Čtvrtek 17. ledna 1991

Poslanec Ivan Mašek: Přečetl bych to, co jsme dali s panem poslancem Müllerem dohromady. A je zde ještě jeden pozměňovací návrh, který by doplňoval jeden odstavec. O tom bych doporučoval hlasovat zvlášť.

Česká národní rada pokládá za nepřípustné, aby nadále ve vrcholných orgánech republiky setrvávali lidé, kteří spolupracovali s StB. Lustrace před parlamentními volbami byly provedeny nedostatečně a u kandidátů některých politických stran neproběhly vůbec. Proto požadujeme urychlené a důkladné prošetření všech poslanců ČNR, členů české vlády a jejich náměstků, prokurátorů generální prokuratury ČR, soudců Nejvyššího soudu ČR, pracovníků Kanceláře ČNR, pracovníků Úřadu předsednictva vlády ČR a osob v dalších funkcích ve smyslu předcházejících usnesení ČNR.

Z těchto důvodů:

Za prvé ČNR vyzývá všechny, kteří spolupracovali s StB, aby odstoupili z výše uvedených míst a funkcí.

Za druhé ČNR pověřuje komisi předsednictva ČNR pro otázky lustrací, aby ve spolupráci s vyšetřovací komisí FS pro objasnění událostí 17. listopadu 1989 zjistila, kdo z výše uvedených členů vrcholných orgánů ČR byl registrován jako spolupracovník StB a jaké kategorie.

Za třetí ČNR pověřuje zástupce této komise předsednictva ČNR, aby případný pozitivní výsledek šetření sdělil dotyčným osobám. Jména těch, kteří do 15 dnů po tomto sdělení neodstoupí, budou zveřejněna.

Za čtvrté ČNR ukládá výboru ústavně právnímu a výboru petičnímu, pro právní ochranu a bezpečnost, aby navázaly kontakt a spolupráci s ústavně právními výbory FS při vypracování návrhu zákonných kriterií, která omezí okruh míst a funkcí, jež nesmí být obsazovány bývalými spolupracovníky StB.

Za páté před zveřejněním pozitivních výsledků seznámí lustrační komise Českou národní radu s kriterii pro hodnocení osob vedených v evidenci StB, která přijala vyšetřovací komise FS pro vyšetření událostí 17. listopadu 1989.

To je celý text. Zejména je tam změna s prokurátory generální prokuratury a potom ten bod pátý.

Pak zde byl ještě pozměňovací návrh. Byl navržen jako bod 2. Další body by pak byly přečíslovány. Tento pozměňovací návrh zněl:

ČNR ukládá ústavně právnímu výboru zpracovat v celé záležitosti lustrací právní postup, který schválí Česká národní rada.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Než bude pokračovat rozprava k tomuto návrhu, prosím, aby si vystupující v rozpravě byli vědomi toho, že nějaké zásadní koncepční změny nelze dnes patrně provést. Prosím poslanec Müller.

Poslanec Jiří Müller (hovořil z místa) : Chtěl bych vysvětlit smysl toho posledního odstavce: tento sněm slyší napřed, jaká jsou kriteria, než přijde k jakémukoliv vyhlášení.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Kdo chce dále vystoupit v rozpravě? Poslanec Stodůlka.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Navrhuji, pokud jde o spolupráci, aby tam bylo výslovně uvedeno, že musí jít o vědomou spolupráci. Myslím, že je to čistší. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Rád bych upozornil, že ta závěrečná pasáž, která ukládá ústavně právnímu výboru zpracovat právní postup, je patrně nesplnitelná, a to z důvodů, o kterých jsem se zmiňoval. Ústavně právní výbor nemůže zpracovat právní postup, který by jakýmkoliv způsobem právně reguloval otázku zjišťování lustračních dat a nakládání s nimi. To bychom zcela vědomě schválili něco, co je právně nemožné.

Poslanec Jan Květ: Pane předsedající, vážená sněmovno, slyšeli jsme zde od pana poslance Müllera kategorie tajné spolupráce. Myslím, že v tom případě, kdy není možné vypracovat včas bod pátý, jak říkal pan místopředseda, mělo by být v prvním bodě zpřesněno, jak někdo spolupracoval s StB a též kategorie, kterých se to týká. Doporučuji, aby tam byla uvedena kategorie tajných spolupracovníků. Čili: Česká národní rada vyzývá všechny, kteří spolupracovali vědomě s StB jako tajní spolupracovníci .......aby odstoupili atd. Považuji to za rozšíření předchozího pozměňovacího návrhu.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, dále se hlásil poslanec Bursík.

Poslanec Martin Bursík: Dámy a pánové, podporuji návrh pana poslance Květa. Dělal-li jsem si správně poznámky, pak v bodě dvě ČNR pověřuje komisi, aby zjistila, kde z výše uvedených kategorií byl registrován a v jaké kategorii. Tam se dává komisi za úkol, aby zjistila, do které kategorie dotyčný patří.

V bodě tři, podle mých poznámek, se má sdělit osobně pozitivní výsledek. Od bodu tři se odvíjí bod čtyři - jména těch, kteří neodstoupí do 15 dnů, budou zveřejněna.

Ptám se navrhovatelů, co je míněno v bodě tři slovy "pozitivní výsledek". Aby bylo jednoznačné, o čem budeme hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, může pan kolega Mašek dotaz vysvětlit?

Poslanec Ivan Mašek: Právě proto zde byl přidán bod pět, o kterém hovořil pan poslanec Müller, kde se říká, že před zveřejněním pozitivních výsledků seznámí lustrační komise Českou národní radu s kriterii pro hodnocení osob vedených v evidenci StB, která přijala vyšetřovací komise FS pro vyšetření událostí 17. listopadu. Kdybychom to dělali a přijímali my, mohli bychom se dostat do rozporu s FS. Je zcela nesmyslné, abychom v ČNR měli jiné zásady pro hodnocení než FS. Z tohoto důvodu jsme ta kriteria přijali.

Je to přesto ta možnost, protože je to před zveřejněním. Pokud by kriteria ČNR nechtěla přijmout, odhlasuje se, že nebudou, budou jiná. Možnost tam stále je.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Přeje si někdo ještě změnu v předneseném textu? Zazněly zde dva návrhy změn. Prosím poslance Maška, aby srovnal své záznamy s mými. Jednak byl návrh na vsunutí slova "vědomá spolupráce" a návrh na to, aby se věc týkala tajného spolupracovníka.

Poslanec Ivan Mašek: Byl zde návrh, který jsem četl na začátku, omylem byl interpretován jako bod 5. Byl to návrh, který předsedající nedoporučoval. Domnívám se, že je nutno o něm hlasovat. Šlo o to vsunout bod 2 a ostatní body přečíslovat. Bod 2 by zněl: ČNR ukládá ústavně právnímu výboru zpracovat v celé záležitosti lustrací právní postup, který schválí ČNR.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, požádal bych pana poslance Květa, aby ustoupil od svého pozměňovacího návrhu z následujícího důvodu.

Tajný spolupracovník je pouze jedna z kategorií, nikoli nejnebezpečnější, existují další - např. majitel propůjčeného bytu, nebo uživatel propůjčeného bytu, nebo rezident. Domnívám se, že kdybychom chtěli taxativně vymezit okruh těch, kterých by se to mělo týkat, nepostihli bychom zřejmě všechno. Přimlouval bych se, aby pan poslanec Květ od svého návrhu ustoupil.

(Poslanec Květ: Ustupuji.)

Poslanec Ján Kadlec: Vážený pane předsedající, vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, před týdnem přijalo FS usnesení k lustracím, které se týkalo FS. Tam byl bod, že FS pověřuje zástupce této komise, aby případný pozitivní výsledek šetření sdělil dotyčným osobám, pokud do 10 dnů neodstoupí, budou jména zveřejněna. Myslím, že když to stačilo FS, mělo by to stačit i nám.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Přeje si ještě někdo vystoupit k rozpravě? Nikoliv. Dávám návrh změny, který se týká bodu 5, jímž se ukládá ústavně právnímu výboru zpracovat právní postup. Navrhuji vypustit slovo právní.

Poslanec Ivan Mašek: Nejde o bod č. 5 tohoto návrhu. Byl to pozměňovací návrh jednoho pana poslance z KSČM, který by byl zařazen jako nový bod, tedy mezi tyto body jako bod 2.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Můj návrh trvá - vypustit slovo "právní". Doporučuji hlasovat o jednotlivých dílčích změnách. Prosím poslance Maška, aby změny vždy přednesl a potom bychom o nich hlasovali.

Připomínka z pléna: Souhlasím s opravenou verzí v tom duchu, jak to řekl pan místopředseda.

Poslanec Ivan Mašek: Je tu pozměňovací návrh, aby do textu byl zařazen bod 2. Ostatní body by byly přečíslovány. Bod 2 by zněl: ČNR ukládá ústavně právnímu výboru zpracovat v celé záležitosti lustrací postup, který schválí ČNR.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Kdo je pro to, aby se tato pasáž začlenila do návrhu usnesení? (91). Kdo je proti? (20). Zdržel se hlasování? (23).

Tento návrh dílčí změny byl přijat. Prosím poslance Maška, aby přednesl další návrh změny.

Poslanec Ivan Mašek: Další návrh změny byl návrh poslance Stodůlky, aby bylo doplněno slovo "vědomě". Jde o to, aby v prvním bodu, kde se vyzývá k odstoupení z funkcí, bylo doplněno slovo "vědomě" a věta aby zněla: 1. ČNR vyzývá všechny, kteří vědomě spolupracovali s StB, aby odstoupili z výše jmenovaných míst a funkcí.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Kdo je pro tento návrh? (97). Kdo je proti? (11). Zdržel se hlasování? (24).

Tento návrh byl rovněž přijat. Je další návrh?

Poslanec Ivan Mašek: Není. Lze hlasovat o celém usnesení.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Přeje si někdo, aby byl návrh znovu čten?

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, které přednesl poslanec Mašek včetně dvou dílčích pozměňovacích návrhů, které byly schváleny. Kdo je v tomto smyslu pro toto usnesení, nechť zvedne ruku. (114). Kdo je proti? (Nikdo.) Zdržel se hlasování? (21). Děkuji. 114 pro, nikdo proti, 21 se zdrželo hlasování.

Návrh usnesení byl tedy přijat. (Potlesk.)

Dámy a pánové, posledním bodem našeho dnešního pořadu je

VI.

Zpráva o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 22. prosince 1990 do 17. ledna 1991 ve smyslu

sněmovního tisku 160 včetně dodatku.

K tomuto dokumentu otevírám rozpravu. Přeje si někdo vystoupit v rozpravě? Pan kolega Payne.

Poslanec Jiří Payne: Vážení poslanci a poslankyně, já bych chtěl poukázat na stranu 4 tohoto tisku 160, kde se zřejmě jedná omyl, je tam uveden poslanec Jan Miler, ale jedná se o Jiřího Müllera.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Přeje si ještě někdo vystoupit v rozpravě? Není tomu tak. Technická poznámka.

Hlas z pléna: V tomto případě nešlo o poslance, šlo o zaměstnance Kanceláře.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Není-li dalších návrhů nebo dotazů, můžeme přistoupit k hlasování o návrhu usnesení. Paní poslankyně Marvanová.

Poslankyně Hana Marvanová: Já mám dotaz, na straně 3 tisku 160 třetí bod, hovoří se tam o návrhu nějakého zákonného opatření, ale není z toho jasné, o jaké zákonné opatření se jedná. Prosím o upřesnění.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Jestli se mohu ujmout tohoto vysvětlení, je to nespecifikovaný odstavec té zprávy o činnosti předsednictva a jedná se o zákonná opatření, jímž měl být novelizován zákon o myslivosti. To je velmi stručná novela. Bylo by možno stručný průběh tohoto jednání předsednictva shledat ze stenografického záznamu. Poslanec Bezděk.

Poslanec Josef Bezděk: Jedná se, prosím vás. o doplněk zákona 23/68 Sb. o myslivosti.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Není-li dalších vystoupení v rozpravě, či návrhu změn, alespoň je nevidím, potom navrhuji hlasovat o usnesení. "ČNR souhlasí se zprávou o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 22. prosince 1990 do 17. ledna 1991 podle sněmovního tisku 160." Kdo je, prosím, pro toto usnesení, nechť zvedne ruku. (109 hlasů). Kdo je proti? (Nikdo.) Zdržel se hlasování? (10).

Děkuji, návrh usnesení, jak jsem jej přednesl, byl tedy přijat.

Šlo o poslední bod dnešního pořadu jednání. Tímto tedy schůzi ČNR končím s tím, že předsednictvo ČNR je svoláno na zítřek v 10.00 hodin. Děkuji, dobrou noc, na shledanou.

(Konec schůze ve 23,55 hodin)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP