Pátek 8. února 1991

Poslanec ČNR Karel Kříž: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych vaši pozornost zaměřil na petici, kterou nám dnes ráno předávali aktivisté ekologických iniciativ, kteří jsou také pod touto peticí podepsáni. Tato petice se týká odvolání ministra Moldana naším předsednictvem. Při našem minulém jednání jsme se zcela správně vyjádřili za potřebu lustrací a vyvozování důsledků z případné spolupráce s StB. Současně ale v plénu odeznělo několik odpovědných návrhů, aby takový postup měl své legislativní záruky. V petici je podle mého názoru správně uvedeno, že důvody, které vedly k uvedenému odvolání, nemají v současné době žádný zákonný podklad a k odvolacímu úkonu došlo za stavu sine lege.

Akcentuji také druhý bod této petice, kde se praví, že po meritorní stránce nebylo prokázáno, že doktor Moldan byl tajným nebo důvěrným spolupracovníkem StB, že by podepsal závazek spolupráce, že by přijímal nějaké úkoly, či poskytoval informace o tzv. vnitřním nepříteli. Podle informací, které jsem získal v tisku, s tímto druhým bodem petice nemohu než souhlasit. Fotografie, jak dr. Moldan sedí v hospodě s agentem StB, nepovažuji za důkaz jeho spolupráce s těmito orgány. Vzpomněl jsem si přitom na svůj případ. Když mne před několika lety navštívil na venkovské samotě, kde žiji, estébák, aby se mě zeptal na mé styky s bývalým americkým velvyslancem panem Luersem, šel jsem s ním tehdy na procházku k lesu. Doufám, že nás přitom nikdo z křoví nefotografoval. Kdybych bydlel jinde a byla tam hospoda, byl bych v riziku ještě větším.

Navrhuji, abychom pověřili předsednictvo ČNR, aby odvolalo své rozhodnutí zprostit dr. Moldana jeho funkce a žádám, aby byla vypracována legislativní pravidla, podle kterých se bude postupovat při rozhodování s výsledky lustrací. Předpokládám, že k zákonnému odvolání dr. Moldana by pak měly vést nezvratné důkazy o jeho spolupráci s StB.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji poslanci Křížovi. Byla to poslední písemná přihláška. Hlásí se ještě někdo do rozpravy?

Poslanec ČNR Zbyšek Stodůlka: Vážení přítomní, chtěl jsem upozornit na jednu věc týkající se programového prohlášení, na kterou již včera a dnes upozorňovali dr. Lom a další - o situaci v bezpečnosti. Při přípravě interpelace jsem se dostal k materiálům ohledně počtu nápadů, tzn. oznámení trestných činů, ale v počtu na jednoho příslušníka VB ve srovnání mezi jednotlivými kraji, okresy a městy. Pro informaci bych tato čísla řekl.

V Praze je tento počet 11,21, v Severomoravském kraji 11,20, ve Středočeském kraji 9,26, nejnižší počet je v Jihočeském kraji 5,53. Když jsem si tyto údaje vyžádal z okresů, které jsou v Severomoravském kraji, na prvním místě byla Karviná se 16,38, Ostrava 15,25 a poslední okres byl Bruntál 9,23. U místních oddělení v Porubě 44,1, v Olomouci 31,15, přičemž průměr zatíženosti v ČR je 8,29 a v Severomoravském kraji 11,20.

Jestliže tato čísla srovnám, zjistím, že zřejmě jsou někde příslušníci VB, kteří nemají takovou vytíženost, na druhé straně v rizikových nebo v problematických obvodech jsou tak přetíženi, že na to nestačí. Přimlouval bych se za to, aby tam směřovaly síly, které budou získány, popř. aby došlo k přerozdělování v rámci stávajících možností.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud nikoliv, rozpravu uzavírám.

Zároveň mi dovolte, abych zrekapituloval to, co se stalo a co nás podle schváleného pořadu jednání čeká. Čeká nás nesporné přerušení jednání za účelem poskytnutí času návrhové komisi, která teprve po ukončené rozpravě může zredigovat svůj návrh usnesení ČNR. Potom by se měla vrátit přednést návrh. Slyšel jsem v plénu návrhy v tom smyslu, že by se měly sejít kluby, které by to posoudily. Říkám to proto, že nás čeká další bod - zpráva o činnosti předsednictva ČNR, k němuž se již několik poslanců hlásí k rozpravě a která bude doprovázena výkladem člena předsednictva pana místopředsedy Kasala. To vypadá na dlouhý pořad jednání.

S ohledem na tuto situaci dávám sněmovně v úvahu, zda si nepřeje z uvedených důvodů schůzi přerušit a dokončit ji během jednoho dne v příštím týdnu.

Opakuji: Činím ten návrh z toho důvodu, že očekávám návrhy, které považuji za rozumné, aby se sešly kluby a jednaly o usnesení sněmovny. Čeká nás ještě dvojí rozprava, a to o návrhu usnesení a o stanovisku k poslednímu bodu, to je ke zprávě o činnosti předsednictva. Nevěřím, že by toto jednání mohlo být skončeno dříve než v 21.00 až 22.00 hodin večer v závislosti na délce rozpravy. Proto bych prosil o stanoviska k dalšímu vedení schůze.

Poslanec ČNR Vladimír Čech: Já jsem pro to přerušit tuto schůzi, protože podle mého není vůbec myslitelné, že bychom ji dokončili dnes. Musíme se však domluvit, který den budeme pokračovat. V kuloárech jsem slyšel nějaký návrh, abychom pokračovali v pondělí. To nepovažuji za šťastné. Navrhuji, abychom pokračovali v úterý, což je náš normální jednací den. Pondělí by zůstalo volné pro náš styk s voliči.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Než dám slovo dalšímu diskutujícímu, chtěl bych podotknout, že pro případ, že by se sněmovna rozhodla z důvodu náročnosti jednání v klubech pro přerušení schůze, navrhl bych předběžně čtvrtek. V úterý bývají jednání klubů, která považuji za nanejvýš relevantní, ve středu je pak pravidelné jednání vlády. Čtvrtek se tedy zdá být nejvhodnějším termínem. (Potlesk.)

Dovolím si dotázat se předsedů klubů na jejich stanovisko k tomuto návrhu.

Poslanec ČNR Heřman Chromý: Po krátké dohodě s vedením klubu souhlasíme s návrhem, který zde byl předložen.

Poslanec ČNR Karel Štindl: My považujeme také návrh místopředsedy za zcela dokonalý.

Poslankyně ČNR Marie Stiborová: Navrhujeme totéž.

Místopředseda Jan Kalvoda: Jestli dovolíte, já bych dal hlasovat o tom, zda nyní má být schůze přerušena a konána příští týden. Potom bychom rozhodli o tom, který den.

Poslanec ČNR Zdeněk Smělík: Vážená sněmovno, předpokládám, že dlouhá diskuse ze včerejšího a dnešního dne udělala jasno v hlavě každého z nás, a předpokládám, že tento bod se po oddálení o týden stane zase předmětem různých dohadů. Proto navrhuji, abychom zaujali ještě dnes stanovisko a ukončili bod závěrečným usnesením k prohlášení vlády. Potom navrhuji přerušit schůzi a odložit další body na příští schůzi. (Potlesk.)

Místopředseda Jan Kalvoda: Děkuji. Byl zde vysloven nesouhlas. Navrhuji, abychom dále rozpravu nevedli a vyjádřili se hlasováním. Žádám ty z vás, kteří jsou pro to, aby byla schůze přerušena a konána příští týden, ať zvednou ruku. (Hlasování - 85 pro, 21 proti, 8 se zdrželo.) Děkuji. Návrh byl přesvědčivě přijat.

Nyní navrhuji, aby se jednání konalo ve čtvrtek v 9.00 hodin z důvodů, které jsou racionální. Jednak je to první den, kdy se vláda bude moci připravit k jednání. Bude také čas na svolání klubů bez zásahu do normálního a dosud zažitého harmonogramu poslaneckého týdne. V neposlední řadě je důvodem i to, že jednání o prvním bodu naší schůze považuji za jednu z nejvýznamnějších ústavních vazeb mezi touto sněmovnou a vládou. Proto se domnívám, že čas pro jednání klubů, eventuálně jiných orgánů sněmovny, je nanejvýš žádoucí.

Poslanec ČNR Vladimír Čech: Byly vzneseny dva protinávrhy. Proto bychom měli odhlasovat, zda zvolíme úterý nebo čtvrtek.

Poslanec ČNR Tomáš Fejfar: Já jsem přesvědčen, že rozhodnout o tom, kdy má být zasedání plenární schůze, je plně kompetentní předsednictvo ČNR.

Místopředseda Jan Kalvoda: Děkuji. Já jsem mluvil ne o zasedání, ale o schůzi. Jsem téhož názoru. Pokusil jsem se spíše dosáhnout konsensu a vysvětlit, proč je čtvrtek jediný schůdný den. Z těchto důvodů se pokusím o orientační zjištění názorů sněmovny. Navrhuji, abychom jednali o přerušení schůze a opětovném jednání ve čtvrtek v 9.00 hodin. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (Většina rukou je nahoře.) Je to evidentně většina. Má někdo pocit, že je třeba počítat? Není tomu tak. Nebudeme tedy počítat a považujeme návrh za schválený.

Prosím, abyste se ještě zdrželi. Prosím předsedy klubů, aby se dostavili k mikrofonům a sdělili, kdy se kluby sejdou, pokud to není již dohodnuto předem. (Termín schůze klubu ohlásil do mikrofonu jen poslanec Chromý.)

Pokud nejsou další sdělení, pak vám děkuji za účast a loučím se s vámi. Na shledanou ve čtvrtek v 9.00 hodin.

Schůze předsednictva je za 10 minut a bude velmi krátká.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP