Pondělí 22. října 1990

Není-li námitka proti tomuto návrhu, dávám hlasovat. Hlasujeme o tom, že tento bod programu - doplnění volbou člena předsednictva Federálního shromáždění - odsunujeme na další zasedání Sněmovny lidu.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Devadesát tři.) Děkuji.

Kdo je proti? (Jedenáct.) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtrnáct.) Děkuji.

Návrh byl jednoznačně přijat. Tento bod bude tedy projednáván na příští schůzi.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 80)

Měli bychom k doplnění našeho programu ještě naplnit pátý bod. Je to

5

Zpráva mandátového a imunitního výboru k imunitní věci

Prosím pana poslance Kesslera, aby podal zprávu.

Předseda mandátového a imunitního výboru poslanec Z. Kessler: Pane předsedo, kolegyně a kolegové, odbor vnitřní věcí Městského národního výboru ve Zvolenu písemně sdělil Federálnímu shromáždění, že poslanec Sněmovny lidu Jozef Šepetka byl vyslýchán na Obvodním oddělení Veřejné bezpečnosti ve Zvolenu pro podezření z přestupku podle § 19 odstavec 1 zákona číslo 60/1961, o úkolech národních výborů při zajišťování socialistického pořádku. Tohoto přestupku proti socialistickému soužití se měl dopustit poslanec Šepetka v lednu 1990, tedy ještě v době předtím, než byl poslancem, a to tím, že prohlásil na schůzi VPN o jiném občanovi, že tento občan není svéprávný. Jozef Šepetka byl vyslýchán na Obvodním oddělení Veřejné bezpečnosti až po všeobecných volbách, tedy v době, kdy byl již poslancem Federálního shromáždění a vztahuje se na něj ustanovení o poslanecké imunitě.

Ze zápisu o výpovědi poslance Šepetky vyplývá, že se výroku o nesvéprávnosti jiného občana skutečně dopustil, současně ale zdůvodnil, proč k tomu došlo. Chtěl zabránit tomu, aby do hnutí VPN nepronikly nekalé živly, kterým byl napadený občan Emil Šlosiar. Ten se cítil uražen výrokem pana poslance Šepetky a sám se vydával za politického vězně, ačkoli o jeho kvalifikaci jako politického vězně jsou značné pochybnosti, protože ze zjištěných skutečností vyplývá, že sice byl několikrát vězněn, ovšem za hospodářské trestné činy.

Protože celá záležitost byla poněkud nejasná, byl na místo vyslán pan místopředseda dr. Vargo, který se touto otázkou zabýval. Předsednictvo Sněmovny lidu uložilo mandátovému a imunitnímu výboru, aby celou věc přezkoumal. Mandátový a imunitní výbor věci velmi podrobně projednal, a to za účasti pana poslance Šepetky, který celou záležitost podrobně objasnil a požádal, aby Sněmovna lidu souhlasila s tím, aby řízení u Městského národního výboru ve Zvolenu proti němu pro podezření z přestupku podle § 19 zákona č. 60/1961 nebylo přerušeno, aby se v něm pokračovalo a aby Městský národní výbor ve Zvolenu o této věci meritorně rozhodl.

Mandátový a imunitní výbor s požadavkem pana poslance Šepetky vyslovil souhlas a toto stanovisko vzalo na vědomí i předsednictvo Sněmovny lidu dne 11. října 1990.

Z pověření mandátového a imunitního výboru navrhuji, aby Sněmovna lidu schválila toto usnesení:

Sněmovna lidu v souladu s článkem 50 ústavního zákona o československé federaci souhlasí s návrhem mandátového a imunitního výboru, aby řízení u Městského národního výboru ve Zvolenu proti poslanci Šepetkovi pokračovalo v souladu se zákonem č. 60 o úkolech národních výborů při zajišťování pořádku. Je to v souladu s přáním pana poslance Šepetky a já bych vás prosil, abychom mu v této věci vyhověli.

Předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Kesslerovi. Naší povinností tedy je, abychom návrh usnesení - jak byl přednesen buď schválili, nebo zamítli. Dávám o tomto usnesení mandátového a imunitního výboru hlasovat. Jsme usnášení schopni.

Táži se poslanců a poslankyň, kdo je pro schválení uvedeného návrhu mandátového a imunitního výboru, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Jedno sto tři.) Děkuji, jedno sto tři.

Kdo je proti? (Sedm.) Děkuji, sedm.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvanáct.) Děkuji, dvanáct.

Návrh usnesení byl sněmovnou přijat.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 76)

Tímto bodem také končím dnešní zasedání. Děkuji za účast a přeji vám dobrou chuť.

(Schůze skončena ve 12.18 hodin.)




Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP