Pátek 31. května 1991

Předseda komise pro sčítání hlasů J. Bobovnický: Vážení kolegovia a kolegyne, podávam správu o voľbe predsedu ústavnoprávneho výboru Snemovne ľudu. Komisia poslancov Snemovne ľudu, ktorú Snemovňa ľudu zvolila pre voľbu predsedu ústavnoprávneho výboru, Snemovne ľudu oznamuje, že bolo vydaných 88 hlasovacích lístkov. Po ukončení voľby sme zistili, že hlasovania sa zúčastnilo 87 poslancov, jeden poslanec sa zdržal, odovzdaných bolo 87 hlasovacích lístkov, neplatný lístok nebol ani jeden. Pre navrhnutého kandidáta Jiřího Kováře bolo odovzdaných 48 hlasov, proti 38 hlasov. Volebná komisia zistila, že navrhnutý kandidát poslanec Jiří Kovář bol zvolený nadpolovičnou väčšinou hlasov z počtu prítomných 88 poslancov Snemovne ľudu. V Prahe dňa 31. mája 1991. Podpísaný predseda a členovia volebnej komisie.

Ďalej prečítam zápis o voľbe predsedu hospodárskeho výboru Snemovne ľudu. Komisia poslancov oznamuje, že pre voľbu predsedu hospodárskeho výboru Snemovne ľudu bolo vydaných 88 hlasovacích lístkov po skončení hlasovania sa zúčastnilo 87 poslancov, zdržal sa jeden, odovzdaných bolo 87 hlasovacích lístkov. Neplatný lístok nebol ani jeden.

Pre navrhnutého kandidáta Pavla Zahrádku bolo odovzdaných 59 hlasov, proti 28 hlasov. Volebná komisia zistila, že navrhnutý kandidát Pavel Zahrádka bol zvolený nadpolovičnou väčšinou hlasov z počtu prítomných poslancov Snemovne ľudu. V Prahe 31. 5. 1991. Podpísaný predseda a členovia komisie.

Předsedající poslanec Z. Kessler: Děkuji předsedovi volební komise a konstatuji, že oba navržení kandidáti, a to poslanec Jiří Kovář jako předseda výboru ústavně právního a Pavel Zahrádka jako předseda výboru hospodářského, jsou do těchto funkcí zvoleni. (Potlesk.)

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 242)

Dalším bodem jednání jsou

4

Změny v členství v předsednictvu Federálního shromáždění.

Písárny dokončují úpravu volebních lístků. Pro vaši informaci dostanete dva lístky, a to růžové, na kterých jsou uvedeny alternativně poslanci Július Minka a Oszkár Világi, mezi nimiž je nutno rozhodnout, a to škrtnutím jednoho z nich. Jde o místo uvolněné po ministru Bakšayovi, zbývající jsou uvedeni tam, kde není alternativní volba, na jednom lístku.

(Hlas z pléna: Vážený pán predseda, vážené kolegyne, dovoľte, pred tým, než pristúpime k hlasovaniu, niekoľko slov. Hnutie za demokratické Slovensko navrhuje do predsedníctva pána poslanca Minku. Obrátili sme sa na Verejnosť proti násiliu so žiadosťou, aby nám bolo umožnené kandidovať tohto nášho poslanca aj tak, tejto žiadosti nebolo vyhovené. Preto sa na vás obraciam s tým, aby ste túto našu kandidatúru podporili, hlavne preto, že všetky strany ustúpili, resp. majú zastúpenie v jednotlivých orgánoch. Verejnoť proti násiliu by v tomto prípade mala tri miesta, ZDS jedno miesto. V prípade, že by sa pán poslanec Minka nedostal, nemali by sme v predsedníctvu ani jedno miesto. Okrem toho sme vyšli v ústrety, že sme zo snemovne národov odvolali kandidáta pána Zelenaya v prospech VPN a rovnako sme sa vzdali kandidátky na predsedu ústavnoprávneho výboru v prospech inej strany. Preto sa na vás obraciame, aby ste našu kandidátku podporili.

Předsedající poslanec Z. Kessler: Děkuji panu poslanci za výklad k navrženému kandidátu poslancovi Minkovi a prosím, aby volební komise zaujala místo v knihovně. . .

(Technická poznámka: Mám dotaz: Za koho je navržen poslanec Pospíšil?)

Předsedající poslanec Z. Kessler: Počet členů předsednictva se nerozšiřuje, protože z předsednictva odstoupili tři poslanci - Rynda, Komárek a Albert Černý.

To jsou ti, co nebyli obsazeni předtím, to je za odvolání poslance Bárty, za odvolání poslance Mohority a na uprázdněné místo po ministru Bakšayovi, který se vzdal členství v předsednictvu.

(Hlas z pléna: Vážení kolegové, abychom neměli těžkosti při sčítání hlasů, při alternativním řešení uplatněte své volební právo, že upravíte volební lístek. Jestliže by se tak nestalo, považujeme za zvoleného toho, kdo je na prvním místě.)

Předsedající poslanec Z. Kessler: Můžeme zahájit hlasování. Prosím poslance a poslankyně, aby se dostavili do knihovny k hlasování. Prosím, aby si poslanci na červeném lístku upravili škrtnutím kandidáta, kterému nedávají přednost. V případě, že tak neučiní, platí pořadí uvedené na kandidátce, to znamená, pan poslanec Világi na prvním místě a pan poslanec Minka na místě druhém.

Ještě zde mám organizační sdělení. Společná schůze obou sněmoven nebude pravděpodobně zahájena dříve než ve 12.30 hodin. Jakmile budou vyhlášeny výsledky volby do předsednictva, budeme muset schůzi přerušit. Prosil bych, abyste neodcházeli a zůstali v parlamentu, protože společná schůze musí projednat krátkou novelu zákona, kde je lhůta 30. 6., kterou je nutno v rámci novely prodloužit. Jde o tělovýchovná zařízení, která mají být vydána z majetku ČSTV původním organizacím.

(Hlas z pléna: Pane předsedající, navrhoval bych projednat tuto novelu na samostatném zasedání. Jednací řád tomu nebrání.)

Předsedající poslanec Z. Kessler: Tím si časově nepomůžeme. Muselo by se totéž opakovat pro Sněmovnu národů.

Dalším organizačním sdělením je změna v termínu schůze předsednictva Federálního shromáždění, která nebude, jak bylo původně oznámeno 5. června 1991, ale 6. června 1991 v 9.30 hodin v místnosti č. 214. Členové předsednictva ať to vezmou laskavě na vědomí a provedou si opravu termínu a hodiny.

Volební komise dokončuje zprávu, která bude přečtena.

Při společné schůzi bude Sněmovnou lidu projednáno usnesení ke zprávě komise 17. listopadu. Hlasovat o tomto usnesení bude pouze Sněmovna lidu.

(Probíhá tajná volba.)

(Jednání přerušeno.)

(Jednání opět zahájeno.)

Předsedající poslanec Z. Kessler: Nyní si poslechněte zprávu předsedy volební komise poslance Bobovnického.

Předseda komise pro sčítání hlasů J. Bobovnický: Zápis o voľbe členov Federálneho shromaždenia: "Komisia poslancov Snemovne ľudu, ktorú Snemovňa ľudu zvolila, oznamuje, že poslancom Snemovne ľudu bolo odovzdaných 99 hlasovacích lístkov. Po skončení hlasovania komisia zistila:

Hlasovania sa zúčastnilo 82, resp. 81 poslancov, hlasovania sa zdržalo 9 poslancov, resp. 10 poslancov a bolo odovzdaných 82, resp. 81 hlasovacích lístkov. Neplatný hlasovací lístok nebol ani jeden. Pre navrhnutých kandidátov bolo odovzdaných -

pre Jiřího Kincla

štyridsaťpäť hlasov, (45)

pre Jiřího Pospíšila

päťdesiatosem hlasov, (58)

pre Zdeňka Vysloužila

sedemdesiatdeväť hlasov, (79)

pre Michaela Kocába

sedemdesiatdeväť hlasov, (79)

pre Daniela Kroupu

päťdesiatosem hlasov, (58)

pre Oszkára Világiho

štyridsaťštyri hlasov, (44)

pre Júliusa Minku

tridsaťsedem hlasov, (37).

Volebná komisia zistila, že navrhnutí kandidáti Jiří Pospíšil, Zdeněk Vysloužil, Michael Kocáb a Daniel Kroupa boli zvolení nadpolovičnou väčšinou hlasov z počtu prítomných poslancov Snemovne ľudu.

Jiří Kincl, Oszkar Világi a Július Minka zvoleni neboli.

V Prahe dňa 31. 5. 1991 - podpisy členov a predsedy komísie."

Předsedající poslanec Z. Kessler: Děkuji předsedovi volební komise za přednesenou zprávu.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 243)

(Hlasy z pléna: To přece není možné! Byla volba správná?)

Předsedající poslanec Z. Kessler: Prosím vás, pan předseda Bobovnický nám to objasní.

Předseda komise pro sčítání hlasů poslanec J. Bobovnický: Vážení poslanci, my musíme vychádzať z rozdaných hlasovacích lístkov a tých bolo deväťdesiatjeden (91). Takže kto nedostal nadpolovičnú väčšinu z tohto počtu, nemohol byť zvolený.

(Hlas z pléna: Žádám o sdělení, kolik poslanců je podepsáno na prezenční listině. Mně se to zdá divné, protože devadesát jeden poslanců jsem zde ráno neviděl.)

(Poslanci si nyní vyjasňují otázky kolem rozdávání hlasovacích lístků.)

Předsedající poslanec Z. Kessler: V lavicích bylo rozdáno devadesát jeden hlasovacích lístků, takže se nemůžeme řídit tím, kdo je podepsán na prezenční listině. Nadpoloviční většina z devadesáti jedné je čtyřicet šest.

Z toho vyplývá, že nebyli zvolení poslanci Jiří Kincl, který obdržel jen čtyřicet pět hlasů (45), Oszkar Világi, který obdržel čtyřicet čtyři hlasů (44) a Július Minka, který obdržel třicet sedm hlasů (37). Takže tito poslanci nedosáhli nadpoloviční většiny z přítomných poslanců, kteří zde byli při zahájení volby.

Nyní přerušíme schůzi sněmovny do 12.30 hodin a potom budeme pokračovat.

Prosím poslanec Šlápota má technickou poznámku.

Poslanec J. Šlápota: Jestli dovolíte, tak mám zřejmě správný dojem, že není naplněn ústavní článek, kdy má mít předsednictvo dvacet (20) členů a proto vám navrhuji, abyste tlumočil, aby na 16. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů jako první bod opět bylo zasedání Sněmovny lidu. To už se sejdeme v takovém počtu, aby volby mohly být doplněny o ty, kteří nebyli zvoleni. Děkuji.

(Schůze skončena v 11.30 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP