Pátek 21. června 1991

Jestli kdokoliv ví o nějakém bankéři, finančníkovi, nebo člověku, který rozumí penězům, rozumí finančním operacím, okamžitě ho beru! Pohybuji se v této oblasti dostatečně dlouho na to, abych ty lidi znal zpaměti. Já vím o všech. A kdo ví o nějakém, já ho okamžitě zařadím. Budu rád když mi ho dáte.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu ministrovi za vstřícný postoj, leč asi z místa těžko někdo bude schopný nahlásit kandidáty. Přihlásil se do rozpravy pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Vážení přítomní, já jsem dnešním vystoupením pana ministra Ježka poněkud překvapen. V prvé řadě nevím, proč na to, co očekával, že bude řečeno a bylo řečeno již poprvé, neodpověděl hned při svém prvním exposé, protože to bylo to zásadní, o čem tady pan poslanec mluvil.

Za druhé se domnívám, že to, že je málo těchto lidí, odborníků, na finanční záležitosti, chápeme, dokonce vám věříme, protože vám je obtížné nevěřit, - což považuji za velice sympatické, neironizuji - ale na druhé straně ovšem tady byl předložen návrh, ke kterému jste se vůbec nevyjádřil, že pokud vnímáte ten prvek neslučitelnosti, tak proč ti pánové nejsou ochotni přestat být náměstky ministra a dělat tuto práci? Ona je totiž stejně významná a možná co do významu důležitosti a znalostí důležitější v této chvíli, než jejich funkce náměstků, kde jsou možná zastupitelní. Ale skutečně, mně se zdá být absurdní, aby tyto dvě funkce zastával jeden člověk. To je prostě protismyslné, nebo vůbec nerozumím tomu, jakou funkci má tento výbor mít. Děkuji za pozornost.

(Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pane ministře, teď se hlásí pan poslanec Ledvinka a já bych přece jen si myslela, že by bylo efektivnější, kdyby se přihlásili se svými náměty jednotliví poslanci a vy byste si dělal poznámky a potom se vyjádřil najednou, protože jinak byste tady pořád chodil k řečništi a od řečniště.

Poslanec Karel Ledvinka: Paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já se skutečně domnívám, že bychom měli pohlížet na všechny tyto záležitosti z hlediska dokonalé znalosti zákonů, které jsme schválili. Tyto orgány jsou orgány neplacenými. Vy chcete na náměstkovi.ministra, aby se.zbavil své funkce a šel zadarmo dělat do Fondu národního jmění? To se jaksi nezdá. Skutečně se domnívám, že toto prezidium je jištěno dozorčí radou. To je napsáno v zákoně.

Za třetí: Souhlasím s lustracemi. Samozřejmě, vždycky jsem s nimi souhlasil. Domnívám se však, že bychom mohli přijmout usnesení, (to bych doporučoval ODS), kterým by ČNR zavázala u těchto lidí lustrace s tím, že by okamžitě odstoupili. Protože, když se nám nepodaří zajistit volbu prezidia a případně dozorčí rady, tak se nám nepodaří stanovit výkonný výbor a tudíž zastavujeme privatizaci.

Tato skutečnost je dána skutečně v zákoně i ve velkém transformačním zákoně i v českém transformačním zákoně. Oba tyto zákony prošly sněmovnou. Moc bych vás prosil, abyste se s ním alespoň seznámili, tj. základ toho, abychom zde stanoviska kvalifikovaně přednášeli. Samozřejmě je chyba vlády, že nedala výběr. Je chyba vlády, že to dala pozdě. My jsme souhlasili s tím, abychom nezdržovali privatizaci, že to urychlíme, a proto je to dneska na stole. Skutečně se domnívám,.že je nezbytně nutné k tomu přistoupit z tohoto důvodu. Protože jsem navržen do dozorčí rady, špatně se mi o tom mluví, ale klidně odstoupím, jestli je to potřeba.

Domníval jsem se, že nám jde o jeden jediný princip, resp. o dva. Několikrát jsme tady posuzovali kroky ekonomické reformy. Pro mne skutečně není ekonomická reforma náboženstvím, opravdu ne, ale pro mne je náboženstvím to, že jsme tady něco přijali. Jestli je to špatné, tak to znovelizujme. Jestli reforma nepostupuje tak, jak by měla, tak jí zkorigujme. Ale hlavně jí nezastavujme. Děkuji.

(Potlesk.)

Poslanec Josef Bezděk: Vážená paní předsedkyně, vážení kolegové, budu velmi stručný. Využívám nabídky pana ministra Ježka, který konstatoval, že nemá dostatek kandidátů na obsazení funkcí a garantuji mu, že do deseti dnů mu předložíme m. j. i kandidáty z Moravy.

Co se týká vlastního složení prezidia, zaráží mě, že v tomto seznamu není žádný zástupce hospod. resortů, ať již je to průmysl nebo zemědělství, resp. obchod. Doporučil bych tuto zkušenost nějakým způsobem promítnout do předkládané kandidátky.

Poslanec Petr Čermák: Paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych podpořil plně to, co říkal pan kolega Ledvinka. Nemysleli jsme a nechtěli jsme zablokovat otázku provedení lustrací. Domníváme se, a myslím, že po zasedání klubu k tomu dáme jasné stanovisko, že je to otázka rozšíření funkcí, které projdou lustrací.

Ale chtěl bych - i když se to nemá dělat, diskutovat k diskusi - říci něco k tomu, co říkala paní posl. Vorlová. Souhlasím s ní pouze v jediné věci - že skutečně volba by měla být možnost někoho si vybrat. Takto navržená dozorčí rada je pro nás naprosto nepřijatelná právě pro to, že jen velmi částečně reprezentuje politické zastoupení. Dokonce si myslím, že zcela jistě náhodou některé strany, které reformu velmi intenzívně a jistě podporují, zde nejsou zastoupeny a řekl bych, že téměř přesně je tomu naopak.

Domnívám se proto, že bychom měli mít možnost doplnit do těchto kandidátů další z poslanců a stanovit, kolik jich zvolíme. Někteří prostě vypadnou z tohoto seznamu. Myslím si také, že není možné tuto dozorčí radu brát jako odborný orgán, tj. vysoce politický orgán, který bude mít vysoké politické právo a zodpovědnost. Z těchto důvodů si myslím, že pro náš klub ODS je toto složení dozorčí rady tak, jak je zde stanoveno, nepřijatelné.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Čermákovi. Pokud se už nikdo nehlásí do rozpravy, učinila bych přestávku 20 minut na kluby. Domnívám se, že to rozhodně prospěje vyčištění stanovisek a že kluby vystoupí prostřednictvím svých zástupců s nějakým konkrétním názorem.

Ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci Tomáš Ježek: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, velice rád bych stručně reagoval na vystoupení, která zde zazněla. K panu poslanci Šumanovi - tam jde opravdu o nedorozumění. V prezídiu jsou čestné funkce, členové se budou scházet jednou za měsíc. A to co jste vy měl na mysli, je výkonný výbor a ten budou tvořit zase jiní lidé. To budou ti, na které by platila vaše námitka.

Panu poslanci Bezděkovi děkuji za nabídku, velice ji uvítám, přesto si myslím, že místo narození by nemělo být hlavní kvalifikací. Myslím, že tam jsou i někteří narození z Moravy.

Z ministerstva je tam právě pan Kupka, jsou tam i zástupci jiných ministerstev.

Panu kolegovi Čermákovi - to co říkal o složení dozorčí rady, mě dost mrzí, protože návrh, který jsme dostali, jsem považoval za návrh České národní rady a měl jsem za to, že je tady projednán. Považoval jsem ho za návrh, na kterém jste se shodli, takto mi to bylo prezentováno, že je to návrh České národní rady. Nevymýšlel jsem si ho, dostal jsem ho od České národní rady, jako že je projednán v klubech.

Poslanec Josef Bezděk: Nechci rozvádět teorie. Chtěl bych poděkovat panu ministrovi za jeho poděkování. Přitom bych chtěl říci jedno - já jsem se nikde nezmiňoval o tom, kde je kdo narozen. Říkal jsem, že předložíme kandidáty z Moravy. Takže jestli jste četl zase vy, pane ministře, noviny, tak předsedou HSD by nemohl být pan posl. Kryčer, který je rodilý Pražák.

Poslanec Karel Ledvinka: Paní předsedkyně, dámy a pánové, jsem tady jako mravokárce, což mě hrozně mrzí. Návrh na složení dozorčí rady byl odsouhlasen všemi kluby. Možná, že bylo špatné - a to musím vzít na náš výbor - že jsem nedali větší možnost výběru. My jsme určili v podstatě toto složení a každému klubu jsme dali jednoho. On nám zpětně nahlásil "ano, souhlasíme s tímto". S výjimkou HSD, ale to víte, proč to bylo. S panem Foniokem jsem domluven. To bylo skutečně jen díky tomu, že tam došlo k převolbě v předsednictvu. Jinak se všemi kluby to bylo projednáno.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Ledvinkovi za informaci. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud nikoli, sejdeme se skutečně v 10 hodin 40 minut. Kluby jsou v místnostech jako obvykle.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Paní poslankyně, páni poslanci, budeme pokračovat v přerušené schůzi. Prosím jednotlivé zástupce klubů, aby předstoupili k řečništi a sdělili, zda mají návrhy na doplnění kandidátky. Hlásí se paní Dr. Röschová s procedurálním návrhem.

Poslankyně Anna Röschová: Paní předsedkyně, vážení kolegové, než začneme hovořit o doplňování kandidátky, bych jménem klubů ODS, ODA, KDÚ, ROI, HSD a LDS navrhla usnesení, kterým se doplňuje usnesení č. 156 z 18. schůze ČNR, a to takto: Do oddílu III. písm. A doplnit: "členy prezidia fondu národního majetku a členy jeho výkonného výboru".

Je to usnesení, kterým byla zřizována vyšetřující komise ČNR a v tomto bodě III. písm. A se ukládá vyšetřovací komisi zjistit všemi zákonnými prostředky, kdo z poslanců ČNR, členů české vlády, jejich náměstků, prokurátorů Generální prokuratury a soudců Nejvyššího soudu byl.....

Tím, co jsem vám zde přečetla, navrhujeme usnesení doplnit o členy prezidia fondu národního majetku a členy výkonného výboru tohoto fondu.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Prosím paní poslankyni, aby tady zůstala. Dala bych hlasovat, a to nejprve o rozšíření pořadu o tento bod a pak bychom přímo hlasovali o návrhu.

Nyní tedy dávám hlasovat o rozšíření pořadu o tento bod. Kdo je pro rozšíření programu, ať zvedne ruku! /hlasuje se/. 84.

Kdo je proti? 1.

Kdo se zdržel hlasování? 34.

Děkuji. Návrh byl přijat.

Táži se sněmovny, zda má v dobré paměti návrh paní poslankyně Röschové, či zda jej má paní poslankyně.znovu přečíst? /Není třeba znovu číst/.

Dávám tedy hlasovat o návrhu paní poslankyně Röschové o doplnění usnesení č. 156 z 18. schůze.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! /Hlasuje se./ 91.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 33.

Návrh paní poslankyně Röschové byl přijat.

Hlásí se pan poslanec Jiří Fiedor.

Poslanec Jiří Fiedor: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, chtěl bych přednést společný návrh poslaneckých klubů ODS, ODA, LDS, KDÚ, HSD a ROI na doplnění kandidátní listiny dozorčí rady a poslance Júliuse Jánčáryho a poslance Ivana Maška s tím, že po volbách zůstává dozorčí rada pětičlenná.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Fiedorovi. Prosím, aby k řečništi přistoupili ještě zástupci zbylých klubů.

Poslanec Václav Žák: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, jménem klubu OH doporučuji, abychom hlasovali pro vládní návrh tak, jak nám byl předložen. Zdůvodnění zde přednesl poslanec Ledvinka.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Žákovi. Prosím dalšího zástupce.

Poslanec Jiří Macháček: Dovolte, abych přečetl stanovisko klubu HSD: Chápeme snahu pana ministra Ježka urychlit privatizaci. Volba orgánu fondu je jedním z nejdůležitějších kroků k tomu směřujících. Návrh na volbu prezidenta byl ale předložen opožděně a nebylo možné se důkladně seznámit s jednotlivými návrhy. Proto k volbě prezidenta namítáme: U jednotlivých kandidátů není uvedena minulá ani současná politická příslušnost, Není respektováno územní hledisko při obsazování, Není respektována neslučitelnost funkcí v rezortu ministerstva financí.

Vzhledem k těmto uvedeným skutečnostem navrhujeme stažení tohoto bodu z programu. V případě, že by došlo k volbě, požadujeme, aby byly provedeny lustrace jednotlivých členů.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Prosím zástupce KSČM.

Poslankyně Marie Stiborová: Paní předsedkyně, dámy a pánové, náš klub jednal o složení prezidia a dozorčí rady na dvou jednáních v klubech. To znamená, že naše stanovisko již dvakrát předsednictvu ČNR i vládě šlo. Na dnešním jednání musíme zopakovat, že ctíme vládní návrh, a to jak ve složení prezidia tohoto fondu, tak ve složení dozorčí rady.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji paní poslankyni Stiborové, za nezávislé přednese stanovisko pan poslanec Němeček.

Poslanec Rudolf Němeček: Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, klub OF nezávislých podporuje volbu do orgánů fondu národního majetku. Považujeme však tento postup vlády do budoucna za nepřijatelný a předložený materiál schvalujeme vzhledem k mimořádné situaci, ve které se nacházíme z hlediska postupu reformy. Děkuji za pozornost.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Pokud jde o personální obsazení, jste pro vládní návrh, pane poslanče? /

Poslanec Rudolf Němeček: Ano./

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové! Za klub KDÚ jsem byl pověřen přednést toto stanovisko ke složení prezidia fondu národního majetku.

Přesto, že to bylo panem ministrem předloženo značně pozdě a možnost rozhodnutí není, podporujeme, aby bylo prezidium dnes zvoleno, protože se domníváme, že není zbytí a privatizace musí pokračovat. Žádáme však pana ministra, zda by mohl předložit současnou i minulou stranickou příslušnost navrhovaných kandidátů. Protože se domníváme, že by se mělo jednat o volbu a ne o jmenování, doporučujeme, aby na kandidáta pro funkci místopředsedy prezidia byl vedle pana doktora Salcmanna navržen ing. Zdeněk Činčera ze Státní banky Československé. Jak už tady zdůvodnil pan poslanec Šedivý, domníváme se, že místopředsedou by měl být zástupce Státní banky a ne Komerční banky. Dále navrhujeme, aby ten.z kandidátů, který neprojde na funkci místopředsedy, dále kandidoval na funkci ostatních členů prezídia a aby na kandidátní listinu ostatních členů prezídia byli ještě doplněni ti dva pánové, kteří nám byli dnes panem ministrem dodatečně navrženi, resp. jejich kandidátky předány na lavice - ing. Miroslav Kerouš, místopředseda Státní banky československé, a ing. Josef Vanžura, vedoucí samostatného oddělení obchodního a zakladatelského ústředí Státní banky československé.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Bendovi. Prosím Kancelář, aby doplnila kandidátku ve smyslu návrhů, které tady odezněly, tzn.: Pokud jde o dozorčí radu, zazněl tu společný návrh několika klubů na doplnění o další kandidáty pana Jančáryho a pana Maška, pokud jde o prezídium, zazněl tu návrh KDU ústy pana poslance Bendy, aby na místopředsedu prezídia kandidoval ing. Činčera, a ten z místopředsedů, který nebude zvolen, se stal pouhým členem prezídia.

Poslanec Marek Benda: Navrhoval jsem, aby kandidoval ještě později do funkce člena prezídia.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: O způsobu volby se ještě dohodneme. Dále navrhuje pan poslanec Benda, aby do prezídia, jako kandidáti byli navrženi ing. Josef Vanžura a ing. Miroslav Kerouš - charakteristiky jste dostali na stůl. Pak navrhuje ještě pan poslanec Benda, aby pan ministr doplnil informace, které tady máme, o nynější a dřívější stranickou příslušnost. Je pan ministr na to připraven? /Není./ Trvá tedy na této podmínce pan poslanec Benda?

Poslanec Marek Benda: Nemohu trvat.

Ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci Tomáš Ježek: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, nejenže to nevím, ale odmítl jsem to dokonce zjišťovat. Trval jsem na tom, aby pracovníci, které jsem navrhl a které jsem poprosil o to, aby v prezídiu fondu pracovali, byli odborníci. Spíš jsem se záměrně neptal a nikdy se nikoho ptát nebudu na jeho politickou příslušnost - minulou, ani přítomnou. Prostě mě to nezajímá.

/Potlesk./

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Přeje si ještě někdo k tomuto bodu vystoupit? Pan poslanec Karych.

Poslanec Alexandr Karych: Paní předsedkyně, členové vlády, vážená sněmovno, chápu, proč zde zazněl požadavek na sdělení politické příslušnosti. Tyto orgány fondu jsou voleny na dobu, která je dlouhá. Měli bychom žádat, aby byl pohled na ekonomickou reformu také dlouhodobější. Proto chápu požadavek, který zazněl. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Hlásí se ještě někdo do diskuse? Pan poslanec Karych zřejmě podporuje návrh HSD, jež navrhuje, aby projednání tohoto bodu bylo odloženo na příští schůzi vzhledem k tomu, že informace jsou nedostatečné. / Poslanec Karych nesouhlasí./ Pan poslanec Karych chce pouze doplnit informaci o stranickou příslušnost. Ale HSD má za to, že bod není dostatečně připraven, a navrhuje proto, aby byl stažen.z dnešního programu. Neprávem jsem spojila tyto dva návrhy. Vy se domníváte, že během dneška lze tyto informace doplnit.

Poslanec Alexandr Karych: Svým vystoupením jsem pouze chtěl říci, že chápu, proč zde tento požadavek zazněl. Ale neříkám, že se musí hlasování odložit. Naopak, musíme fond zřídit.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP