Pátek 21. února 1992

Poslanec Zdeněk Smělík: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážená sněmovno, já bych tak jako pan ministr Dyba uvedl, že já i kolegové, kteří se pod naléhavou interpelaci podepsali, známe poměry v Akademii a máme hodně výhrad k tomu, jak je dnes Akademie organizačně i programově uspořádána. Chceme věci pomoci a veškerá naše snaha vyplývala z toho, že po půl druhém roce přípravy zákonů o vědě a technologiích a o České akademii věd a umění se celá věc dostává prakticky do velice ohrožené situace. Vláda po třech měsících bude končit svou činnost. Měla ve svém programu tyto zákony připravit. V žádném případě jsme tuto interpelaci nedávali proto, jak to pan ministr Dyba uvedl, že se jedná o katastrofický scénář, se kterým nesouhlasí, a že by se i tak nic nestalo. My to ve svém zdůvodnění uvádíme. Je to samozřejmě podmíněno, určitá řešení se dají hledat, ale v době, kdy po půl druhém roce nemáme na stole předložen jasný materiál, který se bude projednávat, zbývá poslední měsíc, v němž tuto situaci můžeme zachránit. A jak se ukazuje, je nově zřízená rada pro technologii schopna do tří týdnů tuto záležitost vyřešit. Čili určitě ten problém nespočívá v tom, zda se akademické obci dá nebo nedá nařídit, aby to za půl roku připravila.

Odpovědnost vlády je v tom, aby v rámci svých programových cílů a povinností zajistila, aby československá věda nesušeně a pokud možno v klidném prostředí přešla tímto krizovým obdobím.

Pokud se týká vystoupení pana ministra Vopěnky, nezbývá mi nic jiného, než konstatovat, že způsoby transformace se mohou řešit různě. Mohou nám sebelépe doporučovat experti z EHS, jak bychom tuto situaci mohli řešit, nicméně si myslím, že to zůstane naším problémem.

Náš názor, jak se z dané situace dostat je rozhodující, i když cizí by bylo nesmyslné, kdybychom neposlouchali. Takže z tohoto důvodu, pokud jsem to správně pochopil, 11. 3. budou zásady obou zákonů předloženy.

Jestli je tomu tak, pak odpověď na interpelaci beru.

Pane ministře, budou zásady do 11. 3. předloženy?

Ministr pro hospodářskou politiku a rozvoj Karel Dyba: Pane místopředsedo, vážená sněmovno, usnesení vlády podle ústního zápisu, respektive podle ústní interpretace - protože zápis z předvčerejška nemám v ruce ještě - ukládá panu místopředsedovi Baudyšovi, který je předseda komise pro vědu a technologie, aby v komisi projednali oba návrhy zásad zákonů o vědě a technologiích a o "České akademii věd a umění", protože nevíme, jak se to vlastně bude jmenovat, aby to mohlo být předloženo vládě 11. března k projednání.

Komise je jmenována a 11. března má předložit oba materiály k projednání.

Poslanec Zdeněk Smělík: Takže si to mohu vysvětlovat, že do termínu 15. 3. dostaneme návrhy do České národní rady. V tom případě odpověď na interpelaci přijímáme. Myslím, že vzhledem k půldruho roční přípravě kvalifikovaná rada 14 vrcholných odborníků si s dopracováním poradí. Z tohoto pohledu si dále myslím, že pokud to bude 11. 3. projednáváno ve vládě, do 15. 3. to můžeme mít v České národní radě. To je můj názor.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji poslanci Smělíkovi. Ještě se do rozpravy hlásí paní poslankyně Stiborová.

Poslankyně Marie Stiborová: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové. Dovolte mi vyjádřit se také k této projednávané naléhavé interpelaci. Jak je patrné z odpovědi pana ministra Dyby, popřípadě připomínek pana ministra Vopěnky, nejeví se, že by vláda měla ochotu nebo schopnost tuto záležitost řešit. Ale to také není problém. Není problém, jestliže my budeme klást na vládu tyto návrhy. Vláda má určitý legislativní program, který má plnit, nebo neplnit. To se odrazí v tom, jak někdo bude tuto vládu hodnotit. Domnívám se ovšem, že od toho jsme poslanci České národní rady a že se může najít skupina poslanců České národní rady, která předloží jako iniciativní skupina návrh zákona o České akademii věd a umění.

Děkuji Vám.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji paní poslankyni Stiborové. Hlásí se pan poslanec Květ.

Poslanec Jan Květ: Odpusťte, že zdržuji. Obrátím se na pana ministra Dybu. Pane ministře, dotázal jsem se, zda můžeme počítat s tím, že do 15. března zde budeme mít návrhy zásad obou zákonů. Ať už dopadne jejich projednávání ve vládě 11. března jakkoli, pakliže řeknete ano, budu souhlasit s odpovědí na interpelaci. Pakliže řeknete cokoli jiného, nebudu souhlasit.

Poslanec Josef Vondráček: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážená sněmovno, pan ministr Vopěnka zpochybnil usnesení výboru pro vědu, vzdělání a kulturu České národní rady v tom, že jsme nesouhlasili s jeho postupem při projednávání tohoto materiálu ve vládě. Myslím si, že výbor nemohl postupovat jinak než postupoval. Jestliže je takovýto zásadní materiál předkládán do vlády, který předpokládá zrušení Československé akademie věd, jestli předpokládá zřízení ministerstva pro vědu a vysoké školy, a druhého ministerstva pro střední a základní školství, pak si myslím, že tento materiál měl být projednán ve výboru pro vědu vzdělání a kulturu a měl se k němu vyjádřit. Nejsme proti tomu, aby došlo ke spojení a k rozvoji vědy akademie ve spolupráci s vysokými školami. Myslím, že tam je velký dluh akademie v tom, aby vědecké kapacity, výzkumné ústavy, akademie i studenti vysokých škol měli přístup do těchto ústavů. Myslím, že toto je potřeba řešit a usilujeme o to, abychom byli nápomocni. Ale toto, když bylo projednáváno bez našeho vyjádření, je nedostatek. Nemohli jsme jako výbor reagovat jinak, než tak, jak jsme reagovali. Jsme ochotni věci napomoci.

Ministr školství Petr Vopěnka: Pane místopředsedo, dámy a pánové. Chci zdůraznit, že jsem neměl v úmyslu zpochybnit usnesení výboru pro vědu, vzdělání a kulturu, ale právě naopak se mu podřídit. Ale řekl jsem zde důvody, které - ač s těžkým srdcem - mě k tomu vedou.

Poslanec Jaromír Stibic: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Mám pocit, že v debatě se pokoušíme řešit meritum věci. Dá-li pánbůh, vrátím se na universitu. Za celý svůj dosavadní život mysl Československé akademie věd jsem nepochopil, ale nevidím problém v tom, aby tato sněmovna včas, jak si přeje, měla příležitost o tom rozhodnout.

Připojuji se k ostré otázce poslance Květa. My přece máme právo o této věci nějak rozhodnout. Jestli budu hlasovat pro zrušení akademie věd - jako že možná ano,- takhle otázka teď nestojí.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji. Nehlásí se již nikdo, uzavírám rozpravu. Ptám se ještě nakonec pana poslance Smělíka - souhlasí, či nesouhlasí, abychom mohli udělat usnesení.

Poslanec Zdeněk Smělík: Vážená sněmovno, předpokládám, že jednoznačně diskutující vyjádřili merit interpelace a pokud nezazní zde jasná odpověď zástupce vlády do kdy dostaneme návrh zásad zákona, nemůžeme odpověď přijmout.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Vopěnka: Pane místopředsedo, obávám se, že z technických důvodů vláda není schopna rozhodnout o této věci, takže není žádný ministr kompetentní k tomu, aby tuto odpověď v dané chvíli dal a zavázal se za vládu.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Prosím pana poslance Stodůlku.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Vážení kolegové, mám zato, že vpředu při projevech bylo řečeno, že zmocněn je pan ministr Dyba, tak bych tu odpověď chtěl slyšet od něho, ne od pana ministra Vopěnky, který vyloženě neřekl, že zmocněn k tomu není.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Prosím pana ministra Dybu.

Ministr pro hospodářskou politiku a rozvoj Karel Dyba: Vážený pane místopředsedo, vážená sněmovno, znovu opakuji to, co už jsem jednou řekl, že na předvčerejším zasedání vlády vznikla, byla nominována komise pro vědu a technologie, kterou řídí pan místopředseda Baudyš a je uloženo panu místopředsedovi Baudyšovi, aby v komisi projednal oba návrhy zásad zákona o vědě a technologiích a ČSAV, respektive Akademii věd a umění, - možná že bude jiný název, - aby byly předloženy k projednání vládě 11. března t.r. Takhle zní zápis usnesení vlády.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu ministrovi Dybovi. Pan poslanec Smělík.

Poslanec Zdeněk Smělík: Vážená sněmovno, vzhledem k tomu, že odpověď zástupce vlády na naši naléhavou interpelaci byla negativní, odmítáme odpověď jako vyřízenou.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji. Uzavírám diskusi:

Česká národní rada nesouhlasí s odpovědí na interpelaci poslanců KDU, přednesenou poslancem Zdeňkem Smělíkem.

Kdo souhlasí s tímto usnesením, ať zvedne ruku. 60.

Kdo je proti? 19.

Kdo se zdržel hlasování? 24.

Usnesení bylo přijato.

A nyní prosím pana poslance Tollnera, aby přednesl zprávu komise pro otázky lustrací. Upozorňuji, že nebudeme konat rozpravu k tomuto bodu, jak to bylo žádáno.

(hlasy: to nejde!)

Pan poslanec mě žádal, aby mohl přednést zprávu s tím, že nebude konána rozprava.

(šum v sále)

Poslanec Pavel Tollner: Žádal jsem, abych mohl přednést sdělení komise, nejde o zprávu.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Opravuji: sdělení.

Poslanec Pavel Tollner: Tak to bylo také odsouhlaseno v našem jednacím pořádku.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Faktická poznámka pan poslanec Ortman.

Poslanec Jaroslav Ortman: Chtěl bych jenom říci, že v tom případě musí sněmovna revokovat své vlastní usnesení v procedurální otázce, neboť jsme se zavázali, že budeme jednat do 15.hodin. Pokud vím, muselo by se o tom hlasovat. Jsou tři hodiny, tři minuty.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Pan kolega Koháček.

Poslanec Petr Koháček: Technická poznámka: kolega Ortman zde upozornil na usnesení, po kterém později následovalo další usnesení, kterým jsem odhlasovali pro dnešní den zbytek programu, jehož posledním bodem je tato zpráva a jak jsme se usnesli již dříve, znamená to, že když komise dá své sdělení, tak se o tom diskutuje až na příštím plénu. Tak to bylo odhlasováno a jelikož pozdější rozhodnutí sněmovny překrývá předchozí, tak myslím, že nemusí být žádné procedurální námitky.

(potlesk)

Poslanec Pavel Tollner: Vážená sněmovno, dovolte abych vás seznámil se sdělením vyšetřovací komise pro otázky lustrací dle usnesení č. 156 odst. III písm. B, kterým se ukládá vyšetřovací komisi pro otázky lustrací zveřejnit na schůzi ČNR jména těch osob, které po sdělení vyšetřovací komise ve lhůtě 15 dnů neodstoupili ze svých funkci.

Šetřením vyšetřovací komise bylo zjištěno, že paní Helena Němcová, rozená Matějů, narozená 17.1.1922 ve Vinogradovo, v bývalé Podkarpatské Rusi, byla evidována StB jako tajný spolupracovník Hlavní správy Vojenské kontrarozvědky, jejího bývalého V. odboru s krycím jménem Nováková. Z materiálů, které se komisi podařilo shromáždit vyplývá, že tajný spolupracovník "Nováková" byla evidována od 23. 6. 1954 do 6. 1. 1958, kdy byl její svazek uložen do archívu ministerstva vnitra a posléze - po více než 28 letech - v roce 1986 skartován. Komise vycházela při svém zjištění z: - Protokolu registrace svazků spolupracovníků správy Vojenské kontrarozvědky, Evidenční svazek 76/15 1 - 8 985, kde pod číslem 69 je uvedený záznam. Kromě tohoto dokladového materiálu vyslechla komise několik svědků. Rovněž byla vyslechnuta paní poslankyně Helena Němcová na vlastní žádost. Na základě takto shromážděného materiálu komise zjistila, že paní poslankyně Helena Němcová naplňuje bod III.A 2 (Usnesení ČNR č. 156) a tato skutečnost jí byla oznámena s tím, že od tohoto sdělení běží patnáctidenní lhůta k odstoupení daná uvedeným usnesením. Tato lhůta skončila dnem 6. února 1992.

Podotýkám, že v působnosti V. odboru HS VKR bylo letectvo a paní Helena Němcová v inkriminované době pracovala nejprve na velitelství letectva na MNO a později v redakci časopisu Vítězná křídla a po jeho rozpuštění v zahraniční redakci ČS rozhlasu.

Navrhuji, aby se rozprava k tomuto sdělení komise, které jste právě vyslechli, konala ve smyslu usnesení č.156 na příští plenární schůzi České národní rady, aby tak bylo umožněno všem poslancům uvedené dokumenty prostudovat.

K tomu mi dovolte poznámku: k dnešnímu dni si materiály zveřejněných poslanců Jiřího Hájka a Vladimíra Laštůvky prostudovalo celkem 43 poslanců České národní rady.

Nezbývá mi, abych - jak je již tradicí - na tomto místě poděkoval jménem komise těm, kteří projevili tolik politické zodpovědnosti a ze svých funkcí odstoupili. Zároveň znovu vyzývám všechny ty, kterých se to týká, aby odstoupili urychleně.

Závěrem podávám jménem Vyšetřovací komise návrh na usnesení v tomto znění: Česká národní rada

1. ukládá vyšetřovací komisi ČNR pro otázky lustrací zpřístupnit všem poslancům ČNR materiály pozitivně evidovaných a zveřejněných osob na určeném místě a v určenou dobu,

2. doporučuje všem poslancům ČNR, aby se s příslušnými materiály seznámili. Děkuji vám za pozornost.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Tollnerovi.

Bez rozpravy se nedá hlasovat, necháme tedy toto usnesení tak, jak byl požadavek komise, na pokračování schůze.

Poslanec Marek Benda: /z místa/ Jestliže necháme usnesení na příště, nebudou moci být poslanci seznámeni s materiálem.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Pan poslanec Stodůlka.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Pane předsedající, podle mne jde o procedurální návrh směřující k naplnění usnesení 156, tj. umožnění procedurálního postupu.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Zdá se, že nejsme schopni - teď nám odešla řada poslanců, prosím pana kolegu.

Poslanec Petr Koháček: /z místa/ Navrhuji kontrolu podle jmen.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Nesouhlasím pane kolego, protože jste si odsouhlasili, že skončíme v 15.00 hodin. Za tohoto stavu nemůžeme nutit poslance, když máme čtvrt na čtyři, aby zde byli. To bychom neobstáli. Já vidím jediné řešení v tom, abychom se pokusili za daného stavu hlasovat o tom, že přerušíme tento bod a že zprávu komise vyslechneme na pokračování schůze příště, kdy si budou moci poslanci prostudovat materiály, o kterých pan poslanec Tollner mluvil a mohou k nim zaujmout stanovisko. Souhlasíte s tím takto? Budeme hlasovat o tom usnesení, co řekl pan kolega Tollner. Projde-li, daleko podrobnější zprávu uslyšíme na pokračování schůze, a pak budeme mít rozpravu. Není tady ani 90 poslanců, proto přerušuji tento bod. Ještě než se rozejdeme, prosím paní poslankyni Stiborovou, aby nám v rychlosti řekla výsledek voleb.

Poslankyně Marie Stiborová: Dámy a pánové, výsledky tajného hlasování při druhé volbě členů prezidia Pozemkového fondu, jeho předsedy a místopředsedy dopadly následovně.

Předseda a místopředseda byli zvoleni v prvním kole. K volbě bylo ověřovateli převzato opět 200 hlasovacích lístků, z toho bylo vydáno 133 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 132 platných lístků.

Počet neodevzdaných hlasovací lístků jeden.

Nevydaných 67. Pro navržené kandidáty byly odevzdány hlasy takto: pro pana Karla Berana bylo odevzdáno 57 platných hlasů.

Pro pana Jindřicha Koska bylo odevzdáno 64 platných hlasů.

Pro pana Svatomíra Mlčocha bylo odevzdáno 61 platných hlasů.

Pro pana Jana Mrázka bylo odevzdáno 68 platných hlasovacích lístků.

Pro pana Jiřího Otřísala bylo odevzdáno 39 platných hlasů.

Pro pana Jana Potužníka bylo odevzdáno 53 platných hlasů.

Pro Karla Štolce bylo odevzdáno 57 platných hlasů a

pro pana Zbyňka Žižku bylo odevzdáno 46 platných hlasů.

Dalšími členy prezidia Pozemkového fondu České republiky byl tedy zvolen pouze pan Jan Mrázek. Do dalšího třetího kola, budou postupovat kandidáti tak, aby byl dvojnásobný počet jejich, to znamená, je potřeba zvolit další tři členy prezidia Pozemkového fondu, to je dvojnásobný počet - je šest kandidátů.

Jde o pány: Karla Berana, Jindřicha Koska, Svatomíra Mlčocha, Jana Potužníka, Karla Štolce a Zbyňka Žižku.

V druhé volbě, kdy šlo o druhé kolo tajného hlasování, o volbu členů Dozorčí rady Pozemkového fondu výsledky takto: k volbě opět ověřovateli převzato 200 hlasovacích lístků, z toho bylo vydáno 133 hlasovacích lístků. Odevzdáno bylo 132 platných hlasovacích lístků. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků byl jeden. Počet nevydaných hlasovacích lístků bylo 7.

Pro navržené kandidáty byly odevzdány hlasy následovně. Pro pana Čestmíra Hofhanzla bylo odevzdáno 35 platných hlasovacích lístků. Pro pana Jana Litomiského bylo odevzdáno 66 platných hlasů. Závěrem mohu tedy konstatovat, že za členy Dozorčí rady Pozemkového fondu nebyl zvolen žádný z kandidátů.

Otázka třetího kola nebo resp. prvního kola nové volby bude realizována po nových návrzích. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji paní poslankyni Stiborové, než ukončíme jednání, pan místopředseda Popovič žádá, aby se sešli neprodleně členové výboru ČNR pro obchod a cestovní ruch. Technická, pan kolega Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný: Ústavně právní výbor se sejde na mimořádném zasedání okamžitě nyní. Schůze nebude trvat dlouho, půjde o vyřešení jednoho procesního programu, číslo dveří 55 o půl čtvrté.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Upozorňuji, pane kolego Výborný, že právě čtu, že okamžitě se sejde předsednictvo.

Děkuji vám, přerušuji 31. schůzi do termínu, který jsem naznačil, buď bude spojena se zasedáním březnovým, nebo v případě nutnosti budete povoláni k pokračování 31. schůze v dalším týdnu.






Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP