Čtvrtek 20. února 1992

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Paynovi. Slovo má poslanec Šlouf.

Poslanec Miroslav Šlouf: Pane předsedající, po tomto zdůvodnění pana poslance Payna se vzdávám slova.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Rád bych akceptoval to, co vidím z gestikulace poslance Chromého, že si osvojil do svého návrhu ty jazykové úpravy, které zde zazněly včetně návrhu paní poslankyně Marvanové. Zřejmě v klubu OH je podobná situace, co se týče začátku věty v bodě 3 a vypuštění zkratky v bodě 5. Slovo má kolega Kasal.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové. Pokud je rozprava otevřena, nezbývá mi, než vyhovět přání poslanců našeho poslaneckého klubu a sdělit vám náš názor na usnesení a posléze přidat jeden pozměňovací návrh k tomu, co už tady zaznělo.

Přikláníme se k tomu a budeme hlasovat, aby Česká národní rada vyslovila nespokojenost s pomalým postupem při zjišťování individuální odpovědnosti jednotlivých osob za porušování zákonů před 17. listopadem 1989. Jsme pro to, aby Česká národní rada konstatovala, že generální prokurátor České republiky vydal pokyn k zahájení trestního stíhání ve věci stanoviska k dalšímu postupu proti aktivizaci protisocialistických sil z roku 1989 až po podnětu k zahájení trestního stíhání výboru petičního, pro právní ochranu a bezpečnost. Dále v podstatě vyplývá z procedurálního návrhu pana poslance Výborného, že v návrhu paní poslankyně Röschové budeme akceptovat v bodu 4 první větu, tzn. "vyslovuje nesouhlas se skutečností, že generální prokurátor ČR zahájil prověřování veškerých podkladů o postupu prokuratury České republiky při aplikaci zákonného opatření Federálního shromáždění až 1. 2. 1992 na základě výsledků vyšetřování komise prezidenta republiky."

Dále doporučujeme - a zde je ta malá změna, prosím navrhovatele za klub Občanského hnutí, aby zvážili sami, zdali budou ochotni akceptovat. V návrhu usnesení je zkratka GP. Doporučujeme, aby tam bylo "žádáme generálního prokurátora, aby předložil do 15. 3. 1992 zprávu o tom, jak byly vyřízeny dosud podané podněty k postihu porušování zákonů ve vztahu k politickým odpůrcům režimu před 17. listopadem 1989."

Náš poslanecký klub nebude podporovat ovšem bod č. 6 tak, jak ho navrhla paní poslankyně Röschová, ale nebude podporovat ani bod č. 5 tak, jak ho navrhlo Občanské hnutí. Tolik stanovisko našeho poslaneckého klubu.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Kasalovi, slovo má pan poslanec Popovič.

Poslanec Pavel Popovič: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolil bych si přednést návrh na usnesení tak, jak je navrhuje klub Občanského fora - nezávislí. Pokud se týká bodu 1 tohoto návrhu, je shodný s návrhem Občanského hnutí. To znamená "ČNR vyslovuje nespokojenost s pomalým postupem při zjišťování individuální odpovědnosti jednotlivých osob za porušování zákonů před 17. listopadem 1989."

Za druhé "konstatuje, že prokuratura při současné organizaci nemůže důsledně plnit účel své činnosti. Žádá vládu České republiky, aby ve vztahu k vládě ČSFR iniciovala legislativní úpravu, která by zajistila možnost kontroly zákonnosti jejího rozhodování soudem".

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo se dál hlásí do rozpravy? Jestliže se nikdo nehlásí, rozpravu uzavírám. Nyní bych vás požádal o pozornost, abychom se vyrovnali s procedurálními návrhy, které zde zazněly.

Paní poslankyně Röschová navrhla, aby se o jednotlivých bodech návrhu usnesení, které přijde na řadu, jak už jsme se shodli, jako první, hlasovalo jednotlivě. O tom bych měl zřejmě dát hlasovat.

Jako druhý procedurální návrh je potom návrh na hlasování po jménech o bodu 6. Asi bych měl provést celou rekapitulaci k proceduře, abychom si to ujasnili. Potom pan kolega Výborný navrhoval, aby v bodu 4 tohoto návrhu bylo hlasováno o každé větě zvlášť a potom abych zjišťoval - v případě, že bude odsouhlaseno hlasování po jménech - omluvenou nebo neomluvenou přítomnost. Faktickou poznámku má pan kolega Šlouf.

Poslanec Miroslav Šlouf: Domnívám se, že by mělo být vyhověno § 25 jednacího řádu, tzn. nechat zjistit počet poslanců ve sněmovně.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za toto upozornění. Tím se mohou pracovníci Kanceláře začít zabývat ihned. Pak je zde ještě procedurální návrh pana kolegy Bursíka, aby se o bodu 5 hlasovalo rozděleně. O bodě 5 prvního návrhu, který pojmeme jako první v pořadí s tím, že jeho první část by končila po prvních dvou slovech na str. 2.

Jsou to všechny procedurální návrhy, které zazněly?. Jsou. Po té, co se dostaví poslední poslanci, požádal bych pracovnice Kanceláře, aby mi sdělily, kolik je nás přítomno v místnosti. (137.)

Nyní dám hlasovat o prvním procedurálním návrhu paní poslankyně Röschové, to znamená, aby o návrhu usnesení bylo hlasováno po jednotlivých bodech. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku? 118.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Druhý procedurální návrh je hlasovat o bodech č. 6 po jménech.

Kdo je pro tento procedurální návrh, ať zvedne ruku? 71.

Kdo je proti? 2.

Tento návrh byl přijat.

Pak je tady procedurální návrh pana poslance Výborného, v bodu č. 4 tohoto návrhu hlasovat o každé větě zvlášť.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku? 62.

Kdo je proti? 6.

Tento návrh nebyl přijat.

Trváte na dokončení hlasování?

Kdo se zdržel hlasování? 62.

Tento návrh nebyl přijat. 7 poslanců nehlasovalo.

O dalším návrhu pana poslance Výborného nemusíme hlasovat, mohu požádat Kancelář, aby mi sdělila informaci o omluvené nepřítomnosti. Týká se to dnešního zasedání.

Omlouval se mi pan poslanec Fröhlich.

Jsem upozorňován na to, abychom se tím zabývali, až k tomu dojdeme.

Pak je zde návrh pana poslance Bursíka na rozdělení bodu 5 na první a druhou větu.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku? 67.

Kdo je proti? 4.

Zdržel se hlasování? 43.

Kdo nehlasoval? 7.

Proti nedávnému součtu je rozdíl 16 osob. Žádám pracovnice Kanceláře, aby ověřily stav. (139.) Musím konstatovat, že buď došlo k chybě při sčítání, nebo se někteří nepřiznali, že nehlasovali. Berme to jako informaci, že je nás zde v tomto okamžiku 139. Všichni, kteří nehlasovali, se připočítají k těm, kteří se zdrželi. V jednacím řádu je uvedena nadpoloviční většina přítomných, a 67 není nadpoloviční většina ze 139 bez ohledu na to, co dělali ti ostatní v tom okamžiku, ale jsou zde. Návrh nebyl přijat.

To jsou všechno procedurální návrhy.

Nyní můžeme přistoupit k hlasování o jednotlivých návrzích a pozměňovacích návrzích.

Budeme nyní pracovat s textem usnesení České národní rady - Česká národní rada /dva body přednesené poslancem Giňou .../. Dávám hlasovat o bodě číslo 1.

Kdo je pro přijetí tohoto bodu, ať zvedne ruku. 28.

Děkuji.

Kdo je proti? 4.

Tento návrh nebyl přijat.

Nyní budeme hlasovat o bodu číslo 2.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 57.

Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Ani tento návrh nebyl přijat.

Nyní budeme hlasovat o bodu číslo 3.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 50.

Děkuji.

Kdo je proti? 12.

Děkuji.

Ani tento návrh nebyl přijat.

Nyní budeme hlasovat o první větě bodu 4.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku.

/Projevy nesouhlasu./

Hlasování po větách u bodu 4 prošlo, u bodu 5 neprošlo, jestli se nepletu.

/Projevy nesouhlasu./

Žádám o pomoc v této věci.

/Hlas z pléna: Pane předsedající je mi líto, ale já se domnívám, že hlasování po větách u bodu 4 neprošlo, u bodu 5 prošlo./

/Projevy nesouhlasu./

Uvědomuji si, že v tom druhém případě jsme se bavili o tom, kam se počítají ti, kteří nehlasovali, a tam byl ten výsledek skutečně negativní u bodu 5. Pokud je souhlas s tím, že u bodu 4 to neprošlo také, tak se omlouvám za tuto chybu. Budeme hlasovat o bodu 4 jako o celku.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 48.

Děkuji.

Kdo je proti? 11.

Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Nyní budeme hlasovat o celém bodu 5.

Kdo je prosím pro tento návrh, ať zvedne ruku. 46.

Děkuji.

Kdo je proti? 15.

Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

A nyní budeme hlasovat po jménech, tak jak jsme si odsouhlasili, o bodu číslo 6. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Šlouf.

Poslanec Miroslav Šlouf: Domnívám se, že o bodu 6 není třeba dále hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Je pravda, že je tam formulace "vzhledem ke shora uvedeným skutečnostem ..." a tím se to hlasování vylučuje.

/Veselost./

Pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, já bych si dovolil nesouhlasit s kolegou Šloufem, protože nás čeká ještě hlasování o návrhu, který zde byl přednesen jménem klubu OH.

Domnívám se, že tady žádný spor není. Klidně můžeme hlasovat i o bodu 6.

/Projevy nesouhlasu i podpory./

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Faktickou poznámku má pan poslanec Šlouf. Vzhledem k rušné atmosféře prosím pana kolegu Šloufa, aby přistoupil k mikrofonům.

Poslanec Miroslav Šlouf: Pane předsedající, nerad ve faktických poznámkách polemizuji, dokonce si myslím, že jsem se toho ještě nedopustil v této sněmovně.

Ale myslím, že vyjádření pana kolegy Payne je irelevantní.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Paní poslankyně Röschová se hlásí. Já se domnívám, že je třeba o těch návrzích hlasovat v pořadí, jak byly podávány a v tom případě je toto bod, kde na formulaci "vzhledem ke shora uvedeným skutečnostem" nelze trvat. Paní poslankyně Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedající, já se domnívám, že nebyla otevřena rozprava, aby mohly být vznášeny pozměňovací návrhy. Já bych prosila, aby bylo hlasováno tak, jak tato sněmovna si před pěti minutami odsouhlasila a samozřejmě vsuvná věta se může vypustit.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Faktická poznámka pana poslance Payne.

Poslanec Jiří Payne: Já se omlouvám, že stále tady otravuji s procedurálními záležitostmi. Ale některé body, které jsou součástí návrhu Občanského hnutí jsou jakoby alternativou k tomu, co jsme dosud neodsouhlasili.

/Veselost./

Lze tak vystopovat naprosto zřetelné souvislosti. O návrzích se samozřejmě hlasuje v pořadí, v jakém byly podány. Ale poté, pokud odhlasujeme některé body tohoto usnesení, se ještě budeme muset dohodnout o jejich pořadí, protože to, v jakém pořadí je odhlasujeme, ještě nevypovídá nic o tom, v jakém pořadí budou za sebou následovat v usnesení. Uvedu příklad. Hlasujeme-li o pozměňovacích návrzích v zákoně, pořadí hlasování nemá žádný vliv na to, v jakém pořadí budou paragrafy ve sbírce zákonů. To znamená, že o pořadí případně schválených usnesení se budeme muset ještě dohadovat.

/Závěr faktické poznámky provázen dupotem a projevy nesouhlasu./

Jinak bych poprosil, kdyby sněmovna laskavě se řídila podle jednacího řádu. Na faktickou poznámku je podle jednacího řádu 5 minut.

/Hlas z pléna: Pane poslanče, na faktickou poznámku!/

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Pan poslanec Hejsek se hlásí.

Poslanec Josef Hejsek: Nebudu dlouho zdržovat. Bohužel, pane předsedající, musíme počítat i s tou skutečnost, že další jiný návrh nebude přijat a potom bych vypadal při takovém hlasování asi jako nesvéprávný člověk.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Faktická poznámka pana poslance Výborného.

Poslanec Miloslav Výborný: Nebudu říkat, jak budu hlasovat o tomto bodu, to se Sněmovna doví, protože budeme hlasovat podle jmen, ale chci být spravedlivý: domnívám se, - a z debaty to vyplývalo, že Sněmovna rokuje o tom, zda generálnímu prokurátorovi ČR vysloví důvěru nebo doporučí předsednictvu, aby byl odvolán. Vyhnout se tomuto hlasování jakousi procedurální námitkou se mi nezdá slušné. Podle mého názoru jsou dvě možnosti řešení. Buď poslankyně Röschová vezme nyní zpět, což může i při hlasování, část svého návrhu, totiž slova "vzhledem ke shora uvedeným skutečnostem" a my jí toto zpět vzetí znovu odsouhlasíme, protože jinak by skutečně to hlasování postrádalo smysl,- kdyby tak kolegyně Röschová neučinila, tak já ten návrh činím, navrhuji, abychom hlasovali po částech, totiž nejprve o slovech "vzhledem ke shora uvedeným skutečnostem" a potom o zbytku (smích, potlesk)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP