Čtvrtek 19. července 1990

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji místopředsedovi federální vlády a můžeme přistoupit k hlasování. V zasedacím sále je 123 poslanců Sněmovny lidu, 62 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice a 58 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice. Budeme hlasovat postupně o jednotlivých zákonech. Nejdříve o ústavním zákonu, kterým se mění a doplňuje ústavní zákon č. 143/1968 Sb., o československé federaci (tisk 16). K přijetí ústavního zákona je třeba jak známo souhlasu 3/5 většiny poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice a 3/5 většiny poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice, jakož i souhlasu 3/5 většiny všech poslanců Sněmovny lidu. Připomínám, že podle zpravodajů návrh je bezproblémový v tom, že byl projednán všemi výbory, že všechny výbory s ním vyslovily souhlas, že všechny pozměňovací návrhy byly zapracovány a žádný pozměňovací návrh tady není. Čili budeme hlasovat o návrhu tak, jak byl předložen ve znění zpravodajské zprávy. Nejprve budeme hlasovat ve Sněmovně národů, a to tak, že nejprve budou hlasovat poslanci zvolení ve Slovenské republice.

Kdo souhlasí s návrhem ústavního zákona, kterým se mění a doplňuje ústavní zákon č. 143/1968 Sb., o československé federaci (tisk 16) ve znění společné zprávy výborů a podle doporučení společného zpravodaje, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Šedesát.) Šedesát. Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Poslanci Sněmovny národů, kteří byli zvoleni ve Slovenské republice, ústavní zákon schválili.

Dále budou hlasovat poslanci Sněmovny národů, kteří byli zvoleni v České republice. Kdo souhlasí s projednávaným návrhem ústavního zákona a se změnami uvedenými ve společné zprávě, podle doporučení, které přednesl společný zpravodaj výborů Sněmovny národů, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Šedesát dva.) Šedesát dva. Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Poslanci zvolení v České republice ve Sněmovně národů ústavní zákon schválili.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s návrhem ústavního zákona (tisk 16) ve znění společné zprávy (tisk 41) podle doporučení společného zpravodaje výborů Sněmovny lidu, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Jedno sto dvacet šest.) Sto dvacet šest.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Poslanci Sněmovny lidu ústavní zákon schválili.

Vážené Federální shromáždění, vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven, konstatuji, že Federální shromáždění schválilo ústavní zákon, kterým se mění a doplňuje ústavní zákon č. 143/1968 Sb., o československé federaci.

(Poznámka redakce: Usnesení FS č. 5, SL č. 29, SN č. 27)

Nyní budeme hlasovat o vládním návrhu ústavního zákona o změnách v soustavě federálních ústředních orgánů státní správy, v jejichž čele stojí člen vlády ČSFR (tisk 18). Připomínám, že i tento tisk je bezproblémový v tom smyslu, že všechny navrhované změny byly zapracovány do zpravodajských zpráv. Čili nezůstal tu žádný pozměňovací návrh, o kterém by bylo třeba rozhodovat zvláštním hlasováním. I k přijetí tohoto ústavního zákona platí stejná pravidla, která jsem uváděl před tím. Nebudu je tedy opakovat.

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo souhlasí z poslanců Sněmovny lidu s návrhem ústavního zákona (tisk 18) ve znění společné zprávy (tisk 41) podle doporučení společného zpravodaje výborů Sněmovny lidu, ať zvedne ruku! (Jednosto dvacet šest.) Sto dvacet šest.

Pro pořádek se ptám, je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Dva.) Dva.

Poslanci Sněmovny lidu ústavní zákon schválili.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů, kteří byli zvoleni v České republice. Kdo souhlasí s návrhem ústavního zákona o změnách v soustavě federálních ústředních orgánů státní správy (tisk 18) ve znění společné zprávy výborů (tisk 41) podle doporučení společného zpravodaje, nechť zvedne ruku! Hlasují poslanci z české části. (Hlasuje se.) (Šedesát čtyři.) Šedesát čtyři.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Nikdo. Děkuji.

Poslanci Sněmovny národů, kteří byli zvoleni v České republice ústavní zákon schválili.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů, kteří byli zvolení v Slovenské republice.

Kdo souhlasí s projednávaným návrhem ústavního zákona se změnami uvedenými ve společné zprávě výborů podle doporučení společného zpravodaje výborů Sněmovny národů, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Padesát devět.) Padesát devět. Děkuji.

Je někdo proti? (Hlasuje se.) Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Hlasuje se.) Děkuji.

Pro bylo padesát devět, proti pět. Mohu konstatovat, že poslanci Sněmovny národů, kteří byli zvoleni v Slovenské republice, ústavní zákon schválili.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven mohu konstatovat, že Federální shromáždění schválilo ústavní zákon o změnách v soustavě federálních ústředních orgánů státní správy, v jejichž čele stojí člen vlády České a Slovenské Federativní Republiky.

(Poznámka redakce: usnesení č. 6, SL č. 30, SN č. 28)

Nyní budeme hlasovat o vládním návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 194/1988 Sb., o působnosti federálních orgánů státní správy, tisk č. 17. Než přejdeme k hlasování, je třeba, abychom si připomenuli situaci, která je v souvislosti s projednáváním tohoto zákona, trvá tu určitý rozpor. Je tu pozměňující návrh. Prosím poslance Kočtúcha, aby o něm informoval.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec H. Kočtúch: Vážené Predsedníctvo, vážené snemovne, jednu a tú istú vec, o podstate ktorej nemožno pochybovať, samozrejme, možno vyjadriť spôsobom, prijateľným pre ekonómov, pre právnikov atď. Nejde teraz o otázky prestížne, ale o meritórnu otázku. Ak si preštudujete § 20 odsek 2 písm. a) a e), zistíte, že sa rokuje o tých záležitostiach, aké má ministerstvo pre strategické plánovanie povinnosti a úlohy. Ide o dva návrhy. Tieto návrhy sa dotýkajú čiastkových otázok. Napríklad vedy, vedecko-technickej politiky, štrukturálnych zmien, zabezpečenia obranyschopnosti, zapojenia československej ekonomiky do svetovej ekonomiky a pod. Vieme dobre, z ekonomickej teórie a spoločenskej praxe, že jednotlivé čiastkové optimá nemusia vyústiť do celistvého optima, súhrnného. A preto sme boli v tej pôvodnej verzii, v ktorej ste nám vytýkali, že syntetizujeme, alebo simulujeme celkový dopad týchto jednotlivých čiastkových návrhov, a že je to nečeské, neslovenské a pod. Pracovali sme na tom, ponúkala sa dohoda, a túto dohodu nebolo možné potvrdiť. Preto vystupujem s týmto pozmeňovacím návrhom, po dohode so zodpovedným ministrom, pánom Ing. Hoffmannom, ktorý má na starosti ministerstvo pre strategické plánovanie. Protinávrh znie:

Písmeno f) (bude to po slovensky): prepojenia čiastkových strategických zámerov do komplexnej stratégie hospodárskeho a sociálneho rozvoja. Písmeno g) Sústavného hodnotenia hospodársko-politických opatrení jednak z hľadiska ich výsledného súhrnného pôsobenia, jednak z hľadiska vzťahov ich perspektívnych účinkov k dlhodobým rozvojovým zámerom štátu.

Ide o to, aby písmená a) a e), ktoré sa týkajú čiastkových oblastí, boli naozaj syntetizované do optimalizácie celistvej. Preto dávame tieto dva dodatočné body f) a g) a prosíme vás, aby ste ich zvážili a aby ste sa k nim vyjadrili, pokiaľ možno, pozitívne. Za porozumenie ďakujem. Myslím si, že sa nijako neprehrešíme proti pravidlám prijatým v parlamente, ak by sme poprosili, aby sa k tomu vyjadril i minister pre strategické plánovanie.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Přeje si pan ministr slovo?

Ministr pro strategické plánovaní ČSFR P. Hoffmann: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy a páni poslanci, základný návrh, z ktorého do istej miery aj tieto pozmeňujúce návrhy vyplývajú, je vlastne zmena názvu ministerstva. Tá zmena názvu bola motivovaná tým, že názov "ministerstvo pre národohospodársku stratégiu" implikuje určité nebezpečenstvo zúženého pohľadu len na ekonomickú stránku spoločenského rozvoja a že práve v rámci tohto ministerstva je treba sa pokúsiť o určité celistvé súhrnné posudzovanie všetkých hlavných stránok spoločenského pohybu. Pravda, treba povedať, že pokiaľ ten prvý pôvodný názov vyvoláva určité nebezpečenstvo zužovania pojatia funkcie tohto ministerstva, ten druhý otvára pomerne široký priestor, ktorý môže byť rôzne interpretovaný. Preto osobne sa domnievam, že každý rozumný návrh, ktorý upresňuje obsahové zameranie činnosti nového ministerstva, je právny a prijateľný. Keď sme uvažovali o tom, akú základnú funkciu by malo ministerstvo plniť, tak sme sa veľmi priblížili tomu pojatiu diablovho advokáta, o ktorom tu hovoril pán poslanec Zeman. Formulovali sme to asi takto: je nevyhnutné, aby dlhodobý strategický pohľad bol vo vláde priamo rovnocenný a teda inštitucionalizovaný tak, aby bežnej hospodárskej politike permanentne nastavoval zrkadlo ich súhrnných a perspektívnych želaných či neželaných účinkov. Myslím, že toto naše pojatie nie je vôbec v rozpore s tým, čo tu teraz navrhoval pán poslanec Kočtúch a ja osobne ako dezignovaný minister tohoto nového úradu s ním v podstate súhlasím.

Dovoľte, keď už mám slovo, aby som ešte upozornil na jednu - i keď maličkosť - ale nie celkom zanedbateľnú. V tlači 41 strana 3 sa navrhuje zmena znenia § 19 takým spôsobom, že teraz ten § má takú textáciu: "Federálne ministerstvo pre strategické plánovanie je ústredným orgánom štátnej správy ČSFR pre dlhodobú stratégiu hospodárskeho a sociálneho rozvoja. Myslím, že je to do značnej miery bezobsažné tvrdenie, pokiaľ sa tam nedá aspoň slovo: "pre tvorbu, formovanie, vytváranie" atď. Myslím si, že rozhodne tam musí byť nejaké sloveso, ktoré prisudzuje tomuto ministerstvu nejakú činnosť, lebo inak je to tautológia, hovorí sa: "tým čo je, tým je." Nejaké základné sloveso tam, podľa môjho názoru, byť musí. Ďakujem vám za pozornosť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji panu ministrovi. Před hlasováním bych chtěl říci, že při schvalování tohoto zákona platí podle článku 42 odst. 2 písm. o), zákona o čs. federaci, zákaz majorizace. To znamená, že ve Sněmovně národů hlasují odděleně poslanci zvolení v České republice, odděleně poslanci zvolení ve Slovenské republice, k platnosti usnesení je třeba, aby pro ně hlasovala většina poslanců z obou části Sněmovny národů při jejich odděleném způsobu hlasování, jak jsem o něm hovořil. Přeje si poslanec Jansta říci ještě stanovisko?

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Jansta: Protože je rozdíl mezi stanoviskem výboru ústavně právního a výboru pro plán a rozpočet, já jako člen ústavně právního výboru jsem povinen zastávat stanovisko svého výboru a jsem povinen zopakovat, že výbor ústavně právní zaujal stanovisko, že jde o demonstrativní výpočet. Výbor se domnívá, že tento demonstrativní výpočet není třeba rozšiřovat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Budeme teď hlasovat o těchto dvou pozměňovacích návrzích.

Nejprve hlasují poslanci Sněmovny národů, a to poslanci zvolení v ČR. Znovu opakuji - nehlasujeme o celém návrhu zákona, ale o dvou pozměňovacích návrzích, jak byly čteny poslancem Kočtúchem a jak je odůvodnil ministr Hoffmann.

Hlasujeme v české části Sněmovny národů. Ptám se poslanců české části Sněmovny národů, kdo je pro tyto změny. (Hlasuje se.) (Třicet šest.) Třicet šest.

Kdo je proti? (Hlasuje se.) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet jeden.) Dvacet jeden.

Česká část Sněmovny národů pozměňovací návrhy nepřijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v SR.

Kdo z nich je pro to, aby pozměňovací návrhy byly přijaty, ať zvedne ruku!

(Hlasuje se.) (Dvacet devět.) Dvacet devět.

Kdo je proti? (Hlasuje se.) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Hlasuje se.) Děkuji.

Poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice tyto doplňky nepřijaly. Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich souhlasí s těmito doplňky, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Čtyřicet pět.) Čtyřicet pět.

Kdo je proti? (Třicet devět.) Třicet devět.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet jedna.) Čtyřicet jedna.

Ani Sněmovna lidu tyto doplňující návrhy nepřijala.

Nyní budeme hlasovat o vládním návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 194/1988 Sb., o působnosti federálních orgánů státní správy (tisk 17) ve znění společné zprávy zpravodajů.

Nejprve budou hlasovat poslanci ze Sněmovny národů. Připomínám, že jejich stanovisko k pozměňovacím návrhům je neovlivňuje při hlasování o tomto návrhu jako celku. Připomínám to jen proto, aby nedocházelo k omylům v hlasování.

Ptám se poslanců zvolených ve slovenské části Sněmovny národů, kdo je pro to, aby tento návrh zákona byl přijat tak, jak byl předložen a odůvodněn, to jest se změnami, uvedenými ve společné zprávě výborů. (Hlasuje se.) (Šedesát.) Šedesát.

Kdo je proti? (Hlasuje se.) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Třináct.) Třináct.

Poslanci Sněmovny národů návrh schválili.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh zákona, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) To je zjevná většina.

Pro pořádek se ještě ptám, kdo je proti? (Hlasuje se.) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Hlasuje se.) Děkuji.

Poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice návrh zákona schválili.

Mohu konstatovat, že návrh byl Sněmovnou národů schválen.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu. Kdo z nich souhlasí s návrhem zákona ve znění společné zprávy výborů Sněmovny lidu, podle doporučení společného zpravodaje výborů Sněmovny lidu, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. To je zjevná většina.

Pro pořádek se ještě ptám, kdo je proti? (Dva.) Dva.

Kdo se zdržel hlasování? (Sedm.) Sedm.

I poslanci Sněmovny lidu velkou většinou předložený návrh zákona schválili.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění schválilo zákon, kterým se mění a doplňuje zákon č. 194/1988 Sb., o působnosti federálních ústředních orgánů státní správy.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 7, SL č. 31, SN č. 29)

Paní a pánové poslanci, tím, že jsme schválili tyto zákony, jsme udělali významný krok v činnosti našeho Federálního shromáždění a zasloužíme si nyní čtvrthodinovou přestávku. Prosím, abyste tento čas dodrželi.

(Jednání přerušeno v 10.50 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 11.15 hodin.)

(Řízení schůze převzal předseda FS A. Dubček.)

Předseda FS A. Dubček: Pokračujem v rokovaní spoločnej schôdze Snemovne ľudu a Snemovne národov.

Ďalej máme na programe

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP