Úterý 23. října 1990

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem poslancovi Wagnerovi. Pán poslanec si praje, aby sme hlasovali o zaradení tohto bodu? (Ano.) Bude teda hlasovať Snemovňa národov. Kto je pre to, aby sa zaradil do programu bod, ktorý práve navrhol poslanec Wagner? (29). Kto je proti? (35). Kto sa zdržal hlasovania? (57). Hlasuje Snemovňa ľudu. Kto je pre návrh pána poslanca Wagnera? (21). Kto je proti? (31). Kto sa zdržal hlasovania? (67). Konštatujem, že návrh pána poslanca Wagnera bol odmietnutý oboma snemovňami.

Předsedající místopředseda FS M. Šútovec: Hlási sa ešte niekto o slovo? Keď tomu tak nie je, navrhujem, aby sme hlasovali o celku navrhnutého programu s úpravami, ktoré predniesol poslanec Stank.

O návrhu poslanca Tahyho sme hlasovali. Týka sa vypustenia bodu 4 vládneho návrhu zákona o štátnych technických normách. Návrh poslanca Hrušku sa týka vypustenia bodu 5 vládneho návrhu o metrológii. Doplňujúci návrh poslanca Bratinku sa týka zaradenia bodu č. 7/a, ktorý žiada rozpravu o období rokov 1948 - 1989.

S týmito zmenami, ktoré boli odsúhlasené a schválené, vás vyzývam o vyjadrenie súhlasu s konaním spoločnej schôdze a s navrhnutým programom.

Hlasujú poslanci Snemovne národov.

Kto súhlasí s takto upraveným návrhom, nech zdvihne ruku.

(Devadesát pět).

Je niekto proti? (Jeden).

Zdržal sa niekto hlasovania? (Dvacet osm).

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu.

Kto je za navrhnutý program? (Devadesát čtyři).

Je niekto proti? (Tři).

Zdržal sa niekto hlasovania? (Dvacet čtyři).

Konštatujem, že obe snemovne navrhnutý a opravený program prijali.

Vážené Federálne zhromaždenie, pred vlastným prerokúvaním legislatívneho programu by som vás chcel informovať o liste, ktorý dostal predseda Federálneho zhromaždenia od prezidenta republiky, v ktorom požiadal Federálne zhromaždenie o súhlas s vyslaním protichemickej jednotky československej armády v počte 179 osôb do Saudskej Arábie, kde by v prípade potreby mohla byť nasadená na plnenie úloh humanitárneho charakteru. Jednotka má byť vytvorená výhradne s radov dobrovoľníkov.

Pripomínam, že snemovne prijali 20. septembra tohto roku výzvu k vláde Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, v ktorej medzi iným vyzývajú, aby konkrétnymi činmi prejavila solidaritu našich národov k ľudu Kuvajtu tým, že mu poskytne účinnú humanitárnu pomoc. Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia konštatovalo, že žiadosť prezidenta je v súlade s citovanou výzvou snemovní a vzalo žiadosť prezidenta ČSFR na vedomie.

Teraz mi dovoľte, aby som vám prečítal ďalší lisť prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky pána Václava Havla. Budem ho čítať slovensky.

Predsedníctvu Federálneho zhromaždenia. V Prahe dňa 20. 10. 1990. Oznamujem vám, že som podľa § 5 ústavného zákona č. 10/1969 Zb., o Rade obrany štátu, dňa 22. 10. 1990 odvolal z funkcie člena Rady obrany štátu armádneho generála inžiniera Miroslava Vacka. Ten istý deň som menoval do uvoľnenej funkcie člena Rady obrany štátu Ľuboša Dobrovského. Podpísaný V. Havel.

Ďalším bodom programu a jediným legislatívnym bodom programu dnešného dopoludnia bude

Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 131/89 Zb. o Zbierke zákonov, ako je obsiahnuté v tlači č. 125.

Ešte pred prerokúvaním tohto zákona by som vás rád zoznámil s návrhom ďalšieho postupu zasadnutia spoločnej schôdze snemovní.

S technickou poznámkou sa prihlásil poslanec Burian.

Poslanec SN P. Burian: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, měl bych dotaz k vyslání našich vojsk. Humanitární pomoc jsme si sice odsouhlasili, ale nevyjádřili jsme se k vyslání určitého počtu vojáků do Iráku. Já osobně to nepovažuji za humanitární pomoc, ale zcela jinou. Navrhuji, abychom se k tomu vyjádřili jako Federální shromáždění, protože mám pocit, že bylo rozhodnuto ve smyslu o nás bez nás.

Poslanec SL J. Konečný: Chtěl bych kolegovi Burianovi odpovědět, že některé výbory tuto otázku projednaly. Hlasovaly o ní. Pokud jde o náš zahraniční výbor, ten se k tomu vyslovil kladně.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Keď si pán poslanec praje, aby sme otvorili rozpravu k tomuto bodu, môžeme ju otvoriť. Hlási sa poslanec Pospíšil.

Poslanec SL J. Pospíšil: Já se také domnívám, že nejde o humanitární pomoc. Domnívám se, že většina z nás schválí vyslání této jednotky. Domnívám se, že vyslání jednotky do zahraničí je věcí Federálního shromáždění, a že bychom to měli zde odsouhlasit. Přimlouvám se za to, abychom s tím souhlasili.

Poslanec SN P. Burian: Chtěl bych, aby se o tom tady hlasovalo. Ve všech výborech to projednáváno nebylo.

Poslanec SN S. Pánis: Chcel by som k tomu povedať, že keď sme demokratický štát, tak by sa malo vyriešiť, keď si prezident sám rozhodne o niečom takom, s čím nemusia poslanci súhlasiť, to ešte neznamená, že to platí pre celú našu republiku. My v parlamente sme zástupcovia svojich voličov, tak musíme rozhodnúť o tom, či pošleme nejakých vojakov do Iraku, a to preto, že nie sme prezidentský štát, ale štát, kde by o všetkom mal rozhodovať parlament. Je potrebné, aby sme túto otázku dôsledne doriešili. Som zásadne proti tomu, aby naši vojaci išli do Iraku.

Poslanec SN P. Uhl: Já také považuji rozhodování parlamentu o této věci za důležité. Domnívám se, že nestačí, že o tom jednaly pouze zahraniční výbory, protože na branné a bezpečnostní výbory tato otázka nepřišla.

Aby rozhodování bylo kvalitní, chtěl bych vědět, jakou má tato jednotka výzbroj techniky. Snad by na to mohl odpovědět ministr obrany.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Bohužiaľ, nie je prítomný. Poprosím pána poslanca Sterna. S technickou poznámkou sa hlási pan poslanec Malý.

Poslanec SL M. Malý: Pane předsedající, mám pocit, že se otevřela rozprava, aniž bychom hlasovali, zda o tomto bodu budeme jednat. Domnívám se, že by se nejdříve mělo hlasovat, zda tento bod budeme projednávat, pak by se teprve měla otevírat rozprava.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Uznávam, že máte pravdu. Poprosím pána poslanca Sterna o trpezlivosť a budeme hlasovať.

Žiadam poslancov Snemovne národov, aby sa vyjadrili k tomu, či máme začať rozpravu k bodu, ktorý vlastne nebol na programe, a síce k informácii o vyslaní protichemickej jednotky do Saudskej Arábie. Kto zo Snemovne národov súhlasí s dodatočným zaradením tohto bodu? (Hlasuje se. - 70) Ďakujem.

Kto je proti? (5). Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (l9). Ďakujem.

O tom istom bude hlasovať teraz Snemovňa ľudu. Kto je za zaradenie tohto bodu do programu? (Hlasuje se - 92.) Ďakujem.

Kto je proti? (7). Ďakujem.

Kto sa zdržal? (24). Ďakujem.

Konštatujem, že poslanci obidvoch snemovní si želajú, aby do programu dnešnej schôdze bol dodatočne zaradený problém vyslania protichemickej jednotky do Saudskej Arábie. Tým sa modifikuje náš dnešný program.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 81, SN č. 78)

Prosím pána poslanca Šterna.

1

Návrh prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky na vyslání protichemické jednotky dobrovolníků do oblasti Středního východu.

Poslanec SN J. Štern: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nemám zde usnesení, kterým jsme vyzvali naši vládu, aby podnikla humanitární kroky, ale v usnesení je dokonce i slovo o vyslání jednotky vojenské do postižené oblasti. My jsme vyzvali svým usnesením vládu, aby kromě jiného zvážila i možnost vyslání vojenské jednotky. Je tam v rámci vojenských sil OSN, ale takovýto rámec nevznikl. Nicméně jsme zavázali vládu svým usnesením, aby podnikla tyto kroky. Vláda nás poslechla a z pověření pana prezidenta se rozhodla vyslat na základě našeho usnesení vojenskou jednotku, která má plnit účely protichemické obrany civilního obyvatelstva proti chemickým zbraním v Iráku, které nejlépe známe my, protože předchozí režim mu tyto zbraně dodával. Čili my jsme nejlepší specialisté na obranu před zbraněmi, které jsme do Iráku dodali my. Jestliže toto znají nejlépe naši vojáci a jiná forma znalostí v našem státě není, než v rámci vojenského útvaru protichemické obrany, který my tam posíláme, tak bychom ani jinou možnost, jak toto zabezpečit, neměli.

Abych to shrnul:

  1. Plní se zde usnesení, které jsme si sami odhlasovali. Jestliže to zpochybňujeme, zpochybňujeme vlastní usnesení.
  2. O vojenském charakteru vyslání těchto jednotek bychom mohli dlouho hovořit, protože je problematické, jestliže mají chránit civilní obyvatelstvo a my protichemickou obranu civilního charakteru nemáme.

Upozorňuji ješte jednou na to, že my nejlépe umíme bránit civilní obyvatelstvo Kuvajtu před eventuelním chemickým útokem Iráku, protože by se jednalo o zbraně, které jsme tam poslali my. Děkuji. .

Předsedající předseda SN M.Šútovec: Ďakujem pánu poslancovi Šternovi. Prihlásil sa pán podpredseda Jičínský.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážené Federální shromáždění, dovolte mi, abych vám přečetl usnesení Federálního shromáždění k návrhu poslanců branných a bezpečnostních a zahraničních výborů.

Federální shromáždění na 6. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 20. září 1990 schválilo toto usnesení:

Federální shromáždění ČSFR vyzývá vládu ČSFR, aby

1. I nadále rozhodným způsobem podporovala stanovisko Organizace spojených národů odsuzující vojenskou agresi Iráku proti Kuvajtu.

2. Aby konkrétními činy projevila solidaritu našich národů s lidem Kuvajtu tím, že mu poskytne účinnou humanitární pomoc (vyslání zdravotnického zařízení a personálu do postižené oblasti) a případně i poskytne skupinu vojenských dobrovolníků do mírového sboru Organizace spojených národů.

Na základě toho předsednictvo Federálního shromáždění se zabývalo žádostí prezidenta republiky a dospělo k tomu, že na základě tohoto společného usnesení obou sněmoven může vyslovit souhlas s vysláním oné jednotky, o níž tu byla řeč.

Chtěl bych tu upozornit poslance, pokud mají za to, že toto spadá do výslovné kompetence Federálního shromáždění, aby takovýto souhlas dávalo, že takováto ústavní úprava tu není a není obsažena ani v zákoně branném. Branný zákon byl svým způsobem změnen v době, kterou někteří z vás - jak jsme tady - pamatují. Byl změněn dosti nekvalifikovaným způsobem. Bude třeba, abychom se v poměrně brzké době k němu vrátili, a aby jisté nedostatky branného zákona byly korigovány. Ale není tu prostě nic, kde by byla výslovně stanovena kompetence Federálního shromáždění, že musí svým usnesením speciálně dávat takovýto souhlas, nemluvě o tom, že tento souhlas - podle mého soudu - je tu dán usnesením, které jsem tu citoval.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu podpredsedovi Jičínskému. S technickou poznámkou sa prihlásil pán poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, dámy a pánové, chci reagovat na vystoupení pana poslance Sterna, který zde řekl - nevím, jestli vědomě nebo nevědomě - naprostou nepravdu. Chemické zbraně se považují za zbraně hromadného ničení. A jako takové je Československá armáda nikdy neměla, a ani je nikdy na svém území nevyráběla, proto je také nemohla do Iráku dodávat. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem za poznámku. Hovorí pán poslanec Sacher.

Poslanec SL R. Sacher: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, usnesení Federálního shromáždění umožnilo vládě vyslat humanitární pomoc (zdravotní pomoc a personál). Chemická jednotka je vysoce specializovaný útvar, který asi těžko lze zařadit pod výraz "humanitární pomoc". Za další: vojenská jednotka, ptám se, je-li vyslána, pod jakým bude velením, a jak může být tedy součástí mnohonárodních sil, když nebyly vytvořeny?

Chemické zbraně na území Československa existovaly, byly zde vyráběny. Pokud chcete shlédnout, byl jsem také jako voják zamořen yperitem.

Pokud se týká vůbec vyslání vojáků do této vojensky vysoce exponované oblasti, musíme se také připravit na zodpovězení otázek našemu obyvatelstvu, pokud se nevrátí všichni tito vojáci, nebo pokud se nevrátí vůbec nikdo z nich. Nehledě k tomu, že se nedomnívám, že naše republika, naši občané jsou chráněni proti individuálním teroristickým akcím Iráku.

Poslanec SL M. Pohanka: Vážené Federální shromáždění, chtěl bych k této diskusi dodat, že také ústavně právní výbory projednaly dopis prezidenta republiky, týkající se vyslání oné zvláštní jednotky s převážně mírovým účelem, protože má chránit civilní obyvatelstvo proti chemickým zbraním a schválily toto vyslání. Domnívám se, že nemůžeme bránit dobrovolníkům, aby se přihlásili a zakročovali proti agresorovi. Naše národní zkušenost ukazuje, že mír je nedělitelný, a že podobný včasný zákrok byl kdysi na místě a nedošlo k němu právě s ohledem na to, že někomu se stav jevil jako nikoliv bezprostředně ohrožující a jako vzdálený. I když branný výbor nebo FS nemá podle branného zákona se k této věci vyslovovat, domnívám se, že vzhledem k povaze záležitosti je vhodné, aby se vyjádřil názor, který by reprezentoval nejen osobní mínění poslanců, ale i mínění politických stran a hnutí té části obyvatelstva, kterou zde zastupují.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. O slovo sa prihlásil pán poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Pane předsedající, vážené Federální shromáždění, chtěl bych několika větami zopakovat to, co jsem říkal na předsednictvu. V oblasti Saudské Arábie jsou vojenské síly zhruba třiceti států. Neustále mluvíme o návratu do Evropy a do světa. Když nyní máme konečně příležitost poměrné malým a spíše symbolickým činem dokázat, že do toho světa patříme, že dokážeme vyjádřit nikoliv slovy, ale i tím malým činem solidaritu s obětí naprosto zjevné agrese, tak se zde ozývají ustrašené hlasy o tom, jestli nás to náhodou nebude něco stát. Samozřejmě, že ano. Ještě jsem neviděl svobodu vlastního národa nebo cizího národa, která by něco nestála. Doporučuji, abychom ukončili tuto rozpravu a hlasovali. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M.Šútovec: Ďakujem, s technickou poznámkou sa prihlásil pán poslanec Pánis.

Poslanec SN S. Pánis: To ale neznamená, že do Európy a do sveta vstúpime s vojenskými čižmami.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, hovorí pan poslanec Kroupa.

Poslanec SL D. Kroupa: Pane předsedající, vážené Federální shromáždění, domnívám se, že otázka vyslání několika vojenských jednotek

do oblasti středního východu byla učiněna předmětem této rozpravy nikoliv proto, aby se FS vyjádřilo proti, ale spíše proto, že je zde dostatečná vůle podpořit rozhodnutí prezidenta.

Proto navrhuji, abychom přijali usnesení, že FS podporuje rozhodnutí prezidenta ČSFR vyslat vojenské jednotky do oblasti středního východu. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M.Šútovec: Ďakujem, ďalej hovorí pán poslanec Novosád.

Poslanec SL K. Novosád: Mám dva dotazy. V případě, že dojde k vojenskému konfliktu, jaké má vláda připraveny další alternativy, varianty a jak Československo bude dále v tomto konfliktu zasahovat?

Druhý dotaz mám na ministerstvo vnitra - akceptoval bych to, co řekl pan poslanec Sachre, že dojde-li ke konfliktu, můžeme počítat s rozšířením teroristických akcí už na území Československa. Víme, že existují organizace, které spolupracují s Irákem, se Saddámem a v tomto případě jaké opatření ministerstvo vnitra dělá?

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP