Pátek 20. prosince 1991

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 84.

Kdo je proti? 1.

I tento návrh byl přijat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pak jsem se pokusil zaznamenat si doplňující návrh pana poslance Payna, prosím, aby mne sledoval. Pan poslanec Payne navrhuje doplnit bod III., který by byl následujícího znění:

Česká národní rada doporučuje výborům České národní rady, aby se zabývaly podzákonnými normami vydávanými vládou ČR.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 55.

Kdo je proti? 11.

Kdo se zdržel hlasování? 55.

Tento návrh přijat nebyl.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Protože jsem byl žádán o vyjádření jako ten, kdo interpelaci podepsal, zda souhlasit či nesouhlasit - myslím, že vzhledem k obsahu rozpravy a k obsahu diskutovaného odstavce, že vytváříme tlak na vládu, vzhledem k tomu, že vláda uvádí v odpovědi, že nesouhlasí s tvrzením, že by porušovala zákon, a já jsem výslovně použil termínu, že nedodržuje povinnosti vyplývající ze zákon a, což je podstatný rozdíl.

Protože je něco jiného neudělat to, co mi někdo ukládá, tzn. nestíhat to provést, a něco jiného je aktivně porušit normu. Jak mi bylo vysvětleno právníky v mezičase. Je tam vzhledem k časovému tlaku a vzhledem k tomu, že odpověď byla vypracována velmi rychle, ve dvou dnech, několik nepřesností. Proto bych navrhoval nesouhlasit s odpovědí s tím, že, samozřejmě, upřesnění odpovědi by už proběhlo normálním rytmem. Navrhoval bych požádat o upřesnění do další schůze bez omezení tak, jak ukládá zákon, tzn. žádost o toto upřesnění bez naléhavosti, bez hlasování o délce lhůty.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane místopředsedo, domnívám se, že lze přijmout usnesení, ve kterém by Česká národní rada žádala, aby vláda ČR na vaši interpelaci odpověděla rozšířením stávajícího textu s tím, že souhlas nebo nesouhlas vyjádříme na příští schůzi. Myslím si, že je schůdné takto přijmout usnesení, protože tím, že přijmeme usnesení k interpelaci ať takové, či onaké, projednávání této interpelace bychom uzavřeli, což se pan místopředseda Vlach nedomnívá, že by bylo vhodné.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Jestli dovolíte, navrhuji souhlasit s odpovědí s tím, že rozpory položím jako poslanec formou otázky a vláda bude s otázkou poslance zacházet tak, jak je běžné v souladu s jednacím řádem. Vzhledem k obsahu usnesení, které už jsme přijali.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře. Pan místopředseda Vlach se rozhodl předložit pozitivní návrh usnesení s tím, že nevyjasněné záležitosti předloží vládě sám.

Dávám tedy hlasovat o tom, kdo souhlasí s odpovědí vlády ČR na naléhavou interpelaci místopředsedy Vlacha, ať zvedne ruku. 97.

Kdo je proti? 4.

Návrh usnesení byl přijat.

Ještě než předám slovo paní předsedkyni, mám zde zpráv u, že výbor pro zdravotnictví a sociální politiku se na krátkou chvilku sejde po ukončení této schůze v místnosti č. 23.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení páni ministři, je poslední náš pracovní den před vánoci a poslední den, kdy se scházíme v tomto roce. Dovolte mi, abych použila této příležitosti - protože se v této sestavě už v tomto roce neuvidíme - a poděkovala vám všem za práci, kterou jste v těch nesmírně těžkých podmínkách, ve složité situaci, kdy přepracováváme, přebudováváme, celý právní řád, pro sněmovnu i pro naši Českou republiku, vykonali. Jsem si vědoma toho, že většina z vás pracovala ze všech svých sil a dokonce nad své síly. Někdy je to už také vidět.

Děkuji vám za to, že se s vaší pomocí podařilo v této sněmovně vytvořit dělnou a pracovní atmosféru, a někdy dokonce i tolerantní atmosféru, a přála bych si, aby nám to vydrželo i do nového roku.

Přeji vám všem hezké svátky, hodně zdraví, hodně sil a pevné nervy, abychom to v příštím roce spolu vydrželi aspoň tak, jako jsme to vydrželi v tomto roce, který za několik dní budeme končit.

Děkuji vám.

Končím schůzi.

(Potlesk.)





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP