Úterý 28. dubna 1992

Pro navržené kandidáty byly odevzdány hlasy takto:

Pro pana Pavla Hnilicu bylo odevzdáno 58 platných hlasů, pro pana Josefa Křížka bylo odevzdáno 6 platných hlasů, pro pana Bohumila Kubáta bylo odevzdáno 7 platných hlasů, pro pana Stanislava Loutchana byly odevzdány 4 platné hlasy, pro pana Karla Macha bylo odevzdáno 83 platných hlasů, pro pana Václava Nestrašila byl odevzdán jeden platný hlas, pro pana Karla Novotného byly odevzdány 4 platné hlasy, pro pana Miroslava Procházku bylo odevzdáno 13 platných hlasů, pro pana Františka Svobodu bylo odevzdáno 20 platných hlasů, pro pana Pavla Šedka bylo odevzdáno 7 platných hlasů a pro pana Vlastimila Tlustého bylo odevzdáno 9 platných hlasů. Dalším členem prezidia Pozemkového fondu České republiky byl tedy zvolen pan Karel Mach. Gratuluji jménem ověřovatelů.

Volby budou pokračovat v druhém kole, kde budou na kandidátce uvedeni dva pánové, ti, kteří obdrželi nejvyšší počet hlasů, a to je pan Hnilica a pan Svoboda. Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Požádám Kancelář, aby připravila volební lístky s tím, že bychom další kolo voleb uskutečnili v době, kdy budou zpravodaj a zástupce vlády vyhodnocovat případné návrhy změn. Vrátili bychom se tedy k tomuto bodu. Konstatuji, že písemnou přihlášku do rozpravy nemám vůbec žádnou. Má to znamenat, že si vůbec nikdo nepřeje v rozpravě vystoupit? V každém případě pan poslanec Novák. Prosím.

Ministr spravedlnosti Jiří Novák: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, aby byl zachován tedy procesní purismus, ještě jednou přednesu návrh na text nového písmena d) k § 5, odst. 1, s tím, že dosavadní písmeno d) by bylo označeno jako písmeno e). "Občan nebyl ve funkci náčelníka odboru nebo oddělení nebo vedoucím skupiny vnitřní ochrany Sboru nápravné výchovy."

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Stačil pan zpravodaj? Pokud nestačil, pak si to doplní v těsném kontaktu s panem navrhovatelem. Hlásí se ještě někdo do rozpravy k tomuto bodu? Písemně nikoli? Pan poslanec Benda dává najevo mimikou, že by rád vystoupil v rozpravě, ač to má dát najevo písemně. Prosím, pane poslanče.

(Poslanec Marek Benda z místa: Domnívám se, pane předsedající, že by měl pan ministr Novák doplnit na závěr své připomínky slova "České republiky".)

To byla spíš faktická poznámka, než pan ministr rozváží, táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Pan ministr Novák.

Ministr spravedlnosti Jiří Novák: Doplňuji text o "České republiky".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Dovolím si dvě stručné poznámky. Pan ministr tady řekl, že rozsah, kterého se to bude týkat, je 1500 policistů. Chci upozornit na to, že zřejmě se mu dostalo ne zcela přesných informací. Budu vás informovat o těch údajích, které jsme získali z té kontroly, o které rozhodla Česká národní rada, která se týká 6500 policistů, čili značně větší rozsah než je rozsah funkcí, kterých se týká tento zákon. Abyste věděli, jak velký rozsah je v to nejenom v počtu, ale i z hlediska umístění těch policistů, tak např. jsou to všichni policisté, bez jakékoliv výjimky zařazeni na ministerstvu vnitra, na ředitelství policie, u všech služeb, které jsou vedle ministerstva vnitra, na všech školách ministerstva vnitra, včetně řidičů atd.

Z těchto lidí 720 lidí bylo zařazeno kdysi v StB, 56 lidí v Lidových milicích, na úrovni OV KSČ je to 155 lidí, na úrovni hlavního výboru je to 25 lidí a v bezpečnostních školách, kterých se to týká, je to 138 lidí.

Tento počet dohromady dává necelých 1500 lidí, ale mnozí z toho budou v několika těchto rubrikách. Čili já si troufám odhadnout, že nepřevýší ten odhad 1000 lidí. Říkám to ne proto, že bych měl chuť chytat za slovo pana ministra, jenom proto, aby někdo při rozhodování o tom zákonu nebyl ovlivněn snad příliš velkým rozsahem.

Dovolte mi, abych ještě jednou opakoval víceméně to, co říkal pan zpravodaj, co se týče toho oznámení, že pan ministr podle tohoto zákona v § 3 odst. 3, co se týče ministra vnitra a v § 5 odst. 2, co se týče ministra spravedlnosti: Pan ministr vnitra, když to tady zdůvodňoval, tak říkal, že by musel přijít na výbor a tam čekat, jaká bude reakce. Tak není míněno to znění, a nejen není tak míněno, ale není ani taková dikce. Význam toho je jediný - on sám, každý z ministrů, má právo plně ve své kompetenci o těchto výjimkách rozhodnout a jenom proto, aby příslušný výbor měl představu o rozsahu těchto výjimek, tak přijde a oznámí, že je učinil a zdůvodní je. Ale výbor nemá právo jakýmkoliv způsobem rozhodovat či měnit jeho rozhodnutí.

Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Prosím, hlásí se ještě někdo do rozpravy. Pokud nikoli, pak rozpravu tímto uzavírám. Táži se obou pánů ministrů, zda si přejí přednést závěrečné slovo. Nepřejí si? Nepřejí.

Nezbývá, než tedy vyzvat pana společného zpravodaje, aby se ujal závěrečného slova, spojeného s hlasováním o pozměňovacích návrzích - pokud nepotřebuje nějaký čas na jejich urovnání, ale to nepředpokládám.

Poslanec Jiří Fiedor: Čas nepotřebuji, ale domnívám se, že sněmovna není usnášení schopná tak, aby mohla hlasovat o jediném pozměňovacím návrhu pana poslance Nováka.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: To jsem si zcela jist a prosím všechny, kteří mne slyší, i ty kteří mne neslyší, aby se okamžitě dostavili do sněmovny.

(Prosím také pracovníky aparátu, aby ještě jednou se chopili svého smutného úkolu a požádali poslance, aby se dostavili k plnění svých povinností.)

Pracovníky aparátu prosím, aby mně sdělili, zda poslanci prostě odmítají se vrátit do sněmovny, nebo zda tu nejsou. Pro jistotu prosím o poskytnutí jmenných seznamů.

Dámy a pánové, předpokládám, že jste všichni srozuměni s tím, že schůze bude pokračovat v pondělí, samozřejmě žádné volné poslanecké dny nebudou. Pro tuto chvíli na 20 minut přerušuji schůzi. Přesněji řečeno v 18,15 pokračuje tato schůze.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pokračování schůze začneme jmennou prevencí přítomnosti ve sněmovně. Dovolte, dámy a pánové, abych tedy začal:

Adámek František - ano

Andrle Antonín - ano

Balcárek Pavel - ne

Balog Dezider - ne

Bárta Zdeněk -ne

Benda Marek - ano

Bereza Rudolf - ne

Bezděk - ano

Bělehrádek - ne

Body - ano

Budinský - ano

Bumbová - ne

Burešová - ne

Bursík - ne

Cabal - ano

Cibuzar - ne

Čapek - ne

Čech - ano

Čechová - ano

Čelišová - ano

Čermák - ne

Čulíková - ano

Čundrle - ano

Danneberg - ne

Dobal - ne

Dohnal - ne

Domas - ne

Dudešek - ne

Dušek Jiří - ne

Dušek Pavel - ano

Dušek Rudolf - ne

Effenberger - ne

Exner - ano

Fejfar - ano

Fendrych - ne

Fiedor - ano

Foniok - ano

Frkal - ne

Fröhlich - ne

Giňa - ne

Gjurič - ne

Guži - ne

Haringer - ano

Havlíček - ano

Havlovič - ano

Hába - ne

Hájek Jiří - ne

Hájek Josef - ano

Hájek Richard - ne

Hejsek - ano

Hofhanzl - ne

Hofrová - ano

Hochová - ano

Holomek - ano

Homola - ano

Honajzer - ano

Hrazdíra - ano

Hrbek - ano

Chromý - ne

Chutný - ano

Jančáry - ne

Janeček - ano

Janů - ano

Ježek Josef - ne

Ježek Tomáš - ne

Kačenka - ano

Kadlec - ne

Kalfus - ne

Kalousová - ne

Kalvoda - ano

Kantůrková - ne

Kapusta - ano

Karas - ne

Kasal - ne

Kašuba - ano

Kelnar - ne

Klener - ne

Klimeš - ne

Koháček - ne

Kolářová - ne

Kolmistr - ne

Komárek - ano

Koráb - ano

Kotrlý - ano

Kozánek - ano

Kozel - ano

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP