Čtvrtek 7. května 1992

Nepochybně je namístě položit si dvě otázky.

Za prvé, zda činnost, která má být schválením zákona umožněna, je skutečně všeobecně prospěšná a za druhé, zda je nutné přijímat toto opatření v časové tísni, do které jsme se dostali.

Na obě otázky s dobrým svědomím odpovídám, že ano.

K otázce jedna - jde o velmi prospěšnou činnost na úseku zooveterinární péče, a to jak činnost preventivní, tak kurativní. Zanedbatelná není ani skutečnost, že jde o vytvoření konkurenčního prostředí, ve kterém budou moci provozovat svoji činnost kromě veterinárních lékařů také odborně vzdělaní, prakticky zkušení středoškolští veterinární pracovníci. Podobně, jako je tomu podle námi již schválených zákonů na úseku humánní medicíny, kde mohou vykonávat soukromou praxi jak lékaři, tak zdravotníci se středoškolským odborným vzděláním a příslušnou praxí.

A k otázce druhé - co se týče časové tísně. Vznikla proto, že se původně nepředpokládalo, že bude nutné vůbec tuto komoru ustavovat. Když však FS schválilo živnostenský zákon a veterinární technici jím byli zbaveni možnosti vykonávat dále svou činnost podle tohoto zákona, ihned jsme začali na předloze pracovat.

Došlo však k různým průtahům, které teď nechci komentovat. Teď je přece návrh na stole a předkládáme jej k projednání. Jedná se o poslední zákon, který by tento zákonodárný sbor přijal, takříkajíc zákon na rozloučenou. Budu rád, jestliže splní naděje, které do jeho projednání bude-li schválen, pak do jeho působení - vkládáme.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Růžičkovi a prosím společného zpravodaje pana poslance Stibice, aby se ujal slova.

Poslanec Jaromír Stibic: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno. Dovolte, abych předložil zprávu a připojil se k tomu, že rovněž považuji tento zákon za důležitý, zejména z hlediska možnosti veterinárních orgánů vykonávat své povolání. Je možné nebo pravděpodobné, že tato sněmovna má komor momentálně až po krk, ale bohužel to jinak opravdu nejde. Společná zpráva zahrnuje stanovisko ústavně právního výboru, který přerušil projednávání předloženého návrhu a doporučil, aby navrhovaná úprava byla řešena novelou zákona o komoře veterinárních lékařů. Dovolte mi, abych k tomu vyjádřil názor, že toto řešení není průchodné. Národohospodářský výbor po všeobecné rozpravě jednání přerušil vzhledem k tomu, že se objevil určitý rozpor, který se zdá být dosti podstatný a na který jsem povinen upozornit. Totiž to, že v souvislosti s výkonem odborné veterinární činnosti veterinárními orgány se jevilo jako nutné, aby bylo specifikováno, které odborné činnosti mohou veterinární technici vykonávat samostatně a které mohou vykonávat pod dozorem veterinárního lékaře a dále které činnosti takto neuvedené vykonávat vůbec nemohou.

Na základě jednání, které se uskutečnilo na Státní veterinární správě došlo k formulaci dohody, která toto rozdělení nebo tuto specifikaci obsahuje. Na základě této informace a projednání této dohody národohospodářský výbor doporučil k jednání a souhlasil s předloženým návrhem zákona s těmi připomínkami, které jsou ve spol. zprávě uvedeny. Já doporučuji sněmovně přijetí tohoto zákona a věřím, že poslanci pochopí, že je to opravdu zapotřebí v zájmu lidí, kteří nemohou za to, že dosavadní zákonné úpravy je nechali na holičkách. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Stibicovi. Zahajuji rozpravu k tomuto návrhu zákona. Jako první se do rozpravy přihlásil pan poslanec Volf. Není přítomen, pan poslanec Cabal se hlásí do rozpravy.

Poslanec Jaroslav Cabal: Vážený pane předsedající, zbylé dámy, zbylí pánové. Měl vystupovat poslanec Volf, ale neodkladné záležitosti ho přinutily k tomu, aby opustil jednací sál, takže já ho tady zastoupím, když jsem také v roli navrhovatele tohoto zákona.

Nám předkladatelům se z časových důvodů nepodařilo zapracovat připomínky vlády do návrhu zákona, proto tedy jsme si za pomoci legislativy České národní rady zpracovali připomínky k tomuto zákonu v pozměňovací návrhy, které si tady dovolím přednést.

První pozměňovací návrh je k samotnému názvu zákona, který by se měl měnit v název tento: "O Komoře veterinárních techniků České republiky".

K § 1 odst 1: Odstavec 1 zní: "1) Zřizuje se Komora veterinárních techniků České republiky" dále jen "Komora".

K § 2 odst. 1 písm. a) - za slova "stanovenými zákony" nahradit slova "stanovené obecně závaznými právními předpisy".

K § 2 odst. 2 písm. c) - za slova "účastnit se "vložit slovo "jednání".

K § 3 odst. 2 - za slovo "doručení" vložit slovo "písemné".

K § 3 odst. 2 písm. a) - slova "nebo má rovnocenné vzdělání" se nahrazují slovy "nebo je absolventem pomaturitního studia v oboru, který je zapsán v seznamu vedeném Komorou".

K § 3 odst. 2 písm. d) - slovo "práci" nahradit slovem "zaměstnání"

K § 3 odst. 4 písm. c) - za slova "odsouzen za" vložit slovo "úmyslný".

K § 3 odst. 4 písm. e) - číslovku 12 nahradit číslovkou 11.

K § 4 odst. 2. písm. c) - za slova "o výkonu" doplnit slovo "své".

K § 4 odst. 2 písm. d) - za slovo "orgánům" vložit slovo "Komory".

K § 6 odst. 2 - za slovo "členové vložit slovo "Komory".

K § 6 odst. 3 písm. a) - za slovo "volí" vložit slova "z řad členů Komory".

K § 6 odst. 3 písm. c) - písmeno c) zní: "c) projednává a schvaluje zprávu o činnosti Komory".

§ 6 odst. 3 písm. d) - vypustit slova "hospodaření s nimi".

§ 6 odst. 4 - vypustit

§ 7 odst. 3 zní: "3. Představenstvo volí ze svých členů a odvolává předsedu Komory".

§ 7 odst. 5 písm. d) - Písmeno d) zní: "d) Svolává sněm nejméně jednou za dva roky. Mimo tuto dobu je představenstvo povinno svolat sněm vždy, požádá-li o to alespoň jedna pětina členů Komory nebo revizní komise, a to ve lhůtě do dvou měsíců ode dne podání žádosti."

§ 7 odst. 5 písm. e) - Písmeno e) zní: "e) Rozhoduje o všech věcech, pokud rozhodování o nich nesvěřil tento zákon jiným orgánům Komory."

Další část přednese pan poslanec Hofhanzl.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Jako další se hlásí do rozpravy pan poslanec Hofhanzl.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Vážené dámy, vážení pánové, vážený předkladateli. Podávám tyto pozměňovací návrhy.

K § 8 odst. 1 - 2 za slovo "předseda" vložit slovo "komory".

K § 9 odst. 1 za slovo "předsedu" vložit slovo "komise".

K § 9 odst. 2 písmeno b) slova "ostatní předpisy" nahradit slovy "dalšími vnitřními předpisy".

K § 9 odst. 2 doplnit další písm. d) tohoto znění: "Členství v revizní komisi je neslučitelné s členstvím v jiném orgánu komory."

K § 10 odst. 10 za slovo "členů" doplnit slovo "komory".

K § 11 odst. 1 předvětí tohoto odstavce zní takto: "Při závažném nebo opětovném méně závažném porušení povinností stanovených v § 4 odst. 2 tohoto zákona může čestná rada uložit členu komory jako disciplinární opatření".

K § 11 odst. 2 - tento odstavec zní: "Opětovným méně závažným porušením povinností se rozumí méně závažné porušení povinností stanovených v § 4 odst. 2 tohoto zákona, jehož se člen komory dopustil v době jednoho roku od předchozího porušení povinností."

K § 12 odst. 3 slovo "může" nahradit slovem "musí".

A ještě k odkazu 3 nahradit číslovku "1987" číslovkou "1989". Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Hofhanzlovi, kdo se dál hlásí do rozpravy. Pan poslanec Němeček.

Poslanec Rudolf Němeček: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, ač nás je zde málo a je předložen návrh zákona o komoře středoškolských veterinárních pracovníků, abych k této problematice řekl několik slov.

V důvodové zprávě je uvedeno naprosto správně, že zákon č. 105/90 Sb., o soukromém podnikání občanů se ruší dnem nabytí účinnosti zákona č. 455 Sb., o živnostenském podnikání, tj. 1. ledna 1992. Po tomto datu prakticky nemají středoškolští veterinární pracovníci možnost získat nové oprávnění nebo změnu dosavadního oprávnění k výkonu svého povolání dle § 9 odst. 1 písm. n) zákona ČNR č. 108/87 Sb., o působnosti orgánů veterinární péče v platném znění, neboť nemají příslušnou stavovskou organizaci.

Víte, že jsem inicioval a předkládal návrh zákona o komoře veterinárních lékařů, která se bezprostředně vázala k tomuto zákonu. V této době, kdy vznikl tento zákon, došlo k situaci, tak jak je popsána a jak jsem řekl. Inicioval jsem setkání tří subjektů, kterých se týká tato záležitost: Komory veterinárních lékařů, představitelů Státní veterinární správy a zástupce Společnosti veterinárních techniků. Toto se konalo 11. 3. na půdě Státní veterinární správy ČR a všichni přítomní podepsali o jednání zápis o dohodě. Totiž to, co může a nemůže veterinární technik vykonávat. Zároveň k výkladu pojmu bylo, že stavovská organizace, rozumí se komora středoškolských veterinárních pracovníků, o níž teď mluvíme, aby ji mohli veterinární technici nově vykonávat, pak rozsah odborné činnosti, rozumí se činnosti vyjmenované v bodě této dohody a stavovskou organizací, je nahrazena Společnost veterinárních techniků, kterou Státní veterinární správa uznává (zachyceno doslovně). O co v tuto chvíli jde? Pokud vznikne komora veterinárních techniků, bude naplněna litera zákona a je to v pořádku. Protože tak by to mělo být a měla by být stavovská organizace. Jiná věc však je, a to je neméně důležité, že totiž veterinární činnost, ať techniků nebo lékařů je svobodné povolání. A toto svobodné povolání je vykonáváno ne jako podnikatelská činnost. V této chvíli pak musí dojít k dohodě, kterou jsem vám tady citoval. K té došlo a není možno vytvářet podnikatelské subjekty, tak jak bylo předloženo v předkladatelské zprávě. To je to, co rozporuji.

Jinak mi dovolte dva pozměňovací návrhy, a to aby nebylo přijímáno v duchu toho, co jsem řekl, znění společné zprávy v § 3 odst. 1 - Každý veterinární technik, který vykonává na území ČR soukromou odbornou veterinární činnost, musí být členem komory, ale aby znění bylo tak, jak je uváděno v návrhu zákona § 3 odst. 1 - Každý středoškolský veterinární pracovník, pokud bude přijat jako veterinární technik, - v pořádku - který vykonává na území ČR odborné veterinární činnosti, musí být členem komory.

Dále k § 6 odst. 4 - "sněm svolává předsednictvo nejméně jednou za dva roky", navrhuji, aby to bylo v souladu se svoláváním sněmu komory veterinárních lékařů, tzn. jednou za rok, protože členové komory veterinárních techniků by se měli účastnit projednávání některých záležitostí k ceníku apod. Čili navrhuji, aby bylo jedenkrát ročně.

V pozměňovacím návrhu, který byl předložen k § 3 odst. 2 písm. a) slova: "nebo má rovnocenné vzdělání" se nahrazují slovy "nebo je absolventem pomaturitního studia veterinárního oboru, který je zapsán v seznamu vedeném komorou". To by znamenalo, dle mého názoru, že komora určí, kdo bude veterinární techniky školit, resp., které školy přináleží ke vzdělání. Tolik k pozměňujícím návrhům. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Němečkovi, hlásí se ještě někdo do rozpravy? Jestliže tomu tak není, rozpravu končím a chci se zeptat zpravodaje a navrhovatele jaký požadují prostor na zpracování pozměňovacích návrhů. Pánové, dlouho-li budete potřebovat na zpracování - 10 minut?

Přestávka nebyla vyhlášena.

Přemýšlím, jak racionálně využít čas v tomto počtu. Nenacházím nic, co bychom mohli projednávat.

Naposled žádám pracovnice Kanceláře, aby pozvaly poslance do sněmovny.

/Po malé chvíli./

Dámy a pánové, dovolte mi, abych co nejupřímněji poděkoval všem přítomným a přerušil jednání této schůze do úterý do deseti hodin.

V šestnáct hodin se sejde na kratičkou schůzi předsednictvo.

/Jednání přerušeno v 15.50 hodin do úterý 12. 5. 1992 10.00 hodin/.






Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP