Úterý 3. července 1990

Chtěl bych se zeptat poslance Tomana, zda po tomto stručném vysvětlení trvá na formulačních změnách. Neříkám to rád, jako právník nechci vyzývat toto Federální shromáždění k tomu, aby nedbalo jistých přesností a formulací, ale zdůrazňuji, že jde o volební řád platný pro jednu volbu. Je to úprava individuálního volebního aktu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Má ještě někdo nějaký dotaz? Poslanec Senjuk, poslanec Devátý a poslankyně Pavúková.

Poslanec SN R. Senjuk: Dovolil bych si odporovat panu prof. Jičínskému, protože buď platí bod č. 11, nebo platí bod č. 6. Jestliže budeme svůj nesouhlas vyjadřovat škrtáním, pak je to v rozporu s bodem 11, nebo neplatí-li bod 6, tak může platit bod 11. Prosil bych, aby se to uvedlo do souladu.

Poslanec SN S. Devátý: Mám jednu připomínku. Pan prof. Jičínský říká, že to platí pro tuto volbu a že v tom případě by to mělo být v návrhu zakotveno, že to je jen pro tuto volbu. To tam chybí.

Poslankyně SN O. Pavúková: Vážený pán predseda, vážené dámy a páni. Slovenská národná rana využíva možnosť predniesť návrh na volbu prezidenta priamo v spoločnej schôdzi snemovní Federálneho zhromaždenia. Naša strana navrhuje na voľbu prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky poslanca Slovenskej národnej rady pána Štefana Kvietika.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji za přednesení vašeho návrhu. Federální shromáždění bere tento návrh na vědomí a bude postupovat podle platných předpisů.

(Hlas z pléna: Prosím, kdyby se nám pan Štefan Kvietik představil.)

První místopředseda FS Z. Jičínský: To je, myslím, mimo pořad jednání.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, my se vracíme k základnímu bodu, projednáváme návrh volebního řádu. Prosím pana poslance Jičínského.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že rozpor mezi bodem 6 a 11 není. To jsou různé věci, které jsou míněny. Každý poslanec, který dostane hlasovací lístky, bude hlasovat a má samozřejmě možnost návrh upravit v tom smyslu, že ho může škrtnout. Hlas je platný, ale je to hlas odevzdaný proti kandidátovi. Kdežto v bodě 11 se hovoří o tom, co je platný hlas, a pak se říká, že za neplatný hlasovací lístek se považuje takový, který není na předepsaném tiskopise nebo na kterém je uvedeno jméno kandidáta, který nebyl navržen. Čili to je jiný problém. V tom logický rozpor nevidím.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pokud, pane místopředsedo, jste skončil zatím své odpovědi, jsou zde další dotazy. Poslanec Toman.

Poslanec SN P. Toman: Já bych se vrátil k bodu 3. Beru, že v jednacím řádu máme, že návrh nemusí být podán písemně. Ve volebním řádu máme, že se návrh podává písemně. Když tedy návrh nepodám písemně, tak se vlastně nestane vůbec nic, takže se v tomto bod‚ volebním řádem řídit nemusím, pokud to tak správně chápu.

Přesto mi nedají spát zmíněné doklady. V bodě 4 volební komise ověří předpoklady volitelnosti každého kandidáta. Myslím si, že bychom do volebního řádu právě vzhledem k volebním komisím měli dát, co to "doklady" jsou, aby volební komise věděla, z čeho má vlastně ověřovat. Předpokládám, že to asi bude rodný list, abychom věděli, že je kandidát starší 21 let, občanský průkaz, abychom věděli, že je to náš občan, ale nevím, co dál, aby nám dosvědčil, že je normální, nebo že má právní způsobilost. Zde si myslím, že by to spíše mělo být obráceně. Kdyby neměl, potom teprve má nějaký doklad. Abych to shrnul, navrhuji uvést doklady, aby volební komise věděla co má vlastně kontrolovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Slovo dávám poslanci Senjukovi.

Poslanec SN R. Senjuk: Chtěl bych ukončit polemiku mezi bodem 11 a 6. Vezměme si modelovou situaci, že budeme mít pouze jednoho kandidáta na místo prezidenta republiky. V tom případě nesouhlas vyjádřím tím, že volební lístek škrtnu. Bude-li více kandidátů, pak budeme vhazovat kandidátní lístek se jménem dotyčného kandidáta. V tom případě navrhuji, aby nedošlo ke sporu mezi bodem 11 a bodem 6, aby se za první větu bodu 11 dodala dvě slova: "bez úpravy". To znamená, že celá věta by zněla: "Platným hlasem pro navrženého kandidáta je odevzdaný hlasovací lístek na předepsaném tiskopisu "bez úpravy." Děkuji.

(Hlas z pléna: Dámy a páni, som velmi rád, že tu padol aj návrh, aby prezidentom Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky bol príslušník slovenského národa. Myslím ale, že pani kolegyňa poslankyňa prehliadla základné informácie k voľbe prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, kde v bode 2b/ je: "Prezident nemůže byť zároveň poslancom žiadneho zastupitelského zboru, členom vlády, ani ústavného súdu, ani sudcom. Pokiaľ viem, pán Štefan Kvietik je poslancom Slovenskej národnej rady. Prepáčte, ale to je výklad zákona. Ak sa vzdá, tak to je jeho věc. Ďakujem.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Hlásí se poslanec Horník, po něm vystoupí poslanec Moric.

Poslanec SN J. Horník: K bodu 3: Pripájam sa k návrhu pána poslanca Tomana, ktorý hovorí, že tie doklady by mali byť vymenované, aké doklady to majú byť, ako sa to myslí, pretože máme tu ozaj viac kandidátov a komisia bude mať velké problémy. Preto by som navrhoval, aby doklady tam ozaj boli vymenované. Ďakujem.

Poslanec SN V. Moric: Pán predseda, pán predsedajúci, páni poslanci, panie poslankyne, kto nemá úctu k sebe, nemá úctu ani k druhému. Prosím vás pekne, majme úctu aj k tomu druhému. Však niektoré vaše vystúpenia sú skutočne rétorickými cvičeniami. Zbytočne nenaťahujme tu čas a ctime si jeden druhého, aby z tohto vyšlo skutočne niečo, čo má zmysel, čo má hlavu i patu. Ďakujem vám. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji za konstruktivní připomínku. Prosím pana poslance Pospíšila.

Poslanec SL J. Pospíšil: Vzniká zde nedorozumění z textu "pro navrženého kandidáta", tak to bude srozumitelné a bude to odpovídat jak bodu 6 tak 11. Bod číslo 11 mluví o tom, že to bude platný hlas, i když je více kandidátů, může se stát, že tam vhodím jeden lístek a škrtnu ho.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Pospíšilovi. Já obdivuji naše pokusy o právní explikaci, neměli bychom však tyto pokusy prodlužovat. Prosím, pan profesor Jičínský.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Doporučuji, abychom v bodu 11 škrtli tři slova "pro navrženého kandidáta", čímž veškerá pochybnost mizí. Jinak bych nedoporučoval vypočítávat tam doklady. Základní skutečnosti, že kandidát je občanem republiky, že dosáhl určitého věku, se dají dokázat různými doklady a nemá smysl je vypočítávat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Jedním z předpokladů tak je, že navrhovaný není zemřelý občan. (Potlesk.)

Vážené poslankyně, vážení poslanci, vaše živost mě přesvědčuje o tom, že spějeme k finále.

(Hlas z pléna. Když zde padl návrh na pana Štefana Kvietika, rád bych věděl, zda-li byl tento návrh učiněn s jeho souhlasem nebo nesouhlasem.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Návrh byl podán Federálnímu shromáždění, které ho bere na vědomí a bude postupovat podle platného jednacího řádu. Znovu upozorňuji, že naše jednání se týká volebního řádu pro volbu prezidenta. Až uzavřeme tento bod, mohou být další připomínky k jiným bodům.

Pokud zde nejsou již další návrhy nebo dotazy, přikročil bych k hlasování o návrhu volebního řádu k tajné volbě prezidenta ČSFR.

Pokud jsem správně postihl, byly tam pouze dvě změny, které se týkají bodu 2 - tam se mění z osmičlenné na devítičlennou komisi a bodu 11, kde se vypouští znění "pro navrženého kandidáta".

Hlásí se poslanec Devátý.

Poslanec SN S. Devátý: Kdy jde o volbu?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Do označení návrhu uvedeme datum volby prezidenta republiky, čímž splníme tento požadavek.

Hlásí se poslanec Bobovnický.

Poslanec SL J. Bobovnický: Vážené poslankyne, poslanci, ja som zhodou okolností predsedom komisie Snemovne ľudu a mám z toho trochu galimatyáš. Chcel by som vedieť po prvé: či všetci, čo tu boli vymenovaní budú pripustení za kandidáta, Ak ano, potom by som mal pochybnosti ako profesionál - lekár, či je v niektorých prípadoch tá spôsobilosť. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Bobovnickému. Doufám, že jeho neklid zklidníme, až provedeme volbu.

Pokud se již nikdo nehlásí, přistoupíme k volbě, Nejdříve budou hlasovat Poslanci Sněmovny národů. Táži se, kdo z nich souhlasí s návrhem volebního řádu, jak byl uveden se všemi změnami, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Je to naprostá většina.

Je někdo proti? (Čtyři.) Čtyři hlasy.

Zdržel se někdo hlasování? (Tři.) Tři hlasy.

Návrh byl přijat.

Žádám o hlasování poslance Sněmovny lidu. Kdo z nich souhlasí s návrhem volebního řádu, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) To je většina.

Je někdo proti? (Jeden.) Jeden hlas.

Zdržel se někdo hlasování? (Šest.) Šest hlasů.

Také Sněmovna lidu návrh volebního řádu odsouhlasila. Tím je tento volební řád k tajné volbě prezidenta ČSFR schválen.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 1, SL č. 19, SN č. 19)

Podle bodu dvě schváleného volebního řádu má Sněmovna lidu zvolit k organizaci tajné volby a na zjišťování výsledků hlasování devítičlennou komisi a Sněmovna národů dvě pětičlenné komise poslanců. Doporučuji, aby sněmovny souhlasily se složením komisí na sčítání hlasů a zjišťování výsledků hlasování tak, jak byly zvoleny na ustavující schůzi sněmoven s tím, že komise Sněmovny národů se rozdělí na dvě, které budou zabezpečovat volbu v české a slovenské části Sněmovny národů. Pokud s tím souhlasíte, přečetl bych členy komise:

Poslanci zvolení v České republice za Sněmovnu národů: Patočka Jaromír, Toman Petr, Mečl Josef, Tomis Václav, Fričar Jan.

Poslanci zvolení ve Slovenské republice Sněmovny národů: Zelenay Roman, Ambros Rafael, Olej Jozef, Pavúková Olga, Surový František.

Ve Sněmovně lidu jde o tyto poslance: Július Bobovnický, Miroslav Jansta, Aleš Kladivo, Jindřich Konečný, Daniel Kroupa, František Michálek, Vladislav Niedoba, Eva Sahligerová, Eliška Záležáková.

Předpokládám, že s tímto návrhem, aby tyto komise splnily svůj úkol při volbě prezidenta souhlasíte a nedávám o tom hlasovat. Pokud nejsou připomínky, děkuji vám a na závěr bych chtěl říci několik organizačních poznámek.

Po skončení sněmovny by v této zasedací síni měla začít schůze Meziparlamentní unie. Ale ještě, než ukončím naše jednání, rád bych vám přečetl sdělení prezidenta republiky, které jsem dostal na stůl: Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky. Prezident ČSFR Václav Havel oznamuje Federálnímu shromáždění, že vzhledem k tomu, že všechny politické strany zastoupené v parlamentě ho navrhují jako kandidáta na prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky na další dvouleté období nebo s jeho kandidaturou souhlasí, se rozhodl tuto kandidaturu přijmout, (Potlesk.)

Toto rozhodnutí učinil též s ohledem na fakt, že ho uspokojilo vládní programové prohlášení a že vše nasvědčuje tomu, že vláda, kterou jmenoval, získá důvěru parlamentu.

V Praze dne 3. 7. 1990, Václav Havel

Byl jsem upozorněn, že by přece jen mělo proběhnout hlasování o dvou komisích. Jde v podstatě o dvě komise Sněmovny národů a jednu komisi Sněmovny lidu.

Žádám vás tedy, abyste hlasováním vyjádřili svůj souhlas s navrženými komisemi poslanců nejdříve ve Sněmovně lidu. Jde o navrženou komisi poslanců na sčítání hlasů při volbě prezidenta republiky.

Kdo souhlasí s navrženými poslanci komise ve Sněmovně lidu, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Je to většina. Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Není tomu tak.

Zdržel se někdo hlasování? (Dva.) Dva se zdrželi hlasování.

Komise byla schválena.

Nyní se táži poslanců zvolených v České republice ve Sněmovně národů, kdo souhlasí se svojí komisí. Kdo je pro, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) To je naprostá většina.

Je někdo proti? (Nikdo.) Není tomu tak.

Zdržel se někdo hlasování? (Pět.) Pět. Děkuji.

Komise byla pro českou část Sněmovny národů zvolena.

Prosím nyní poslance slovenské části Sněmovny národů, aby hlasovali.

Kdo je pro navrženou komisi? (Hlasuje se.) Je to většina.

Je někdo proti? (Nikdo.) Není tomu tak.

Zdržel se někdo hlasování? (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Tak došlo ke zvolení navržené komise.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 20, SN č. 20)

Byla tu připomínka paní poslankyně, Ona se však připomínky vzdala, ale ještě je připomínka poslance Mlynárika.

Poslanec SN J. Mlynárik: Vážené kolegyne a kolegovia, ja súhlasím s tým, čo predniesol pán predseda Slovenskej národnej strany, že sa nemáme okrádať o čas, ale o ten čas asi nás okráda niekto iný. V zákone o federácii je zakotvený úzus, že keď je ministerský predseda Slovák, prezident republiky má byť asi inej národnosti. A máme už zvoleného ministerského predsedu a za druhé máme Slováka predsedu Federálneho zhromaždenia, tak chcete ešte prezidenta a potom ešte koho? (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Logické argumenty samozřejmě platí, nicméně právo navrhovat kohokoliv zůstává stále platným. Děkuji. Je ještě někdo, kdo by se chtěl vyjádřit? Pan poslanec Jiří Ruml.

Poslanec SL J. Ruml: Pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, já asi špatně slyším. Na jedné straně tady je prohlášení pana prezidenta, že všechny strany souhlasily s jeho kandidaturou a pak tady vystoupí zástupkyně jiné strany, která je zastoupena ve Federálním shromáždění, a přednese jiný návrh. To je v nějakém rozporu. Čili, to by se mělo vyjasnit.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci. Nicméně tyto postojové změny nebyly ve stejném časovém sledu, tedy nebyly najednou předneseny a musíme respektovat změnu v postojích poslanců. Nevidím v tom žádný zásadní rozpor, nicméně děkuji za připomínku.

Končím tedy definitivně projednávání tohoto bodu a doplním to, co jsem chtěl říci k organizačním záležitostem.

Výbory obou sněmoven začnou zítra své jednání v 8.30 hodin v těchto místnostech: výbory zahraniční v místnosti č. 102 (jsou to tedy společné schůze výborů), výbory branné a bezpečnostní v místnosti č. X, výbory ústavně právní v místnosti č. 274, výbory pro plán a rozpočet v místnosti č. 214, výbory hospodářské v zasedacím sále Sněmovny národů, výbory sociální a kulturní v místnosti č. 209, výbory pro životní prostředí v klubu poslanců.

Připomínám, že obě sněmovny se sejdou podle usnesení předsednictva FS na 3. společné schůzi ve Vladislavském sále Pražského hradu ve čtvrtek 5. července 1990 v 10 hodin k volbě prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky.

Další v pořadí 4. společná schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů, bude mít na programu rozpravu k programovému prohlášení federální vlády a je svolána na úterý 10. července v 10.00 hodin a bude se konat v tomto sále.

Upozorňuji poslance, že nás čeká rozsáhlý legislativní program ještě v měsíci červenci. O svolání společné schůze rozhodnou předsednictva sněmoven a předpokládá se, že tato schůze by mohla začít ve čtvrtek 19. července t. r.

Tím jsme schválený program jednání vyčerpali. Vážené poslankyně, vážení poslanci, končím jednání 2. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů FS.

Ještě dávám slovo poslanci Novosádovi.

Poslanec SL K. Novosád: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, v rámci zachování demokracie v parlamentu vás žádám, abyste umožnili našemu výboru, to znamená výboru pro životní prostředí, zasedat občas také někde jinde, než je klub poslanců. Tam jsou podmínky pro práci technicky daleko nejhorší. Domnívám se, že tuto místnost, která vhodná pro tuto práci není, bychom si měli střídat, nikoliv vytvořit určité záz emí pro výbory ostatní, ale ne pro tento výbor. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím, aby ti poslanci, kteří se přihlásili k práci v Československé skupině Meziparlamentní unie, aby zde ještě zůstali a abychom na této ustavující schůzi zvolili předsednictvo Československé skupiny MU. Budeme tedy hned pokračovat v jednání.

(Schůze skončena ve 14.30 hodin.)





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP