Čtvrtek 11. července 1991

Poslanec Petr Dudešek: Ano, jsem, není zapotřebí, aby mi pan ministr Bojar ještě psal dopis. Dostal jsem stenografický záznam s jeho odpovědí.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Takže s odpovědí pana ministra Bojara i pana ministra Špačka pan poslanec Dudešek souhlasí. Prosím, abychom se vyjádřili usnesením:

"Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci uvedenou ve sněmovním tisku 288 G."

Kdo souhlasí s tímto usnesením, ať zvedne ruku. 107.

Děkuji.

Odpověď je přijata.

Nyní k tisku 336, jde o ústní interpelaci z 20. schůze ČNR. Ministr zemědělství Bohumil Kubát odpověděl paní poslankyni Hedě Čechové na její interpelaci ve věci transformace Mlékárenského průmyslu České Budějovice na státní akciovou společnost. V tisku 336 je uvedena pod označením 20108. Odpověď se předkládá jako tisk 336 B. Ptám se paní poslankyně Čechové - je s odpovědí pana ministra Kubáta spokojena?

Poslankyně Heda Čechová: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, protože moje interpelace byl vlastně dopis jihočeských zemědělců a protože odpověď pana ministra přišla pozdě, neměla jsem dosud možnost prodiskutovat se všemi podepsanými, kteří mi tuto interpelaci poslali, uvedenou odpověď. Žádám o odložení na příští schůzi, protože bych ráda o prázdninách se všemi důkladně odpověď pana ministra prodiskutovala. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová. Děkuji paní poslankyni Čechové. Mám za to, že tento její návrh musíme přijmout, protože by tato otázka nebyla vyřešena úplně.

Zbývá nám ještě poslední interpelace, a to interpelace poslanců Jiřího Frkala a Miroslava Rašky ve věci zaměstnanosti čerstvých absolventů všech druhů škol, o které se zmiňoval dnes ráno a na minulé schůzi odpovídal ústně ministr práce a sociálních věcí České republiky Milan Horálek. Vzhledem k nepřítomnosti obou poslanců bylo nutno odložit projednání na další schůzi. Dohodli jsme se, že to přesuneme na 22. schůzi, ale pan poslanec Frkal žádal o odpověď, respektive o projednání na dnešní schůzi. Proto tak učiníme dnes. Připomínám, že interpelace pánů poslanců Frkala a Rašky je uvedena ve sněmovním tisku 336 pod označením 20107. Odpověď pana ministra Horálka zazněla ústně a páni poslanci se seznámili se stenografickým záznamem. Prosím pana poslance Rašku, který je připraven, aby se vyjádřil jako první.

Poslanec Miroslav Raška: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy a pánové, odpověď pana ministra Horálka, která byla přednesena za naší nepřítomnosti, kterou jsme prostudovali, filozoficky odráží i přístup, o kterém se domníváme, že je optimální pro zvolení vhodné stimulace absolventů středních a vysokých škol pro jejich zapojení do výrobního procesu. Protože však tato odpověď neobsahovala některé prvky, které považujeme za důležité, dovolte, abych je vyjmenoval. Odpověď neobsahuje odpovědi na otázku, jak bude pracováno s žáky, kteří ukončí základní povinnou docházku, nezapojí se do žádného stupně dalšího vzdělání a stanou se nikoli nezaměstnanými, ale lidmi, kteří nebudou mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. I když tato věc není zahrnuta v odpovědi pana ministra, z dnešního tisku jsme se dozvěděli, že tento problém je mu dokonale znám a je řešen.

Vzhledem k tomu, že včera o tomto problému jednala i česká vláda, která zřejmě přijala také k tomuto problému odpovídající usnesení, a vzhledem k tomu, co pan ministr akcentoval ve své odpovědi v pondělí, kdy zcela správně hovoří o tom, že tímto problémem se v ostatních zemích západní Evropy zabývají vždy až po letních měsících, kdy je znám počet absolventů, kteří se nezapojili do výrobního procesu, doporučuji, aby odpověď ministra Horálka byla zpracována písemně a předložena další schůzi ČNR s doplněním o prvky, které nebyly zmíněny v odpovědi z pondělí. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Raškovi. Chce pan poslanec Frkal doplnit?

Táži se tedy, zda se někdo hlásí do rozpravy. Pokud nikoliv, navrhuji přijmout usnesení: "Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci poslanců ČNR Frkala a Rašky ve věci zaměstnanosti čerstvých absolventů pan ministr Horálek." Omlouvám se, protože pan místopředseda se mi omlouval z odpolední prezence a přestala jsem sledovat pana poslance Rašku a protože začínal, že považuje odpověď za optimální, předpokládala jsem, že v tomto duchu se ponese i další jeho projev. Promiňte.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Milan Horálek: Paní předsedkyně, poslankyně a páni poslanci, jestliže je předložený postup považován za optimální, prosím, aby z toho bylo konzekventně vyvozeno to, abych až někdy v listopadu podal zprávu o těch absolventech, kteří nevyužili žádnou ze tří nabízených cest a dalších možností, zvolili dobrovolnou nezaměstnanost. Sdělím vám pouze kolik jich bylo a zároveň to, že pokud mezi nimi nejsou ti, kteří vyžadují naši zvláštní péči, zejména někdo se změněnou pracovní schopností. Současně vám sdělím, že přestali být předmětem pozornosti, protože místa jim nabídnuta budou.

Když je optimální postup panem poslancem ohodnocen, nevím, co bych vám za měsíc říkal. Pouze vám sdělím, kolik se z tisíců absolventů chce stát dobrovolně nezaměstnanými nebo může vzniknout případ, kolik ze strany zaměstnavatelů - přestože jsme jim dali také velkou šanci a ekonomickou podporu - nevidí o kousek dopředu a také své společenské poslání v tom, aby zaměstnáváním mladých lidí občerstvovali své zaměstnavatelské struktury. Neumím si představit jinou svou odpověď na příští schůzi, umím si představit vyčerpávající odpověď někdy v listopadu. Děkuji. (Potlesk.)

Poslanec Jiří Frkal: Abychom zkrátili svou proceduru, souhlasíme s odpovědí pana ministra Horálka a další věci, na které jsme se ptali, se dohovoříme na "Hodinkách s vládou".

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Frkalovi, navrhuji toto usnesení:

"Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci poslance Frkala a Rašky ve věci zaměstnanosti čerstvých absolventů všech druhů škol, uvedenou ve sněmovním tisku č. 336 pod označením 20 107."

Kdo s tímto usnesením souhlasí, ať zvedne ruku. 110. Děkuji. Odpověď byla přijata.

Tím jsme vyčerpali všechny písemně zodpovězené interpelace. Přeje si ještě některý z členů vlády odpovědět na interpelaci, otázku, či dotaz poslanců? Není tomu tak. Uzavíráme tento bod a můžeme přistoupit k dalšímu bodu, který je

XX.

Návrh pana poslance Klimeše doplněný o přednes pana ministra Ježka, týkající se statutu Fondu národního majetku a návrhu rozpočtu Fondu národního majetku ČR na II. pololetí 1991

Protože jsem se dozvěděla, že národohospodářský výbor již zpracoval stanovisko, prosím pana poslance Klimeše, aby se ujal slova.

Poslanec Stanislav Klimeš: Paní předsedkyně, národohospodářský výbor se sešel spolu s kontrolním a rozpočtovým a přijaly ke statutu i rozpočtu návrh usnesení. Prosil bych, aby je přednesl pan poslanec Procházka nebo kolega Ledvinka.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Ještě před tím ale, protože právem tady odezněl hlas, že poslanci mají právo se seznámit s materiály z vlády v dostatečném předstihu, prosím, zda někdo z pléna chce k projednávané věci vystoupit?

Poslanec Michal Sedláček: Paní předsedkyně, pokud je mi známo, odhlasovali jsme si, že se s tím mohou poslanci seznámit v době polední přestávky. Předpokládám, že v tomto bodě budeme pokračovat po obědě.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: To je návrh změny procedury. Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Sedláčka, že bychom nyní udělali oběd a teprve po obědě by přišel na pořad tento bod. Je to totiž poslední bod programu, kdybychom ho projednali teď, byla by tím uzavřena schůze. Dávám hlasovat teď o návrhu změny procedury, že bychom udělali přestávku a začli ve 14,00 hodin.

Poslanec Karel Štindl: Paní předsedkyně, o čem mluvil poslanec Sedláček, jsme už odhlasovali jako přerušení bodu a pokračování po obědě..

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ono to zaznělo dvakrát. Před hlasováním jednou tak, že bude v polední přestávce možnost se s tím seznámit, pak při přesunutí bodu programu, že je zde vlastně určitý časový prostor na to, aby se tím zabýval výbor a abychom se k tomu vrátili po projednání bodů, které byly na programu. Nerozuměl jsem tomu tak jednoznačně.

Pokud si to většina sněmovny pamatuje tak, jak to navrhuje pan poslanec Sedláček, dovolte mi, abych navrhl změnu programu a pokračování v projednání přerušeného bodu nyní.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu místopředsedovi Vlachovi. Je skutečně správné to, co říkal pan poslanec Sedláček. Řekla jsem to tak, protože jsem předpokládala, že interpelace budou trvat dále.

Beru návrh pana místopředsedy Vlacha jako protinávrh a dávám o něm hlasovat.

Kdo je pro, abychom pokračovali v projednávání tohoto bodu? 81.

Kdo je proti? 22.

Návrh na změnu programu přednesený místopředsedou Vlachem byl přijat.

Budeme se nyní zabývat statutem Fondu národního majetku ČR a návrhem rozpočtu na druhé pololetí. Prosím poslance z národohospodářského výboru, který je zmocněn vystoupením, aby se ujal slova.

Poslanec Karel Ledvinka: Dovolte, abych vás seznámil s usnesením národohospodářského výboru a zástupců rozpočtového a kontrolního výboru ČNR.

Cituji: Národohospodářský výbor na společném jednání k průběhu realizace zákona FS 92/1991 o velké privatizaci se zástupci rozpočtového a kontrolního výboru přijal následující usnesení.

"Za prvé doporučuje 21. schůzi ČNR schválit usnesení k problematice privatizace, statut a rozpočet fondu,

za druhé žádá vládu ČR, aby doplnila předloženou zprávu o princip jednotného přístupu všech resortů k privatizaci a informaci o schválení mechanismu, který zajistí naplnění nabídkové stránky kupónové privatizace,

za třetí doporučuje provést úpravu rozpočtu Fondu národního majetku zvýšením jeho rezervy o 500 tis. Kčs, takže celkový rozpočet by činil 8,5 mil. Kčs."

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Ledvinkovi. Doporučuji dát hlasovat o usnesení en bloc. Je někdo jiného názoru? Vidím, že přišel pan ministr Ježek, prosím, aby se ujal slova.

Ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci Tomáš Ježek: Vážená paní předsedkyně, vážená Česká národní rado, vzhledem k tomu, že součástí návrhu usnesení je žádost výboru na českou vládu, aby doplnila svou zprávu, kterou jsem přednesl dopoledne, rád bych tak učinil dříve, než budeme hlasovat.

Jádrem požadavku je, aby byl zajištěn mechanismus, který zajistí naplnění nabídkové stránky kupónové privatizace. Chtěl bych ujistit ČNR, že tento mechanismus zajištěn je. Prvním krokem k jeho zajištění bylo přijetí zásad pro sestavení seznamu podniků, které půjdou do privatizace. Součástí těchto zásad bylo vyhlášení časově velmi náročného harmonogramu, jehož smysl není v ničem jiném, než realizovat kupónovou realizaci a naplnit nabídkovou stránku, která je starostí českého ministerstva pro privatizaci a slovenského ministerstva pro privatizaci, zatímco strana poptávková, to je to, co souvisí s distribucí kupónů, s jejich počítačovým zpracováním, registracemi, vydáváním akcí atd., je starostí federálního ministerstva financí.

První dva kroky byly splněny. Byly vyhlášeny zásady, byly vypracovány seznamy, o nichž jsem dnes ráno hovořil, které jsou k dispozici tisku. Dostal je dnes národohospodářský výbor. Jsou tady kdykoliv k nahlédnutí a budou publikovány zítra v novinách.

Další kroky jsou tyto. V seznamech jsou čtyři kategorie podniků. První vlna, druhá vlna, neprivatizovat a likvidovat. Do 31. srpna musí podniky zařazené do první vlny privatizace ohlásit objem majetku a procento, které nabízejí do kupónové privatizace. Tím získáme první hrubý odhad objemu majetku, o kterém je řeč v bodu dvě návrhu usnesení, abychom mohli eventuálně na základě tohoto odhadu korigovat tento objem náležitým směrem.

Do 31. října podniky musí odevzdat privatizační projekty zakladatelským ministerstvům. V těchto projektech budou tato čísla podstatně přesnější a podložena přesnou bilancí a přesným oceněním. Do konce listopadu tyto projekty přijdou na naše ministerstvo. Zákon nám dává dostatek síly k tomu, abychom tato procenta mohli eventuálně korigovat a upravit je tak, aby objem majetku pro kupónovou privatizaci byl dostatečně velký. Velký znamená tak, že počítáme s tím, že na obyvatele by přišlo asi 80 - 90 tisíc Kčs majetku.

Sevřený jednotný postup všech ministerstev je zajištěn a je zajištěn také jednotnou osnovou pro zpracování privatizačního projektu, kterou ČNR schválila na svém minulém zasedání. Je to síla, kterou dává zákon ministerstvu pro správu národního majetku, které může přijmout nebo nepřijmout privatizační projekty a korigovat je podle úvah vedených ekonomickou racionalitou včetně úvah o dostatečnosti majetku určeného pro kupónovou privatizaci.

Myslím, že je naděje, že tento požadavek bude splněn, že jsou institucionální předpoklady splněny. Jiná otázka je velká časová náročnost. Doufáme, že se nám podaří náročný harmonogram splnit.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu ministrovi. Hlásí se pan poslanec Klimeš.

Poslanec Stanislav Klimeš: Dámy a pánové, zopakoval bych návrh usnesení s tím, že je tam akceptován požadavek usnesení národohospodářského výboru na zvýšení rozpočtu.

"Česká národní rada:

za prvé, bere na vědomí zprávu české vlády o průběhu realizace zákona 92/1 991 Sb. o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby a zákona ČNR č. 171/1991 Sb. o působnosti orgánů ČR ve věcech převodu majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku České republiky,

za druhé ČNR schvaluje podle ustanovení § 9 odst. 2 zákona ČNR 171/1 991 Sb. o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodu majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku ČR:

a) statut Fondu národního majetku České republiky

b) rozpočet Fondu národního majetku ČR na druhé pololetí v celkové výši 8,5 mld. Kčs."

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Klimešovi. Doporučuji, abychom hlasovali o tomto usnesení en bloc. Je někdo jiného názoru? Pokud tomu tak není, dávám hlasovat o celém usnesení.

Kdo je pro schválení tohoto usnesení? 97.

Kdo je proti? Nikdo.

Zdržel se hlasování? 29.

Usnesení bylo přijato.

Tím jsme projednali celý schválený pořad 21. schůze ČNR. Ale ještě se hlásí s technickou poznámkou pan poslanec Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, obávám se, že nebudu populární. Vyciťuji tak z toho nesouhlasného šumu. Já jsem ale poněkud znepokojen tím způsobem, kterým jsme přistoupili k projednávání této, podle mého názoru závažné záležitosti.

Když už se tak stalo a většina poslanců dala přednost tomu, abychom hlasovali en bloc bez toho, že bychom si mohli o polední přestávce přečíst materiál, bez toho, abychom se mohli zúčastnit zasedání národohospodářského výboru /já jsem tak chtěl učinit/-, chtěl jsem upozornit, že sněmovna přehlédla, že musíme schválené usnesení doplnit. Schválili jsme statut, který ve své poslední části nemá uvedeno, kdy nabývá účinnosti. To je nutné napravit, protože jinak je takový statut nanic. Navrhuji doplnit tam, že statut nabývá účinnosti dnem 1. srpna 1991. /Potlesk./

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Výbornému za kritiku i za velice důležitý doplněk. Navrhuji, abychom v tomto smyslu i doplnili usnesení, o kterém jsme již hlasovali. Táži se pana ministra, zda by s tímto doplňkem souhlasil.

Ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci Tomáš Ježek: Vážená paní předsedkyně, vážená ČNR, já jsem předpokládal, že statut bude platit dnem schválení. Prakticky začne Fond fungovat dnem zapsání do podnikového rejstříku a ten zápis je podmíněn schválením statutu Českou národní radou. Proto se mi ten 1. srpen nezdá logický ani nutný. Předpokládal jsem mlčky, že statut bude platit dnem schválení. Možná to byl chybný předpoklad.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Jsou zde tedy dva návrhy. Pan ministr navrhoval, aby statut nabyl účinnosti dnem schválení Českou národní radou. Tak to také bylo přijato do usnesení. K tomu pan poslanec Výborný doplňuje, že by mělo být explicitně vyjádřeno už v našem usnesení odkdy nabývá statut účinnosti.

Předkládám tedy tento problém sněmovně znovu s tím, zda sněmovna pokládá za nutné, abychom doplnili ve smyslu připomínky pana poslance Výborného naše usnesení.

Kdo je pro to, abychom stanovili datum účinnosti ode dne 1. srpna t. r., ať zvedne ruku.

Hlásí se pan poslanec Výborný s technickou poznámkou.

Poslanec Miloslav Výborný: Musíme stanovit účinnost. Může to být i dnešním dnem.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Statut tedy nabude účinnosti dnem schválení Českou národní radou. Takto by měl být upraven i tento materiál.

Jenom bych chtěla ještě podotknout, že pan poslanec Výborný má pravdu. Já jsem ovšem vyzývala zájemce, aby se zúčastnili jednání v národohospodářském výboru.

Ale chtěla bych apelovat na vládu, aby nás opakovaně nestavěla do takové situace a aby příště nám doporučila materiál alespoň den před tím, abychom se s ním mohli zodpovědně vypořádat.

My všichni chápeme, jak je nutné přijetí tohoto statutu, ale chápejte zase, vážená vládo, že my chceme své poslanecké povinnosti plnit odpovědně.

Ještě musím dát hlasovat o doplňku, že statut nabývá účinnosti dnem schválení Českou národní radou. Takto bychom doplnili návrh, jak byl vládou předložen.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení? 103.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 20. Děkuji.

Tím jsme skutečně projednali poslední bod. Hlásí se však poslanec Sapák s technickou poznámkou.

Poslanec Jan Sapák: Dámy a pánové, prosím poslance zvolené v Jihomoravském volebním kraji, Štindla a Josefa Ježka, aby zde chvíli zůstali.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Nyní mě požádal pan poslanec Bursík, abych oznámila, že svolává klub OH na 13.45 hod. Přeje si ještě někdo z poslanců za kluby učinit sdělení do mikrofonu?

Poslanec Jaroslav Ortman: Moje sdělení je podobné s tím, že hodina je 14.30 dnešního dne.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Já upozorňuji, že předsednictvo bude ve 14.15 hod., takže před tím je možno svolat kluby. Vycházím z toho, že na předsednictvu je méně lidí než na klubech, a tak jim dávám možnost sejít se dříve.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dámy a pánové, klub ODA přeje všem příjemné prázdniny.

Poslanec Martin Bursík: Chci jen doplnit sdělení paní předsedkyně, že klub ODA se sejde ve 13.45 hod., v čísle místnosti, které je 55.

Poslanec Jan Květ: Při FS i při ČNR je skupina poslanců a poslankyň junáků a skautek. Dnes večer pořádá zájezd do Roztok do rodiště A. B. Svojsíka. Odjezd je v 19.30 hod autobusem od FS. Kdo má zájem, je srdečně zván.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Květovi. Paní poslankyně a páni poslanci, ještě vám chci sdělit, že jarní zasedání ukončíme schůzí předsednictva a podzimní zasedání budeme svolávat od 1. září. Pravděpodobně v první dekádě měsíce září, asi devátého nebo desátého, bychom se sešli na plenární schůzi ČNR.

A ještě bych využila této příležitosti, a i když ODA vám už popřála hezké prázdniny, přeji vám je též já a přeji vám, abychom se po prázdninách sešli a mohli zase aktivně pracovat.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP