Čtvrtek 20. února 1992

Poslanec Miroslav Šlouf: Myslím, že je to v pořádku, jak jste to začal říkat, pane místopředsedo, v pořadí, ve kterém byly předloženy.

Poslanec Vladimír Šuman: Podle mého názoru se tyto dva návrhy nevylučují, takže je možné hlasovat o části doplněné. Když projde - dobře, když neprojde, je možné hlasovat opačně.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pane kolego, to jde i opačně. Přijmout tento text a potom hlasovat o pozměňovacím návrhu, vlastně až poté, co dokončíme hlasování o návrhu jako o celku.

Budeme hlasovat o původním znění doplněném pouze o letopočet 1989 na konci bodu 4.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku? 66

Kdo je proti? 4

Kdo se zdržel hlasování? 55

Děkuji. Tento návrh byl přijat. Nyní budeme hlasovat o bodu č. 5 a potom o pozměňovacím návrhu k bodu 4, tedy o bodě, že ČNR konstatuje, že ...

Kdo je pro přijetí tohoto bodu bez zkratky ČNR, ať zvedne ruku? /Omyl ve sčítání/

Vzhledem k tomu, že skrutátorky začaly sčítat opačně, budeme o bodu 5 hlasovat znovu. Aby nevznikly pochybnosti o výsledku hlasování, jsem povinen dát opakovaně hlasovat.

Kdo je pro bod 5, ať zvedne ruku? 50

Kdo je proti? 36

Děkuji, tento návrh nebyl přijat.

Nyní dám hlasovat o pozměňovacím návrhu kolegy Kasala. Je to pozměňovací návrh, který se týká bodu 4? Přejete si ho slyšet znovu? Ne.

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku? 61.

Kdo je proti? 6.

Zdržel se hlasování? 54.

Je zde někdo, kdo nehlasoval? Návrh nebyl přijat. Platí bod 4 tak, jak jsme jej přijali v původním znění. Nyní mám ještě povinnost se vyrovnat s druhou částí návrhu pana poslance Popoviče. To je tím, co jsme odhlasovali, vyloučeno. Pan kolega Popovič navrhoval akceptovat bod č. 1 z návrhu Občanského hnutí, a ten už jsme přijali, a místo všeho ostatního navrhoval jiné znění bodu 2. My jsme ovšem už přijali bod 2 a 4 z původního návrhu, takže není možno hlasovat o druhé polovině.

Přijali jsme jedna, dva, čtyři. Domnívám se, že přijetí bodu 2 a 4 vylučuje hlasování o formulaci pana poslance Popoviče vzhledem k tomu, že navrhoval nahradit tím vše od dvojky dále.

Poslanec Pavel Popovič: Byl to koncipován jako samostatný návrh, nikoli doplňující. Upozorňoval jsem, že bod č. 1 je shodný s textem návrhu Občanského hnutí. Je to samostatný návrh a jako s takovým je třeba nakládat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Je to samostatný návrh jako celek. Bod 1 přijmout to, co jsme už schválili, a bod 2 ve znění, jak ho přednesl pan kolega Popovič. Jste žádán, pane kolego, abyste přednesl druhou část vašeho návrhu ještě jednou.

Poslanec Pavel Popovič: Druhý bod by zněl:

Konstatuje, že prokuratura při současné organizaci nemůže důsledně plnit účel své činnosti. Žádá vládu České republiky, aby ve vztahu k vládě ČSFR iniciovala legislativní úpravu, která by zajistila možnost kontroly zákonnosti jejího rozhodování soudem.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Nevím, co na to právní puristé. Nestahujete náhodou bod 1 svého návrhu?

Poslanec Pavel Popovič: Ano, stahuji. Děkuji za upozornění.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Budeme hlasovat o bodu č. 2, jak ho přednesl jménem klubu nezávislých pan kolega Popovič.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku? 29.

Kdo je proti? 5.

Ani tento návrh nebyl přijat. Tím jsme skončili projednávání tohoto bodu.

Počkejme si ještě několik okamžiků na výsledky, které nám sdělí ověřovatelé.

Kolega Ledvinka by vám rád navrhl, abychom ještě teď zahájili a ukončili rozpravu k pozemkovému fondu tak, abychom mohli mít zítra k dispozici připravené kandidátky. Domnívám se, že bychom to měli udělat ještě, než nám ověřovatelé sdělí výsledky. Pan ministr Kubát to chce podpořit.

Dámy a pánové, navrhuji, abychom ihned zahájili projednání bodu k pozemkovému fondu.

Dalším bodem je

XII.

Volba členů orgánu pozemkového fondu České republiky

Podle zákona ČNR o pozemkovém fondu České republiky, který jsme schválili na 28. schůzi, volí ČNR předsedu, místopředsedu a dalších 7 členů prezidia pozemkového fondu, a to na návrh vlády České republiky. Dále pak volí dozorčí radu pozemkového fondu, která se skládá z 5 členů.

K projednání tohoto bodu jste 23. ledna obdrželi vládní návrh kandidátů pro volby včetně charakteristik. Obsahují charakteristiky kandidátů a jsou předloženy poslancem Karlem Ledvinkou.

Dále vám byl rozdán návrh kandidátů do prezidia a návrh kandidátů do dozorčí rady. K tomu jste obdrželi také tři další charakteristiky. NHV vám předkládá také návrh volebního řádu pro tajnou volbu členů uvedených orgánů, pokud se ovšem pro tento způsob hlasování rozhodneme.

Nyní navrhuji přeskočit projednávání způsobu hlasování a otevřít rozpravu k návrhu kandidátek. Kdo se hlásí do rozpravy? Pan poslanec Květ. Po panu poslanci Květovi se hlásí pan ministr Kubát.

Poslanec Jan Květ: Vážený pane předsedající, vážená paní předsedkyně, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, předkládám návrh na doplnění kandidátky na členy prezidia pozemkového fondu České republiky, a to, aby členem prezidia pozemkového fondu České republiky byl zvolen JUDr. Svatomír Mlčoch, náměstek ministra životního prostředí České republiky.

Narodil se 27. 7. 1955 v Novém Jičíně. Je absolventem právnické fakulty UK v Praze. Předchozí praxi získal v oblasti majetkoprávní, investiční a ochrany životního prostředí. Trvale bydlí v Českých Budějovicích, Tomanova 9. Ve funkci náměstka ministra životního prostředí působí od 1. 4. 1991.

Kandidát je občansky bezúhonný a jako náměstek ministra prošel také lustrací, takže tuto podmínku splňuje. Odůvodnění: Tento návrh podáváme po dohodě s panem ministrem životního prostředí Ivanem Dejmalem, a spolu s ním považuji za nezbytné, aby v presidiu Pozemkového fondu působil také alespoň jeden zástupce z ochrany životního prostředí, který je zároveň znalý právní úpravy majetkového i ekologického práva. Je to velmi významné také ve vztahu ke znění zákona č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě, který v § 17 a dalších přihlíží ke specifickým zájmům v ochraně přírody a krajiny. Stejně významné je to i vzhledem ke znění zákona ČNR o pozemkových úřadech a pozemkových úpravách. Proto doporučuji, aby dr. Mlčoch byl zařazen na kandidátku a zvolen.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Hlásí se ještě někdo další do rozpravy? Pan ministr Kubát.

Ministr zemědělství Bohumil Kubát: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vážená sněmovno, dovolte, abych byl velmi stručný, leč abych si dovolil k některým věcem se vyjádřit. Seznam lidí, které máte jako kandidáty, byl sestaven vládou, byl vládou předložen a projednán v zemědělské komisi ČNR. Chtěl bych vás pouze poprosit, abyste si u čísla 13 u pana Mrázka změnili jméno, tam není Josef, ale Jan. Omlouváme se, došlo při přepisu kandidátky k překlepu v materiálech je všechno v naprostém pořádku.

Dále bych vás chtěl upozornit na to, že jsme se, snažili kandidáty vybírat podle určité skladby. Domníváme se, že by bylo vhodné, abyste laskavě při volbě k této předpokládané skladbě přihlédli, protože mezi kandidáty jsou poslanci, jsou tam ministerští úředníci několika resortů, nejenom ministerstva zemědělství. Dále jsou zde zastoupeni odborníci ze zemědělské praxe, regionální ředitelé ministerstva zemědělství, soukromí zemědělci a bankovní a finanční úředníci. To jsou zhruba zájmové skupiny, které považujeme za významné, aby byly rozumně zastoupeny v tom presidiu. Proto bych vás prosil - bez jakéhokoliv ovlivňování - abyste laskavě zvážili a vybírali pokud možno zhruba v této sestavě.

Ke zde přednesenému návrhu na pana náměstka Mlčocha bych chtěl říci, že bychom byli velmi rádi, kdyby se mohl na kandidátce objevit. Mám pouze ke sněmovně jednu prosbu. Sami jste si na minulé schůzi ustanovili, že je třeba předložit jak výpisy z rejstříku trestů, tak lustrační protokoly. Měli jsme dost značné problémy, abychom jak na poslance, tak na některé další kandidáty tyto doklady získali včas. Jestliže zde bylo předneseno jméno pana náměstka Mlčocha, kterého osobně znám, a byl bych velmi rád, kdyby se ve fondu objevil, prosil bych, abyste přihlédli k tomu, že není možné do zítřejší volby opatřit jeho lustrační protokol a výpis z rejstříku trestů. Proto prosím, respektujte, žel byl lustrován jako náměstek a v případě, že se něco objeví bude z funkce presidia prostě odvolán. Domnívám se, že je možné s touto podmínkou jej zařadit na kandidátku.

Dále bych vás chtěl poprosit, abyste byli tak laskaví a přihlédli k tomu, že bez presidia nemůže Pozemkový fond existovat. Byl bych moc rád, kdyby k volbě mohlo dojít, aby tento orgán mohl být ustaven a mohl začít fungovat, protože to, že ho nemáme nám vlastně blokuje realizaci privatizace, možnosti výměny pozemků. Pozemkový fond nemůže fungovat.

Proto prosím, abyste laskavě k tomuto přihlédli a na této schůzi věc vyřešili, abychom mohli zahájit realizaci privatizačních procesů.

Děkuji. Toť vše.

.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pan poslanec Stibic.

Poslanec Jaromír Stibic: Chtěl bych navázat a podtrhnout to, že to presidium nemá být nějakým politickým zastupitelským sborem, ale skupinou profesně schopnou. A po této stránce ta kandidátka bohužel nebyla připravena právě nejlépe, spíš hůře. Mám zde na mysli to, že v presidiu má být právník, finančník, jak o tom pan ministr hovořil, ale jsou v tom jisté slabiny. Jak jste jistě poznali. Takže z tohoto důvodu si dovolím zítra navrhnout malinkou úpravu volebního řádu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Jestliže tomu tak není, rozpravu končím. Dovolte mi, abych konstatoval, že přerušíme projednávání tohoto bodu a vyslechneme si od zástupců ověřovatelů výsledky hlasování o bodu 6 usnesení a tím skončíme dnešní jednání. Prosím, pan poslanec Popovič.

Poslanec Pavel Popovič: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, výsledek je takovýto: pro návrh usnesení hlasovali 33 poslanci, proti 74 poslanci, zdrželi se hlasování 23 poslanci, nehlasovalo 12 poslanců, pokud vás to zajímá, podle statistiky jsme zjistili 24 poslanců nepřítomných bez omluvy, omluvených - tak jak to bylo hlášeno - je 33.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Konstatuji, že ani tento bod nebyl přijat. Domnívám se, vzhledem k tomu, že nedošlo k přijetí žádného pozměňovacího návrhu a byly odsouhlaseny body 1, 2 a 4 návrhu usnesení beze změny, není třeba o tom dávat hlasovat jako o celku. Prostě konstatujeme, že bylo přijato to, co bylo přijato. Já vám děkuji. Zítra budeme začínat v 9.00 hodin.





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP