Pátek 20. prosince 1991

Pan poslanec Payne měl celou řadu výhrad a já nemohu říci, že by všechno bylo naprosto neadekvátní nebo nepřiléhavé. Problém je toliko v tom, že 9. 10. t.r. Česká národní rada přijala nějaký zákon. Já bych nepředjímal nebo bych nesouhlasil s tím, aby bylo řečeno, že ten zákon nebyl přijat proto, že česká vláda k návrhu tohoto zákona zaujala negativní stanovisko. To je trochu irelevantní a mám pocit, že to snižuje vážnost této sněmovny. Tato sněmovna prostě dospěla k názoru, že tento zákona nepřijme, tak ho prostě nepřijala. To byla situace, která byla dána a s touto situací nějak státní správa musela vypořádat. Tak jsem odpovídal také na onu ústní interpelaci 9. 10. kdy jsem řekl, že s tím samozřejmě bude muset státní správa udělat a s touto odpovědí - nechci toho nějak zneužívat - pan poslanec Payne souhlasil.

Prostor k tomu, co s tím udělat, nebyl tak velký, jak se pokouší pan poslanec Payne v této chvíli naznačit. Zákonodárná iniciativa nepřísluší ministerstvu vnitra ale vládě, tzn. že by muselo jít o vládní návrh, který prochází celou mašinérií, kterou procházejí všechny vládní návrhy. To v tomto krátkém časovém úseku prostě nebylo možné zvládnout. Kromě toho tady byly závažné pochybnosti o tom, jakým způsobem vlastně k novele přistoupit.

Za této situace - a zdůrazňuji, že nejde o návrh ministerstva vnitra nebo ministra vnitra - jde o to, co máte jako odpověď na interpelaci, o soubor jakýchsi opatření, která podle mého názoru naprosto v souladu se zákonem anebo rozhodně ne proti zákonu zajistí to, co je třeba zajistit, tzn. dělení obcí.

Samozřejmě nyní se můžeme bavit o jednotlivých námitkách, které zde byly vzneseny, ale v tom případě je potřeba, abych tento materiál dostal písemně, aby bylo možno ho nějak analyzovat, což asi z tohoto místa nepůjde.

Proto vás zdvořile žádám, abyste přezkoumali písemnou odpověď na interpelaci tak, jak je dána z hlediska toho, ne jestli existují nějaké další možné alternativy, to nepopírám, ty jistě vždycky existují, ale zda alternativa, kterou předkládáme, je alternativa, která je naprosto v rozporu se zákonem a která je neschůdná. Podle mého názoru tomu tak není, alternativa je schůdná a dokonce v daném časovém kontextu jediná možná. Z toho důvodu jsme přistoupili k tomu, k čemu jsme přistoupili.

(potlesk)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Sokolovi za jeho vystoupení. Ptám se, zdali se někdo hlásí do rozpravy. Zdá se, že nikdo, takže rozpravu končím a navrhuji, abychom se usnesením k tomuto bodu zabývali po sdělení zástupce ověřovatelů, protože z toho vyplyne názor a návrh na další postup jednání dnešního dne.

Prosím pana poslance Jiřího Karase, aby nám sdělil výsledky voleb.

Poslanec Jiří Karas: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s výsledky tajného hlasování při volbě kandidátů do funkce soudců Ústavního soudu ČSFR.

K volbě bylo ověřovateli převzato 200 hlasovacích lístků, z toho bylo vydáno 153 hlasovacích lístků.

Odevzdáno bylo 152 platných hlasovacích lístků, odevzdán byl jeden neplatný lístek. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků 0, počet nevydaných hlasovacích lístků 47.

Rozhodnutí o neplatnosti hlasovacích lístků. Jeden hlasovací lístek neplatný, podle bodu 6 druhá věta volebního řádu zakroužkováno více než dva kandidáti.

Pro navržené kandidáty byly odevzdány hlasy takto: pro

- pana Jana Filipa bylo odevzdáno 54 platných hlasů

- pana Vlastimila Hromádku 6 platných hlasů

- pana Pavla Hrušku byly odevzdány 2 platné hlasy

- pana Vladimíra Klokočku bylo odevzdáno 26 platných hlasů

- pana Petra Koláře bylo odevzdáno 5 platných hlasů

- paní Janu Kubištovou bylo odevzdáno 41 platných hlasů

- pana Ivo Palkosku bylo odevzdáno 59 platných hlasů

- pana Václava Pavlíčka bylo odevzdáno 32 platných hlasů

- pana Zbyška Stodůlku bylo odevzdáno 28 platných hlasů

- pana Pavla Zářeckého bylo odevzdáno 24 platných hlasů.

Žádný z kandidátů nebyl zvolen. Do druhého kola postupují tito kandidáti:

- pan Jan Filip

- paní Jana Kubištová

- pan Ivo Palkoska

- pan Václav Pavlíček.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Karasovi za zprávu o výsledcích voleb ústavních soudů.

Dámy a pánové, já se domnívám, že ta záležitost se ještě trochu povleče a bylo by ještě vhodné uskutečnit druhé kolo voleb, pokud je to organizačně možné. Ptám se pana kancléře jsou připraveny lístky? Dostávám zprávu, že ve 12.10 je možno přistoupit k hlasování a hlasování bude ukončeno ve 12.30 hodin. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedající, dámy a pánové, já bych se přimlouval, aby druhé kolo voleb nezačalo vzápětí, ale aby se sešly poslanecké kluby, po poslaneckých klubech politické grémium, pak by se znovu sešly poslanecké kluby a pak bychom přistoupili k druhému kolu volby.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře, je to svým způsobem procedurální návrh. Myslím, že bude vhodné o něm dát hlasovat bez rozpravy.

Kdo se domnívá, že bychom měli postupovat tak, jak zaznělo z úst pana poslance Výborného, ať zvedne ruku. 71.

Kdo je proti? 4.

Kdo se zdržel hlasování? 30.

Takže návrh pana poslance Výborného byl přijat.

Dámy a pánové, pan poslanec Payne se hlásí a chce mi připomenout, že by bylo v této chvíli vhodné ukončit záležitost, týkající se jeho návrhu. Je tomu tak? Já se o to pokusím.

První návrh, který jsme povinni projednat - prosím pan poslanec Payne hovoří.

Poslanec Jiří Payne: Já bych ještě chtěl navrhnout - není možné z této sněmovny dělat právní konferenci. Možná by bylo vhodné, aby v nějaké pauze během voleb se sešel ústavně právní výbor a tam, aby bylo možné prohovořit skutečně právní aspekty právní věci i za účasti pana ministra, abychom se dohodli na postupu, jak tento rok vyřešit rozdělování obcí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji za tento návrh. Předseda ústavně právního výboru poslanec Novák bude hovořit.

Poslanec Jiří Novák: Já nemám proti tomuto návrhu nic, jen bych upozornil, že pan poslanec Payne řekl před chvílí, že věc je tak jasná, že se k ní nemusí vyjadřovat ani ústavně právní výbor. Nicméně ústavně právní výbor se touto záležitostí zabýval včerejšího dne. Stanovisko výboru je takové, že doporučuje sněmovně vyslovit souhlas s odpovědí pana ministra. Nicméně nebrání se tomu, pokud sněmovna rozhodne, aby se ústavně právní výbor ještě jednou k této věci vrátil za účasti pana ministra a pana poslance Payne.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře, takže projednávání tohoto bodu jsme přerušili. Nemusím o tom dávat hlasovat a přijměte následující sdělení. Byl přijat návrh pana poslance Výborného, aby se v souvislosti s volbami soudců do ústavního soudu ČSFR sešly poslanecké kluby, poté grémium, poté znovu kluby a pak by byla provedena volba. Mezitím bychom samozřejmě chtěli zvládnout oběd, to je první věc na které jsme se shodli. Další věc je, že ústavně právní výbor ústy svého předsedy projevil ochotu znovu se sejít a projednat odpověď pana ministra vnitra Tomáše Sokola za přítomnosti pana poslance Payna tak, abychom mohli přijmout kvalifikované rozhodnutí. Účastní se pan ministr Sokol samozřejmě.

Dále tu mám několik informací pro další poslance. Po přestávce se sejde výbor pro územní správu a národnosti pod balkonem pro hosty. Komise pro mládež a tělovýchovu se na tři minuty sejde pod balkonem pro novináře. Krátké mimořádné jednání vyšetřovací komise České národní rady se koná o přestávce v místnosti č. 120. A ještě se hlásí pan poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Děkuji pane místopředsedo, já bych rád požádal členy výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, ke krátké, ale velmi důležité a naléhavé schůzi. Nejsem si jist časovým prostorem, pokud začnou kluby teď bezprostředně, tak potom v době, kdy se sejde grémium. Jestliže by byla určitá prodleva, než se sejdou kluby, tak by se výbor sešel teď. Nejsem si jist časem, proto uvádím obě alternativy.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Výborný se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedající, já se domnívám, že kolega Payne vznesl procedurální návrh, že žádá, aby si sněmovna vyprosila stanovisko ústavně právního výboru. O tom musí sněmovna hlasováním rozhodnout bez ohledu na stanovisko předsedy ústavně právního výboru.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Máte pravdu, pan poslanec Payne se v tomto smyslu vyjádřil, takže sněmovna o tom ještě rozhodne. Je to z toho důvodu, připomínám, abychom mohli bez otevření rozpravy vyslechnout stanovisko ústavně právního výboru. To je ta pravá příčina. Dávám o tomto návrhu pana poslance Payna hlasovat.

Kdo souhlasí s tím, aby před projednáním odpovědi pana ministra Sokola na interpelaci pana poslance Payna byla sněmovna seznámena se stanoviskem ústavně právního výboru, ať zvedne ruku. 47.

Děkuji.

Kdo je proti. 24.

Kdo se zdržel hlasování. 38.

Tento návrh sněmovna odmítla.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, teď jsme před poněkud obtížným rozhodováním. Kolik myslíte, že potřebují kluby času, aby se poradily o kandidátech do druhého kola o ústavních soudcích. Stačí 15 minut?

(Souhlas.)

Ve 12.25 hodin se v místnosti 120 sejdou zástupci jednotlivých politických klubů, tzv. grémium a ve 12.40 hodin by se kluby, které se nerozejdou ještě sešly, aby byly seznámeny s výsledky jednání politického grémia. Pak by probíhaly od 13 hodin do 13.20 hodin volby. Po volbách by byla možnost se naobědvat a ve 14 hodin bychom se zde mohli sejít.

(Následovaly organizační pokyny.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobré odpoledne, zahajuji druhou část našeho dnešního jednání. Zahájíme ji tím, že vyslechneme zprávu ověřovatelů ČNR o tom, jak proběhly volby pokud jde o návrhy na soudce do Ústavního soudu ČSFR. Prosím pana poslance Popoviče, aby sněmovnu seznámil s výsledky. Pan poslanec Kolmistr se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Vladimír Kolmistr: Pane předsedající, vzhledem k situace ve sněmovně navrhuji, aby byla provedena prezence.

(Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP