Středa 24. dubna 1991

Poslanec Vladimír Řezáč: (hovořil z místa) Pane předsedající, upozorňuji, že nejsme usnášeníschopní, není přítomna ani polovina poslanců.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane místopředsedo, mne neuráží, když tady bude úplně prázdno, když mluvím. Pokud poslance zajímají věci na chodbách více, než moje zpráva, nemohu je nutit, aby tady byli. Až budeme hlasovat, bude třeba učinit zadost jednacímu řádu, aby tady byl potřebný počet poslanců.

Pan poslanec Čech ve svém sžíravě kritickém návrhu nevznesl pozměňující návrh.

Pan poslanec Payne kritizoval zejména důvodovou zprávu. Vznesl připomínku, aby návrh tady byl projednáván, ta se potom objevila několikrát. Upozorňuji, že návrh je samozřejmě projednáván, protože je na pořadu schůze. Mimo to pan poslanec Payne navrhl vypustit v § 1 odstavec druhý, text "audiovizuální záznamy". Připomínku nebo návrh nepovažujeme za důvodný, protože nejde pouze o prodej audiovizuálních záznamů, kde by důvod, kterým to opodstatnil pan poslanec Payne, byl dán, ale jde i o promítání a rozšiřování.

Rovněž pan poslanec Payne u § 3 navrhl zrušit slova "nesmí být veřejně propagován". Navrhovatelé nesouhlasí s touto pozměňující námitkou a sněmovna rozhodne, zda právem či neprávem.

Pan poslanec Gjurič navrhl, aby ve druhém odstavci § 1 byla vypuštěna slova "vyvolat veřejné pohoršení".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pane poslanče, promiňte, hlásí se pan poslanec Gjurič zřejmě s upřesněním svého návrhu. Dávám mu slovo.

Poslanec Andrej Gjurič: Rozhodně nemíním vzít zpět to, co jsem předtím tvrdil, to znamená, že tato floskule není tak úplně přesně prokazatelná. Z vystoupení, která zazněla po mně, jsem se však přesvědčil, že pes je zakopán velice jinde, dokonce bych řekl na mnoha místech. (šum ve sněmovně)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pane poslanče, žádal bych vás pouze o upřesnění vašeho návrhu. Rozprava už byla ukončena.

Poslanec Andrej Gjurič: Páni poslanci, nevím, proč se tak rozčilujete, stahuji svůj návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Návrh byl stažen, není třeba se k němu vyjadřovat. Navíc nám to zjednoduší situaci, neboť měl určité konsekvence s návrhem pana poslance Jakla.

Paní poslankyně Šepsová vznesla na navrhovatele otázku, kterou v podstatě zodpověděl vyčerpávajícím způsobem pan poslanec Sedláček. Na jeho vystoupení odkazuji.

Pan poslanec Bárta podpořit návrh, pan poslanec Danneberg se zabýval právní stránkou, rovněž tak pan ministr Richter. Pan ministr Richter ve svém prvém vystoupení uvedl, že původní návrh svým způsobem překrývá trestní zákon, že uznává, že se to překrývání zčásti odstraňuje, avšak ne úplně navrhovanou změnou a upozornil na chybnou formulaci § 4 navrhovaného zákona. Protože k téže problematice pan ministr Richter vystoupil ještě jednou, a stejně tak se ujal slova v této věci pan ministr vnitra Sokol, zaujmu stanovisko za navrhovatele až závěrem.

Paní poslankyně Moserová podpořila návrh, pan poslanec Popovič vytkl návrhu, že neobsahuje přesnou definici toho, co je mravné a co nemravné. Já za navrhovatele zcela zodpovědně říkám, že takovou definici podat nelze, a že bychom hovořili o něčem úplně jiném, kdybychom se snažili takového něco tady definovat. Právě proto jsou tam použity ty formulace, které použity jsou.

Pan poslanec Kozel kromě toho, že navrhl neprojednávat zákon, což opravdu nelze, podrobil kritice důvodovou zprávu, která nebude předmětem našeho hlasování.

Pan poslanec Jakl navrhl ve svém vystoupení mimo jiné, pokud jsem si to dobře poznamenal, v §1 odst. 2 vypuštění slov "... ohrozit mravnost nebo...". Osobně jsem přesvědčen, že právě vypuštěním těchto slov se dostáváme do situace, že naprosto jasně již nemůže být sporu o tom, že bychom měli být v rozporu s trestním řádem, nehledě na to, a to říkám za navrhovatele, postrádal jsem v jakémkoli diskusním vystoupení kohokoli, kdo podroboval zákon právní kritice, zmínku o poslední větě prvního odstavce prvého paragrafu návrhu zákona. Nikdo z nich neuvedl, že navrhovatelé nikterak neruší trestní zákon, nenovelizují trestní zákon, dokonce to výslovně ve svém návrhu oznamují.

Pan poslanec Pavela ve svém vystoupení navrhl, aby se tato schůze ČNR zabývala i určitým usnesením, které by bylo adresováno Federálnímu shromáždění, což by zřejmě mělo být předmětem další rozpravy po hlasování o tomto návrhu.

Pan poslanec Štindl a pan poslanec Sedláček návrh podpořili, přičemž pan poslanec Sedláček navrhl, aby v § 3 písm. a) bylo uvedeno "... Propagace těchto předmětů je možná jen v tiskovinách, prodávaných ve schválených prostorách." Osobně se domnívám, že je to návrh rozumný.

Pan poslanec Váca nesouhlasí s návrhem zákona a rád bych za navrhovatele sdělil, že všechny důvody, které uvedl pan poslanec Váca k tomu, že s návrhem nesouhlasí, jsou podle mého názoru neopodstatněné, protože právě toto ten zákon řeší, jak by to pan poslanec Váca chtěl řešit. Z jeho vystoupení jsem měl zato, že by chtěl v této věci dát více pravomocí obcím a to je přece mimo jiné i v zákoně obsaženo.

Paní poslankyně Marvanová navrhla zcela změnit ustanovení § 4 zákona na text "Fyzické nebo právnické osobě, která poruší ustanovení § 2 nebo 3 tohoto zákona, může obecní rada uložit ve své samostatné působnosti pokutu do 5 tisíc Kčs".

Odstavec 2 - na rozhodování podle odstavce 1 se vztahují obecné předpisy o správním řízení s odkazem na správní řád". Za navrhovatele podporuji tuto změnu, chtěl bych upozornit, že nejde o nějakou novinku, že je chybou, pokud pan ministr Sokol vytkl paní poslankyni Marvanové takový postup, neboť už s námi schváleného zákona v § 48, zákona č. 367 o obcích v minulém roce a návazně na to v § 63 téhož zákona, je zcela evidentní, že takový postup je možný. Pro vaše osvěžení paměti, tehdy jsme mimo jiné vložili do rukou obcím právo pokutovat podnikatele, fyzické nebo právnické osoby také za to, že umístily provozovnu bez souhlasu obce.

Páni poslanci Janeček a Cibuzar podpořili předložený návrh. Pan ministr Sokol mně a ostatním navrhovatelům vysvětlil, že jsme právní neumětelové, já to nerad říkám, ale i já jsem pracoval v trestním právu srovnatelnou dobu jako pan ministr Sokol. Já mám prostě názor jiný. Nepovažuji za slušné, abych nyní do podrobnosti vysvětloval, proč mám ten názor jiný, a proč se domnívám, že ho mám správný.

(Potlesk.) Kromě toho k této věci vystoupil pan poslanec Šuman, který odkázal na stanovisko dvou ministrů, kteří vystoupili ke stanovisku ústavně právního výboru. Navrhovatelé zaujali k tomuto svůj postoj, nebylo to stanovisko jednotné, pokud jde o ústavně právní výbor.

Pan poslanec Stodůlka, pan poslanec Krčma návrh podpořili.

Za navrhovatele navrhuji, aby zákon s těmi změnami, s nimiž vyslovujeme souhlas, byl hlasováním schválen.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Výbornému, nyní bych předal slovo panu poslanci Křížovi jako společnému zpravodaji.

Poslanec Karel Kříž: Vážený pane předsedající, já bych navrhoval, abychom hlasovali tedy o tomto zákoně nejprve jako o celku, ve znění společné zprávy a potom bychom hlasovali o jednotlivých pozměňovacích návrzích poslanců, je-li to možné.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Domnívám se, že bychom nejdříve měli nechat spočítat počet poslanců ve Sněmovně, než se dohodneme o dalším postupu. Požádal bych pracovníky kanceláře, aby nám pomohli.

Poslanec Miloslav Výborný: Doporučoval bych, vzhledem k tomu, že text, který je uveden ve společné zprávě, je poněkud zmatený, zvláště u § 1 a vzhledem k tomu, že jsme na podnět několika poslanců udělali drobné textové opravy, mám na mysli spíš gramatické - považoval bych za užitečné celý text přečíst.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Je nás v tomto okamžiku ale 95 a já se domnívám, že se nemůžeme ani s odkázáním na písmeno "U" § 4 usnést, jakým způsobem budeme dále pokračovat. Chtěl bych se zeptat pracovníků kanceláře, mají-li přehled o tom, kolik kolegů a kolegyň bloudí v předsálí.

Poslanec Miloslav Výborný: Rád bych odpověděl kolegovi Gjuričovi na to, proč se objevilo v textu na začátku § 1 fyzické a právnické osoby, pokud prodávají a rozšiřují. Slovo "pokud" je změna navržená naším humanitárním a církevním výborem. Vycházíme z toho, že fakt prodeje není postižen podle § 205 trestního zákona. Vycházíme z toho, že to je legální, to, co se děje, že je to prodáváno a není to sankcionováno tímto zákonem.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pane zpravodaji, v tomto okamžiku již můžeme hlasovat i o proceduře jednotlivých pozměňovacích návrhů. Domnívám se, že v tomto okamžiku by bylo možno zopakovat váš návrh ohledně dalšího projednávání.

Poslanec Karel Kříž: Navrhoval bych, abychom nejdříve hlasovali o celém návrhu, jak je předložen ve smyslu společné zprávy a potom bychom hlasovali o jednotlivých pozměňovacích návrzích poslanců.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný: Tento postup není schůdný, nejdříve by bylo třeba hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích, a to nejprve ze společné zprávy a pak o těch, které vzešly z pléna a o zákonu jako celku ve smyslu přijatých změn na konec.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Protože jsem neporozuměl tomuto návrhu, požádal bych kolegu Výborného, aby to zopakoval. Pracovníci kanceláře opět zaznamenali, že jsme se opět dostali pod hranici usnášeníschopnosti.

Poslanec Miloslav Výborný: Navrhoval jsem, aby bylo hlasováno nejprve o pozměňovacích návrzích, nejprve o těch, které jsou ve společné zprávě, potom o těch, které zazněly dnes na schůzi v pořadí, jak byly podány a nakonec o celém zákonu ve smyslu přijatých pozměňovacích návrhů.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, teď se ale obávám, že už to může být jen názorem, námětem, ale nemůže to být návrhem, o kterém bychom mohli dát hlasovat, vzhledem k tomu, že je nás právě 96. Domnívám se tedy, že není jiné cesty, než jednání naší schůze přerušit.

S faktickou poznámkou se hlásí pan místopředseda Kasal.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, odvažuji se před vás předstoupit, ne k dané problematice, ale s jinou záležitostí, která mne zneklidňuje několik posledních zasedání, kdy jsem měl možnost jako kolega Vlach řídit toto shromáždění v odpoledních hodinách. Nejsem příliš velkým pamětníkem, byl jsem sem kooptován 5. nebo 6. února l. r. Čili seděl jsem v této sněmovně spolu se starými strukturami. Ale to, co se zde děje nyní, to zde zvykem nebylo.

Vím, že hovořím k těm, kteří si uvědomují svůj poslanecký slib a váhu toho, že zodpovídáme svým voličům za to, že nás sem poslali. Přesto mi dovolte podat jeden návrh, který věřím, že podpoříte. Jestliže se máme s tímto problémem jednou pro vždy vyrovnat, je třeba začít využívat zákona o poslaneckých náhradách. Jinak se nedopracujeme ničeho. Jako malou instruktáž navrhuji, aby nyní, než se rozejdeme a bude ukončena schůze, jsme ještě jednou provedli prezenci.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu místopředsedovi Kasalovi. S další technickou připomínkou se hlásí pan poslanec Kolmistr.

Poslanec Vladimír Kolmistr: Sdílím morální apel pana místopředsedy Kasala, ale toto není otázka morálky, ale jednacího řádu. Jsme zde 3/4 roku a nebyli jsme schopni přijmout nový jednací řád.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za tuto poznámku, ale já se obávám, že v žádném jednacím řádu nebude to, že bude stačit méně než polovina poslanců k tomu, abychom mohli hlasovat. Ještě jedna faktická poznámka.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Chtěl bych poprosit předsedající schůze, aby si uvědomili na druhé straně rozsah, v jakém zde máme být. Měl jsem smůlu, že jsem byl, jako ostatní členové mandátového výboru, v polední přestávce na zasedání výboru, který skončil v okamžiku, kdy sněmovna zahájila jednání. Nedostal jsem se tedy na oběd a tím pádem také ne na večeři. A od 9.00 hod. ráno mě už také kručí v břiše.

Poslanec Jan Květ: Žádám znovu o přepočítání, myslím, že několik poslanců přišlo. Jestliže je nás více než 100, doporučuji, abychom pokračovali ve schůzi.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Zaznamenal jsem několik poslanců, kteří opouštěli sněmovnu. Prosím, aby pracovnice kanceláře přepočítaly aktuální stav. (99)

S faktickou poznámkou vystoupí poslanec Štindl.

Poslanec Karel Štindl: Myslím, že nemáme jinou možnost, než jak navrhl poslanec Vlach, přerušit jednání. Hlasovat se bude zítra. Ztratíme moře času.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za tuto poznámku. S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Koháček.

Poslanec Petr Koháček: Než se pravděpodobně rozejdeme, chtěl bych požádat, zda bychom mohli obdržet projev pana premiéra, abychom měli výhodu před těmi, kteří tady nejsou.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Domnívám se, že kancelář má k dispozici text projevu. Prosím, aby ho rozdala na lavice, aby kolegům, kteří zde nejsou, tento text zůstal jako materiál pro zítřejší jednání.

Nyní bych si dovolil upozornit vás na to, že před posledním přerušením schůze ne všechny kluby nahlásily své návrhy do návrhové komise pro usnesení. Požádal bych v tomto okamžiku poslance Němečka za skupinu nezávislých. Navrhuje poslance Hejska a Ledvinku. Další jména nebyla sdělena.

Než přeruším dnešní jednání, požádal bych zbytek sněmovny o to, aby se hlasováním vyjádřil k rozhodnutí, zda jsme pro to, aby se provedla při odchodu prezence. Žádám kancelář, aby nám to umožnila. Kdo je pro toto řešení? (52)

Tím mohu ukončit hlasování vzhledem k tomu, že nejde o žádné usnesení. Žádám kancelář, aby technicky zajistila, abychom se mohli podepsat do prezenční listiny.

S technickou poznámkou se hlásí poslanec Fiedor.

Poslanec Jiří Fiedor: Tento problém už jsme tady jednou měli. Je to několik měsíců, kdy se vedla rozsáhlá rozprava o tom, zda ti, kteří scházejí, se mají nějakým způsobem postihnout nebo ne. Shodli jsme se, že je to nesmysl. Nejsme ve škole, ale v parlamentu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Případné zjištění přítomných bych považoval za informaci klubům. Zítra bude schůze pokračovat v 9.00 hodin.





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP