Středa 24. října 1990

Poslanec SL S. Chýlek: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych se obrátit na ministra národní obrany, ale také na ministra práce a sociálních věcí v záležitosti, která se týká náhradní civilní služby. Náhradní civilní služba se provádí podle nedávno vydaného zákona a já se chci zmínit o její délce. Zákonem je stanovena délka, která je o polovinu delší, než je výkon činné služby. V tomto smyslu byli vyrozuměni ti, kteří chtěli tuto službu vykonávat, dostali vyrozumění o délce a do náhradní služby nastoupili. Mohu ovšem říci, že v místě, kde bydlím, v Hradci Králové,v místě,kde jsem byl také zvolen, se na mne nyní obracejí účastníci této služby s tím, že jim byla v poslední době délka této služby změněna, a to tak, že s odvoláním na jakési směrnice ministerstva národní obrany a ministerstva práce a sociálních věcí jim bylo dále připočteno určité údobí, dosti dlouhé, které odpovídá délce vojenských cvičení, která by během celé své eventuelní činné vojenské kariéry museli absolvovat, prodloužené o další polovinu. Chci říci, že to bylo jednak učiněno dodatečně potom, co obdrželi první vyrozumění o jiné délce, a navíc nenacházím pro tento postup oporu ani v zákoně o civilní službě ani v branném zákonu, zejména proto, že pokud jde o vojenské cvičení podle branného zákona, jsou jím povinni vojáci, důstojníci, praporčíci a poddůstojníci v záloze - § 39 branného zákona - tedy nikoliv ti, kteří vykonávají náhradní službu, a pokud jde o to, zda tito lidé jsou nebo nejsou v záloze, k tomu hovoří § 38 branného zákona, který říká, že přeložení do zálohy se provede dnem, který následuje po dni ukončení základní (nebo náhradní) služby nebo služby vojáků z povolaní atd.

Nebudu zacházet do podrobností, ale domnívám se, že pro postup, který byl zvolen v posledních 14-ti dnech v místech, o kterých jsem hovořil, a patrně i v jiných místech republiky, nenacházím oporu v zákoně, a proto se táži obou dvou ministrů, jak se tato záležitost má a jak bude správně a spravedlivě vyřešena v souladu se zákonem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. S další interpelací se přihlásil poslanec Petr Burian.

Poslanec SN P. Burian: Pane předsedající, dámy a pánové, budu stručný, protože pan poslanec Kudláček v podstatě řekl to, co jsem chtěl říci já. Chtěl bych jenom dodat, že příslušníci Svobodné legie se v podstatě rekrutují z lidí, z mladých důstojníků nestraníků, některé znám osobně, z čestných lidí, kterých si osobně vážím, včetně jejich předsedy pana podplukovníka Krause. Obávám se, že by zde mohl vzniknout nebezpečný precedens v možnosti pronásledování lidí, jak tomu bylo v minulosti, kteří mají odchylné názory od oficiálních.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Ještě se přihlásil pan poslanec Suchánek s dotazem na ministra národní obrany.

Poslanec SN J. Suchánek: Vzdávám se slova, neboť můj dotaz byl totožný s dotazem poslance Kudláčka.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Dal bych tedy slovo ministru obrany Dobrovskému.

Ministr obrany ČSFR L. Dobrovský: Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, odpovím nejprve stručně na interpelaci pana poslance Chýlka ohledně náhradní civilní služby. V této věci bych poprosil o shovívavost a o možnost odpovědět písemně, abych celou věc mohl správně posoudit. Jde také o dotaz, který se týká ještě jednoho ministra a abychom tedy zkoordinovali své jednání tak, aby to byla odpověď, která dává smysl. Pokusíme se tuto věc vyřešit.

Pokud jde o interpelaci pana poslance Kudláčka, která je ještě doplněna interpelací pana poslance Buriana, začal bych tím, že rozhodnutím o pozastavení činnosti Svobodné legie není vytvořen žádný důvod ani žádná možnost jakýmkoli způsobem pronásledovat členy Svobodné legie - jde o něco zcela jiného. Jde o to, že hned při svém nástupu jsem měl možnost seznámit se s celou řadou dokladů, především s 26 body, které vzešly ze sjezdu Svobodné legie. Seznámil jsem se také s organizačním řádem této organizace a došel jsem okamžitě k závěru, že celou situaci mohu vyřešit jenom tak, že pozastavím činnost této organizace, pokusím se najít nějaké řešení, seznámím se pečlivě s celou situací, ještě lépe než mi to bylo v tom krátkém čase umožněno, a učiním další rozhodnutí, o kterých samozřejmě budu - budete-li si to přát - vás včas informovat nebo alespoň poslance v branných a bezpečnostních výborech.

Situace je taková, že do kádrové dispozice a pozastavení výkonu svých funkcí byli vzati jenom někteří členové Svobodné legie, netýká se to všech členů, nehledě na to, že přehled o tom, kolik členů je nebo není, vlastně neexistuje. Údaje, které jsou nám poskytovány nebo nám byly poskytovány představiteli Svobodné legie, se pohybují v rozmezí od 60 až 300, v některých případech do 5 000 lidí.

Požadavky, které jsou shrnuty ve 26 bodech, naprosto jednoznačně mne vedou k tomu, že způsob, jakým se Svobodná legie ujímá činnosti, nápravy stavu v armádě, je alespoň od okamžiku, kdy v čele ministerstva obrany je civilista, poněkud v rozporu s principem, jakým může být armáda řízena. Pokus vytvořit uvnitř armády jakousi organizaci, jakousi strukturu, která sebe sama bude definovat jako organizaci lidí, kteří jsou sami sebou pověřeni, aby byli lepší než ostatní, aby definovali, a to ultimativně, požadavky na ministra obrany, aby ultimativně vyslovovali své požadavky vůči celé vládě atd., to je princip, který podle mého hlubokého přesvědčení by narušoval jakoukoli možnost, abych já - jako ministr obrany - řešil problematiku armády dostatečně odpovědně.

Požádal jsem také ministra vnitra - vzhledem k tomu, že podle mého názoru činnost Svobodné legie přerůstá přes rámec organizačního řádu, na jehož základě byla Svobodná legie registrována - aby přezkoumal, zda tato činnost skutečně přerůstá tento organizační rámec, a jednal v této věci podle zákona.

Pokud zde byla otázka na to, co mne vedlo, abych požádal Úřad na ochranu demokracie a ústavy, aby vyšetřil činnost, pak nešlo o činnost Svobodné legie, nešlo o žádné sledování jednotlivých osob, ale o to, zda některými verbálními výroky nebylo dotčeno cosi, co má podle zákona tento úřad chránit.

Předpokládám, že doba pozastavení činnosti Svobodné legie bude co možná nejkratší, že nebudou ti, kteří byli vzati do kádrové rezervy, zkráceni na svých mzdových nárocích a že celá věc bude vyřízena v co nejkratší době tak, aby všechno pozitivní, co s činností Svobodné legie lze do armády včlenit a převzít, do armády včleněno bylo a bylo respektováno jako podněty, které je dobře rozpracovávat v zájmu armády, a všechno to, co přesahuje rámec zákona - pokud něco takového bude zjištěno - a všechno to, co bude shledáno neúčelným pro princip další obnovy demokratické armády, bude odmítnuto tak, jak odmítnuto být musí.

Poprosil bych pana poslance Kudláčka, aby mně dovolil, abych mu podrobný rozbor této otázky poskytl ještě písemně, protože jsem si vědom toho, že tato má odpověď neodpovídá dostatečně obsáhle na všechny otázky, které tu byly položeny. Děkuji vám.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, pane ministře. Jsem nucen se tázat poslance Libora Kudláčka, zda je s takto formulovanou odpovědí spokojen.

Poslanec SL L. Kudláček: Jsem prozatím spokojen s tím, že bylo odpovězeno. Považuji odpověď na tuto otázku, jakožto i otázku samotnou, jako zahájení určitého procesu. Rád bych, aby součástí tohoto procesu byla i diskuse pana ministra s členy branných a bezpečnostních výborů, protože to považuji za nejlepší platformu pro pokračování a sledování této situace, nebudu se vyjadřovat nyní věcně k jednotlivým bodům odpovědi a velice uvítám rozbor, který pan ministr slíbil dodat písemně. Zatím děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, považuji tedy interpelaci z vaší strany zatím za zodpovězenou.

Pokud jde o poslance Stanislava Chýlka, bylo mu sděleno, že bude dodána odpověď písemně. Jste spokojen? (Ano.)

Pan poslanec Petr Burian. Jeho interpelace se týkala také v podstatě záležitosti Svobodné legie. Jste s tímto stavem odpovědi spokojen? (Prozatím.) Pokud to sněmovna také přijímá, nebudu to dále rozvádět.

Pokud jde o poslance Suchánka, nemáte k tomu co dodat? (Ne.) Děkuji. Doufám tedy, že pan ministr se svého úkolu zhostil.

Dále je přihlášen do rozpravy s dotazem poslanec Igor Němec.

Poslanec SN I. Němec: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi dotaz na předsednictvo Federálního shromáždění.

I mne včera ve večerních hodinách pobouřila zpráva, že Československé televizi bylo zabráněno vstupu do kuloáru. Zajímalo by mne, jako poslance Prokopa, kdo toto nařízení vydal, a žádám odpověď ihned. Domnívám se totiž, že jedině my, poslanci, můžeme se na něčem podobném usnést. Na všech shromážděních s voliči dostávám dotazy a připomínky, aby zpravodajství z parlamentu bylo naopak obšírnější. Proto za sebe a své voliče důrazně protestuji. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, abych si ujasnil, protože jsem nemohl sledovat vaše vystoupení, táži se vás, na koho z vlády byl vznesen váš dotaz.

Poslanec SN I. Němec: Na předsednictvo Federální shromáždění - kdo vydal toto nařízení?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, samozřejmě o tom nebudeme jednat, ale musíme si to vyřídit interní cestou.

Poslanec SN I. Němec: Já jsem žádal odpověď ihned. Pokud uznáte za vhodné, abychom o tom hlasovali, mělo by se hlasovat. Projednáváme bod sedm, který se týká interpelací, otázek, podnětů a připomínek poslanců.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nemohu bránit rozpravě, jestli se někdo přihlásí. Přihlásil se člen předsednictva. Jsem ale upozorňován, že je to rozhodnutí Kanceláře Federálního shromáždění, tudíž člen předsednictva poslanec Viktorín šel zjistit, kdo to rozhodl. Vidím, že jste pane poslanče velmi rozčílen, ale my to samozřejmě musíme zjistit a budeme se tím zabývat, protože je to věcí nás všech. Chcete ještě něco k tomu dodat?

Poslanec SN I. Němec: Domnívám se, že v tomto státě máme mandát my, abychom o tom rozhodovali, a ne Kancelář Federálního shromáždění.

Předsedající předseda SL R. Battěk: S největší pravděpodobností ano. Já se sám mohu cítit zkrácen na svých právech. Jestli to zjistím, budu velmi rozhodný.

Bylo mi sděleno, že z Kanceláře Federálního shromáždění donesou odpověď. Samozřejmě to nechci zlehčovat.

Poslanec SL J. Pospíšil: Já se domnívám, že to, co se tady událo, je skandální. Někdo omezil práva poslanců hovořit s novináři, ten dotaz už je tu třetí a my pořád nevíme, kdo to byl. A dokonce se nám dostane arogantní odpovědi, že přinesou odpověď. Ať sem ten člověk přijde. Ať se nám zodpoví. Ten, který to udělal, tady musí být. Přece to neudělal někdo anonymně.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já s vámi souhlasím, samozřejmě. Jde jenom o to, abychom našli ten nejvhodnější způsob řešit otázky v domě. Možná, že došlo k určitému procedurálnímu faux pas. Hlásí se pan předseda Šútovec.

Předseda SN M. Šútovec: Nastáva tu hektická situácia - preto by som chcel povedať iba toľko. Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia ani funkcionári nijaké takéto opatrenie neprijali, nevedia o ňom. Snáď to vyplýva z úlohy, ktorá bola daná Kancelárii Federálneho zhromaždenia, aby vypracovala štúdiu o pohybe civilných osôb a hostí v tejto budove. Pravdepodobne túto úlohu interpretovali takým spôsobom, akým ho interpretovali, nie je to interpretácia vhodná. To je všetko, čo môžeme k tejto veci povedať.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Ještě paní poslankyně faktickou poznámku.

(Hlas z pléna: Velmi krátce bych to doplnila konkrétním faktem. Redaktorka jihočeské Pravdy mě včera informovala o tom, že v tiskovém středisku jim bylo řečeno, že je to z rozhodnutí poslanců.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: To mne trochu zaráží. Cítím se být také poslancem. Prosím, ještě tady kolega.

(Hlas z pléna: Pane předsedo, já bych navrhoval, aby se celá věc vyjasnila, abyste ze své moci úřední nechal otevřít pro novináře kuloáry.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kuloáry jsou zavřeny, prosím? Já mám pocit, že tam probíhá život velmi čile a vidím to tady na tabuli prezence. Takže vše otevřené je otevřeno, domnívám se. Předpokládám, že novináři nestojí venku na mrazu. Ale odpovědi se dočkáme, bylo mi řečeno, že se dokonce připravuje písemně.

Mohli bychom se vrátit k tomu usnesení, o kterém jsme zde jednali a které by snad v této podobě mohlo být přijato. Jestli dovolíte, ještě stále jsme usnášeníschopni, já bych přečetl to usnesení. Žádám poslankyně a poslance v neuzavřených kuloárech, aby se dostavili do jednací síně. Budeme hlasovat. Tak nějak to dělají v americkém kongresu, že před hlasováním zvou poslance do jednací síně.

Než budu číst text, o kterém máme hlasovat, upozorňuji, že čtu text, o kterém nebudeme hlasovat. Je to něco, co bylo vyvěšeno v tiskovém středisku a zní to takto: "Upozornění pro novináře. Novináři jsou povinni nosit viditelné označení a mají zákaz pobývat a pohybovat se v pravém kuloáru u síně Sněmovny lidu, to znamená kuloáru, který je poblíž restaurace". Ovšem je to bez podpisu a dokonce i bez razítka, takže stále je to anonymní. Já doufám, že dostaneme vysvětlení, kdo to vytvořil. Na základě tohoto textu se novináři cítili být kráceni.

Když dovolíte, já nyní přečtu návrh usnesení.

(Hlas z pléna: Ještě než budeme hlasovat o usnesení, já žádám, aby byl předvolán šéf kanceláře dr. Bizik a veškeré případné dotazy, aby zodpověděl zde na místě.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, ale to se týká těch kuloárů. A my teď tedy budeme hlasovat o usnesení, které připravili členové právní komise a týká se otázek šetření morálně politických profilů kandidátů. Takže, jestli dovolíte, mohli bychom to splnit. Text usnesení zní takto:

"Federální shromáždění žádá vládu ČSFR, aby

1. nejpozději do 15. 11. 1990 shromáždila výsledky porovnání seznamů pracovníků a tajných spolupracovníků bývalé StB se seznamem registrovaných kandidátů do obecních voleb, jakož i se seznamem již jmenovaných osob a kandidátů na funkce vedoucích orgánů státní správy v územních celcích;

2. poskytla tyto výsledky národním radám a orgánům jimi zmocněných politickým stranám a hnutím ve volbách kandidujících, pokud o to požádají".

Vyslechli jste tedy znění usnesení. Prosím, pokud k němu nejsou připomínky, dávám hlasovat. Přihlásil se do rozpravy ministr vnitra Langoš.

Ministr vnitra ČSFR J. Langoš: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy a páni, nemám nič ani osobne, ani ako minister vnútra proti lustráciám. Dokonca by som nemal nič ani proti takémuto použitiu lustrácií. Ale zvážte, či by nebolo treba skôr riešiť problém ako odvolať z funkcie funkcionára, ktorý je pozitívne lustrovaný ako bývalý agent StB, bez toho, aby vznikol rozruch v novinách, pretože lustrácia je mechanicky bezproblémový akt, dokonca i štúdium zväzkov sa dá urobiť, ale ten ďalší krok, ktorý od tohto rozhodnutia očakávate je problematický. Skúste, prosím, ešte zvážiť tento problém. Tí ľudia sa budú brániť, budú sa obhajovať. To je jediná moja výhrada proti takémuto použitiu lustrácií. Ďakujem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: My jsme sice nepřistoupili k hlasování o textu - vystoupením pana ministra vnitra se vytvořila atmosféra jakéhosi očekávání. Chce někdo z poslanců ještě vystoupit?

Poslanec SL L. Vrchovský: Jen malá poznámka, jako odpověď panu ministru vnitra. Nám se zdá, tím, že dosáhneme informace voličů o těchto osobách, že dosáhneme pravdivé informovanosti veřejnosti před volbami. Nebudeme muset následně odvolávat nově zvolené bývalé agenty.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Ještě se přihlásil člen předsednictva poslanec Benda, prosím.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP