Úterý 5. února 1991

Prosím zastupcov klubu Občianského fóra, aby sa k mojej otázke vyjadrili.

Poslanec M. Pohanka: Navrhuji zvolit poslance Novosáda do ústavně právního výboru.

Poslankyně R. Šormová: Já jsem na včerejším klubu byla přítomna. Ten klub skutečně nebyl usnášeníschopný, žádám, aby hlasování bylo odloženo na tu dobu, než se usnese poslanecký klub.

Předsedající místopředseda SL E. Valko: Takže stanovisko Občianskeho fóra je hlasovať. Dokedy sú schopní dodať mená dvoch členov do ústavnoprávneho výboru? Podotýkam: stálych! Je potrebné to oznámiť predsednictvu Snemovne ľudu, aby sme na prípadnej zajtrajšej schôdzi mohli o tom hlasovať.

Poslanec V. Deyl: Dovolil bych si předložit otázku. Zřejmě neznám přesně jednací řád. Nejsem si jist, zda usnesení klubů jsou závazná pro hlasování sněmoven. Opravdu to nevím. Je to otázka, jestli to skutečně není trochu obstrukční, protože se může stát, že poslanci nebudou zvoleni nikdy v klubech. To kladu jako otázku.

Předsedající místopředseda SL E. Valko: Zodpovedná skutočnosti, že rokovací poriadok túto otázku nerieši, ovšem, pokiaľ si spomínam, volili sme jednotlivých členov výborov a tí boli navrhovaní na základe rozhodnutia klubov. Takže veľmi nerád by som bol, keby sme tento sklz porušili.

Poslanec M. Malý: Faktem je, že včerejší klub Občanského fóra nebyl usnášeníschopný. Faktem druhým je to, že většina přítomných neměla nejmenší námitky proti poslancům, kteří byli jmenováni. A třetím faktem je to, že stanoviska jednotlivců jsou dnes prezentována jako stanoviska klubů.

Předsedající místopředseda SL E. Valko: Takže prosím poslancov z OF, aby zaujali určité stanovisko k otázke voľby svojich členov do ústavnoprávneho výboru.

Poslanec M. Jansta: Domnívám se, že tady byl hlavní problém, aby byl ústavně právní výbor usnášeníschopný. Byli jsme uvolněni dva. Měli by se tam dostavit ti ostatní, kteří tam nejsou. Otázka, koho si navrhne Občanské fórum je vnitřní otázka klubu. Ať si tedy svolají a někam se sejde OF, ale to není možné řešit tady. Máme teď další zasedání a není to možné rozvíjet. Ať se tedy Občanské fórum interně dohodne a navrhne potom kandidáty. Teď máme causu Bárta, má zasedat mandátový a imunitní výbor, má být komise 17. listopadu a my se tady budeme věčně dohadovat. Takže navrhuji, abychom to uzavřeli a postupovali k dalšímu bodu.

Předsedající místopředseda SL E. Valko: Slovo má poslanec Novosád.

Poslanec K. Novosád: Mrzí mě, že ač doktor medicíny, musím opakovat, že ústavně právní výbory jsou natolik nekompetentní, že schválily peněžní restituce, což znamená roztočit kolotoč inflace, která zasáhne každého. Domnívám se, že toto je také důležité zvážit. To je také jeden pohled. Pokud parlamentní výbor rozhodne o něčem tak neslýchaném, nedivte se, že vzniká v plénu takováto situace.

Předsedající místopředseda SL E. Valko: Čo navrhujete pán poslanec?

Poslanec K. Novosád: Já chci být doplněn! (Smích v sále.)

Předsedající místopředseda SL E. Valko: O tom rozhodne plénum. Slovo má poslanec Pospíšil.

Poslanec J. Pospíšil: Nikde v jednacím řádu není obsaženo, že členové výborů mají být voleni na návrh klubů. Jde prostě o zvyk, který vznikl na začátku. Na začátku to však nebyl návrhu klubu, ale rozpis, kterým sem přinesl kdoví kdo, o kterém se jednalo individuálně. Já si myslím, že bychom mohli hlasovat o návrhu, který tu už byl. Byl předložen dvakrát, jednou poslancem Pohankou, podruhé poslancem Novosádem.

Předsedající místopředseda SL E. Valko: Ďakujem. Slovo má poslanec Rynda.

Poslanec I. Rynda: Já jsem proti tomu, aby se hlasovalo hned - abych to řekl rovnou - protože tady jde ještě o jiný problém. Nejde jen o to, kdo půjde do ústavně právního výboru, jde také o to, které výbory a o koho budou ochuzeny. Už včera padla námitka, že bude-li uvolněn poslanec Schneider a kolega Šedivý, bude výbor oslaben o dva cenné lidi. Proto si myslím, že bychom se o této věci měli napřed poradit. Budeme mít trvale převolené lidi, budeme mít dočasně převolené lidi, měli bychom sestavit nějakou rozumnou kandidátku, aby se to výborů dotklo rovnoměrně, a pak bychom tento návrh měli předložit.

Poslanec J. Pospíšil: Ivane, nezlob se. Dva návrhy, o kterých jsem se zmiňoval na schůzi Sněmovny lidu, nepadly. Padly v rozpravě před tím. Tady padl jediný návrh, a o tom jsi nemluvil ty. Já myslím, že o tom jednom bychom hlasovat mohli.

Předsedající místopředseda SL E. Valko: Ďalej sa hlási poslanec Kříž.

Poslanec E. Kříž: Prosím vás, já na to jdu trochu logicky. Existuje možnost, že by byl některý poslanec proti své vůli zvolen do výboru? Neexistuje. Primární je do určité míry vůle poslance, zda chce nebo nechce v tom kterém výboru pracovat. To ostatní je sekundární, vytváří se nějaká instituce, třeba klub a je třeba aby se poslanci domluvili, aby jich nebylo v jednom výboru třeba šedesát. To však je až druhořadé. V každém případě vzhledem k tomu, že lidé budou pracovat v komisi, dojde k oslabení všech dalších výborů. To bychom sem neměli zatahovat. Jednoznačně platí - jestliže některý poslanec má zájem tam pracovat a vyřešil by se tím tento bolavý problém, nechme o tom hlasovat.

(Hlas z pléna: Chtěl bych odpovědět předsedovi výboru pro životní prostředí poslanci Ryndovi. Kolega Novosád je z jeho výboru. Jsem v tomto výboru také. Poslanec Rynda jistě ví, že usnášeníschopnost tohoto výboru nebude nijak narušena, jestliže nás místo 19 bude 18. Byl tu konkrétní návrh na kolegu Novosáda, aby byl zvolen do ústavně právního výboru. Myslím, že jeho členství ve výboru pro životní prostředí tomu vůbec nebude na závadu.)

Poslanec L. Voleník: Mám jednu procedurální maličkost. Měli bychom v prvé řadě hlasovat o tom, aby poslanec Novosád a další dva poslanci byli zproštěni povinnosti být členy jiných výborů a pak hlasovat o tom, aby se stali členy ústavně právního výboru. Je to naprosto čisté a není o čem diskutovat.

Předsedající místopředseda SL E. Valko: Ja by som len chcel upozorniť, že ani tento problém nie je v rokovacom poriadku riešený. Keď sa poslanci domnievajú, že stihnú prácu vo svojich výboroch, záleží to len na nich. Nemusia byť z iných výborov uvolňovaní. Nie je to podmienka.

Ja by som navrhoval, aby sme túto schôdzu prerušili a zišli sa asi za 20 minút. Medzitým by si klub OF mohol vyriešiť svoje záležitosti. Slovo má poslanec Világi.

Poslanec O. Világi: Ja si myslím, že problém nie je v tom, ako doplniť ústavno-právny výbor, ale problém je v spoločnej správe. Pokiaľ uznesenia, ktoré budú prijaté v ústavno-právnom výbore, budú tvoriť súčasť spoločnej správy, funkcia ústavno-právneho výboru i iného garančného výboru sa musí prehodnotiť. Je to veľmi dôležitá otázka. Každý sa do ústavno-právneho výboru tlačí preto, aby mohla byť ovplyvnená politická moc, alebo politické rozhodnutie. Pokiaľ berieme vážne parlamentnú demokraciu, musíme trvať na tom, aby spoločná správa bola postavená tak, že pokiaľ existujú politické a obsahové rozdiely proti pôvodnému návrhu, musia byť prednesené ako variant a v plenárnom zasadnutí je potrebné o tom hlasovať. Keby sme to takto robili, tak celý problém ústavno-právnych výborov a iných garančných výborov by bol riešený na celkom inej báze. Na túto problematiku by som vás chcel všetkých upozorniť.

Poslanec A. Černý: Vážení přítomní, jsem konsternován průběhem této diskuse. Je zcela nepochybné, že byla přerušena schůze. Je zcela nepochybné, že by měly zasednout ústavně právní výbory, abychom mohli projednat první bod pořadu - mimosoudní rehabilitace. Každou hodinou ztrácíme čas. Je zcela nepochybné, že plénu Sněmovny lidu byl předložen návrh na doplnění poslanců. U několikrát tady zaznělo, že Sněmovna lidu není vázána rozhodnutím klubů. Není vázána. Návrh byl předložen a já jsem přesvědčen o tom, že ten, kdo je navrhován do ústavně právního výboru, s tím souhlasí. Nic nebrání tomu, abychom o tom hlasovali. Celá diskuse znamená je ztrátu času. (Potlesk.) Jestliže to okamžitě neuděláme, považuji to za obstrukční a velmi nebezpečnou politiku.

(Hlas z pléna: Chvílemi to tady vypadá, jako by šlo o jednání pouze Klubu Občanského fóra. Já mám vážné obavy, že Občanské fórum momentálně není schopno se k této problematice konkrétně vyjádřit. Proto podporuji předřečníka, abychom dali hlasovat. Vyzývám zároveň předsedajícího, aby nedovolil z tohoto sezení dělat záležitost Občanského fóra.)

Předsedající místopředseda SL E. Valko: Hlási sa poslanec Dienstbier a Malý.

Poslanec J. Dienstbier ml.: Je samozřejmě možné, aby Sněmovna lidu navrhla jednotlivce do ústavně právního výboru. Možná bychom si ale měli uvědomit, že výbory jsou jistým odrazem výsledků voleb a byly sestavovány tak, aby jejich složení výsledku voleb odpovídalo. Myslím, že není možné tady vystoupit a navrhnout dva jednotlivé poslance. Nejprve by to měl projednat a schválit Klub Občanského fóra.

Poslanec M. Malý: Chtěl jsem říci to, co už řekl kolega Černý. Nebudu to opakovat. Myslím, že to bylo řešeno dost jasně. Prosím pana předsedajícího, aby dal hlasovat.

Předsedající místopředseda SL E. Valko: Budeme hlasovať o doplnení Ústavnoprávneho výboru o dvoch chýbajúcich stálych členov. Neriešime teraz otázku dočasne uvoľnených členov. Prosím pána poslanca Pohanku, aby ešte raz pred hlasovaním prečítal mená dvoch poslancov, ktorých navrhuje časť Občianskeho fóra.

Poslanec M. Pohanka: Navrhuji za sebe, aby do ústavně právního výboru Sněmovny lidu byl zvolen poslanec Novosád. Mám jenom tento jeden návrh.

Poslanec V. Šilhán: Vážení kolegové, myslím, že takto to nemůžeme dělat. Tímto pohybem poslanců z jednoho výboru do druhého dáváme určitou šanci těm i oněm názorům. Poslanec Novosád se tady jasně vyjádřil. Řekl, že považuje určitý typ restituce za nesmyslný, a proto že chce být v ústavně právním výboru. Tím chci dokázat to, že takovýto pohyb je nemožný. To znamená, že můžeme cestovat z jednoho výboru do druhého, pokud to takto přijmeme a tím můžeme vytvářet určité situace při rozhodování o zákonech. Nepovažuji to za správné.

Předsedající místopředseda SL E. Valko: Hlási sa poslanec Kopřiva.

Poslanec T. Kopřiva: Kdyby pan profesor Šilhán chodil na zasedání Klubu Občanského fóra, tak by si všiml, že jsem už v prosinci navrhoval poslance Novosáda jako člena ústavně právních výborů.

Předsedající místopředseda SL E. Valko: Pristúpime k hlasovaniu. Kto z poslancov Snemovne ľudu je za zvolenie poslanca Novosáda do Ústavno-právneho výboru, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) Ďakujem. (Padesát dva.) Je niekto proti? (Pět.) Zdržal sa niekto hlasovania? (Dvacet tři.)

Konštatujem, že pán poslanec Novosád bol zvolený za člena Ústavno-právneho výboru. Ďalší návrh nie je. Ďakujem.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 162)

3

Uvolnění poslance z výboru ústavně právního

Ako ďalší bod programu v spojitosti s uvoľněním poslanca je tu žiadosť poslanca Hrušovského z Kresťanskodemokratického hnutia. K vôli pracovnej vyťaženosti požiadal o uvoľnenie z Ústavnoprávneho výboru. Je to jeho názor, má právo byť uvoľnený ako poslanec Mandler, atď.

Dávam hlasovať o tejto žiadosti poslance Hrušovského. Kto súhlasí s touto žiadosťou, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) Ďakujem. (Čtyřicet.) Je niekto proti? (Čtyři.) Zdržal sa niekto hlasovania? (Třicet sedm.)

Návrh poslanca Hrušovského neprešiel, čo je paradox, pretože u ostatných jednoznačne prešli.)

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 163)

S technickou poznámkou se hlási poslanec Malina.

Poslanec Z. Malina: Myslím, že důvod, proč tento návrh neprošel je ten, že nevíme, kde poslanec hodlá pracovat. Myslím, že pokud by se hlasovalo o návrhu komplexně, má velkou naději na to, že projde.

Předsedající místopředseda SL E. Valko: Upozorňujem pána poslanca Malinu, že rokovací poriadok neurčuje povinnosť poslanca, aby niekde pracoval, nie je to jeho povinnosť. Pokial si dobre spomínam, existujú poslanci, ktorí nepracujú v niektorých výboroch a do dnešného dňa to nikomu neprekážalo.

Prosím o technickú poznámku pána poslanca Mandlera.

Poslanec E. Mandler: Podle mých znalostí není nutné při rezignaci z výboru souhlasu sněmovny.

Poslanec O. Világi: Chcel by som sa opýtať, či je pravda, že neúčasť o výbore má dopad na plat poslanca? Bol by som pre to, aby mená ľudí, ktorí sa nezúčastňujú schôdzí boli uverejnené a aby boli dané návrhy, aby títo ľudia boli zaraďovaní. Poslanec Mohorita napríklad neprešiel do zahraničného výboru, ale možno, že do ústavno právného výboru by prešiel.

(Hlas z pléna: Mám jenom otázku, jestli to pan poslanec Világi myslel jako návrh, že by poslanec Mohorita mohl být zařazen do ústavně právního výboru, náš klub o tom nejednal a zatím jsme se tak nerozhodli.)

Předsedající místopředseda SL E. Valko: O tomto by sme ukončili rozpravu a pristúpili by sme k ďalšiemi bodu programu.

Ide o


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP