Čtvrtek 20. června 1991

XII.

Návrh na zrušení obecně závazné vyhlášky č. 1/1991 vydané

zastupitelstvem města PLZNĚ podle sněmovního tisku 300.

Návrh na vydání usnesení ČNR je obsažen ve společné zprávě ústavně právního výboru ČNR a výboru ČNR pro územní správu a národnosti, kterou jste obdrželi jako sněmovní tisk 300. Prosím poslance Zbyška Stodůlku, aby předložený návrh odůvodnil.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Vážené kolegyně, vážení kolegové, když jsme schvalovali zákon o obcích, zajisté si pamatujete, že jsem dávali jako brzdu proti nezákonnému rozhodnutí samosprávného orgánu ustanovení, podle něhož toto nezákonné rozhodnutí pozastaví okresní úřad a rozhodne o něm posléze ČNR. Od platnosti zákona o obcích do dnešního dne byl jeden jediný takový případ, a je to případ statutárního města Plzně, jehož zastupitelstvo schválilo dne 28. února 1991 obecně závaznou vyhlášku o diferencovaných sazbách nájemného z n bytových prostor. Jelikož Obecní úřad v Plzni dospěl k názoru, že uvedená vyhláška odporuje zákonu, pozastavil její výkon v souladu s ustanovením § 62 odst. 1 zákona ČNR č. 367/1990 Sb., o obcích.

S ohledem na to, že Městské zastupitelstvo v Plzni v zákonem stanovené lhůtě nesjednalo nápravu samo, předložil úřad České národní radě věc k rozhodnutí. Text obecně závazné vyhlášky i pozastavení jejího výkonu projednaly výbory České národní rady a to výbor ústavně právní a pro územní správu a národnosti. Oba výbory se shodly na stanovisku, které je uvedeno ve společné zprávě předložené plénu České národní rady jako sněmovní tisk 300.

Nyní vás seznámím s částmi dotčené vyhlášky, jichž se týká společná zpráva. Článek 3 této vyhlášky: "Rada města Plzně je oprávněna udělit výjimku z článku 1 této vyhlášky, a to přeřazením nebytového prostoru do nejbližší cenové zóny. Poskytnutí jiné výjimky musí nechat odsouhlasit zastupitelstvem. Článek 4- Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. března 1991. Článek 2 - Pro uživatele nebytových prostor, kteří zajišťují zdravotní, sociální, charitativní, výchovnou, uměleckou, školskou, osvětovou a činnost politických stran a hnutí, pokud v této činnosti nevykazují zisk,

b) konají svou činnost na základě dotací z rozpočtu města Plzně, a

c) vykonávají pracovní rehabilitaci, zaměstnávají nejméně 60 % zdravotně postižených občanů, platí sazby nájemného v základní sazbě".

Vyhláška je - jak je ve společné zprávě jasně uvedeno - v rozporu s ustanovením zákona o obcích, podle něhož, obecně závazné vyhlášky musí být v souladu se zákony a obecně závaznými právními předpisy. Podrobnosti jsou uvedeny ve společné zprávě.

S ohledem na výše uvedené doporučuji, aby Česká národní rada ve smyslu společné zprávy obou výborů uvedenou vyhlášku svým usnesením zrušila.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji a táži se, zda má někdo k předloženému návrhu dotaz či připomínku? Písemně přihlášen není nikdo, nikdo se nehlásí, rozpravu k tomuto bodu tedy končím a můžeme přistoupit k hlasování.

Ptám se tedy sněmovny, kdo souhlasí s návrhem usnesení obsaženým ve sněmovním tisku číslo 300, ať zvedne ruku! 104. Děkuji.

Kdo je proti? 0.

Zdržel se hlasování? 6. Děkuji.

Konstatuji, že návrh, přednesený panem poslancem Stodůlkou je schválen.

(Potlesk.).

Tím se nám podařilo projednat bod 10 našeho programu.

Můžeme přejít k bodu 13.

XIII.

Informace o zřízení Nadace Člověk v nouzi,

paní poslankyně Hochová požádala o rozšíření schůze o tento bod, prosím nyní,

aby informaci přednesla.

Poslankyně Dagmar Hochová: Pane předsedající, dámy a pánové, v úterý jste souhlasili se zařazením bodu Zpráva o Nadaci Člověk v nouzi jako 12. bod 20. schůze ČNR. Ráda bych vám něco řekla o této Nadaci. Byla založena na ministerstvu zdravotnictví a ministerstvu práce a sociálních věcí České republiky. Tato nadace má statut. Finanční prostředky fondu jsou vytvářeny z příspěvků, darů, dědictví a subvencí od jednotlivých občanů a právnických osob. Posláním fondu je podílet se na vytváření dostatečných zdrojů pro charitativní činnost v oblasti zdravotnictví a sociální péče na území České republiky a pro urychlené řešení v případě nedostatku peněz v nouzových a krizových stavech, jež se mohou v těchto oblastech vyskytnout.

Orgány fondu jsou rada a revizní komise. Rada rozhoduje o užití fondu, při své činnosti je povinna zachovávat poslání fondu. V radě působí ministři Martin Bojar a Milan Horálek, náměstci obou ministrů, náměstkyně ředitele Katolické charity Svatošová, Karel Schwarz ředitel Diakonie, Antonín Liška, světící biskup pražský, poslanec ČNR, člen církevního a humanitárního výboru Vladimír Mišík a další.

Tato rada mně jako členku církevního a humanitárního výboru zvolila za předsedkyni. Je mou povinností fond propagovat a vzbuzovat zájem u spoluobčanů o charitativní činnost. Konto této Nadace je zatím velmi nízké a proto se obracím i na vás, vážené poslankyně a poslanci s návrhem, že bychom mohli a jsem přesvědčena, že měli pravidelně přispívat ze svého platu. Vyjednala jsem s paní Jitkou Vetýškovou, vedoucí finanční účtárny Kanceláře ČNR, že když jí dáte písemný pokyn, ona už vše sama zařídí a vy s tím nebudete mít žádnou práci. Konto fondu by takto bylo pravidelně doplňováno, což by velmi pomohlo této vysoce humanitární činnosti.

Pro vaši informaci, pan poslanec Vladimír Mišík chystá na podzim v pražské Lucerně koncert ještě s jinými skupinami a výtěžek a informace o fondu by zajisté také pomohly Nadaci. Myslím si, že stále děláme málo pro své občany, méně šťastné než jsme my sami. O užití peněz z Nadace budete informováni.

Předem vám za vaše pochopení děkuji. Dovolte, abych vám přednesla návrh na usnesení ČNR.

" Česká národní rada bere na vědomí informaci o zřízení Nadace" Člověk v nouzi" s doporučením, aby poslanci pravidelně na tuto Nadaci přispívali". Děkuji.

(Potlesk).

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji paní poslankyni Hochové a otevírám rozpravu k tomuto bodu.

Kdo se hlásí do rozpravy? Pan poslanec Chutný.

Poslanec Antonín Chutný: Myslím si, že by tam patřilo slovo "dobrovolně". To stačí.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, je to doplňující návrh. Ještě někdo se hlásí do rozpravy? Jestliže tomu tak není, rozpravu končím a prosím paní poslankyni Hochovou, aby nám přednesla návrh na usnesení s tím, že nejprve budeme hlasovat o jediném pozměňovacím návrhu, který zazněl v rozpravě.

Poslankyně Dagmar Hochová: Česká národní rada bere na vědomí informaci o zřízení Nadace "Člověk v nouzi" s doporučením, aby poslanci pravidelně na tuto Nadaci přispívali.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Nyní dávám hlasovat o pozměňovacím návrhu, o doplnění slova "dobrovolně".

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku. 103. Děkuji.

Kdo je proti? 5. Děkuji, konstatuji, že tento pozměňovací návrh byl přijat.

Nyní dávám hlasovat o celém usnesení, které jste právě slyšeli včetně nyní schváleného pozměňovacího návrhu.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku. 101. Děkuji.

Kdo je proti? 2. Děkuji, konstatuji, že usnesení bylo přijato.

Tím se nám podařilo projednat bod 12 a nyní bych si dovolil ve smyslu našeho rozhodnutí zahájit další bod jednání.

Dalším bodem pořadu je bod 14.

XIV.

Interpelace, otázky a podněty poslanců České národní rady na členy vlády České republiky.

Nyní by měli dostat slovo poslankyně a poslanci, kteří se chtějí obrátit na členy vlády s interpelacemi, otázkami a podněty.

Poslanec Vladimír Čech: Řeknu to, co je naprosto jasné. Nemůžeme se obracet na někoho, kdo tady vůbec není. Navrhuji tento bod odložit na zítřek až tady budou členové vlády.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Interpelace se dají přednést ústně tak jako tak, pro ně platí ustanovení zákona, tzn. ustanovení našeho jednacího řádu, včetně lhůt, ve kterých je nutno odpovědět písemně. Prosím pan poslanec Čapek s faktickou poznámkou.

Poslanec Miroslav Čapek: Dávám návrh, aby schůze byla přerušena do zítra do 9.00 hod.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ptám se vás, kdo je v podstatě pro to, abychom nepokračovali v projednávání dalšího bodu a v tomto okamžiku přerušili schůzi - hlásí se někdo s faktickou poznámkou? Ne. Takže ptám se:

Kdo je pro přerušení schůze v tomto okamžiku a pokračování zítra, ať zvedne ruku? 64.

Kdo je proti? 40.

Zdržel se někdo hlasování? 10

Děkuji, konstatuji, že tento návrh byl přijat poměrem 64 ku 40 hlasům. Děkuji všem, kteří vytrvali až do teď a těším se s vámi zítra v 9.00 hodin nashledanou.

Potlesk.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Klub ODS se sejde zítra v 8.30 ve státních aktech, národohospodářský výbor bude zasedat nyní okamžitě v místnosti 108c.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP