Úterý 18. září 1990

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážené Federální shromáždění, v této souvislosti skutečně stojíme před určitou volbou, která je na nás. Zákon o malé reprivatizaci - jak je nazván v tisku č. 88 - je iniciativním návrhem poslanců, a to proto, že s tím přišlo Občanské fórum, ale nejenom proto. Kdybychom tento návrh projednávali jako vládní návrh zákona, tak by se lhůty pro jeho příchod do parlamentu velmi prodloužily.

Včera zde z mnoha stran zazněl požadavek o rychlé realizaci ekonomické reformy. Chceme-li být právi tomu, co jsme požadovali, pak asi musíme jednat v souladu s tím, co jsme chtěli. S tím, že řešíme samozřejmě určitý rozpor, ale je na nás, abychom rozhodli, zda dáváme přednost tomu, že chceme jistý pravidelný cyklus, protože všichni samozřejmě máme nějaké další povinnosti a úkoly, s nimiž jsme počítali, anebo přece jen považujeme za důležité tento krok, který je skutečně významný pro to, abychom mohli přejít k privatizačním akcím, abychom co nejdříve uskutečnili. Uskutečnili tím, že přijmeme příslušné zákonné opatření - tím mám na mysli samozřejmě zákon. Pokud to neuděláme teď, odloží se to minimálně o měsíc. Nevyvíjím tím na vás nátlak, upozorňuji na toto dilema, ve kterém se nacházíme. Asi by bylo skutečně v zájmu věci, abychom změnili program, s nímž jsme počítali, protože mám za to, že tu je v zájmu věcí opravdu mnoho. Bez projednání tohoto zákona nelze dost dobře zahájit proces ani té malé privatizace, protože vlastnické poměry nebudou vyjasněny. Zároveň závažnost tohoto návrhu vyžaduje, aby skutečně jej projednaly všechny výbory. My jsme jinak dosáhli toho - a oceňuji tady pochopení jak České národní rady, tak i Slovenské národní rady, tak i federální vlády, které u vědomí významu tohoto návrhu v krátké době jej projednaly, svá stanoviska daly pracovní skupiny expertů, které tomu dají definitivní právní podobu, odstraňují určité nedostatky v tom předloženém návrhu, čili myslím, že návrh je zralý k tomu, aby FS jej na léto schůzi projednalo.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ešte pán Zelenay sa hlásil. Ja by som navrhoval, aby sme túto voľnú rozpravu už ukončili. Mohli by sme v tom voľnom čase prerokovať jednu medzinárodnú zmluvu.

Poslanec SN R. Zelenay: Ja by som s tým plne súhlasil, s tým, že by som mal 2 pripomienky. Ja si veľmi vážim slov môjho predrečníka, pána prof. Jičínského, ale v mene iniciatívnej skupiny poslancov sme predložili ešte pred parlamentnými prázdninami určitý návrh na určitý pravidelný rytmus. Bolo prisľúbené, že tento pravidelný rytmus bude prerokovávaný. Samozrejme sme si ocenili ten materiál, ktorý bol spracovaný, ktorý upravoval náš návrh a myslím si práve preto, aby sme mohli seriózne pracovať, tento návrh by mal byť jako jeden z prvých schválený. Napr. my sme nevedeli, do dnešného dňa, že budúci týždeň budeme zasadať. Mnohí z nás majú poslanecké prieskumy, aj stretnutia s voličmi. To je prvá vec. Druhá vec. Tento zákon je natoľko dôležitý, že naši voliči napr. na mňa sa obrátili a žiadali, aby tento zákon predtým ako bude schválený, aby bol s nimi konzultovaný. Nie som si celkom istý, kedy to máme spraviť. Ale bez ohľadu na to, aby nedochádzalo k tomu, že sme tlačení zase do niektorých rozhodnutí a k tomu, že na zasadnutia prichádzajú poslanci národných rád a nemajú kde sedieť. A to je zase otázka rokovacieho poriadku, určitých pravidiel hry. Myslím si, a to hovorím za celý rad poslancov, s ktorými som mal možnosť hovoriť a ktorí ma o to žiadali, aby sme toto zaradili tak, ako bolo dohodnuté, na čo najbližší čas, čiže aby sme prerokovali ten návrh predsedníctva, ktorý má svoju logiku a aby skutočné odchýlky od tohoto programu boli výnimkou, a nie pravidlom. (Potlesk.) Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ja by som sa chcel spýtať, navrhujete, aby sa vypustil z programu ten zákon, ktorý nás núti k tomu, aby sme pokračovali na budúci týždeň? Ja sa domnievam, že je jasné, prečo to musíme prerokovať.

Poslanec SN R. Zelenay: Ja som ten návrh zatiaľ nemal v ruke, ja si ho musím preštudovať, musím ho dať odborníkom, ktorí mi poradia čo s ním a mal by som ho, aspoň ja to považujem za svoju povinnosť, prekonzultovať s voličmi, ktorí ma o to žiadali. Za koľko to stihnem, netrúfam si povedať. Ja ho ešte nemám v ruke, ja som sa to dozvedel teraz. Ja uznávam jeho dôležitosť, mne tu ide o princíp, aby skutočne sme neprijímali rozhodnutia pod určitým tlakom. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím vás, my predsa nediskutujeme o programe schôdze, o tom sme už diskutovali. A do programu sme si to schválili. S tými všetkými rizikami. To nie že ste sa to dozvedel teraz, to sa teraz predsa nikto nedozvedel. My to máme v programe zahrnuté. My to máme v programe od prvého dňa, teda od štvrtka minulého týždňa. My môžeme len diskutovať, že sa nám to naťahuje na ďalší týždeň. A to prečo je to možné, to sme svedkami toho, vidíte ako vyzerá. To sa nedá časovo odhadnúť. Ešte poslanec Kulan.

Poslanec SN P. Kulan: Pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, prosím vás pekne, ja nemôžem súhlasiť s tým, aby sa generalizovala táto otázka v zmysle, či chceme o tomto zákone rokovať alebo nie. Pochopiteľne o ňom rokovať chceme, ale tu upozorňujeme na jeden fakt, aby sa tieto rokovania nestali precedentnými a aby sa toto nestalo pravidlom. Pretože by sme úplne stratili kontakt s našimi voličmi. Prakticky celé týždne trávime v Prahe a nemáme najmenšiu šancu prerokovávať všetky návrhy zákonov, ktoré tu dostaneme, so širokou verejnosťou. A tento stav začína už byť neúnosný. Z toho dôvodu sme na to upozornili, ale v žiadnom prípade to nebol odpor voči tomuto zákonu. Neviem, prečo to pán prof. Jičínský takto generalizoval. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Ešte pán poslanec Čič.

Poslanec SN M. Čič: Ja odporúčam, aby sme pracovali podľa programu, ktorý sme schválili, ale viacerí poslanci z ústavnoprávneho výboru navrhujú, a do istej miery to podporujú aj poslanci z iných výborov, aby sme o návrhu zákona o odstránení niektorých krívd tom rokovali vo VÚP v utorok, alebo v stredu. Aby sa vytvoril dostatočný priestor na to, aby sme mohli mnohé pripomienky, ktoré z výborov budú, a nepochybne budú aj z iných inštitúcií, zhrnúť. Ide o mimoriadne vážny zákon, ktorý má veľký politický aj sociálne ekonomický význam, a je to prvý vážny krok v celej reprivatizácii a nebol by som rád, aby sme sa dopúšťali nejakých závažnejších chýb. Odporúčam, ak je to možné, aby sme posunuli rokovanie VÚP.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ja myslím, že možné to je. Ten harmonogram, ktorý som tu spomínal, to dovoľuje a, samozrejme, technické podmienky budú zo strany parlamentu zabezpečené. Pán poslanec Tomis.

Poslanec SN V. Tomis: Vážený pane předsedající, vážení kolegové. Já bych k projednávanému zákonu chtěl říci, že nepochybně je tento zákon nesmírně důležitý. Ale měli bychom všichni společně udělat něco, aby předložený návrh byl kvalitní a úplný, i když to budou iniciativní skupiny předkládat. Jistě že jsou to neodborníci a možná i neprávníci, ale jistě není vhodné, aby nám nedali takový nedovařený zákon, abychom ho projednávali. Již při projednávání zmíněného návrhu v hospodářském výboru bylo zjištěno, že je tam plno právních závad. Já, když jsem si přečetl, že je předkladatelem také pan akademik Čič, tak jsem se tomu divil. Až pak nám řekl, že tedy není, ale že to bere za své. Čili, chyby právní. Nyní k důvodové zprávě. Žádná ekonomická zdůvodnění tohoto zákona, dále žádná informace o dopadu na národní výbory, chybělo vyjádření ministra financí co to přinese, co to bude naší republiku stát, v jakém rozsahu to bude. Já si myslím, že když to bude předkládat iniciativní skupina, že by tady měla být nějaká skupina odborníků, která takovýto návrh předem posoudí, aby to mělo alespoň základní předpoklady, aby to vůbec do výboru mohlo přijít. Ztrácíme opravdu čas, a to co tady řekl pan Zelenay, za to se stavím. Prosím vás, my jsme bojovali od prvního dne co jsme nastoupili, aby chaos předchozího parlamentu nebyl i u nás. A co se děje? Od začátku nevíme, kdy tu budeme, kdy tu nebudeme, přesouváme si letenky, rušíme je, měníme je atd. Měli bysme dokázat veřejnosti, že tedy umíme zorganizovat práci a že podle toho pojedeme. Samozřejmě, měli bychom být ukázněnější při nástupech po přestávkách, aby ten čas, který jsme tady, abychom ho využili. Abychom projednávali jenom věci, které jsou způsobilé k projednání. Děkuji. (Potlesk.)

Poslanec SN I. Fišera: Neukončili jsme problém, zda se sejdeme nebo nesejdeme k malému reprivatizačnímu zákonu. Když, tak budu zdůvodňovat, proč bychom se měli sejít.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Rozhodnutie sme urobili, a to ešte minulý týždeň vo štvrtok, keď sme to zaradili do programu. Teraz išlo len o to, ako vytvoriť priestor pre rokovanie jednotlivých výborov. O tom, aký sme vytvorili priestor z hľadiska predpokladaného ukončenia rokovania ostatných bodov som sa snažil informovať. Všetky výbory, ktoré to majú prikázané, to prerokujú tento týždeň v piatok, výbory ústavno-právne v utorok a v stredu, a vo štvrtok, event. v piatok budeme pokračovať v spoločnom zasadaní, aby sme to prerokovali na pléne. Je s tým súhlas? (Súhlas.) Bolo to schválené do programu, takže predpokladám, že ide len o technické zabezpečenie programu.

Poslanec SN M. Zeman: Vážení kolegové, přednesl bych jedinou otázku. Nikdo z nás nechce zpomalovat malou privatizaci oddalovaným přijímáním reprivatizačního zákona, ale ptám se: zákon o malé privatizaci nám ještě nebyl předložen? Nebylo by jistější projednávat tyto dva zákony vcelku? Co vlastně dosáhneme, jakého zkvalitnění, když teď schválíme tento zákon a pak budeme minimálně měsíc čekat na zákon o malé privatizaci?

Poslankyně SN J. Petrová: Chtěla bych se zeptat všech poslanců, kteří k zákonu mají výhrady, proč ve čtvrtek hlasovali proto, aby byl na programu?

Poslanec SL P. Kučera: Pane předsedající, kolegové a kolegyně, myslím, že tam, kde už se projednává zákon o restituci měl by pokud možno předcházet, protože se dotýká v mnoha ohledech stejného balíku, který bude privatizován, nebo v tomto případě reprivatizován. Ale je tam navrhovaná šestiměsíční lhůta pro to, aby mohl být uplatněn nárok na zabraný majetek. Kdybychom to odsunuli, zase se nám to prodlouží. Je třeba, aby předcházel co nejvíce malé privatizaci, aby se vyjasnily vlastnické vztahy v řadě případů u majetku, který se malé privatizace bude týkat. Je to dobrý měsíc. (Potlesk.)

Poslanec SL I. Šimko: Vážený pán predseda a pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, myslím, že pán poslanec Kulan nevystúpil so svojimi pripomienkami preto, aby zdržoval prerokúvanie tohto bodu, t.j. reprivatizačného zákona. V podstate mu išlo o to, aby sme sa dohodli na nejakej organizácii našej práce. Totiž ten týždeň, ktorý máme určený na stretávanie s voličmi, je práve najmenej vhodný pre to, aby sme v rámci tohto týždňa urobili presuny. Keď len 100 z nás má dohodnuté stretnutie s voličmi, je to 100 stretnutí a je to obrovské množstvo ľudí, ktorí sú zainteresovaní. Keď to máme operatívne meniť, tak tým už zasahujeme do pomerne veľkých skupín obyvateľstva. A máme ďalšie týždne, kedy môžeme robiť nejaké operatívne presuny. Navrhujem i v tomto prípade, aby sme našli v ďalšom týždni nejakú medzeru na to, aby sme pokračovali v programe našej spoločnej schôdze. Ďakujem.

Poslanec SN I. Fišera: Tento návrh bych podpořil, čili začátek dalšího týdne.

Poslanec SN I. Němec: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych vznesl dotaz na předsedu FS. Vím, že tento zákon byl iniciativní skupinou poslanců předložen dříve, nejméně o týden, než se dal na vědomí poslancům. Žádám proto pana předsedu, aby mi řekl, kdo za to může, a zda je ten člověk ješte ve funkci.

Poslanec SL E. Mandler: Byly tady dost přesvědčivé důvody k tomu, abychom zákon projednali co nejdříve. Byly předneseny také velmi přesvědčivé důvody proto, abychom co možná nejvíce dodržovali navrhovaný rytmus. Myslím, že v takovém případě by se měl najít kompromis, ne že se řekne: schválili jste si program a teď ho musíme splnit. Fakt je tento: v původním programu se nepočítalo ani s projevem francouzského prezidenta, ani s projevem paní Thatcherové, projev francouzského prezidenta zabral dohromady s přestávkou asi 3 hodiny. Nejsem proti tomu, že tady hovořili, ale mělo by se vzít v úvahu, že ne vše, co vede k neefektivnímu jednání, je způsobeno námi.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Mandlerovi. O slovo sa hlási pán predseda Dubček.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP