Pátek 15. listopadu 1991

Před několika dny se na mne obrátil se stížností pan Miroslav Kábrt z Rychnova nad Kněžnou, otec jednoho z vojáků, kteří vykonávají základní vojenskou službu u vojenského útvaru 15038 v Kostelci nad Orlicí. Dne 18. října zástupci agentury Konsorcia M-PLUS se sídlem v Mostě, přesnou adresu utajují, se nabídli veliteli kasáren, že uskuteční pro vojáky přednášku o kuponové privatizaci. Přednášející nejdříve zpochybnil kuponovou privatizaci, zdůraznil riziko její úspěšnosti a nakonec nabídl přítomným odkoupení investičního kuponu za 400 Kčs v hotovosti. Pro vojáka, který je stále bez peněz to byla lákavá částka. Byl připraven kopírovací přístroj, půvabné sekretářky, notářka a peníze v hotovosti. Přibližně kolem 150 vojáků i několik důstojníků přistoupilo na nabídku. Podpisem každý voják dobrovolně dal uvedenému konsorciu právo na jeho privatizační kupón. Přesný obsah úpisu není k dispozici.

Po několika dnech paní Kábrtová zavolala na uvedené telefonické číslo do Mostu, které vojáci dostali od členů agentury k dispozici. Ozval se hlas, který se nepředstavil, a který na stížnost zdůraznil dobrovolnost a plnoletost vojáků, rozhovor pak ukončil sarkastickým dovětkem: "Kdo umí, ten umí..." Následující dva doporučené dopisy na adresu Konsorcia - box 242 se vrátily jako nedoručitelné. Matka znovu zavolala telefonicky s rafinovanou nabídkou, s cílem získat utajovanou adresu. Představila se jako vedoucí sociálního ústavu a požádala agenturu o zprostředkování prodeje kuponů. Neznámý hlas sice souhlasil, kladl však podmínku nejméně 50 zájemců. Adresu neuvedl, ale nabídl další telefonický dohovor.

V týdeníku Aféra jsme se mohli dočíst v článku "Podpis za 400,- Kčs! Podvod za milióny" o podobné akci stejné firmy. Hlavními aktéry se tentokráte na místo vojáků stali Rómové, místo kasáren se děj odehrával v hospodě. Opět "úspěšná akce".

Třetí případ signalizovaly LN z 19. října pod názvem "Kupónové veksláctví. Eva Klausnerová z Plzně se obrátila na redakci s oznámením, že na důchodce se obrací nejmenovaná pražská firma s "Kulantní nabídkou". Firma je ochotna svěřit každému důchodci 1000 Kčs, aby si mohl zakoupit investiční kupón, na který nemá důchodce peníze. Ten kupón odevzdá oné firmě a ona se mu královsky odmění.

Uvedené praktiky signalizují zvýšené nebezpečí nezákonné aktivity, která nejen vědomě okrádá důvěřivé či sociálně slabé občany, ale současně zpochybňuje důvěryhodnost privatizační kupónové metody, vytváří nezákonný sekundární trh privatizačních kupónů.

Vyzývám jmenované resortní pány ministry, nejen k tomu, aby činnost Consorcia M-Plus Most prošetřili, ale především k tomu, aby se zasadili o přijetí takových opatření, takových mechanismů, které znemožní tuto nezákonnou činnost. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pospíšilovi. Prosím, aby se slova ujala paní poslankyně Hochová, při praví se pan poslanec Bursík.

Poslankyně Dagmar Hochová: Vážení přítomní, z pověření předsednictva ČNR předkládám v souvislosti s § 89 zákona ČNR č. 35/89 Sb. o Jednacím řádu ČNR poslancům ČNR následující interpelaci poslanců ČNR Heleny Němcové, Dagmar Hochové, Daniely Kolářové, Evy Kantůrkové a Vladimíra Preclíka na vládu České republiky a ministra kultury ČR Milana Uhdeho. Ve věci vystěhování Evropského kulturního klubu a Art-Fóra z Pálffyho paláce na Malé Straně, bez náhrady k 28. 32. 1992.

Evropský kulturní klub /dále EKK/ je mezinárodní, nevládní organizací předních umělců všech profesí, vědců a intelektuálů z 21 zemí Evropy, čítající více než 500 členů. Jeho vznik iniciovalo 150 známých umělců z ČSFR, Polska, Maďarska, Jugoslávie, SSSR, a to na jaře 1989, jako obranu umění a kultury proti všem formám totalitarismu a jako výzvu umělcům západní Evropy k osobní spolupráci, v duchu budoucího sjednocení Evropy.

Mezi signatáře patří například z českých umělců, spisovatelé I. Klíma, K. Pecka, J. Šimon, K. Šiktanc, M. Holub, E. Kantůrková, výtvarníci - S. Libenský, M. Grygar, J. Šerých, J. Císařovský, Vl. Preclík, divadelníci - A. Goldflam, J. Kačer, F. Pavlíček, L. Engelová, hudebníci - M. Slavický, I. Hurník, J. Klusák, Vl. Merta, filmaři - J. Jireš, Z. Mahler, A. Moskaly, vědci - L. Hejdánek, J. Polišenský, J. Grygar atd.

Díky listopadové revoluci mohl být EKK v roce 1990 registrován se souhlasem FMZV a FMV /r. č. OV- 378/P-90/ a povolena mu činnost v celém území ČSFR, se sídlem v Praze. V prosinci 1990 se konal v Praze ustavující kongres EKK, jehož se zúčastnilo 271 umělců a vědců-delegátů z 27 zemí Evropy. Kongresu bylo oznámeno, že sídlem EKK se stává Praha a že realizace uměleckých programů v Praze je zabezpečena jednak velkodušným gestem české vlády, která svým usnesením č. 292 z 2. XI. 1990 poskytuje EKK jako spoluuživateli /s N. G. Praha/ palác Kinských, a to po jeho rekonstrukci, jednak neméně velkodušným gestem českého ministra kultury z června 1990 část II. patra Pálffyho paláce na Malé Straně, a to až do přestěhování EKK do paláce Kinských. Obě tato gesta byla umělci z celé Evropy přijata s díky a odeslány děkovné pozdravy.

Za 10 měsíců své činnosti realizoval EKK v Pálffyho paláci celkem 10 velkých výtvarných výstav /českých, slovenských a zahraničních výtvarníků/ s průměrnou návštěvností měsíčně 1 500 lidí, přes 100 koncertů, divadelních, literárních a vědeckých večerů, s celkovou návštěvností cca 10 000 lidí. Zřídil zde klub EKK hojně navštěvovaný zahraničními členy EKK a jejich hosty. EKK se sídlem v Pálffyho paláci se stal bez nadsázky jedním z kulturních center Evropy. To vše bez jakýchkoliv dotací, díky dobrovolné práci a činnosti stovek umělců z ČSFR a zahraničí.

Desítky let mrtvý palác se stal živým kulturním centrem nejen Malé Strany, a to zásluhou EKK a ART-fóra, slavné jazzové sekce, jejíž bohatý, každodenní program se těší velkému zájmu návštěvníků z celé republiky i ze zahraničí. Obě tyto organizace nyní dostaly k 28. 2. 1992 výpověď bez náhrady od ministra kultury ČR. Samozřejmě, že nezaniknou, jen bude zmařena dosavadní práce, znemožněna další činnost a v případě EKK získáme nechvalnou reputaci u stovek umělců z celé Evropy: Češi nedrží slovo! Takové důsledky bude mít rozhodnutí vlády ČR a českého ministra kultury. Neboť dle informací získaných uvedenými poslanci, chce prezidium EKK /zastoupené většinově umělci z celé Evropy/ oznámit všem svým členům, že vláda ČR a ministr kultury ČR zrušily svá rozhodnutí z roku 1990 o účasti EKK v paláci Kinských a Pálffyho paláci, takže je přinuceno pozastavit celý program na rok 1992.

O jakou činnost jde, vyplývá z přílohy k interpelaci č. 1, kde je např. uvedeno: 6 smluvených zahraničních výstav, další z ČSFR, řada koncertů, besed, příprava a organizace výstavy "J. A. Komenský a evropská kultura" /pořádaná spolu s BRD/, "Výstava ruské avantgardy" v ČSFR aj.

Vláda ČR svým usnesením č. 278 ze dne 14. 8. 1991 zcela vyloučila při řešení nového využití a sponzorování rekonstrukce paláce Kinských Evropský kulturní klub, a to bez jakékoli náhrady, jednání, bez ohledu na slib daný mezinárodní umělecké veřejnosti svým usnesením č. 292 z 2. 11. 1990.

Těšíme se, kdo a jak sdělí a vysvětlí této mezinárodní organizaci zásadní změnu v postoji vlády k EKK?

Shledali jsme, že na tyto okolnosti, stejně jako na situaci postavení EKK v Pálffyho paláci, zaslalo presidium EKK dopisy předsedovi vlády ČR ze dne 19. 8. 1991, aniž dodnes obdrželo odpověď, a dopis ministru kultury ČR, který odpověděl dopisem 20. 8. 1991 takto: Problémy budu řešit během září, přizvu Vás ke všem rozpravám, které se Vás budou sebevzdáleněji týkat, ale předem otevřeně říkám, že palác Pálffyho nebude moci být v žádném případě přidělen nevládní institucí".

Zjistili jsme, že k žádnému jednání s EKK vůbec nedošlo. Teprve k dnešnímu datu byla oznámena výpověď k 28. 2. 1992. A to opět bez náhrady. Ministr navrhl vládě, aby náhradní prostory pro EKK a ART-fórum byly řešeny z dislokačních fondů v působnosti Magistrátu hl. m. Prahy.

Do Pálffyho paláce bude dislokována pražská Konzervatoř. Jsme informováni o tíživé situaci této školy, ale jsme přesvědčeni, že její problém nevyřeší. Navíc, expertíza k této dislokaci, objednaná MK do jeho vlastního ústavu /PIOK/, je naprosto odmítavá, jak z památkového hlediska, tak z hlediska potřeb Konzervatoře.

Proto navrhujeme, aby: 1/ ministr kultury ČR revidoval svůj návrh předložený vládě ČR s ohledem na námi uvedené námitky ve věci jím navržené dislokace v paláci Pálffy, tj. umístění Konzervatoře a výpovědi EKK a Art-fóra. 2/ jeví se nám mnohem věcnější dislokovat Konzervatoř buď do malého Fürstenberského paláce, který je ve správě MK, anebo usilovat o získání objektu na Grébovce, jež má všechny potřebné dispozice pro potřeby Konzervatoře. 3/ ponechat Pálffyho palác v nájmu pro Art-fórum a mezinárodní kulturní organizace, jako je EKK, PEN-klub, případně pro čsl. asociaci Římský klub, který hledá nové umístění.

V Praze dne 7. listopadu 1991 - Helena Němcová, Dagmar Hochová, Daniela Kolářová, Eva Kantůrková, Vladimír Preclík a Vladimír Mišík.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Hochové, o slovo se přihlásil pan ministr Uhde. Pouze chci vážené členy vlády upozornit, že odpovědi na dotazy a interpelace budou následovat po odeznění interpelací. Nicméně, pane ministře, pokud trváte na tom, abych vám slovo udělil hned, jsem povinen tak učinit.

/Ministr Uhde si přeje dostat slovo./

Prosím, pane ministře, máte slovo.

Ministr kultury ČR Milan Uhde: Dámy a pánové, promiňte, že se tak tlačím k řečnickému pultu, ale rád bych si ověřil, protože předpokládám při kvalifikovanosti svých rozhodnutí, že i poslanci navrhují kvalifikovaně, tyto okolnosti:

Ví paní poslankyně Hochová a další poslanci, kteří interpelují, kolik tisíc metrů nárokuje ke své dislokaci konzervatoř? To za prvé. Za druhé - ví paní poslankyně Hochová a ostatní, kteří interpelují, jaké jsou poměry v paláci, který nazývají "malý Fürstenberský", a v objektu na Grébovce? Byli tam osobně a prozkoumali tyto objekty? Nebo to znají pouze ze stavebních nákresů nebo jiných pramenů?

Rád bych pro kvalifikovanou odpověď, kterou podávám písemně, znal odpověď na tyto otázky, a to pokud možno ihned.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministru Uhdemu. Budeme pokračovat v projednávaném bodu, protože se k odpovědi nikdo nemá. Prosím pana poslance Bursíka, aby přednesl svou interpelaci na vládu ČR, připraví se pan poslanec Štrait.

Poslanec Martin Bursík: Pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, interpeluji vládu ČR ve věci neoprávněné dispozice ministerstva pro hospodářskou politiku a rozvoj s rudným ložiskem Kašperské hory.

Ministerstvo pro hospodářskou politiku a rozvoj se zavázalo vydat osvědčení o výhradním ložisku a správě ložiska zlatých a volframových rud v Kašperských horách v Hartmanicích, a to sesterské společnosti kanadské společnosti Bohemia mines, a to přesto, že osvědčení bylo již dříve vydáno právními předchůdci ministerstva, totiž Českým geologickým úřadem a ministerstvem pro životní prostředí firmě Geoindustria Praha. Zde je kopie určení správcovství firmě. Ze zákona tedy měla a má Geoindustria jako jediná dispoziční právo s tímto ložiskem, nikoli ministerstvo pro hospodářskou politiku a rozvoj.

Od června r. 1989 je Geoindustria zmocněna navíc Českým geologickým úřadem k jednání ve věci spolupráce s francouzskou státní akciovou společností COGEMA. Tohoto zmocnění nebyla nikdy zbavena. V červenci t.r. podepsala Geoindustria se společností COGEMA smlouvu. Nepřevedla právo na užívání ložiska partnerovi, to by jí ostatně nepříslušelo, ale spojila s druhou smluvní stranou své činnosti a majetkové hodnoty za účelem dokončení geologického průzkumu vše za příslušné participace druhou smluvní, tedy francouzskou stranou.

Měsíc na to však ministerstvo pro hospodářskou politiku a rozvoj, konkrétně odbor surovinové politiky, svým jednáním způsobil uzavření druhé smlouvy na ložisko respektive pro právníky v této sněmovně uzavření smlouvy, která má charakter smlouvy o smlouvě budoucí, a zavázal se odevzdat ložisko do trvalého užívání společnosti Bohemia Důlní.

Náměstek ministra pro hospodářskou politiku a rozvoj ing. Kraus informoval v září firmu COGEMA o tom, že Geoindustria cituji "není kompetentní k uzavření smlouvy" a "že se o smlouvě dozvěděl náhodou".

Považuji za neúnosné, že francouzská strana musí v odpovědi připomínat náměstku Krausovi, že o smlouvě COGEMY a Geoindustrie byl na schůzce v únoru osobně informován jemu podřízený vedoucí odboru surovinové politky dr. Nouza, a v červnu dopisem ředitele Geoindustrie přímo pan ministr Dyba.

Obávám se, že ministerstvo zpochybňuje právní kontinuitu a jistotu podnikání v České republice a svým postupem zpochybňuje i řádně uzavřenou smlouvu s firmou napojenou na francouzské vládní kruhy. Prvním výsledkem tohoto jednání je fakt, že COGEMA přestala financovat průzkum v oblasti západně od Kašperských hor.

Domnívám se, že kromě respektování právního vztahu by mělo být v přirozeném vztahu ministerstva pro hospodářskou politiku a rozvoj jako zřizovatele firmy Geoindustria, aby tato firma úspěšně a s perspektivou prošla kupónovou privatizací. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bursíkovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Štrait, připraví se pan poslanec Janeček.

Poslanec Jaroslav Štrait: Vážený pane místopředsedo, premiére, dámy a pánové.

Obracím se s interpelací na pana ministra práce a sociálních věcí ing. Milana Horálka, CSc.

Současná míra nezaměstnanosti dosáhla úrovně let 1931-32. Podrobnosti nebudu rozvádět. Připomenu jen, že programové prohlášení vlády z července loňského roku dokonce počítalo s úsilím o plnou zaměstnanost, připouštělo snad i sociálně únosnou hranici, strana 36 vládního prohlášení.

Počet nezaměstnaných ke konci III. čtvrtletí je v celé republice 440 442 osoby, tj. 5,63 % z disponibilních pracovních zdrojů. Z toho v Čechách 202 225, tj. 3,77 %, ve Slovenské republice 244 017, tj. 9,55 %. Údaje za říjen jsou o něco vyšší.

Začínají se vytvářet citelné rozdíly v míře nezaměstnanosti: v Čechách 2,47 % na Moravě a ve Slezsku 4,11 %.

Zarážející je i nezaměstnanost ženské populace a dokonce velmi vážná je nezaměstnanost invalidních občanů: v Čechách 7 481, na Moravě a ve Slezsku 7 014 osob.

Na trhu práce mají i malou práci čerství absolventi škol. Přes snahu vytvářet asistentská a praktikantská místa, je jich bez práce v českých zemích 33 276, na Slovensku dokonce 37 283 čerstvých absolventů všech typů škol.

Podle mého názoru i trend nezaměstnanosti pro brzkou budoucnost je alarmující. Usuzuji tak z měsíčního přírůstku intenzity nezaměstnanosti a pak také ze zkušenosti východní části Spolkové republiky Německo, kde k hlavnímu propadu došlo až při privatizaci velkých ekonomických celků.

Řada našich podniků vyrábí i nadále na sklad, stoupá energetická a materiálová náročnost a stagnuje produktivita práce. To má také své důsledky na určitou skrytou nezaměstnanost.

Ptám se pana ministra Horálka:

1. Zda připravovaná novelizace zákonů, které mají omezit spoluodpovědnost státu za sociální situaci nezaměstnaných občanů neohrozí jejich důstojný život.

2. Jaké plody přinesla spolupráce mezi zaměstnaneckou ústřednou Spolkové republiky Německo ve Frankfurtu nad Mohanem a vaším ministerstvem.

3. Jak se osvědčila politika vytváření praktikantských a asistentských míst.

4. Jak pro ministerstvo práce a sociálních věcí vyznívá kvantifikace výsledků vyhlášky ze 7. ledna 1991 o zřizování společensky účelných pracovních míst a vytváření veřejně prospěšné práce.

Prosím pana ministra o písemnou zprávu.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Štraitovi, prosím, aby se slova ujal pan poslanec Janeček. Připraví se pan poslanec Líbal.

Poslanec Josef Janeček: Vážený pane předsedající, vážený zbytku sněmovny!

Obracím se na vládu ve věci bezbariérové výstavby. Chápu, že v současné době nemáme dostatek finančních prostředků na to, abychom již existující bariéry odstranili, ale nechápu, že máme fondy na to, abychom je stavěli.

Žádám proto důrazně vládu, aby v tomto směru zajistila alespoň to nejjednodušší, tzn. dodržování již existujících právních norem. Byl bych rád, aby o svém postupu vláda informovala sněmovnu. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Janečkovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Líbal, připraví se pan poslanec Moskal. Jako poslední z přihlášených.

Poslanec Vladimír Líbal: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové.

Kolem privatizace jsou a ještě budou mnohé problémy a není v mém zájmu zatěžovat ministerstvo pro správu národního majetku a jeho privatizaci problémy dalšími. Okolnosti mne však nutí, abych se s interpelací obrátil právě na toto ministerstvo a zároveň i na ministerstvo státní kontroly, a to ve věci plzeňské privatizační komise.

Nedávno jsem byl postaven před posouzení práce této komise. Posouzení její činnosti, se kterou jsem se postupně seznámil, mne nakonec vedlo k tomu, že jsem se společně s předsedou plzeňské občanské demokratické strany dr. Pečenkou a přednostou Okresního úřadu v Plzni dr. Jungerem podepsal na žádost na odvolání jejich pěti členů.

Uvědomuji si, že se jedná o vážný zásah do její práce i do průběhu privatizace v Plzni. Zcela jistě bych tak nečinil, kdybych nebyl přesvědčen o správnosti tohoto kroku.

Dále si uvědomuji, že "všechny chyby", kterých se tato komise dopouští, pramení z nejasného postavení okresních privatizačních komisí. Myslím si, že je to chyba jak ministerstva pro správu národního majetku a jeho privatizaci, tak i nás poslanců, že tento stav připouštíme.

Dovoluji si touto interpelací na tento stav upozornit.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP