Středa 11. září 1991

Poslanec Josef Hejsek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nebudu nadále schopen hlasovat a prohlašuji, že o čemkoliv se tady dneska bude hlasovat, tak nehlasuji. Několikrát tady totiž bylo vzneseno, že byl porušen jednací řád, že zde nebyla nadpoloviční většina atd. A nepadlo tady slovo vysvětlení. Já nejsem právník a v tuto chvíli si skutečně nedokáži udělat obrázek. Právníků je tady celá řada a přesto padají pouze další a další návrhy na způsob hlasování, ale námitky zde vznesené, třeba naposledy kolegou Popovičem, nikdo nevyvrátil. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Hejskovi, pan poslanec Lom se hlásí.

Poslanec Petr Lom: Pane předsedající, dámy a pánové, nechť je mně odpuštěno, že se hlásím potřetí s faktickou poznámkou, ale překvapuje mě, jak přetváříme jednací řád během našeho jednání. Tady jsem byl trošičku překvapen polohou, že přítomný poslanec, který nehlasuje vůbec, se počítá jako by se zdržel. To je absurdní. Potom máme čtyři polohy hlasování: pro, proti, zdržel se, přítomen a nehlasuje. Poslanec, který je přítomen a nehlasuje, jako by zde nebyl, jako by byl někde jinde. Jinak musíme připustit, že máme čtyři polohy hlasování a to není přípustné v žádném hlasovacím systému. Čili poslanec, který je přítomen a rozhodne se, že bude tady spát, nebo si bude něco číst, tak jako kdyby ve sněmovně nebyl. To je jediné východisko z toho. (Potlesk.) A další poznámka je, že zbytečně bazírujeme na matematických počtech. Jestliže součet hlasů, kterého dosáhneme při hlasování je rovný, nebo menší celkovému počtu poslanců, pak je to v pořádku. Důvodnou pochybnost bychom mohli vznést, kdybychom sečetli hlasy a součet byl vyšší, než jsou přítomní poslanci. Pokud je součet nižší, pak je to v pořádku. Čili vraťme se kruhem k tomu, že pokud zde byli poslanci, kteří se nezúčastnili hlasování, tedy zde nebyli. A pokud

jsme nenapočítali vyšší počet hlasů, než přítomných poslanců, tak je hlasování zcela v pořádku. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Přihlášen je pan poslanec Kužílek, paní poslankyně Němcová, hlásí se ještě pan poslanec Popovič a pan poslanec Řezáč. (Poslanec Řezáč z místa: Já jsem se hlásil dřív.) Promiňte, je-li tomu tak, já jsem to neviděl, ptám se kolegů, které jsem jmenoval, zda jsou ochotni postoupit místo. Prosím, pane poslanče Řezáči.

Poslanec Vladimír Řezáč: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, doktor Výborný podal návrh v době, kdy ještě nikdo nevěděl ve sněmovně, že tady tři poslanci vůbec nehlasovali. Jak můžeme nyní hlasovat o tom, jsou-li pochybnosti, zda sečtený počet hlasů byl správný, když máme jistotu, že není správný, protože tři poslanci prohlásili, že nehlasovali. Navíc ani jeden z nich není poslancem za naši stranu. Takže nevidím důvod k tomu tady o tom hlasovat. Je nepochybně zjištěno, že ve sněmovně bylo nejméně 148 poslanců, bylo při hlasování 140, 143 a 148, kdy ze sněmovny nikdo neodešel ani nevešel, vzhledem na to, o čem se hlasovalo, a ani při jednom hlasování nebyl počet hlasů pro alespoň 75, aby bylo usnesení platné. Za této situace mi nezbývá, než souhlasit s tím, že jediné řešení je návrh, který přednesl poslanec Mašek.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Podotkl bych k tomu jenom to, že při žádném z hlasování jsme ve smyslu § 25 neověřovali počet přítomných poslanců ve sněmovně, což mi může být samozřejmě vytýkáno. Na vysvětlenou bych chtěl uvést, že jsme to tak nedělali až do této chvíle.

Dále se hlásí pan poslanec Kužílek, paní poslankyně Němcová, Popovič a Ježek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dámy a pánové, dříve než řeknu to, kvůli čemu jsem sem přišel, musím říci, že si myslím, že pan poslanec Řezáč nemá pravdu. Není pravdou, že bylo zjištěno, že v té chvíli bylo tady 148 poslanců. Bylo sečteno dohromady 143 hlasů. Někteří poslanci potom zpětně prohlašovali nějaké věci. (Potlesk.) Nechci polemizovat, jest-li jim věřím, nebo nevěřím, já jim prostě věřím, ale fakta jsou takováto.

Chci říci, že sněmovna není místo, kde se věci rozhodují došetřením, ale hlasováním. (Potlesk.) Já bych situaci, ve které teď jsme, popsal trošku z jiného úhlu, možná trochu nečekaného. My se tady nesnažíme na něco přijít, nebo nějakým přesvědčováním se k něčemu dostat. Tady pouze nastává § 17, který praví, že kdokoliv požádá o faktickou poznámku, dostane neprodleně slovo. Proto se to pořád děje. Nicméně stále jsou ve vzduchu ty přednesené návrhy.

Další věc, která je důležitá, je , že podle mně objektivně se už prokázalo, že prostě v tomto místě jednací řád má díru. Prostě ji tam má, je to věc, která je nepopsaná. Jednací řád pro tento případ má jedno jediné ustanovení: "Česká národní rada svým hlasováním upravuje podrobněji své jednání." Již jsem ho citoval. Když si tohle všechno dáme dohromady, zjistíme, že jediné, co se dá dělat je hlasováním rozhodnout tuto věc, jaká je. Čili návrh poslance Výborného, případně pana poslance Maška.

Poslankyně Helena Němcová: Chtěla bych doktoru Lomovi říct, že pokud bude sledovat OK 3, tak tam jsem na světelných tabulích při mačkátkách ve volebních místnostech viděla takové: pro, proti, zdržel se, nehlasoval. Čili tyto čtyři položky skutečně existují. Dneska u nás nehlasovalo víc, než ti, kteří se přihlásili. Vím to, já je jmenovat nebudu. Ale o to nyní vůbec nejde. Prosím vás o jedno: je bezpodmínečně nutné, abychom dneska záležitost dokončili, aby to nepřerostlo do zítřka, protože ráno v 9 hodin zde budou poslanci z Chorvatska. Proboha, neukazujme jim, jaké my tady řešíme trable přitom v jakých trablech žijí oni!

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Pan poslanec Popovič se vzdává. Pan poslanec Ježek.

Poslanec Josef Ježek: Vážení přítomní, podobně jako někteří kolegové využili svého práva nám oznámit, že zde byli a nehlasovali, tak já podobně chci oznámit, že jsem zde byl a že jsem hlasoval pro usnesení, pro návrh Konzervativního bloku a vyzývám vás, abyste tímto způsobem , seriálem faktických poznámek, provedli ověření onoho hlasování. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Je to faktická poznámka, kterou jsem zaznamenal. A nyní, jestli mi dovolíte, pokusil bych se skutečně opřít o § 3 jednacího řádu, odstavec 2, který zní: "Česká národní rada upravuje vlastním usnesením podrobnější pravidla svého jednání." My jsme nyní v situaci, kdy se musíme rozhodnout o dalším postupu.

Padly zde návrhy pana poslance Výborného, pana poslance Maška a některých dalších. Já bych v tomto okamžiku dal rád hlasovat o tom, jsou-li pochybnosti o výsledku hlasování o návrhu usnesení Konzervativního bloku. Než dám hlasovat, chci se vás zeptat, jestli máte nějaký jiný návrh na to, o čem bychom měli hlasovat, nebo na způsob hlasování. Jestliže tomu tak

není... Je tomu tak. Pan poslanec Stodůlka se hlásí.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: (Z místa.) Aby byl zjištěn stav přítomných před hlasováním.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Požádal bych v tomto okamžiku pracovnice Kanceláře, aby pozvali poslance do sněmovny. Potom se asi neobejdeme bez toho, abych požádal pracovnice Kanceláře, aby ve chvíli, kdy začnou ověřovat počet poslanců ve sněmovně, nedovolily nikomu vstoupit do sněmovny. (Hluk.) To ovšem nelze. Tak mohu jenom apelovat na poslance, aby nevycházeli, ani aby nevcházeli. A pracovnice Kanceláře, aby sledovaly, jest-li se změní počet poslanců ve sněmovně prostě tím, že budou, dovolte mi ten termín, hlídat dveře. V tomto okamžiku bych tedy požádal pracovnice Kanceláře, aby velmi pečlivě ověřily počet poslanců ve sněmovně.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Výborný. Pane poslanče, až vás sečtou, pojďte k mikrofónu.

Poslanec Miloslav Výborný: Dámy a pánové, chtěl bych podotknout, že jsem svůj návrh na další procedurální postup zcela úmyslně spojil. Jinak to ztrácí význam. Nelze hlasovat nejprve o tom, zda jsou nebo nejsou pochybnosti a potom teprve o dalším způsobu hlasování. Přednesl jsem to spojeně, znovu jsem to zopakoval a podpořilo mne v tom několik kolegů. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za toto upřesnění. Je to návrh, který zazněl jako první, a proto bude mít přednost. Chtěl bych ještě říci, že v průběhu sčítání jsem viděl jednoho poslance odejít a tři přijít. Spočítejte to, prosím, ještě jednou. Prosím také, abyste setrvali na svých místech. Požádal bych vás také o klid a pana doktora Botura a Ledvinu bych požádal, aby sledovali pohyb.

Jaký je počet přítomných? 142.

Jsou nějaké námitky nebo mám dát opakovat toto sčítání? (Nikdo se nehlásil.)

Zaznamenal někdo z poslanců, že by někdo vstoupil nebo opustil sněmovnu? Berme jako ověřený fakt, že je nás zde 142. Vstoupil 1 poslanec, takže je nás 143.

Nyní bych si dovolil dát hlasovat o návrhu pana poslance Výborného, jak ho precizoval: zda-li jsou pochybnosti o výsledku předešlého hlasování. Součástí návrhu je také to, že budeme potom hlasovat jmenovitě, jednotlivě.

Je nějaká námitka proti tomu, abych dal hlasovat o tomto návrhu?(Nikdo se nehlásil.)

Jestliže tomu tak není, kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlásí se poslanci s technickou poznámkou.) Promiňte, ale nemohu vám dát slovo, než bude dokončeno hlasování.

Slyším hlasy ze sněmovny, že není jasné, o čem se hlasuje. Návrh přednesl pan poslanec Výborný a já jsem ho opakoval. V tomto okamžiku tedy nezbyde, než požádat pana poslance Výborného, aby ještě jednou zopakoval svůj původní návrh, který zde zazněl jako první.

Hlásí se ještě pan poslanec Popovič s faktickou poznámkou.

Poslanec Pavel Popovič: Bylo hlasováno a já chci znát výsledek hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Bylo, prosím, sčítání, dokončeno? (Hlas skrutátorek: hlasování nebylo dokončeno.) Nebylo. V tom případě bych vás požádal, abyste usedli na svá místa. Průběžná informace tedy je, že hlasování nebylo dokončeno. Mně tedy nezbývá, než abych vás požádal, abyste zvedli ruce ještě jednou, aby bylo dokončeno hlasování a pak dám slovo případným faktickým poznámkám.

Žádám ještě jednou pana poslance Výborného, aby zopakoval o čem budeme hlasovat.

Poslanec Miloslav Výborný: Navrhl jsem, aby se Česká národní rada usnesla tímto procedurálním postupem, že pro existující pochybnosti o výsledku hlasování o předloženém návrhu usnesení konzervativním blokem bude hlasováno znovu způsobem, který navrhl poslanec Syka, tj. tím způsobem, že předsedající schůze bude číst jména poslanců, každý poslanec vstane a prohlásí: pro, proti, zdržuji se, nehlasuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: J jasné, o čem budeme hlasovat? (Projevy souhlasu.)

Kdo je tedy pro tento návrh, ať zvedne ruku. 118.

Kdo je proti? 1.

Kdo se zdržel hlasování? 17.

To je 136. Vyplývá z toho, že 7 poslanců nehlasovalo. Nicméně, ať přičteme 7 kamkoli, není pochyb o tom, že tento návrh byl přijat počtem hlasů 119.

/Do sněmovny vstoupil jeden poslanec, z toho vyplývá změna počtu na 144./

Je námitka proti tomu, abychom považovali za fakt, že je nás zde přítomno 144? /Námitky nebyly./

Vzhledem k proceduře, kterou jsme přijali, to je hlasování po jménech vlastně ten počet není tak důležitý.

Žádám ověřovatele poslance Popoviče a poslance Balcárka, aby zaujali své místo u stolku zpravodajů. Než začneme s hlasováním, dávám ještě slovo panu poslanci Čermákovi, který se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Petr Čermák: Chtěl bych požádat, aby výsledky tohoto hlasování byly vydány jako sněmovní tisk. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Domnívám se, že o tom můžeme rozhodnout po hlasování. Bude existovat stenozáznam, bude existovat materiál, který budou mít ověřovatelé. Bude to věc, která bude k dispozici. Můžeme požádat Kancelář, aby výsledky tohoto hlasování byly předloženy poslancům ještě v průběhu této schůze.

S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Mašek.

Poslanec Ivan Mašek: Aby nevznikly pochybnosti, o hlasování, které nastane, navrhuji, aby pro toto hlasování za přítomnost ve sněmovně, ve smyslu jednacího řádu, byl považován ten okamžik, kdy je poslanec vyvolán a kdy řekne jak hlasuje a pro co. Pokud je přítomen během hlasování a pak třeba odejde, znamená to, že je přítomen.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, domnívám se, že toto doplňující vysvětlení je logické. Má někdo jiný návrh k této záležitosti? /Nikdo./

Nyní opustil jednací sál pan poslanec Petr, je nás tedy 143. Pokud se vrátí, až bude abecedně na řadě, bude hlasovat.

Nyní tedy budu vyvolávat jednoho poslance po druhém a požádám každého z nich, aby povstal a řekl: pro, proti, zdržuji se, nehlasuji. Budeme tedy hlasovat o návrhu usnesení konzervativního bloku k bodu 10 programu této schůze. Hlásí se pan poslanec Kozánek.

Poslanec Petr Kozánek: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vzhledem k tomu, že bylo zpochybněno hlasování, navrhuji, aby se hlasovalo o obou návrzích znovu, tedy i o návrhu OH. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za tuto poznámku. Už jsme se skoro dobrali toho, že začneme něco dělat. Oponoval bych v tomto okamžiku panu poslanci Kozánkovi vzhledem k to mu, že nebyl zpochybněn výsledek o hlasování o prvních dvou protinávrzích. Zpochybněn byl výsledek hlasování třetího v pořadí.

Hlásí se pan poslanec Kužílek s faktickou poznámkou.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dámy a pánové, chci se vyjádřit k tomu, co řekl pan předsedající naposledy, tzn. že zavedl čtyři kategorie, jakými se může poslanec projevit při hlasování. Domnívám se, že jsou pouze tři. Opírám se o to, že § 27 odst. 5 praví, že předsedající vyhlásí výsledky hlasování tak, že sdělí počet hlasů odevzdaných pro návrh a proti návrhu. Protože jinde se praví, že musí být zjištěn stav přítomných, což jsme nyní udělali, je jasné, že rozdíl jsou ti, kteří se zdrželi, což můžeme v tomto případě udělat prohlášením. V každém případě, ať někdo prohlásí něco jiného než pro nebo proti, prostě se zdržel. Prosím, abychom to nekomplikovali. Vyjde to úplně nastejno. Prostě se zdržel.

Poslanec Vladimír Šuman: Domnívám se, že bohužel, že nelze přijmout návrh poslance Kozánka. Kdyby byl přijat, znamenalo by to, že by mohlo kdykoli být o jakémkoli hlasování následně, po několika dalších hlasováních, prohlášeno něco zcela opačného. Nemá smysl o tom ani hlasovat, protože samo hlasování o tom je nesmyslné.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Pane předsedající, vážená sněmovno, mám za to, že jde o ověření způsobu hlasování, a že nemůže být otázka položena, hlasuji pro, proti nebo zdržel jsem se, ale hlasoval jsem pro, proti, zdržel jsem se, popř. nebyl jsem ve sněmovně. V opačném případě jde o nové hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Neberu toto hlasování jako ověřování minulého hlasování. Ověřovatele jsem vyzval, aby zaujali svá místa z toho důvodu, aby nemohlo být pochybností o výsledku hlasování, toho, které teď provedeme, tak, jak jsme se rozhodli předešlým hlasováním většinou 118 hlasů.

Jestli dovolíte, dal bych hlasovat o návrhu usnesení konzervativního bloku tím způsobem, který jsem již popsal.

Pan poslanec Balcárek navrhuje, abychom dali znovu přepočítat hlasy. Já s tím zásadně nesouhlasí, vzhledem k tomu, co jsme předtím přijali ve smyslu vystoupení pana poslance Maška.

Dohodli jsme se na tom, že ve chvíli, kdy se vyjádřím a opustím sněmovnu, nepřestává být mé hlasování platné.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP