Čtvrtek 19. března 1992

Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Fiedora, aby se k této věci sešel ústavně právní výbor a vyjádřil se k ní.

Kdo souhlasí s tím, aby se sešel ústavně právní výbor, ať zvedne ruku. 17

Kdo je proti? 44

Tento návrh nebyl přijat.

Za této okolnosti přistoupíme k volbám. Všechno je připraveno. Budeme volit současně zbytek členů Rady pro pojišťovnu. Budete tam kroužkovat dva, kdežto do Rady televize a rozhlasu budete kroužkovat šest. Přerušuji schůzi na 30 minut. Prosím, abyste se dostavili okamžitě k volbám a odvolili.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pokračujeme v přerušeném jednání, o slovo požádal pan ministr Bojar. Prosím, aby se ujal slova.

Ministr zdravotnictví ČR Martin Bojar: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, byl jsem informován o tom, že déletrvající jednání obou výborů, jež bylo iniciováno dopolední diskusí, nakonec vedlo k určitému závěru, který podle předběžných informací se zdá být slibným. Velice bych uvítal, pane místopředsedo, kdyby mohla být sněmovna seznámena se závěry tohoto jednání. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji pane ministře, nyní následuje stanovisko ústavně právního výboru, které je, jak jsem vyrozuměl, pověřen přednést pan kolega Lom, což učiní v právě otevřené rozpravě.

Poslanec Petr Lom: Vážený pane místopředsedo České národní rady, pane ministře, dámy a pánové, dovolte, abychom vám přečetl společné stanovisko ústavně právního výboru a výboru pro sociální politiku a zdravotnictví k posouzení připomínek poslanců ČNR, vznesených na 33. schůzi České národní rady k vládnímu návrhu zákona ČNR o zdravotní péči v nestátních zdravotních zařízeních.

Po úvodních slovech předsedy ústavně právního výboru JUDr. Miloslava Výborného, předsedy výboru pro sociální politiku a zdravotnictví MUDr. Petra Loma a po rozpravě zaujaly výbory toto společné stanovisko:

I. Doporučuje se ve vládním návrhu zákona ČNR o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních, tisk 603 ve znění společné zprávy výborů tisk 646.

1. V § 9, odst. 3 písm. a) doplnit na konec slova: "je-li zřízena".

2. V § 9 odst. 3 písm. b) změnit text na konci tak, že za slovy: "nestátním zařízení" vložit slova: "není-li Komora zřízena" a vypustit slova "vydaný na základě vyjádření Komory".

3. V § 9 odst. 4 zní: "Je-li provozovatelem právnická osoba nebo fyzická osoba uvedená v § 8 odst. 2, týkají se doklady uvedené v odstavci 3 písm. a) nebo b), jakož i písmeno c) a i) jejího odborného zástupce."

4. Za nový § 20 vložit § 21 tohoto znění: § 21, odst. 1 v § 2, odst. 2 písm. c) zákona ČNR č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře za slova: "svých členů" doplňují se slova: "a k výkonu funkce odborných zástupců podle zvláštního předpisu a vedoucích lékařů a primářů v nestátních zdravotnických zařízeních". Odst. 2 v § 2, odst. 2 písm. d) zákona České národní rady č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře se vypouštějí slova: "soukromé praxe svých členů" a namísto nich se vkládají slova: "podle písm. c)". Dosavadní § 21 označit jako § 22.

II. Zmocňuje předsedu výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, aby s tímto společným stanoviskem seznámil 33. schůzi ČNR a přednesl je jako pozměňovací návrhy k projednávanému vládnímu návrhu zákona. Podepsán JUDr. Miloslav Výborný, MUDr. Petr Lom.

Slyšeli jste společné stanovisko obou výborů. Na závěr dodávám, že hlasování bylo prakticky jednomyslné. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, pane kolego, zdržte se prosím ještě chvíli, přečetl jste společné stanovisko obou výborů. Mám to chápat tak, že má jít o pozměňovací návrhy? Pokud ano, pak vás vybízím, abyste je přednesl jako své návrhy.

Poslanec Petr Lom: Přednáším tyto návrhy jako své, pane místopředsedo.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Do rozpravy se přihlásil písemně pan poslanec Palkoska.

Poslanec Ivo Palkoska: Vážené kolegyně, vážení kolegové, kromě toho, co zde bylo předneseno, využívám otevření rozpravy k tomu, abych ještě doporučil upravit ustanovení § 9 odst. 3 písm. h), které ve společné zprávě je uvedeno tak, jak se usnesl ústavně právní výbor při projednávání návrhu. Po konzultacích s některými lékaři jsme došli k závěru, že tím, že z tohoto písmene byla vypuštěna dikce "státní zdravotní zařízení" tak by nové znění mohlo být vykládáno tak, že nelze státní zdravotní zařízení pronajmout pro soukromou praxi lékařů.

Aby tomu se zamezilo, aby dikce byla jednoznačná, dovolím si navrhnout písmeno h) tohoto znění: "Smlouvu se státním zdravotním zařízením nebo nestátním zařízením, jejíž účinnost je podmíněna rozhodnutím o registraci, jde-li o poskytování zdravotní péče na základě nájemní smlouvy. Smlouva o nájmu a podnájmu nesmí omezovat nájemce či podnájemce ve svobodném výkonu povolání." Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pan poslanec Sedláček. Další písemné přihlášky nemám.

Poslanec Michal Sedláček: Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, vážené kolegyně a kolegové, měl bych jeden pozměňovací návrh, a to k § č. 9, odst. 3, kde navrhuji vypustit písmeno g). Jako odůvodnění k tomuto dodávám, že nevidím rozdíl v případě, budou-li splněny všechny náležitosti ostatních paragrafů, jaký je rozdíl při provozování lékařské péče v případě, že tato péče je zřízena československou osobou, nebo smíšenou osobou, nebo osobou pouze zahraniční.

Myslím si, pokud jsou splněny všechny ostatní podmínky, není potřebí dalšího speciálního souhlasu, a to dokonce souhlasu ministerstva. Připadá mně absurdní, když bydlí žadatel třeba v Aši, nebo v jiných západočeských městech, aby musel s touto záležitostí jezdit až na ministerstvo zdravotnictví do Prahy.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Pokud se již nikdo nehlásí do rozpravy, písemné přihlášky byly rozdány proto, abyste se jimi přihlašovali. Prosím pana kolegu Syku.

Poslanec Martin Syka: Pane místopředsedo, já se velice omlouvám, ale moje vystoupení je v podstatě reakce na pana předřečníka, tudíž jsem neměl čas se přihlásit písemně.

Dal bych v úvahu, cítím asi, co chtěl můj kolega říci, ale dal bych trochu jiný pozměňovací návrh, a to vypustit pouze v tomto paragrafu, v písmenu b), poslední část věty "... nebo o provozování nestátního zařízení se zahraniční majetkovou účastí". Samozřejmě, pokud neprojde návrh pana kolegy Sedláčka, dávám tento, protože si myslím, že by to bylo určité omezování, jiná oblast provozování činností na základě privatizace toto ustanovení nemá, myslím, že nikde není stanoveno, že by ministerstva v jiných oblastech měly dávat vyjádření. Činím proto tento návrh. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, já bych se v tomto případě procedurálně dohodl, podmíněný návrh asi není možný, ale navrhuji, abyste jej přednesl, a v případě, že bude přijat návrh předchozí, jej vzal zpět. Prosím paní poslankyně Lagová.

Poslankyně Hana Lagová: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, nemám pozměňovací návrh, ač podle znění společné zprávy k § 8, odst. 2, jak je uvedeno na straně 3, společné zprávy, v pátém řádku zřejmě nedopatřením vypadlo jedno slovo, které by se tam mělo doplnit, aby text měl správný smysl. V tomto řádku se říká, "... Odborný zástupce lékařů musí být v pracovním poměru, nebo v obdobném pracovním vztahu", ne "v pracovním vztahu", ale v "pracovněprávním vztahu". Všechno.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, nemám dalších přihlášek do rozpravy, pokud se již nikdo nehlásí, rozpravu uzavírám a dávám slovo panu ministru Bojarovi, jako zástupci navrhovatele.

Ministr zdravotnictví Martin Bojar: Pane místopředsedo, dámy a pánové, to, co nyní sdělím, vyplývá z opakovaného jednání s několika poslanci, i z jednání s našimi legislativci.

Je zcela nepochybné, že zůstává ještě jeden drobný problém, neboť v této chvíli existují již de facto nestátní zdravotnická zařízení. Jsou to zařízení, jež byla předána v souladu se zákonem ČNR o majetku obcí do správy obcí a obce jsou v této chvíli jejich zřizovateli. Táži se vás a prosím též na základě jednání s panem poslancem Palkoskou, aby někdo z poslanců zvážil, zda není účelné a vhodné upravit znění § 20 v tomto smyslu: "Zdravotnická zařízení, jež byla ke dni účinnosti tohoto zákona zřízena, nebo spravována obcemi, se považují za nestátní zařízení ve smyslu tohoto zákona. Tato nestátní zařízení musí splnit podmínky, stanovené tímto zákonem, nejpozději do 31. 12. 1992." Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Navrhuji z tohoto procedurálního problému vyjít tak, že vystoupení pana ministra Bojara budeme považovat za vystoupení ministra a nikoliv za vystoupení zástupce navrhovatele a otevření rozpravy, protože on dal v úvahu návrh změny a bylo by správné, aby se kdokoli mohl k tomuto návrhu vyjádřit, eventuelně ten návrh jako poslanec učinit. Takže považuji rozpravu za otevřenou a prosím pana poslance Palkosku, potom pan poslanec Pospíšil.

Poslanec Ivo Palkoska: Vzhledem k tomu, že jsem byl jmenován v souvislosti s tímto návrhem, nezbývá mně než dodat, že tento návrh je alternativní k ustanovení nového § 20 ve znění společné správy, protože buď tam bude návrh podle společné zprávy, nebo návrh, jak jej přednesl pan ministr. Abyste se mohli odpovědně rozhodnout, činím zadost jednacímu řádu a návrh přednesený panem ministrem, považuji za svůj. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Pan poslanec Pospíšil? Ne. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nikoli. Rozpravu tedy uzavírám a ptám se pana ministra Bojara, zda si přeje na závěr rozpravy vystoupit. Nikoliv, nepřeje.

Dávám slovo společnému zpravodaji panu poslanci Lomovi s tím, že bychom přistoupili posléze k hlasování o pozměňovacích návrzích.

Poslanec Petr Lom: Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně a poslanci, přistupujeme k hlasování o pozměňovacích návrzích k textu vládního návrhu zákona o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních, tisk 603, ve znění společné zprávy k tomuto zákonu, tisk 646. Jako první pozměňovací návrh byl předložen pozměňovací návrh můj, který vyplynul ze společné porady ústavně právního výboru a výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Pane místopředsedo, mám za to, že bychom o celém tomto komplexu pozměňovacích návrhů, který je navzájem provázán, mohli hlasovat en bloc.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Jde o vámi přednesené návrhy v otevřené rozpravě?

Poslanec Petr Lom: Jde o návrhy, které jsem přednesl jako společné stanovisko a pak je prohlásil za návrhy své.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Jsou nějaké námitky proti dalšímu návrhu pana kolegy Loma o způsobu hlasování, to je o všech pozměňovacích návrzích hlasovat en bloc? Pokud nikoli, ptám se, jestli si přeje kdokoli z poslanců, aby pan poslanec Lom své návrhy ještě přednesl? Táži se přeje si to někdo z poslanců? Pan poslanec Bárta a další, prosím, pane kolego.

Poslanec Petr Lom: Dovolíte, abych vynechal preambuli a přečetl jenom vlastní pozměňovací návrhy. (Místopředseda Jan Kalvoda: Ano, preambule není návrhem.)

I. - doporučuje se ve vládním návrhu zákona ČNR o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních ve znění společné zprávy výboru I. - první návrh: v § 9, odst. 3, písm. a) doplnit na konec slova "je-li zřízena". V § 9, odst. 3, písm. b) změnit text na konci tak, že za slovy "v nestátním zařízení" vložit slova "není-li Komora zřízena" a vypustit slova "vydaný na základě vyjádření Komory" Třetí návrh § 9, odst. 4 zní: "4 - Je-li provozovatelem právnická osoba nebo fyzická osoba uvedená v § 8, odst. 2, týkají se doklady uvedené v odst. 3, písm. a) nebo b), jakož i písm. c) a i) jejího odborného zástupce." Čtvrtý návrh: za nový § 20 vložit § 21 v tomto znění: "§ 21 - 1. odst. v § 2, odst. 2, písm. c) zákona ČNR č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře" - za slova "svých členů" doplňují se slova "a k výkonu funkce odborných zástupců podle zvláštního předpisu a vedoucích lékařů a primářů v nestátních zdravotnických zařízeních". Odst. 2 v § 2, odst. 2, písm. d) zákona ČNR č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře se vypouští slova "soukromé praxe svých členů" a na místo nich se vkládají slova "podle písm. c)". Pátý návrh - dosavadní § 21 označit jako § 22. To jsou uvedené pozměňovací návrhy.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji.

Kdo je pro přijetí těchto pozměňovacích návrhů, nechť zvedne ruku? 109 Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo. Kdo se zdržel hlasovaní? 4

Tyto návrhy byly přijaty.

Prosím, pane zpravodaji.

Poslanec Petr Lom: Další návrhy zazněly ve znovu otevřené rozpravě takto: Poslanec Palkoska navrhuje v § 9, odst. 3, písm. a) text změnit takto: "... smlouvou se státním zdravotnickým zařízením nebo nestátním zařízením, jejíž účinnost je podmíněna rozhodnutím o registraci, jde-li o poskytnutí zdravotní péče na základě nájemní smlouvy.

Smlouva o nájmu a podnájmu nesmí omezovat nájemce čí podnájemce ve svobodném výkonu povolání." Jedná se o nahrazení prvé věty, druhá věta zůstává identická.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh změny, nechť zvedne ruku? 81

Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 26

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Petr Lom: Další pozměňovací návrh přednesl pan poslanec Sedláček, a to vypustit v § 9, odst. 3 celé písm. g).

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 50 Děkuji.

Kdo je proti? 20

Kdo se zdržel hlasování? 34 Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Petr Lom: Další pozměňovací návrh přednesl pan poslanec Syka k témuž písm. g), odst. 3, § 9. Jde o šestou stranu, kdy text písm. g) končí po slovech "právnickou nebo fyzickou osobou" - přečtu celou větu, aby dávala smysl: "... souhlas ministerstva zdravotnictví ČR, jde-li o provozování nestátního zařízení zahraniční právnickou nebo fyzickou osobou." Poslanec Syka navrhuje zde ukončit text písm. g).

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Je-li srozumitelný tento návrh, ptám se:

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 68.

Kdo je proti? 2

Kdo se zdržel hlasování? 39 Děkuji.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Petr Lom: Posledním pozměňovacím návrhem je návrh poslankyně Lagové, která navrhuje vložit do textu společné zprávy na str. 3 k § 8, odst. 2 slova: "v obdobném pracovně právním vztahu" na místo slov, která tam stojí "v obdobném pracovním vztahu". Poslankyně Lagová navrhuje doplnění "v obdobném pracovně právním vztahu".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Kdo je pro tento návrh změny, nechť zvedne ruku. 101

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 7

Návrh byl přijat.

To jsou všechny návrhy, pane zpravodaji?

Poslanec Petr Lom: Tím přicházíme k poslednímu návrhu, který byl vznesen v další otevřené rozpravě poslancem Palkoskou, kde se navrhuje nové znění § 20. Mohu přečíst text, pane poslanče Palkosko? Mám tomu rozumět tak, že vznášíme pozměňovací návrh ke společné zprávě? (Ano.)

Prosím, abyste si vzali společnou zprávu str. 5, kde je text v dolní polovině listu - za § 19 vložit nový § 20, který zní: (tuto textaci navrhuje poslanec Palkoska nahradit textací následující): "Zdravotnická zařízení, která byla ke dni účinnosti tohoto zákona zřízena nebo spravována obcemi odkaz 16 na § 14 odst. 2 písm. b) zákona České národní rady o obcích, obecní zřízení, § 10 zákona České národní rady č. 418 o hlavním městě Praze, § 5 odst. 1 písm. b) zákona České národní rady č. 172 o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí - se považují za nestátní zařízení ve smyslu tohoto zákona. Tato nestátní zařízení musí splnit podmínky stanovené tímto zákonem nejpozději do 31. prosince 1992."

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Kdo je pro tento návrh změny, nechť zvedne ruku. 69

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 44.

Tento návrh byl přijat.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP