Úterý 30. října 1990

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Dávam slovo panu poslancovi Čičovi.

Poslanec SL M. Čič: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne, poslanci, ja by som s vašim dovolením chcel prispieť niektorými upresneniami tohto vyhlásenia, ktoré máme všetci vo svojich laviciach. Po prvé chcem povedať, že sa plne hlásim k tomuto vyhláseniu Federálneho zhromaždenia. Odporúčam nasledujúce zmeny:

Predovšetkým treba povedať, že ide o Slavkovskú deklaráciu k 72. výročiu, čiže dať tam 72. výročie vzniku "našej republiky".

Ďalej - "cítime politickú zodpovednosť ... predovšetkým za to, aby v ňom už trvale zavládli zásady občianskej demokracie, práva, tolerancie a medzinárodnej spolupráce".

V odstavci 3) miesto "uznávame" by som odporučil dať "podporujeme oprávnené požiadavky na ucelenejšie rozdelenie právomoci medzi republikami a federáciou tak, aby obidva naše národy aj ostatné národnosti mohli žiť v usporiadanej, autentickej federácii."

Štvrtý odsek - miesto "varujeme" odporučam "odsudzujeme prejavy neznášanlivosti, chaosu, radikalizmu, ktoré vedú k oslabovaniu politickej aj ekonomickej stability a tým aj istót a bezpečnosti našich občanov".

Ďalší odstavec - "na rozoštvávaní národov a národností, a tak zvyšovaní napätia v našej spoločnosti môžu mať záujem len tí, ktorí si neprajú demokraciu a usilujú o nastolenie totality."

Ďalší odstavec - "apelujeme na rozum, humanitu a občiansku statočnosť všetkých občanov, aby tak, ako v novembri 1989, rozhodne bránili právo, zákonnosť a demokraciu."

V ďalšom odseku odporúčam v druhej vete škrtnúť "súhlas" a nahradiť ho "osobný diel zodpovednosti".

K ďalšiemu odseku nemám pripomienku. V poslednom odseku odporúčam - "chceme sa zo všetkých síl pričiniť o to, aby v našej krajine postupne (doplnit) silne rodiaci sa demokraticky usporiadaný právny štát ako základ prosperity vnútorného poriadku (namiesto mieru) a európskej spolupráce". Ďakujem

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: S technickou poznámkou se přihlásil poslanec Kulan.

Poslanec SN P. Kulan: Chcel by som upozorniť pána predsedajúceho, že v tak dôležitej chvíli ako je táto, keď sa vyjadrujeme k veľmi aktuálnej politickej situácii v našej republike - by československá televízia mohla nasnímať, čo sa tu deje, mohla by o tom pomerne objektívne, ak to ešte dokáže, informovať i naše obyvatelstvo. Myslím, že keď československá televízia dokázala veľmi rozsiahle informovať o mítingu pred SNR, mohla by tak isto obšírne informovať o tom, aká je reakcia v najvyššom zákonodarnom orgáne tejto republiky na tieto udalosti. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Z této technické poznámky mohu realizovat jen první část - to znamená, že vyzývám poslance, kteří jsou v kuloáru, aby se dostavili do jednací síně, včetně pana poslance Stomeho, který tam nemá co diskutovat, má být přítomen jednání, protože jde o jednání o politické situaci v zemi! Pokud jde o televizi, nemůžeme jí nařizovat, co má dělat a co má snímat.

Slovo má poslanec Sacher.

Poslanec SL R. Sacher: Vážený pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, rád odevzdám hlas prohlášení, které zde bylo předneseno. Nemohu se ale dosti dobře ztotožnit s větou, která zní: "Kdo zpochybňuje výsledky těchto voleb, zpochybňuje i demokracii samu". Já demokracii nezpochybňuji, ale nemohu nemít výhrady k tomu, že bylo svévolným zásahem pana náměstka vnitra Rumla, v 48 hodinovém intervalu, zasáhnuto do předvolební kampaně a poškozen volební výsledek KDU. (Potlesk.)

Dále se domnívam, že naší demokracii škodí velmi to, že dosud v Úřadě na ochranu ústavy a demokracie není instalována permanentní parlamentní kontrola, jak jsem o to žádal. Dále považuji za ne příliš demokratické, jestliže mají být zveřejněna jména tajných spolupracovníků StB, aniž by se mezi nimi rozlišovalo.

Dnes jsem obdržel do lavice dopis, který ukazuje na tento problém nerozlišování. Dovolte mi, abych několik vět z tohoto dopisu přednesl.

"Je mi 65 let. Jsem vysokoškolský učitel na lékařské fakultě. V listopadu 1989 jsem se stal mluvčím OF fakulty.

V době pohřbu prezidenta Beneše jsem byl spolu s četnými funkcionáři nekomunistických stran zadržen StB a téměř týden vězněn v ruzyňské věznici. Při závěrečném výslechu mi orgány StB sdělily, že jakmile se sebeméně doví něco o mé politické činnosti, skončím před soudem. Označily to za činnost organizované protistátní skupiny a bylo mi vyhrožováno 15 lety. Zlínská StB mě nechala několik týdnů čekat. Pak mě zavolali, že jsou ochotni na mé zločinné počínání zapomenout. Měl jsem před sebou perspektivu odsedět si léta za protistátní činnost a strhnout sebou do téhož postavení příbuzné, nebo na druhé straně udávat demokraty. Jedno i druhé bylo strašná představa. Mohl jsem ze sebe udělat disidenta. Tolik statečnosti jsem však neměl. Nebyla to 70. nebo 80. léta, ale léta padesátá. Podepsal jsem spolupráci. Udržovai jsem ji formálně, a toto předsevzetí jsem za více než čtvrt století nikdy neporušil. Uvědomoval jsem si, že tento vývoj také znamená definitivní konec znásilňování mé osoby ze strany státní moci po 17. listopadu.

Mezitím mě však tento vývoj dostal do kuriózní osobní situace. Spravedlivé hledání viníků a udavačů přerostlo, podle mého názoru, do honu na čarodějnice. Zdá se mi, že stejně jako roku 1945, byli nejrevolučnější ti, co seděli doma, a proti režimu ani nešpitli.

Před více než měsícem jsem poslal žádost Úřadu pro ochranu ústavy a demokracie, do rukou ředitele ing. J. Millera. Dodnes jsem odpověď nedostal. Pane poslanče, považuji vás, atd. ... pokládám za jisté, že záležitost spolupracovníků StB a jejich definitivní řešení bude znovu předmětem jednání Federálního shromáždění. Nechci po vás žádný zákrok ve prospěch mé osoby, jen vás prosím, abyste se zamyslel nad osudy lidí, kteří mají stejnou minulost, jako já. Jsou oficiálně házeni do jednoho pytle s těmi udavači a kteří, kdyby je dnes někdo obvinil, nemají prakticky možnost se obhájit. Určitě jsou na tom hůře, než někteří samotní organizátoři příslušníků StB, z nichž část dostala dobře placené místo ve státní službě. .

Pane poslanče, můžete, pokud chcete, můj konkrétní případ použít při jakémkoli jednání."

Jsem tedy zplnomocněn. Jméno tohoto pána je prof. dr. M. Ledvina, DrSc., katedra lékařské biochemie lékařské fakulty UK.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Kdo se dále hlásí do diskuse?

Poznamenal bych jen, že to, o čem teď hovořil pan poslanec Sacher, není předmětem našeho dnešního jednání. Nerozhodujeme tady o tom, máme-li se zabývat problematikou uveřejnění seznamu spolupracovníků nebo ne. Jednáme o návrhu politického prohlášení Federálního shromáždění k Slavkovské deklaraci a k problémům s tím spojených. Nechci nikoho ome- zovat v diskusi, ale v zájmu věcnosti bychom se měli soustředit na předmět tohoto bodu jednání.

Poslanec SN J. Lux. Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, Slavkovská deklarace byla formulována a veřejnosti představena jako dohoda politických sil. Dovolím si vyslovit politování nad absencí KDU na tomto závažném jednání. Hodnoty, o kterých hovořil pan předseda Dubček, jsou hodnoty křesťanské morálky a etiky. Máme-li se vrátit do Evropy, musíme se k ní nutně navrátit. Nelze tedy opomenout křesťanské síly v České republice. Hlavně proto, že hodnoty křesťanství jsou mimo jiné také tím, co naše národy spojuje. A toho je třeba si vážit.

KDU chce být aktivní a konstruktivní. Já osobně, a věřím, že většina poslanců KDU, toto prohlášení podpoří. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím, kdo se ještě hlásí do diskuse? Jen malou poznámku, pokud se mýlím, pan předseda to bude vědět přesněji, ale domnívám se, že se tohoto jednání zúčastnil ministr Baudyš, který je členem ČSL, jako člen vlády.

Poslanec SN J. Lux: Ale nikoli jako reprezentant strany.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Do diskuse se hlásí poslanec Novosád.

Poslanec SL K. Novosád: Mám poznámku k situaci, která vznikla v československém státě. Poslanec Battěk řekl, že je to situace adolescentní. Domnívám se, že nás přecenil, že se jedná o stádium embrionální. Jsme společnost, která uznává prozatím jen několik pocitů. Pocit libosti a pocit nelibosti. Doufám, že z tohoto autogenetického vývoje brzy přejdeme do stádia vyššího, demokracie. To je také důvod, proč vznikají konflikty a polemiky, a doufám, že se konečně naše společnost stane společností se všemi atributy dospělého, zdravého a racionálně uvažujícího občana tohoto státu. Situace byla podána velmi dramaticky. Přesto všechno tato oscilace v celé společnosti je skutečně způsobena tím, že zkoušíme, co můžeme, co nesmíme a pravděpodobně ještě mnohokrát šlápneme vedle. Ale o přímém zlém úmyslu pochybuji.

Poslanec SL D.Kroupa: Mám faktickou připomínku k příspěvku pana poslance Luxe. Jednání ve Slavkově se zúčastnila koalice na federální úrovni a zúčastnili se jej představitelé KDU, jmenovitě pan Čarnogurský a jeho zástupce pan Petrik.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: To byli jenom reprezentanti KDH, volební aliance už není. Nebyla to politická reprezentace na federální úrovni.

Poslanec SL E. Kříž: Musím učinit výhrady k úpravám, které učinil poslanec Čič. Původní návrh byl lepší, protože deklaruje v prvé řadě občanství a v druhé řadě národnost, což je zcela v pořádku vzhledem k tomu, jakou společnost chceme vybudovat. Nemohu souhlasit s tím, aby bylo vypuštěno "občanů" a bylo nahrazeno v druhém odstavci "národů a národností." Myslím si, že text v původním znění byl ucelený a komplexně vyjádřil to, co cítí většina lidí. Měli bychom deklarovat v prvé řadě občanství a pak další věci.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nechci omezovat diskusi. Problém u takového textu je takový, který jsme před tím zažili v souvislosti s projednáváním návrhu poslance Wagnera. Byť je to trochu odlišný problém, osobně bych nedoporučoval, abychom pokračovali oním způsobem. Pro mě osobně je přijatelný návrh, který tu byl písemně rozdán a musím říci, že byť uznávám poznámku poslance Kříže, že tam jsou jisté akcenty položeny trochu jinak, je přijatelný i po úpravách poslance Čiče. Návrhy nejsou toho druhu, abychom je nemohli akceptovat. Osobně považuji návrh, který byl předložen, za akceptovatelný s tím, že bychom o něm mohli hlasovat.

Protože tu byl pozměňovací návrh, nechal bych nejdřív hlasovat o větě: "Kdo zpochybňuje výsledky těchto voleb, zpochybňuje demokracii samu". Tato věta byla napadena a jsem povinen nechat takto hlasovat. Ptám se však ještě, zda se hlásí někdo do diskuse?

Poslanec SL M. Čič: Nerozumiem tomu, nikde som nevyškrtol občanov, ani v druhom, ani v treťom odstavci.

(Hlas z pléna: Vážení kolegovia, myslím, že v makroskopickom pohľade nejde o šarvátku medzi OF a KDH. Ide o to, že na Slovensku niektorí spochybňujú výsledky celých volieb. Zlepšenie, ktoré navrhol pán poslanec Čič, oveľa citlivejšie reaguje na terajšiu situáciu. Osobne budem hlasovať za zlepšenú variantu).

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se pana poslance Sachera, zda trvá na svém návrhu.

Poslanec SL R. Sacher: Domnívám se, že věta: "Kdo zpochybňuje výsledky voleb, zpochybňuje demokracii samu", není adekvátní.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče, na Slovensku byly vzneseny požadavky nerespektovat orgány, které vzešly z demokratických voleb. Tento problém v našem prohlášení nemůžeme obejít. To by byla podstatná chyba.

(Hlas z pléna: Dovolím si upozornit, že ČSL na Slovensku není a byly zpochybněny výsledky kolem volby našeho předsedy v Čechách a na Moravě. Nebyly zpochybněny výsledky demokratických voleb na Slovensku, tam se takový případ nestal).

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Toto je prohlášení Federálního shromáždění k politické situaci ve státě. Prohlášení je koncipováno relativně stručně a koncizně, protože když bude formulováno jinak, ztrácí svůj smysl. Osobně doporučuji tento postup: nejdříve nechám hlasovat o vypuštění věty, kterou navrhoval pan poslanec Sacher, pak budeme hlasovat, kdo je pro pozměňující návrh poslance Čiče a nakonec budeme hlasovat, pokud nebude přijat, o původním návrhu. Myslím, že tento postup je korektní a další diskuse není zcela nezbytná.

Poslanec Sacher má pozměňovací návrh a je akceptovatelný. Prosím poslance Sokola, aby jej přečetl.

Poslanec SN J. Sokol: Poslední věta odstavce by zněla: "Kdo zpochybňuje orgány vzešlé z výsledků těchto voleb, zpochybňuje i demokracii samu". (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlásí se ještě někdo do rozpravy?

(Hlas z pléna: Mám technickou poznámku. Chtěl bych se vrátit k pozměňujícímu návrhu poslance Čiče. Nedomnívám se, že by všechny změny jím uvedené jednoznačně vylepšovaly původní návrh a především jich bylo takové množství, že si myslím, že by to mělo být formulováno samostatně jako protinávrh a předloženo poslancům.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičnský: Problém je v tom, zda máme přerušit schůzi na půl hodiny nebo hodinu, zda je věc tak závažná, nebo zda můžeme postupovat způsobem, který jsem navrhl. Rozdíly v akcentech nejsou takového rázu.

(Hlas z pléna: Pane předsedající, jestliže si myslíte, že poznámky nejsou tak podstatného významu, tak by bylo dobře se zeptat poslance Čiče, zda na nich trvá.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím, aby pan poslanec Čič odpověděl.

Poslanec SL M. Čič: Vážené kolegyne a kolegovia, mňa viedli k týmto návrhom jediné dvody, aby sa tento text ešte vylepšil, spresnil, precizoval v určitých vzťáhoch, nič iného. Ak sú poslanci tej mienky, že tieto pripomienky, resp. odporúčania neboli vhodné, resp. že zasahujú do textu, tvrdím, že nemenia význam.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Protože připomínek bylo víc, prosím poslance Sokola, aby vám text po úpravě ve smyslu pozměňujících návrhů pana poslance Čiče přečetl, abyste měli možnost to posoudit.

Místopředseda SN J. Sokol: "My, poslanci Federálního shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky, jsme přivítali Slavkovskou deklaraci k 72. výročí vzniku naší republiky. Cítíme politickou odpovědnost za další osud našeho státu a zejména za to, aby v něm už trvale zavládly zásady občanské demokracie, práva, tolerance a mezinárodní spolupráce.

Podporujeme oprávněné požadavky na účelnější rozdělení pravomocí mezi republikami a federací tak, aby oba naše národy i ostatní národnosti mohly žít v uspořádané autentické federaci.

Odsuzujeme projevy nesnášenlivosti a radikalismu, které vedou k oslabování politické i ekonomické stability a tím i jistot a bezpečnosti našich občanů. Na rozeštvávání občanů, národů a národností, a tak zvyšování napětí v naší společnosti mohou mít zájem jen ti, kteří si demokracii nepřejí a usilují o nastolení totality.

Apelujeme na rozum, humanitu a občanskou statečnost všech našich občanů, aby jako v listopadu 1989 rozhodně hájili právo, zákonnost a demo- kracii.

V demokracii má každý nejen své občanské svobody, ale i osobní díl odpovědnosti za stát, k jehož řízení se vyslovil ve svobodných volbách. Kdo zpochybňuje orgány vzešlé z těchto voleb, zpochybňuje i demokracii samu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP