se usnesla skupina poslanců, které jste pověřili tímto jednáním. Skupina poslance se usnesla na variantě I. kterou říkal pan ministr, to je - 73 mil., čili nulová sazba na knihy. O to včera v diskusním příspěvku šlo.

O variantě B jsem mluvil jedině v případě návrhu M. Zemana, že by se snížil vojenský rozpočet o 5 %. Čili budeme hlasovat v této souvislosti, ale pouze o variantě jedna. Toto je návrh iniciativní skupiny poslanců.

Zpravodaj výborů pro plán a rozpočet SN poslanec M. Zeman: Vážení kolegové, já jsem asi poslední, kdo by si nepřál, abychom pomohli naší kultuře. Přesto mám dojem, že se tu směšují dvě věci. Máme zvážit jako jednu z variant využití tohoto rozpočtu využití rozpočtové rezervy. Aby byla tato rezerva co nejvyšší, navrhl výbor pro plán a rozpočet různě přesuny. Na druhé straně tuto rozpočtovou rezervu, jejíž zvýšení by mohlo dosáhnout 800 miliónů, nemáme v tomto okamžiku ještě schválenu. Není to specifická výdajová položka. Je to úvaha o možném použití rozpočtové rezervy. Proto doporučuji, abychom v rámci schvalování - protože takových jednotlivých problémů může být mnoho - zákona o státním rozpočtu nejdříve dořešili tento problém a pak uvažovali o tom, jak využít zvýšené rozpočtové rezervy. Jsou to dva na sobě nezávislé problémy, ale jeden musí předcházet druhý.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Wagner, trváte v tejto situácii na tom, aby sa hlasovalo o vašom návrhu?

Poslanec SL J. Wagner: Pravděpodobně bude rozumné netrvat, jen chci podotknout takovou drobnost, že stará položka daně z obratu měla všude 0 a že do návrhu rozpočtu to někdo předložil, a ten někdo dal jinam priority než na českou a slovenskou kulturu. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže pán poslanec Wagner netrvá na svojom návrhu s tým, že sa vrátime k celej problematike ešte uznesením alebo návrhom, ktorý prednesie po skončení tohto programu pán poslanec Dostál.

Je tu ďalej návrh pána poslanca Molnára, a to znížiť čiastku vyčlenenú pre obranu o 15 %.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP