Čtvrtek 14. listopadu 1991

Co se týče příspěvku paní poslankyně Hofrové. Chov ovcí už jsem o něm také hovořil zde ve sněmovně. Ministerstvo vypsalo dotaci na jednu bahnici 600,- Kčs. Ministerstvo nehodlá podnikat žádná další obchodní opatření pro udržení chovu ovcí. Ten, kdo chce produkovat ovce, musí také obchodovat. Já už jsem o tom několikrát hovořil. Skopové maso i jehněčí maso je vynikající, zase jsme u jeho ceny, jsme u rentability jeho vývozu, u rentability jeho zpracování a prodeje.

Minulý týden v pátek při návratu z jednání v Bratislavě jsme se zastavili kousek za Brnem v motorestu speciálně proto, že jsem se dozvěděl, že tam produkují skopové pochoutky. Musím zaplakat, rozhodně to nebyla pochoutka. Čili až se naučíme kulinářsky, výborně zpracovávat skopové a jehněčí maso, což skutečně možné je, bude také jeho zpeněžování daleko lépe probíhat. Jestliže chovatel několika set kusů ovcí bude schopen vyrobit hotový produkt, kvalitně ho uzavřít, kvalitně ho zabalit, odblanit atd. a jako takový ho prodávat našim hospodyním, věřím tomu, že nebude mít problémy s odbytem a že na této záležitosti bude vydělávat.

Otázka zpracování vlny, kdo jste se zúčastnili Země živitelky, viděli jste nádherné oděvy, nádherné přikrývky z ovčí vlny. Netvrdím, že obchod, který udělal pan Dubček v Austrálii, byl přínosem pro naše zemědělství, ale tím spíše bych řekl, že by do zemědělství neměl nikdy na žádné úrovni promlouvat člověk, který do něj nevidí. /Potlesk./ To je i ta záležitost, o které jsme tady hovořili, že máme dnes možnost vyvézt za 50 mil. dolarů potraviny do Sovětského svazu. Počítejme, prosím, s tím, že při současných cenových relacích budeme potřebovat 25 - 30 mil. dolarů na to, abychom tento vývoz zdotovali, protože skutečně budeme muset přispívat na vývoz dotací, čili efekt nebude tak velký, jak se nám jeví.

Paní poslankyně Hofrová hovořila o otázce kvót a o garantovaných cenách. Pro toto období musíme zapomenout na garantované ceny. Vláda - a tím se zase vracím zpátky k tomu, co jsem řekl - svým způsobem garantuje zemědělcům solidní ceny tím, že odčerpává přebytek a tím, že nastolila teď tržní prostředí.

Co se týče kvót. Pokud vedle sebe ve stejných výrobních podmínkách budeme mít výrobce, který bude dělat litr mléka za 3,- Kčs, a výrobce, který bude dělat litr mléka za 8,- Kčs, odmítám poskytnout jakékoli kvóty, protože tím potlačuji a omezuji ty nejlepší výrobce a zajišťuji určitou možnost přežití těm nejhorším výrobcům. A to je nereformní a proti tomu se stavím. V okamžiku, kdy budeme mít nejhoršího výrobce za 3,50 a nejlepšího výrobce za 3,-, tak potom budeme hledat cestu, jakým způsobem vytvořit kvótu a jak zajistit rovnoměrně všem zemědělcům (nebo podle potřeby státu) odbyt na jejich produkty.

Pan poslanec Moskal hovořil o stavu krav, o možnostech vývozu, domnívám se, že o těchto věcech už jsem se zmínil.

Pánům Hofhanzlovi a Němečkovi - a musím se vrátit ještě zpátky k příspěvku pana poslance Meiera - těmto třem poslancům bych chtěl poděkovat, protože bych řekl, že jejich příspěvek vycházel ze znalosti poměrů.

Dále bych si dovolil, jestli mohu, nepochybně usnesení bude dále projednáváno a samozřejmě o něm budete hlasovat, k tomu to usnesení připomenout, že vlastně bod 4, který ukládá, aby česká vláda iniciovala u vlády federální urychlené dopracování návrhu zákona o transformaci družstev a jeho předložení Federálnímu shromáždění - dovolím si tvrdit, že tento bod byl vlastně splněn, protože česká vláda znění zákona včera schválila, je tedy předložen federální vládě a zítra by měl být projednáván a vzápětí předložen do Federálního shromáždění. Čili bych si dovolil požádat, aby bod 4 byl z tohoto usnesení vyřazen.

Dále je to bod 5, kdy se ukládá české vládě, aby urychleně předložila České národní radě k projednání návrh zásad zákona o pozemkovém fondu. Dovolím si zopakovat, že i tento bod jsme již splnili a návrh zákona je již odeslán do ČNR. Z tohoto důvodu bych si dovolil požádat i o vypuštění bodu 5.

Jinak samozřejmě usnesení akceptuji.

Děkuji vám za pozornost.

/Potlesk./

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu ministru Kubátovi za velice komplexní odpověď na podněty, které zazněly od jednotlivých poslanců v rozpravě. Faktická poznámka.

Poslanec Jaroslav Soural: Dámy a pánové, já děkuji panu ministrovi, protože mně doporučil, abych navštívil Švýcarsko a studoval zdejší zkušenosti.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Faktická poznámka k proceduře.

Poslanec Jaroslav Soural: S tím, že samozřejmě vyhovím, pouze ale za předpokladu, že on navštíví Bruntálsko a zdejším zemědělcům přinese tyto zkušenosti osobně. Je to výhodná, korektní nabídka, je to levnější.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Bez komentáře. Prosím pana zpravodaje Duška, aby se ujal slova.

Poslanec Jiří Dušek: Budu pokud možno stručný. Byl bych rád, abyste si vzali usnesení, jak bylo předloženo jako tisk 386.

Začnu připomínkou, kterou měl pan poslanec Matějka. Požádal v usnesení vládu, aby do příštího zasedání ČNR předložila v duchu svých závěrů jednotlivé kroky a opatření s termíny plnění v členění tak, aby bylo zřejmé, které jsou v kompetenci české vlády, které vyžadují součinnosti s federální vládou a které jsou v kompetenci federální vlády zcela.

Bylo na to odpovězeno již částečně panem ministrem Kubátem a rád bych odkázal pana poslance na písm. a), bod 4, kde se to tak již částečně stalo. Pokud by s tím souhlasil, bylo by lépe, kdyby to bylo spíše doporučeno pro příští zprávu a nikoliv do tohoto usnesení.

Mohu se zeptat pana poslance, jestli s tím tak souhlasí?

Poslanec František Matějka: Já si myslím, že je potřebné už v této fázi kroky české vlády a odpovědnost konkretizovat.

Poslanec Jiří Dušek: Žádám, pane předsedající, abyste dal o tom hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Já vám samozřejmě vyhovím, ale doufám, že jsem se spletl, ale obávám se, že nám tři lidí chybí, jak jsem se pokoušel počítat, teď dva. Prosím o zprávu z kuloárů.

Můžeme přistoupit k hlasování. Přeje si sněmovna, aby byl návrh ještě konkretizován?

Poslanec Jiří Dušek: Ve stejných intencích jako se vyjádřil i pan poslanec Stibic, který formuluje věty tak, že zní: bod číslo 1 a) vyjasnila a konkretizovala vztahy a kompetence v oblasti zemědělství mezi federací a Českou republikou - a následuje text: a urychleně rozpracovala materiál atd.

Domnívám se, že to bylo konstruktivnější.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím pana poslance Matějku, aby upřesnil své stanovisko k návrhu.

Poslanec Jaroslav Matějka: Princip jsem již vysvětlil. Jde o to, aby záměry, které jsou uvedeny v materiálu jako obecně konstatované záměry bez odpovědnosti, byly opatřeny odpovědností jednotlivých stupňů a termíny. Už od února jsme podobných věcí absolvovali několik. Je mi jedno, zda to bude návrh můj nebo pana Stibice. Prosím navrhovatele, aby to tam takovýmto způsobem zakoncipoval.

Poslanec Jiří Dušek: Přečtu návrh na změnu usnesení od poslance Matějky. Žádá: usnesení vlády - aby do příštího zasedání ČNR předložila v duchu svých závěrů jednotlivé kroky a opatření s termíny plnění v členění tak, aby bylo zřejmé, které jsou v kompetencích české vlády, které vyžadují součinnosti s federální vládou a které jsou v kompetenci federální vlády zcela.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro doplnění usnesení o tento návrh, ať zvedne ruku. 63.

Kdo je proti? 3.

Zdržel se hlasování? 46.

Tento návrh byl přijat. Prosím další návrhy.

Poslanec Jiří Dušek: Další návrh, který pan poslanec Matějka navrhuje: doplnit písmeno a) bodu 3 ve smyslu návrhu pana poslance Sourala, aby byla doplněna věta po datu do 30. 9. 1991 a jak efektivně jsou tyto dotace využívány.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Souhlasí navrhovatel této změny?

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 64.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslanec Jiří Dušek: Pan poslanec Kapusta navrhuje, aby bylo zapracováno do usnesení znění jako další bod: urychlení procesu transformace.

Další bod: urychlení zapracování všech potřebných legislativních předpokladů.

Vyjádřil bych se k tomu. Je to již zapracováno v návrhu usnesení v písmenu a) bod 1, 4, 5. Domnívám se, že je to v textu již obsaženo. Šlo o zákon o urychlení procesu transformace a o urychlení zapracování všech legislativních předpokladů.

Poslanec Jaromír Kapusta: Jako další bod jsem požadoval, aby byl předložen program agrární politiky české vlády pro nejbližší období do roku 1993.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Zazněla zde odvolávka na bod 4. Žádám pana zpravodaje, zda by se nemohl vyjádřit k tomu, co zde uvedl pan ministr. Domnívám se, že by nesloužilo ke cti této sněmovny, kdyby uložila vládě něco, co již bylo provedeno. Když se při formulování dalších návrhů odvoláváme na bod 4, žádal bych o informaci.

Poslanec Jiří Dušek: K bodu č. 4, jak navrhoval pan ministr Kubát, změna je tam již provedena. Z usnesení může být tento bod vypuštěn. Rovněž tak se to týká bodu 5. Pozemkový fond byl předložen do ČNR, ale zatím jsme ho nedostali.

Navrhuji, aby byl bod č. 4 a 5 písmene a) vypuštěn.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Domnívám se, že bude mít logiku a omlouvám se panu kolegovi Kapustovi, protože pracujeme s návrhem usnesení, abych dal hlasovat o této změně přednostně. Je někdo jiného názoru? Jestliže není námitka proti, dávám hlasovat: kdo je pro vypuštění bodu 4 a 5, ať zvedne ruku. 53.

Kdo je proti? 3.

Tento návrh nebyl přijat.

Budeme tedy pracovat s tím.

(Z pléna, proč nebyl přijat?)

Je tady 112 poslanců, pro bylo 53. Pokud je námitka proti tomuto způsobu, ptám se, kdo se zdržel hlasování? 52. Děkuji. Aktuální stav ve sněmovně je 108 - pokud někdo náhodou zapomněl hlasovat a nebo se rozhodl nehlasovat.

Tento návrh nebyl přijat, pracujeme s usnesením včetně bodu IV a V. Nyní bychom měli hlasovat o návrhu pana poslance Kapusty. Přeje si někdo, aby zazněl znovu, byl upřesněn? Jestli že tomu tak není, můžeme hlasovat o návrhu pana poslance Kapusty.

Prosím, kdo je pro toto doplnění, ať zvedne ruku. Kdo je pro? 14. Kdo je proti? 4. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec ČNR Jiří Dušek: Pan poslanec Meier požadoval instalovat odbornou poradenskou službu v okrese. Než o tom začneme hlasovat, já bych si dovolil poznámku v tom smyslu, že by to mělo být spíše soukromou iniciativou poradenských firem a nikoliv státní správy. Ale přesto byl to návrh, nechte pane předsedající hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 15. Děkuji. Kdo je proti? 12. Děkuji. Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec ČNR Jiří Dušek: Dále pan poslanec Soural navrhl doplnit za bod III a) další text tohoto bodu ve znění: ...vyhodnotila dosavadní zkušenosti s využíváním tzv. ekonomických pronájmů půdy a výrobních prostředků v zemědělství.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 21. Děkuji. Tento návrh nebyl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec ČNR Jiří Dušek: Dále paní poslankyně Janů vystupovala bez návrhu změny usnesení. Následoval poslanec Stibic, který měl několik návrhů.

Zaprvé v části a) bodu čísla I navrhuje znění: ... vyjasnila a konkretizovala vztahy a kompetence v oblasti zemědělství mezi federací a Českou republikou. Dále pak pokračuje text jak jsem četl.

Domnívám se však, že jestli s tím pan poslanec souhlasí, toto bylo zapracováno již v připomínce pana poslance Matějky.

(Posl. Stibic z pléna - souhlasím)

Stahujete zpět?

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Tento návrh byl stažen zpět.

Prosím další návrh.

Poslanec ČNR Jiří Dušek: Bod č. II navrhuje doplnit větu: Tento materiál by měl obsahovat takové systémové kroky, které by umožňovaly rentabilitu těch výrobců, kteří se dokázali ekonomicky přizpůsobit.

Já bych k tomu chtěl říci, že rentabilita nastane chováním víceméně a v intencích ekonomické reformy a tomu nepomůže asi žádná kuchařka. Je to návrh. Nechte o tom pane předsedající hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Trvá pan navrhovatel, abychom dali hlasovat o tom návrhu?

(Z pléna posl. Stibic - ano.)

Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 7. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další.

Poslanec ČNR Jiří Dušek: Další návrh pana poslance Stibice zněl v bodě V, kde by se změnil text. Předložila urychleně České národní radě k projednání návrh zákona o pozemkovém fondu a vytvořením personálních a materiálních podmínek v oblasti geodézie, pozemkových úřadů a státních notářství urychlila průběh restitucí.

Protože to dost podstatně mění dikci usnesení, protože tam se jedná o vypuštění zásad a přechází se hned na návrh zákona, navrhuji, aby bylo o každé této větě hlasováno zvlášť.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Přeje si navrhovatel toto upřesnit? Byl to prosím úmysl nebo opominutí - vypuštění toho slova zásad?

(Z pléna posl. Stibic - úmysl).

Úmysl. Děkuji. Zazněl tu návrh, abychom to rozdělili na 2 části, tzn. nejprve hlasovat o vypuštění slova zásad a potom o doplnění textu.

Poslanec ČNR Jiří Dušek: Upřesnil bych to, když dovolíte, pane předsedající tak, že by věta zněla: Předložila urychleně České národní radě k projednání návrh zákona o pozemkovém fondu.

To by byla jedna část.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Tedy vypuštění slova "zásad". Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 84. Děkuji. Kdo je proti?2. Tento návrh byl přijat. Druhá část návrhu tak, jak si to pamatujeme ...

Poslanec Jiří Dušek: Upřesnil bych to: vytvořila personální a materiální podmínky v oblasti geodézie, pozemkových úřadů a státních notářství a urychlila průběh restitucí. Tento návrh doporučuji ke schválení.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) 73.

Kdo je proti? 4.

Tento návrh byl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Jiří Dušek: Další návrh je 5): Příslušné tiskové orgány Úřadu vlády a resortu zemědělství pravidelně a aktuálně informovaly zemědělskou veřejnost o krocích vlády při realizaci ekonomické reformy v zemědělství.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) 9.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Jiří Dušek: Doplnila zprávu rozborem kapitálové a věcné vybavenosti zemědělských podniků ve vztahu k dosahované produkci.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) 6.

Děkuji. Návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP