Čtvrtek 25. dubna 1991

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám tedy hlasovat o celém návrhu.

Kdo souhlasí s návrhem poslanců ČNR Stanislava Bělehrádka a dalších na vydání zákona ČNR, kterým se upravují podmínky prodeje a rozšiřování tiskovin a jiných předmětů způsobilých ohrozit mravnost podle sněmovního tisku 209 ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku 249 a případných schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. (58)

Kdo je proti? (54)

Kdo se zdržel hlasování? (36)

Děkuji. Návrh tohoto zákona tedy nebyl přijat. Děkuji panu zpravodajovi za podání zprávy.

A nyní můžeme přikročit k dalšímu bodu programu, kterým je

Státoprávní uspořádání a územně správní členění naší republiky.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Jménem Občanského hnutí navrhuji přerušení schůze na 45 minut.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Dohnalovi. Vzhledem k tomu, že jde o procedurální návrh, dávám hlasovat hned bez rozpravy o něm.

Kdo je pro přerušení schůze na 45 minut? (78)

Kdo je proti? (17)

Zdržel se hlasování? (44)

Děkuji. Návrh na přerušení schůze byl přijat. Sejdeme se tedy v 10.45 hodin. Prosím o dochvilnost.

(po přestávce)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, budeme pokračovat v projednávání pátého bodu schváleného programu.

Pátým bodem programu je návrh na řešení státoprávního a územně správního uspořádání České republiky.

Projednávání tohoto bodu započalo již včera tím, že pan premiér přenesl stanovisko české vlády. Potom zaujali stanovisko předsedové jednotlivých poslaneckých klubů. Dnes se k této problematice znovu vracíme. Věřím, že všichni zástupci z jednotlivých politických klubů určili poslance, kteří by měli vytvořit skupinu pro přípravu usnesení k tomuto bodu.

Nyní dovolte, abych k projednávané problematice otevřel rozpravu. Prosím všechny paní a pány poslance, aby se do rozpravy hlásili pokud možno písemně. S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Jan Kryčer.

Poslanec Jan Kryčer: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout, aby v souvislosti se zahájením rozpravy začala již práce návrhové komise na usnesení, aby bylo řečeno, kde se tato komise sejde a mezitím, co rozprava bude pokračovat, tato komise může chystat usnesení.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, domnívám se, že je to návrh racionální. Pokusím se vás seznámit s návrhy jednotlivých poslaneckých klubů: HSD - poslanci Kryčer a Stodůlka, KDU - poslanci Kubiš a Benda, KSČM - poslanci Hrazdíra a Josef Hájek, poslanecký klub Rómů - poslanec Holomek, za LDS - poslanci Štindl a Vaňák, za OH - poslanci Žák a Zajíček, za ODS - poslanci Honajzer a Lom, za ODA poslanci Kužílek a Ježek.

S faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Stiborová.

Poslankyně Marie Stiborová: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych opravila návrh klubu komunistických poslanců, místo pana poslance Josefa Hájka navrhujeme na člena komise Michala Krause.

Poslanec Vladimír Čech: Za nezávislé poslance navrhujeme poslance Ledvinku a Hejska.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Vážená sněmovno, táži se, zda má někdo z poslanců další návrh na rozšíření pracovní skupiny na přípravu usnesení k této záležitosti.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážené dámy a pánové, v předběžných úvahách o této komisi jsem navrhoval statut poradců, kteří by se mohli za kluby zúčastnit, ale nesměli by vstupovat do debaty. Domnívám se, že je to potřebné.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Domnívám se, že jednání komise pro přípravu usnesení nebude uzavřené, a že minimálně předsedové klubů by měli mít právo nebo status pozorovatele a sledovat průběh přípravy tohoto usnesení. Nedomnívám se, že by příliš zrychlilo jednání, kdybychom ještě od každého poslaneckého klubu chtěli další dvě jména, to jste neměl na mysli, pane poslanče?

Poslanec Josef Ježek: Dámy a pánové, domnívám se, že by bylo zcela nesprávné a nesmyslné, aby tady probíhala rozprava a jakási dohadovací komise zasedala někde jinde. (Potlesk.) Tito lidé musí být přítomni rozpravě a musí mít možnost do ní zasáhnout. Pak by okamžitě vznikl rozpor mezi tím, co vznikne v rozpravě a co někde usnese nějaká komise. Navrhuji, aby tato komise začala jednat až po ukončení rozpravy. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ježkovi za jeho návrh, hlásí se ještě někdo?

Poslanec Jan Kryčer: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, domnívám se, že to, co zaznělo, bylo bezpředmětné. Stanoviska klubů jsou jasná. Kluby měly možnost sedět málem už desítku hodin, aby daly toto stanovisko dohromady. Rozprava bude sloužit pouze k tomu, aby podpořila stanoviska klubů. Nic nového nepřinese. Trvám na tom, co jsem již naznačil.

Poslanec Oldřich Váca: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, domnívám se, že naše stanoviska k projednávané problematice jsou v podstatě jasná u každého jednotlivce a jedná se vskutku ne o všeobecnou rozpravu, kde budou řečníci opakovat to, co bylo mockrát řečeno. Jedná se o velice složitou práci dohadovací skupiny.

Dovoluji si vás proto požádat o schválení následujícího návrhu:

Doporučoval bych pokračovat v projednávání další problematiky s tím, že skupina vyjednávačů bude jednat o projednávané problematice a na závěr jednání přijmeme usnesení k tomuto závažnému problému, o kterém nejsem přesvědčen, že je možno projednat během desítky hodin, ale během desítek i více hodin. Je to velmi složitý a náročný problém, a tudíž také velmi složitá a náročná práce. Byl bych velice rád, kdybyste tento návrh mohli podpořit. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vácovi, kdo z dalších pánů poslanců chce přednést návrh? Pan poslanec Benda.

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážená Česká národní rado, já nepodporuji návrh pana poslance Vácy, ale jako člen té komise návrhové nechápu, co navrhuje pan poslanec Kryčer. Pak tedy, pokud opravdu máme jít zasedat někam vedle, tak nemusí být vůbec otvírána rozprava, poněvadž pak je to jenom exhibice zřejmě pro televizi a nemá to s projednávanou problematikou nic společného. Pokud to má mít s problematikou něco společného, tak u toho snad musí být ti, kteří mají navrhnout usnesení. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže, pane poslanče, jestli jsem vám dobře rozuměl, podporujete návrh, který už zde zazněl, aby poslanci, kteří by byli zvoleni do té pracovní skupiny, byli přítomni celé rozpravě a své jednání započali až po skončení diskuse. Dobře, takže dámy a pánové, pokud nemáte další návrhy na způsob projednávání této záležitosti, tak bych si dovolil znovu zde přednést ty varianty, které zde zazněly, abyste rozhodli svým hlasováním o tom, který způsob zvolíme.

Pan poslanec Kužílek ve svém návrhu v podstatě navrhuje, aby jednání komise se měli možnost účastnit i další poslanci, kteří mají statut pozorovatelů. Domnívám se, že o tomto není třeba hlasovat, že cesta k té komisi musí být stejně otevřená.

Ke způsobu projednávání tady jsou zhruba tři rozporné návrhy. Pan poslanec Kryčer, aby spolu se zahájením diskuse začala svou práci i návrhová komise pro přípravu usnesení. Dále je tady návrh, který podpořil i pan poslanec Benda, který říká, že návrhová komise by měla začít svou práci až po ukončení rozpravy a dále je tady návrh pana poslance Vácy, který říká, že by poslanci pracující v té návrhové komisi, měli započít svou činnost ihned a sněmovna by měla pokračovat v jednání o dalším bodu pořadu. Předpokládám, že jsem vyčerpal všechny návrhy, které ve sněmovně zazněly, takže domnívám se, že jsem povinen dát hlasovat o jednotlivých návrzích. Prosím, pan poslanec Váca.

Poslanec Oldřich Váca: To nemusí být ihned, to může být během dneška, noci, zítra atd., já nevěřím, že program této schůze bude ukončen do zítřka, neboť bodů je ještě velmi mnoho.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, tak s tím upřesněním, které pan poslanec Váca provedl, budeme chápat jako návrh. Takže dávám hlasovat o návrhu pana poslance Kryčera, tzn. společně se zahájením rozpravy začne pracovat i návrhová komise.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. (Hlasuje se -26.) 26, tento návrh získal zřetelně málo hlasů na svou podporu, takže dám hlasovat hned o dalším návrhu, který říká, že tato skupina by měla začít svou práci po skončení rozpravy.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. (Hlasuje se - 107.) 107 poslanců souhlasí s tímto návrhem, domnívám se, že návrh pana poslance Vácy je bezpředmětný v této chvíli, takže můžeme přistoupit ke schválení obsazení komise pro přípravu usnesení k této záležitosti. Žádá si sněmovna, abych ještě jednou přečetl jména? Nežádá, takže dám hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby komise pro přípravu usnesení k otázce státoprávního a územněsprávního uspořádání státu pracovala v tom složení tak, jak jsem uvedl na začátku této schůze.

Kdo souhlasí, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se - 132.) 132 poslanců souhlasí.

Kdo má jiný názor, kdo je proti, ať zvedne ruku. (1) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (10) 10 poslanců se zdrželo hlasování, takže obsazení návrhové skupiny je schváleno a nyní dovolte, abych otevřel rozpravu k tomuto bodu.

Prozatím, pokud jsem nějaké přihlášky do diskuse nepřehlédl, je pouze jedna přihláška, je to přihláška pan poslance Biňovce, prosím ho, aby se ujal slova. (Hluk v sále, potlesk.) Ostatní poslance prosím, pokud se chtějí přihlásit do rozpravy, aby tak učinili písemně.

Poslanec Karel Biňovec: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážená sněmovno, když včera přijeli spolčení Moravo-Slezané, rozdávali leták, který zněl asi takto (myslím, že jste ho většinou dostali): "Pražané, přijměte přátelský pozdrav od svých bratrů, Moravanů a Slezanů..." Je to podepsáno "Moravané a Slezané". Kladu si otázku, kde berou páni z Hnutí pro samosprávnou demokracii - Společnost pro Moravu a Slezsko tu odvahu, že se podepisují jménem Moravanů a Slezanů.

Nebudu mluvit o sobě, protože o mně psali, že jsem Pražák, i když už od roku 1953 bydlím na Ostravsku. Ale jsou tu poslanci - třeba Lojza Válek, Jiří Fiedor a mnoho dalších, kteří, i když se narodili na Moravě, nesouhlasí s požadavky Moravano-Slezanů.

Píšu fejetony pod názvem "Mluvím za sebe," ale tentokrát za sebe nemluvím, protože dostávám stovky dopisů a telefonátů, ve kterých mě občané a moji voliči žádají, abych vystupoval ostře proti těmto "demokratickým" snahám. Mohu vám přečíst alespoň ukázky dvou dopisů, které jsem dostal včera sem do České národní rady:

"Vážený pane poslanče, jsme učitelky základní školy v Ostravě, myslíme si o Vás, že jste rozvážný člověk s rozumem i srdcem na správném místě a doufáme, že takových je vás v ČNR většina. Věříme tedy pevně, že nedopustíte, abychom si naši Českou republiku zdeformovali např. vytvořením nějaké Moravsko-Slezské republiky, což by nakonec mohlo hrozit i rozbitím státu." Jsou pod tím podepsané tři učitelky.

Jiný dopis: "Vážený pane poslanče, příští týden budete v parlamentu rozhodovat o státoprávním uspořádání naší republiky. Byť žijeme po generace ve Slezsku, nežádáme o odtržení od Čech a Slovenska. Dobře tady známe pana Tomise a jeho Hnutí. Nepodporujeme ho..."

Řeknete si, jsou to dva dopisy. Minulý týden vyšlo v ostravském tisku prohlášení mlčících Moravanů. Pod tímto prohlášením jsou podepsány intelektuální špičky od Olomouce, přes Ostravu až do Opavy. Jsou to děkani a rektoři univerzit, umělci. K tomuto prohlášení mlčících Moravanů se přidaly už desetitisíce prostých občanů Moravy, kteří telefonují jak na Občanské fórum, tak do redakce Moravskoslezského dne - kde to mohou podepsat. Paní doktorka Burešová, jako předsedkyně naší ČNR, už dostala sama, jak mi potvrdila, velkou spoustu podpisů ze severní Moravy. Já předkládám našemu panu předsedajícímu další složku se stovkami podpisů a žádám, když bude projednávat sněmovna státoprávní uspořádání, aby nevěřila tomu, že všichni Moravané a Slezané mají stejné smýšlení, které nám prezentují páni Tomisové a Bártové. Mohu vám říci velmi přesně, že na severní Moravě nechceme žít ani v "pragocentrismu" ani v "brnocentrismu". Chceme budovat demokracii od obcí. A já se divím pánům ze Společnosti pro Moravu a Slezsko, když mají v první části svého názvu "Hnutí za samosprávnou demokracii," proč právě nejsou věrni tomuto svému názvu. Totiž hnutí pro samosprávnou demokracii znamená, že teprve obce, až budou plně samosprávné, si mohou vytvořit nějaké větší "nadorganizace," třeba i tu zemskou vládu, ale to záleží na obcích, ne na nás, jestli to tady odhlasujeme. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu Biňovcovi. Prosím, aby se ujal slova pan poslanec Válek. Dále je přihlášen pan poslanec Fejfar a pan poslanec Holomek. To jsou veškeré přihlášky, které se mi do této chvíle podařilo vyhledat. Slovo má pan poslanec Válek.

Poslanec Alois Válek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Morava je česká země oddělená od Čech mírnou Vysočinou a názorem, že by od nich měla být oddělena líp. Obyvatelé Moravy jsou Moravané, říkají si Moraváci. Mluví česky, jenže pěkněji. Hlavní město Moravy je podle mého názoru starobylá Olomouc, ale Brňáci myslí, že Brno. Ale to je osobitý, humorný, avšak skutečnost vystihující pohled takového Moravana, jakým je bezesporu Ludvík Vaculík - z knížky jeho fejetonů, kterou jsem si tady koupil předevčírem.

Již několikrát jsem z tohoto místa hovořil o tzv. moravskoslezském problému podobným způsobem, který některé mé kolegy přiměl ke kritickým výhradám, k formě, kterou jsem zvolil. Bylo tomu však tehdy, pokud poslanci za HSD -SMS vložili do tak závažné problematiky, jakou bezesporu uspořádání země je, určité prvky komična, a já se domníval, že mohu reagovat rovněž nesuchopárně např. na jejich prohlášení po dočasném odchodu a jejich opětovném návratu do této sněmovny. Dnes se tedy pokusím potlačit jakýkoli emocionální akcent.

Pokud Moravsko-slezskému hnutí nevadí, že v jeho čele stojí lidé s více než nehezkou minulostí, je to jejich vnitřním problémem, který však navzdory k solidaritě s označenými osobami má značný dopad na myšlení obyvatel. Hovořil jsem s účastníkem ostravské demonstrace ze středy minulého týdne, který byl překvapen a rozhořčen tím, že tam prakticky vznikla čerstvá koalice staré známé nejkrajnější levice s tou nejkrajnější pravicí - Sládkovými republikány, kdy společně horovali proti údajnému vykořisťování Moravy a Slezska. Pomyslelo těch několik stovek demonstrantů na to, jaká asi demokracie by z tohoto originálního spojení vznikla? Naopak. Moravané z Olomouce, kteří zahájili podpisovou akci tzv. mlčící Moravy, jsou obviňovány z demagogie, když vyslovují své znepokojení nad událostmi inspirovanými HSD a pouze používají té nejzákladnější a nejmírnější formy protestu. Zato jiní Moravané svážení do Prahy za symbolický peníz, jsou vydáváni za příkladné bojovníky a reprezentanty té pravé Moravy.

Také jsem jezdil do tohoto města demonstrovat s dalšími občany Moravy. Nikdo nám však na cestovné samozřejmě nepřispěl a také se s námi v ničem nemazlil a vím, že nikdo z mých tehdejších spoludemonstrantů mezi těmito dnešními nebude. Pokud již byli nebo jsou v Praze, ať se pozorně dívají kolem sebe. Když se projdou rozkopanými uličkami plnými nečistoty, budou se muset vyhýbat lešením a stavebním ohradám hyzdící město i celá desetiletí, kromě potěmkinovských fasád Královské cesty uvidí katastrofální stav našich památek a když budou mít více času, mohou se podívat i na výplod socialistického stavebnictví - Jižní město, odlidštěnou antiurbanistickou společnou noclehárnu. Budou-li mít oči i pro tyto skutečnosti - kromě zboží v obchodech - pochopí, že Praha chátrá stejně, ne li více, než některá moravská města a že je obětí minulého neschopného režimu jako ostatně celá země. V tom je totiž jádro celého problému.

Jsme teprve na začátku cesty z tohoto stavu a měli bychom hledat společně taková řešení, odpovídající našim možnostem, aby vzniklo fungující společenství občanů žijících na tomto kousku zeměkoule. Zkusme být při svém rozhodování realisty. Pokud budeme snílky nebo se necháme ovlivnit mnohdy úzkými stranickými zájmy, tak nás blízká budoucnost zavrhne. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Válkovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Šimeček a připraví se pan poslanec Fejfar.

Poslanec Josef Šimeček: Vážený pane předsedající, vážená vládo, ctihodné kolegyně, vážení kolegové, vážení hosté, nezlobte se, prosím, ale na Moravě jsem se narodil a na Moravě jsem krom pár let v Jáchymově celý život manuálně pracoval. Se všemi Moraváky, Slováky i Čechy jsem zajisté zajedno v jedné věci. Nemáme rádi federální či jakékoli jiné byrokraty. V tom se shodneme. Ovšem nedomnívám se, že problémy u nás na Moravě vyřešíme tím, že zavedeme jakoukoli administrativu zemskou. Historické dělení České republiky na země je pozůstatek feudalismu v nás. Markrabství a sněm pánů moravských byl v minulosti pro obtížnost spojení s centrem. Dnes, kdy máme telefony, dálnice a železnice, které zkracují čas ze dní na hodiny, domnívám se, že vracet se k minulosti může být zcestné.

Jsem poslanec za jihomoravské železničáře. Tyto zajímá, podle mého zjištění, velmi hlubokého, daleko více otázka zaměstnanosti a mezd. Dráha nemá co přepravovat. Tuto otázku vyřeší pouze schopnost podnikové sféry přeorientovat se od východu na západ. Schopnost domluvit se cizími jazyky a prodávat výrobky a služby pracujících Moravy za výhodnou cenu na západ. V tom je kořen věcí obdobně jako na Slovensku. Odmítali jsme a říkali jsme ďáblu své ne desítky let, proto jsme zde. Řekněme své ne i nyní.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP