Pátek 15. listopadu 1991

Proto nedoporučuji, aby sněmovna přijala návrh pana poslance Čecha na jeho odvolání z Komise. Děkuji vám za pozornost.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Maškovi za jeho vystoupení. Kdo další se hlásí do rozpravy? Pan poslanec Stodůlka, prosím.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Pane předsedající, vážení kolegové, vážené kolegyně, všichni víte, že vyšetřovací komise byla ustavována podle určitého politického klíče. Já jsem v té době byl do vyšetřovací komise vyslán Klubem hnutí za samosprávnou demokracii a rozhodnutí tohoto klubu budu respektovat. Proto navrhuji, aby byla schůze přerušena pro schůzi Klubů.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Stodůlkovi. Pane poslanče Stodůlko, máte za to, že mám dát hlasovat o vašem návrhu bezprostředně? Chci upozornit, že do rozpravy se ještě přihlásil pan poslanec Žák a pan poslanec Němeček. /Po rozpravě./

Takže pan poslanec Žák a připraví se pan poslanec Němeček.

Poslanec Václav Žák: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, já bych poprosil pana poslance Maška, aby upřesnil, co to znamená, že se práce Komise chýlí ke konci, aby to zkusil kvantifikovat, protože na tom třeba bude záležet moje rozhodování.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Němeček má slovo.

Poslanec Rudolf Němeček: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, slyšeli jste návrh poslance Čecha, který rezignoval z funkce v Komisi pro lustrace. Záměrem skupiny nezávislých poslanců je prosazovat v parlamentu politiku bez ideologie. Vycházíme z praktických potřeb společnosti. Pojem stranickosti vychází naproti tomu z potřeby strany. Pokládáme za svoji povinnost princip věcnosti a racionalit prosazovat do všech orgánů ČNR, kde se předpokládá politické zastoupení poslanců.

Navrhujeme proto člena poslaneckého klubu OF - Nezávislí za odstupujícího poslance Vladimíra Čecha poslance Vladimíra Fröhlicha.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Mašek hodlá zřejmě odpovědět panu poslanci Žákovi.

Poslanec Ivan Mašek: Chtěl bych odpovědět panu poslanci Žákovi: situace je taková, že komise na příštím plénu hodlá navrhnout určitou úpravu usnesení, podle kterého pracuje, a to v tom smyslu, aby ta část skupin a osob, které prošetřujeme, na které se vztahuje federální zákon, tak aby byla vlastně komisi odňata a komise aby zároveň podala pouze informaci sněmovně, co u těchto skupin a osob bylo zjištěno, a aby byla ponechána nebo dokončena činnost komise jenom u těch skupin, na které se vlastně federální zákon nevztahuje. Předpokládám, že by komise mohla svoji práci dokončit do konce roku a závěrečnou zprávu pak podat na prvním zasedání, které bude v roce 1992, na první schůzi.

Dále bych chtěl ještě maličkost, jen technickou poznámku k předchozímu vystoupení: chci upozornit, hovořilo se tady o nestrannosti a rozdílu mezi stranictvím a nestranností, chci upozornit, že pan poslanec Fröhlich je členem politické strany, a to strany mimoparlamentní.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Maškovi. Pan poslanec Fröhlich se přihlásil o slovo, má ho mít.

Poslanec Vladimír Fröhlich: Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, vážená vládo, vážená sněmovno, kolega poslanec prohlásil, že jsem členem mimoparlamentní strany. Dovolte mi v tom případě krátké expozé mého politického vývoje od 17. listopadu roku 1989. Je to velmi krátké, jsou to tři věty.

Kandidoval jsem do parlamentních voleb na kandidátce OF za liberální demokraty, což pan kolega Effenberger může potvrdit. Potom jsem se s touto stranou rozešel a vstoupil jsem samozřejmě do jiné strany. K 31. 8. t.r., když jsem se dozvěděl, že mám nastoupit do sněmovny, tak jsem odešel z této strany Liberálního kongresu, takže od 1. 9. jsem bez jakékoliv politické příslušnosti. Jediná moje příslušnost je můj zaměstnanecký poměr, a to jako generálního sekretáře Institutu pro studium demokracie, který sídlí na Valdštejnském náměstí.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Fröhlichovi. O slovo se přihlásil pan poslanec Zajíček.

Poslanec Stanislav Zajíček: Pane předsedající, dámy a pánové, cítím, že by se naše jednání mohlo podivně zauzlit a dávám návrh řešení, které se mi jeví jako jednoduché, pokud ho shledáte nikoliv takovým, prosím, abych byl na to upozorněn.

Pokud se nemýlím, před několika málo hodinami zde pan poslanec Čech interpeloval českou vládu díky poznatkům, které získal při svém pobytu ve Spojených státech. Jestli se nepletu, poslanci byli na stáži ve Spojených Státech zhruba tři měsíce. Domnívám se, že po tuto dobu, kdy se pan poslanec Čech nemohl zúčastňovat práce komise, tato vykonala většinový díl své dosavadní práce. Jestliže se tedy pan poslanec Čech vzdává mandátu, a nebude už nadále členem této komise, není nic jednoduššího, než má-li komise skončit svoji práci v prosinci, dalšího člena už nevolit. Navrhuji tedy tento postup: (potlesk).

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Zajíčkovi. Zdá se, že jsme vyčerpali všechny příspěvky do diskuse. Já jsem trochu na pochybách, protože jsem měl za to, že tento bod se nazývá "rezignace poslance Čecha na funkci ve Vyšetřovací komisi."

O tom, že bychom někoho měli volit, byla řeč jen tak mimochodem, ale do tohoto bodu to stejně zařazeno nebylo. Obávám se, že bychom museli dát hlasovat o rozšíření programu volby člena vyšetřovací komise.

Je zde ještě jeden návrh - pana poslance Stodůlky. /Poslanec Stodůlka bere návrh zpět./

Dokončili bychom tedy nejdřív bod, který navrhnul pan poslanec Čech. Pokusil bych se formulovat usnesení: "Česká národní rada odvolává pana poslance Čecha z práce ve vyšetřovací komisi na jeho vlastní žádost.". Pan poslanec Pospíšil, pak pan poslanec Kolmistr.

Poslanec Petr Pospíšil: Vážený pane místopředsedo, chtěl bych požádat jménem i několika dalších poslanců, aby nám pan poslanec Čech vysvětlil jestli rezignoval, nebo jestli má Česká národní rada hlasovat pro jeho odvolání.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Prosím, máte na tuto otázku právo, pan poslanec Čech upřesní.

Poslanec Vladimír Čech: Já jsem doslova řekl - je to v zápisu: "Dávám proto České národní radě své členství ve vyšetřovací komisi pro otázky lustrací k dispozici a žádám, aby plénum hlasovalo o mé rezignaci.".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jedná se o dvě věci, ovšem o té první části vaší žádosti nelze dost dobře nechat hlasovat. Má někdo námitky proti návrhu usnesení, jak jsem jej formuloval? Pan poslanec Kraus.

Poslanec Michal Kraus: Doporučoval bych formulovat usnesení takto: "Česká národní rada bere na vědomí rezignaci.".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan poslanec Kužílek s faktickou poznámkou.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dámy a pánové, vážený pane předsedající, já se domnívám, že meritem věci je, že pan poslanec Čech žádá sněmovnu, aby hlasovala. Dále se dopustil určité formální nedokonalosti, že použil nepřesná slova. Samozřejmě, že pokud má sněmovna o něčem hlasovat, může hlasovat pouze o odvolání. Druhá věc by byla, kdyby on podal rezignaci, nic takového neučinil.

Všechny státní orgány jsou povinny všechny podání občanů si vysvětlit ve smyslu příslušné věci, byť jsou použity od neprávníků nepřesné právnické pojmy. Já si myslím, že bychom měli také tak postupovat a vycházet z toho, že pan poslanec Čech žádá sněmovnu o hlasování k této věci, a přeložit si jeho ne plně brilantní formulaci do slov, že žádá sněmovnu, aby hlasováním rozhodla o jeho odvolání. A vysvětlit nám celé pozadí. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji za upřesnění od pana poslance Kužílka, hlásí se pan poslanec Stodůlka.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Dovolil bych si pana kolegu Kužílka opravit v jedné věci, že jestliže není podání ke správnímu orgánu úplné nebo z něj není patrno, oč jde, tak je správní orgán povinen vyzvat občana, aby jej doplnil. Nejsme tady sice ve státní správě, ale já bych kolegu Čecha požádal, aby toto učinil.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan poslanec Čech byl požádán, takže jeho cesta vede opět k řečništi.

Poslanec Vladimír Čech: Já jsem netušil, že se stanu tak populárním. Já samozřejmě se jako občan vyjadřuji, považuji za nejpřesnější vyjádření kolegy Kužílka. Já na své práci skutečně neshledávám nic, co by mě k rezignaci vedlo, resp. k návrhu hlasování - abych opět nepoužil nepřesného termínu. Abych byl tedy úplně přesný, žádám sněmovnu, aby hlasovala o mém odvolání na základě rozhodnutí klubu Nezávislých. Tak to bude nejpřesnější. Tyto věci je třeba od sebe oddělit. Já na své práci nevidím vůbec nic špatného. Nerad bych se dostal zase do rozporu s klubem Nezávislých. Myslím, že kolega Kužílek to formuloval docela přesně.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Paní poslankyně Röschová se přihlásila o slovo.

Poslankyně Anna Röschová: Vážená sněmovno, ať už návrh byl podán přesně nebo nepřesně (nejsme ve správním řízení, ale ve sněmovně), protože my jsme členy vyšetřovací komise volili, tak jen my jako sněmovna je můžeme také odvolat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Kolmistr.

Poslanec Vladimír Kolmistr: Musím prohlásit, že se tady problém úmyslně zamlžuje, protože na klubu Nezávislých pan poslanec Čech, když nás seznamoval s tím, že odchází do jiného klubu, požádal, abychom se vyjádřili k jeho setrvání v komisi. My jsme mu doporučili, že se domníváme, že by měl z tohoto titulu na funkci rezignovat. Tak to bylo v klubu dohodnuto, to jsme od kolegy Čecha očekávali. Jeho dnešní stanovisko je trochu jiné, než slíbil na klubu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kolmistrovi, chtěl jsem se zeptat, jestli jsou námitky proti formě usnesení, jak jsem ji před chvílí přednesl: "Česká národní rada odvolává poslance Čecha z práce ve vyšetřovací komisi na vlastní žádost.". Máte možnost se k tomu vyjádřit hlasováním.

Kdo souhlasí s tímto návrhem na usnesení, nechť zvedne ruku. 69.

Kdo je proti? 30.

Kdo se zdržel hlasování? 18.

Návrh usnesení byl přijat.

Dámy a pánové, zbývá nám k projednání poslední bod, kterým jsou

Odpovědi členů vlády České republiky na interpelace,

otázky a podněty poslanců České národní rady.

Připomínám, že abychom tento bod projednali, je nezbytné, aby sněmovna byla usnášeníschopná.

Jistě si vzpomínáte, že posledně jsme projednávání tohoto bodu přerušili. Mezitím došla celá řada nových odpovědí. Přitom odpovědi docházejí nepřetržitě, Kancelář je průběžně vydává. Zvláště velký nápor odpovědí byl v posledních dnech a hodinách.

Budeme tedy projednávat nemálo odpovědí na interpelace z různých období. Některé jsou již hodně starého data. Dá se říci, že budeme mít dost práce a bude hodně záležet na tom, jak racionálně budeme jednat.

Přečtu nyní jména poslankyň a poslanců, jejichž interpelace budou opakovaně projednávány, a také těch poslankyň a poslanců, kterým jsou adresovány nové došlé odpovědi. Prosím je, aby s projednáváním odpovědi na svoji interpelaci počítali, a zdrželi se pokud možno ve sněmovně. Až budu číst jména poslanců, dovolil bych si vždy se zeptat, zda je poslanec přítomen.

Jedná se o následující poslance:

František Kozel (přítomen),

Jaroslav Koráb (přítomen),

Jiří Fiedor (nepřítomen),

František Kačenka (nepřítomen),

Kamil Procházka (přítomen - momentálně není ve sněmovně, klub HSD zajistí jeho přítomnost),

Jaromír Kapusta (přítomen),

Tomáš Ratiborský (přítomen),

Ján Kadlec (nepřítomen - souhlasí s projednáváním příště),

Martin Bursík (přítomen),

Josef Bezděk (nepřítomen),

Ivana Janů (přítomna),

Václav Moskal (přítomen),

Zdeněk Smělík (nepřítomen),

Petr Koháček (přítomen),

Jaromír Kapusta (přítomen),

Heda Čechová (přítomna),

Miroslav Wolf (nepřítomen),

Kamil Procházka (přítomen),

Tomáš Sojka (přítomen),

Zdeněk Smělík (nepřítomen),

Antonín Procházka (nepřítomen),

Milada Vorlová (přítomna),

Tomáš Ratiborský (přítomen),

Julius Jančáry (přítomen),

Jaroslav Krčma (nepřítomen),

Petr Kraus (nepřítomen),

Václav Moskal (přítomen),

Gerta Mazalová (přítomna),

Pavel Balcárek (přítomen),

Gerta Mazalová - ještě jednou (přítomna).

Dámy a pánové, nejdřív k naléhavým interpelacím. Jako naléhavá se zkrácenou lhůtou pro odpověď, byla svého času označena interpelace poslance Františka Kozla na ministra školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Petra Vopěnku ve věci financování školství a školní inspekce - v tisku 288 je uvedena pod číslem 19.I05. Odpověď ministra Vopěnky byla předložena jako tisk 288 A.

Na 20. schůzi pan ministr Vopěnka odpověď ještě ústně doplňoval. Na 22. schůzi jsme o věci hlasovali. Nebylo však dosaženo usnesení v souladu s jednacím řádem. Na 23. schůzi jsme věc neprojednávali. Bylo by tedy vhodné, kdybychom tuto záležitost dnes uzavřeli. Prosím pana poslance Kozla, zda by se vyjádřil jako první.

Poslanec František Kozel: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážená sněmovno, od posledního projednávání mojí interpelace se mně nedostalo žádných ústních ani písemných informací a domnívám se, že zejména otázky, které jsem interpeloval, týkající se české školní inspekce, i nadále mají svoji aktuálnost v tom špatném slova smyslu. Domnívám se, že nelze navrhnout přijetí předložené odpovědi.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Kozlovi. Kdo se dále hlásí do rozpravy k tomuto bodu? Poslankyně Mazalová.

Poslankyně Gerta Mazalová: Vážený pane předsedající, vážení přítomní, navrhuji, aby ten, který má dvě odpovědi na interpelaci, odpovídal při jednom vystoupení.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ke každé interpelaci je třeba přijmout usnesení, takže není možné přecházet z bodu do bodu. Obávám se, že není možné tento návrh přijmout, i když v něm cítím tendenci zracionalizovat jednání.

Pokud se již nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu končím a navrhuji přijmout následující usnesení.

Promiňte, pane poslanče, říkal jste, že jste neobdržel žádnou odpověď nebo jste vyjádřil nespokojenost s odpovědí? (Nespokojenost).

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP