Čtvrtek 19. prosince 1991

Ministr Karel Špaček: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, neskrývám, že jednání o rozpočtu bylo skutečně dramatické, a to od začátku letošního roku až do dnešního finiše.

Chtěl bych vám velmi poděkovat za schválení rozpočtu - je to výsledek velké práce z naší strany, ale i velké trpělivosti, snahy o pochopení ze strany vaší a za to vám velmi děkuji.

Myslím, že to mohu chápat jako podporu vlády a souhlas s jejím postupem. Samozřejmě budeme se snažit, abychom vaši důvěru nezklamali. Děkuj vám.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dále se o slovo přihlásil pan premiér Pithart. Ještě před panem premiérem promluví pan poslanec Svoboda.

Poslanec Ivo Svoboda: Využiji mezičasu, než se pan premiér připraví. Chtěl bych poděkovat sněmovně, že podpořila mé amatérské úsilí a pomohla mi překonat všechny nástrahy jednacího řádu. Navzdory jednacímu řádu a rozpočtovým pravidlům se podařilo schválit, podle mého názoru, poměrně přijatelný rozpočtový zákon.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Prosím pana premiéra Pitharta, aby se ujal slova.

Předseda vlády ČR Petr Pithart: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, s velkou úlevou a s jistým zadostiučiněním přijala vláda výsledky hlasování. Také já vám chci vyjádřit dík za velkou věcnost, kterou jste osvědčili v celém průběhu projednávání rozpočtu. Také vláda - doufám byla lépe připravena než před rokem.

Vaše výhrady se soustředily k jednomu problému rozpočtu, a to je jeho jisté neprůhlednosti. Zároveň si všichni uvědomujeme, že rozpočty tvoří ucelenou soustavu a že změna sestavování pravidel jednoho rozpočtu si vyžaduje změnu pravidel všech rozpočtů. Za dané situace vskutku nebylo, podle mého názoru, možné větší průhlednosti dosáhnout, ale vláda samozřejmě si přeje, stejně jako vy, větší průhlednost rozpočtu a umí takový průhledný rozpočet sestavit.

Chtěl bych říci, že vláda si uložila, a vy jste ji připomněli tuto povinnost, sestavit alternativní rozpočty pro situace, které mohou nastat. Chci vás ujistit, že vláda tento úkol splnila. Dva alternativní rozpočty jsou připraveny, vláda je bude na příští schůzi projednávat, takže nejsme nepřipraveni na žádnou myslitelnou situaci.

První alternativa počítá se společným státem, ale ruší vše, co by bylo možno označit za společný kotel.

Druhá alternativa je alternativa, kterou můžeme přibližně označit za konfederativní. Poté, co ji vláda projedná, samozřejmě vám budou tyto alternativy k dispozici.

Tím chci říci, že i my jsme byli vedeni snahou připravit rozpočet co možná průhledný, snahou, která v příštím roce při jiném daňovém systému nebude muset překonávat žádné překážky.

Ještě jednou vám všem děkuji.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu premiérovi a nyní mi dovolte, abych vám dal poslední návrh před přestávkou. Domnívám se, že by bylo rozumné, abychom zahájili další jednání 15 minut po skončení koncertu a pokračovali body odpovědi členů vlády České republiky na interpelace poslanců České národní rady, dále - zpráva vyšetřovací komise ČNR pro otázky lustrací - návrh ústavně právního výboru ČNR na volbu soudců Ústavního soudu ČSFR a - zpráva o činnosti předsednictva.

Je to drobná změna v přehození bodů. Neříkám, kdy se podaří který bod projednat, to znamená, po projednání kterého bodu přerušíme schůzi do zítřka do devíti hodin ráno.

Kdo je pro tuto změnu programu, nechť zvedne ruku! 117.

Kdo je proti? 3. Děkuji, tento návrh byl přijat.

Schůze je přerušena a bude pokračovat 15 minut po skončení koncertu.

(Přerušená schůze zahájena v 18,30 hod.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Vážená vládo, dámy a pánové, budeme pokračovat v našem jednání. Prosím všechny poslance, kteří dosud tráví čas v kuloárech, aby vstoupili do sněmovní síně.

Jak jistě víte, dalším bodem jsou

V.

Odpovědi členů vlády na interpelace poslanců České národní rady.

Tento bod byl do programu této schůze zařazen především proto, že máme několik naléhavých, dosud nezodpovězených interpelací.

Prosím, s faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Pane předsedající, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout něco nepopulárního, a to je vložit jeden bod programu, který sestává z informace vlády i poslanců o rozpočtové politice okresních úřadů. Právě jsem dostal jeden naléhavý fax, který by měl asi být touto formou zveřejněn.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Pane poslanče, kam navrhujete zařadit tento bod do našeho programu?

Poslanec Petr Lom: Prosil bych bezprostředně nyní.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, je tu návrh pana poslance Loma, abychom bezprostředně přistoupili k projednání jeho návrhu doplnění programu. Musím o tomto návrhu dát hlasovat. Velice se toho obávám, mám-li být upřímný.

Nicméně, kdo souhlasí s tímto návrhem pana poslance Loma, nechť zvedne ruku!

Poslanec Petr Lom: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl, aby tento bod byl projednáván až zítra. Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Lomovi.

Vrátíme se tedy k návrhu pana poslance Loma zítra, já bych ho poprosil, aby na zítřejší schůzi přednesl svůj návrh na zařazení tohoto bodu.

My budeme nyní pokračovat v tom bodu, který jsem už ohlásil.

Zdá se, že pan poslanec Chromý, který by měl být přítomen projednávání své naléhavé interpelace, v sále prozatím není, takže jsem nucen tento bod odložit a budeme pokračovat dál.

Několik odpovědí došlo až během této schůze, takže ještě nemohly být vydány jako sněmovní tisk. Poslanci, kteří interpelovali, však tyto odpovědi už obdrželi. Je tedy podstatné konstatovat, že vláda se odpovědně interpelacemi zabývá.

Teď bych postupně požádal poslance, kteří odpověď dostali, aby nás seznámili s obsahem odpovědi a se svým stanoviskem k ní. Stanovisko České národní rady bychom zaujali až příště po distribuci odpovědí ve sněmovních tiscích všem poslancům.

Především je tu naléhavá interpelace pana místopředsedy Vlacha na vládu České republiky ve věci otálení vlády při potřebném předkládání vládních návrhů zákonů. U této interpelace jsme v úterý 17. prosince schválili dvoudenní lhůtu na odpověď a pan místopředseda Vlach již odpověď obdržel. Prosím tedy pana kolegu Vlacha, aby se k tomu vyjádřil.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážený pane předsedající, vážená paní předsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové! Pravda, obdržel jsem před vaším odchodem na koncert odpověď na interpelaci, takže jsem se pokoušel v šestistránkovém textu se v mezičase v rychlosti zorientovat.

Domnívám se, že by bylo nevhodné vás nyní seznamovat s tím textem tak, že zde budu číst šest stránek. Souhlasím se stanoviskem pana kolegy Kasala - je nutné počkat na to, až budete mít vy všichni k dispozici tento text.

Nicméně bych chtěl říci, že vláda zde ústy svého premiéra konstatuje stav připravenosti k předložení těch předloh, o kterých jsem řekl, že ještě nejsou předloženy atd., atd.

Pak jsou zde některá polemická stanoviska, je zde konstatováno, že není v silách ministerstva zemědělství, resp. jeho legislativního útvaru jeden z legislativních problémů vyřešit, neboť to vyžaduje komplexní znalost předpisů a jejich aplikace v 50. letech. Bude nám tedy příslušná zákonná předloha předložena až v průběhu příštího roku, neboť problematika je velmi komplikovaná.

Co se týče ministerstva vnitra, resp. zákona, jehož předlohu vypracovává ministerstvo vnitra, tj. stanovení některých dalších předpokladů pro výkon funkce v ministerstvu vnitra, policii České republiky a Sboru nápravné výchovy České republiky, návrh bude předložen do 15. března.

Návrh zákona o služebním poměru příslušníků policie být předložen vládě, schválen a předloha nám bude postoupena do 3. ledna.

Co se týče novely občanského zákoníku, tam samozřejmě vláda měla poměrně málo času, neboť byl schválen 5. 11.

A tak bych mohl pokračovat dále.

Je zde jeden odstavec, který mě trochu zarazil, a myslím, že by to byl zřejmě předmět do diskuse, ale pan kolega Lom zde není. Jistě se rozhodne reagovat případně příště. Cituji: "troufám si připomenout, že v minulosti byla vláda České republiky několikrát postavena do velmi tíživé situace z hlediska času ze strany ČNR, když žádala, aby byly předloženy některé návrhy zákonů, například zákona o všeobecné zdravotní pojišťovně."

Předpokládám k tomu diskusi po té, co si text prostudujete, poněvadž ta situace je zde interpretována poněkud opačně, než ji vnímáme my. Můžeme to doložit jednáním předsednictev, projednáváním na výborech atd.

Inklinoval bych k tomu navrhnout, aby ČNR nesouhlasila s odpovědí, tak, jak je předložena. Nicméně se domnívám, že skutečně bude serióznější, když se k tomu vyjádříme po té, co si to budete všichni mít možnost prostudovat.

Toto vyjádření usnesením ČNR ve smyslu, že ČNR souhlasí nebo nesouhlasí, bych navrhoval odložit.

Nicméně mi dovolte, vzhledem k tomu, že doufám, že zde jednáme naposledy v tomto roce, a abychom si nějak vyjasnili tyto záležitost pro příští rok, který bude velice náročný, a budeme často v situaci, kdy bude třeba spíše co největší vstřícnosti a co největší redukce napětí mezi vládou a ČNR, abych přednesl návrh usnesení, který bychom mohli k tomuto bodu přijmout v souladu s jednacím řádem již nyní. "Česká národní rada vyslovuje nespokojenost s dosavadní činností vlády při tvorbě a předkládání návrhů zákonů, neboť vláda ČR při přípravě vládních návrhů zákonů ČNR, jejichž vydání předpokládají zákony FS, neplní povinnosti, které pro ni vyplývají ze zákona. Návrhy zákonů jsou předkládány opožděně a nejsou dostatečně propracovány.

Za druhé ČNR žádá vládu ČR zjednat neprodleně nápravu a zásadním způsobem tak zlepšit spolupráci s ČNR v této oblasti."

To by byl stručný návrh usnesení, ke kterému jsme schopni se dnes vyjádřit. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Vlachovi, otevírám rozpravu. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Kolmistr. Uděluji mu slovo.

Poslanec Vladimír Kolmistr: Vážená sněmovno, domnívám se, že bez předložených písemných dokladů (to, co má v ruce pan místopředseda Vlach) nejsme s to posoudit tuto otázku a nejsme s to přijmout ani takové usnesení, jaké navrhuje pan poslanec Vlach. Také my neseme odpovědnost. Uvědomte si, že každou schůzi zahajujeme tím, že zkracujeme zákonné lhůty, nikdy jsme se nad tím nepozastavili, nikdy jsme z toho nevyvodili závěry ani my jako sněmovna ani předsednictvo, ačkoliv jsme na to předsednictvo několikrát upozorňovali.

Myslím, že takovýmto způsobem tuto otázku vyřešit nemůžeme. Chce to vyřešit opravdu "gruntovně" a na základě písemných podkladů na příští schůzi.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kolmistrovi, kdo se dále hlásí do rozpravy?

Poslanec Josef Janeček: Připojil bych se k tomu názoru, aby odpověď na tuto interpelaci byla odložena vzhledem k tomu, že jsou tam nějaké údaje o zdravotních zákonech a je to podstatná věc pro nás.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Shrnu to ještě jednou. O každé odpovědi na interpelaci sněmovna přijímá usnesení. Toto usnesení ke kvalitě odpovědi na tuto interpelaci pan místopředseda Vlach navrhl odložit na příští schůzi, až bude mít každý poslanec k dispozici písemný materiál.

Nicméně pan místopředseda Vlach navrhl návrh usnesení, které bychom mohli přijmout už dnes. Hlásí se pan ministr Richter. Prosím pane ministře.

Ministr spravedlnosti ČR Leon Richter: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jestliže pan místopředseda Vlach sám uznává, že je třeba, aby se poslanci seznámili s obsahem odpovědi, nebylo by vhodné, aby současně navrhoval přijetí usnesení, které vlastně je meritorním stanoviskem k celé záležitosti. Mám za to, že otázku vzájemných legislativních vztahů mezi vládou a ČNR by bylo třeba učinit předmětem širšího jednání, protože jde o otázku velice závažnou a velkého dosahu. Domnívám se, že by dnešní schůze neměla předjímat svým stanoviskem či usnesením meritorní podstatu, o kterou v daném případě jde.

Děkuji.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministru Richterovi. Z úst pana poslance Kolmistra zazněl procedurální návrh na to, abychom projednávání této interpelace přerušili do příští schůze. Cítím se povinen dát o tomto návrhu pana poslance Kolmistra hlasovat.

Kdo souhlasí s tím, abychom projednávání tohoto bodu přerušili, ať zvedne ruku. 87.

Kdo je proti přerušení? 15.

Kdo se zdržel hlasování? 7.

Konstatuji, že jsme přerušili projednávání odpovědi na interpelaci pana místopředsedy Vlacha.

Nyní se vrátíme k interpelaci pana poslance Chromého.

Odpověď na naléhavou interpelaci ve věci výkladu zákona č. 45/1991 Sb., kterým se stanoví některé další předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích ČSFR, ČR a SR, kterou obdržel od předsedy vlády poslanec Chromý, byla vydána jako sněmovní tisk 515 A. Ten jste již všichni obdrželi.

Ptám se nyní pana poslance Chromého, zda je s odpovědí spokojen?

Poslanec Heřman Chromý: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážení páni ministři, dámy a pánové, požádal bych vás, zdali bych se k této interpelaci mohl vyjádřit na příští schůzi. Zdá se mi, že je neúplná, protože podle zákona upravujícího některé podmínky pro výkon některých funkcí, tzv. lustračního, marně hledám, že by v odpovědi byl postižen úsek státní správy, konkrétně resortu ministerstva vnitra. I zde se mi dostaly určité informace, které svědčí o tom, že lustrace, které probíhají zejména na zastupitelstvech, probíhají velmi chaoticky.
Takže mohl-li bych požádat o to, abych se k ní mohl vyjádřit až v příští schůzi.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Samozřejmě můžete, pane poslanče o to požádat, domnívám se, že budeme postupovat jako v případě předešlém.

Kdo souhlasí s přerušením projednávání odpovědi na interpelaci pana poslance Chromého? Hlásí se pan poslanec Palkoska.

Poslanec Ivo Palkoska: Vážení kolegové, když jsem šel k pultíku, říkal kolega Chromý, že ho napálím, že ta interpelace je naléhavá. Opravdu. Pokud je interpelace označena za naléhavou, měli bychom s ní takto nakládat. Pokud pan poslanec není připraven, je to asi jeho chyba, ale my bychom si měli na tuto věc udělat sami názor. To je jedna věc.

Pokud bych mohl pokračovat, myslím, že zde se hovoří o vyžádání osvědčení z ministerstva vnitra. Lustrační zákon má ještě další ustanovení o tom, že funkce nesmí zastávat další osoby, které jsou uvedeny v § 2 písm. d) až h). Zde se jedná o to, že tito pracovníci mají povinnost sdělit čestným prohlášením, jestli se na ně vztahuje zákon nebo ne. Teprve tehdy, když oni oznámí, že se na ně zákon nevztahuje a někdo má námitky, nastává tu další proces, další zjišťování. Myslím si, že na toto zjišťování, který pracovník splňuje tyto podmínky, není třeba vyčkávat na osvědčení od ministerstva vnitra.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Palkoskovi. Pane poslanče, vy navrhujete - na rozdíl o pana poslance Chromého - abychom pokračovali v projednání odpovědi na tuto interpelaci? Hlásí se opětně pan poslanec Chromý.

Poslanec Heřman Chromý: Pane předsedající, chtěl jsem být ve vztahu k té interpelaci serioznější. Jako mnozí z vás jsem ji dostal až nyní na stůl. Nepovažuji za příliš seriózní ji okamžitě podrobit soudu. Je-li tomu tak, podle mého názoru je neúplná, proto s ní nemohu vyjádřit souhlas. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Rozumím vám v tom smyslu, že dáváte návrh, aby sněmovna odpověď nepřijala. Je zde otevřena rozprava, kdo další chce k tomuto problému vystoupit? Zdá se, že nikdo, takže rozpravu končím a dávám návrh na přijetí následujícího usnesení:

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP