Čtvrtek 13. prosince 1990

Pokud zde byl další pozměňovací návrh, týkající se ustanovení § 1 doplněním odst. 3, i s tímto návrhem souhlasím, a to z následujících důvodů. Při projednávání této otázky v justiční komisi byl přednesen ze strany pracovníků soudu návrh, aby to nebyli předsedové krajských, resp. okresních soudů, kteří by podávali návrh na volbu přednostům okresních úřadů, ale aby to byli přímo přednostové okresních úřadů. Nedomnívám se, že by tento návrh byl schůdný, a to z toho důvodu, že podle § 2 zákona ČNR o okresních úřadech, okresní úřady vykonávají státní správu ve svých územních obvodech, přičemž působnost okresních úřadů při výkonu státní správy je pak konkretizována v ustanovení § 5 tohoto zákona.

Mám za to, že není přijatelné, aby orgán státní správy, tedy výkonná moc, zasahoval do moci soudů, byť nepřímo tak, že by vybíral a navrhoval kandidáty na funkce soudce z lidu. Navíc je zde i důvod praktický, spočívající v tom, že je výsostným zájmem předsedů okresních, resp. krajských soudů, aby potřebné počty soudců z lidu byly opravdu vybrány a navrženy do funkcí, což by možná mohlo působit jisté praktické potíže, kdyby tato povinnost spočívala na bedrech okresního úřadu. Proto jistý kompromis, který byl navržen přičleněním dalšího třetího odstavce do § 1, považuji za kompromis přijatelný a funkční. Proto i z tohoto důvodu se domnívám, že by měl být akceptován.

Ještě jenom jednu malou technickou poznámku. Pokud se týče poznámky č. 2 v novém číslování, která se vztahuje k ustanovení § 1, tam správný název zákona č. 135/1982 Sb. zní "o hlášení a evidenci pobytu občanů", nikoliv obyvatelstva. Prosím tedy o opravu.

Návrh této zákonné úpravy ministerstvo spravedlnosti považuje za velice důležitý a významný z toho důvodu, že umožňuje pro nadcházející období běžné doplňování stavu soudců z lidu, a tedy i řádný výkon justice, pokud soudci z lidu jsou podle platných procesních předpisů začleněni do senátů, a tedy umožňují plynulý a řádný výkon justice. Děkuji.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji panu ministrovi, prosím poslance Jakla, aby se ujal slova.

Poslanec Ladislav Jakl: Vážený pane předsedající, vážení přítomní, prosím, abyste obrátili svou pozornost na paragraf 1, který bude předmětem mého pozměňovacího úsilí. Navrhuji, aby v odst. 2 za první větu bylo doplněno "... a obcí.." a navrhuji, aby se za tuto větu doplnilo toto znění: "obce projednají své kandidáty s předsedy příslušných okresních soudů."

Zdůvodnění:

1. Zdá se mi logické, že ten orgán, který soudce z lidu bude volit, by měl mít právo je také navrhovat, nebo být jedním z těch, kteří je budou navrhovat. Není to logické, pokud jim možnost nedáváme.

2. Soudci z lidu, jak už tady bylo řečeno, je laický prvek kontroly v soudnictví a nezdá se mi být příliš vhodné, že by předsedové okresních a krajských soudů fungovali coby filtr v dodávání kandidátů pro samotný proces volby. V tom případě se domnívám, že nepůjde o volbu v pravém slova smyslu, spíše o potvrzení nebo schválení návrhu daného příslušnými předsedy, aby to byla skutečná volba a aby byla nutná priorita návrhu.

3. Skutečně je třeba mnoho změnit, bude třeba hledat mnoho nových a čestných lidí, kteří by byli ochotni do těchto funkcí vstoupit a pokud nerozšíříme tu možnost subjektů, které budou dodávat i tipy z obcí, a které lidi z obce dobře znají, tak výběr bude velmi omezen. Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji panu poslanci Jaklovi, podle mého názoru se už nikdo do rozpravy nepřihlásil, končím tedy rozpravu a prosím o závěrečné slovo předkladatele, paní poslankyni Röschovou.

Poslankyně Anna Röschová: Já se za navrhovatele připojuji a souhlasím s připomínkami dr. Palkosky, jak tady odezněly, ale bohužel nemohu souhlasit s návrhem pana poslance Karase ani s návrhem pana poslance Jakla, i když samozřejmě záleží na sněmovně jakým způsobem to odhlasuje.

Mám takový dojem, že odůvodnění těchto návrhů je trochu mimo, protože laický prvek v senátu soudu není prvek kontrolní nad justicí nebo soudnictvím, je to nezávislé, všichni soudci jsou si rovni, to znamená, že soudci z lidu, jakož i soudci z povolání jsou vázáni zákonem, takže nerada bych, aby ve sněmovmě vznikl dojem, že soudci z lidu jsou v senátě proto, aby kontrolovali soudce z povolání. Není to nikde v žádném státě, laický prvek není zakotven v trestních řádech, aby kontroloval justici, vykonává trochu jiné věci.

Na závěr jenom jsem chtěla říct, že jako navrhovatelé si uvědomujeme, že tento návrh zákona je svým způsobem dočasný a doufám, že v novém zákoně o soudcích a soudu, jak včera řekl pan místopředseda federální vlády dr. Rychetský, bude tento laický prvek řešen jiným způsobem než soudci z lidu.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji paní poslankyni Röschové, nyní dávám slovo společnému zpravodaji panu poslanci Kalvodovi.

Poslanec Jan Kalvoda: Dámy a pánové, já asi nebudu zaujímat stanovisko en bloc, já jsem zachytil z rozpravy vzešlých celkem šest pozměňovacích návrhů, z nichž čtyři přednesl poslanec Palkoska, jeden poslanec Karas a jeden poslanec Jakl.

Podle mého názoru bylo k těmto návrhům řečeno vše podstatné, já bych si jen dovolil podotknout, že návrh pana kolegy Karase znamená zřejmě kompromis mezi oběma krajními polohami celé situace, kdo má navrhovat kandidáty pro volbu soudců z lidu. Otázka této formulace v úzké součinnosti neznamená zajištění té druhé varianty, neznamená, že návrh přednostů okresních úřadů bude jakkoli respektován, součinnost může být formální. Pokud kolega sledoval něco jiného, pak to dávám jen v úvahu, že tato eventuální zákonná formulace nevyjadřuje mnoho normativního.

A jestli dovolíte, protože jsem to možná špatně zachytil, poprosil bych o spolupráci pana kolegu Jakla s tím, že bych se pokusil přednést návrh, který učinil, aby mě případně opravil, abychom věděli, o čem posléze bude hlasováno. Rozuměl jsem tomu tak, že návrh se týká § 1 odst. 2, že prvá věta by zněla takto: "...soudci z lidu jsou voleni na návrh předsedů příslušných okresních a krajských soudů a obcí... " je to tak? Pak by následovala další věta, která by zněla, "...obce projednají své kandidáty s předsedy příslušných okresních soudů... " je to tak? Ano. Děkuji.

Omlouvám se, jestli jsem vnesl zmatek do našeho jednání, já jsem si pouze ověřoval znění změny.

Prvním návrhem kolegy Palkosky, který je návrhem formálním nad § 8 umístit nadpis, cituji: "Ustanovení společná a závěrečná". Pokud bude přání, přečtu to celé, to je všechny návrhy kolegy Palkosky, hlasovalo se en bloc, nejsem proti tomu, ale obvykle se takový návrh setká s nevůlí. Možná byste, pane předsedo, mohl dát hlasovat o způsobu hlasování k těm prvním čtyřem návrhům.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro to, abychom o pozměňovacích návrzích kolegy Palkosky hlasovali najednou, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se). To je naprostá většina poslanců, děkuji. Prosím pana zpravodaje.

Poslanec Jan Kalvoda: Před tím, než budu číst další návrh kolegy Palkosky, chtěl bych se zeptat, zda z přednesu pana ministra Richtera vzešlou připomínku akceptuje, bere ji jako svou, jedná se o označení zákona ČNR č. 35 z r. 1970 Sb., to "ČNR" je tam připojeno. Mohu to vzít jako společný autorský vklad (poslanec Palkoska: Ano). Dobře, děkuji.

Takže první návrh jsem citoval, ustanovení společná a závěrečná nad § 8 v textu návrhu zákona. Druhý návrh zní takto: za tento nadpis umístit nový § 8, který by zněl - prosím o korekci- "...soudci z lidu zvoleni podle zákona ČNR č. 35/70 Sb.,o volbách soudců z lidu se dnem účinnosti tohoto zákona považují za zvolené podle tohoto zákona."

Třetí návrh je už jen systematický, § 8 ve společné zprávě by měl označení § 9, § 9 ve společné zprávě by byl § 10 a následující a poslední § by nesly označení 11 a 12.

Konečně poslední návrh kolegy Palkosky, a to ustanovení § 5, odst. 1, písmeno A, kde se místo slova porušuje navrhuje dát slovo porušil.

To jsou všechny návrhy poslance Palkosky.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dávám o těchto návrzích hlasovat. Kdo je pro přijetí těchto návrhů, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se. - 117) Kdo je proti? (1) Kdo se zdržel hlasování? (8) Návrhy byly přijaty.

Poslanec Jan Kalvoda: Dalším návrhem změny je návrh pana poslance Karase, který navrhuje k § 1 připojit nový odstavec 3 ve znění: Při vyhledávání vhodných kandidátů postupují předsedové okresních a krajských soudů v úzké součinnosti s přednosty okresních úřadů.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Karase. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se. - 37) Kdo je proti? (62) Děkuji. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Jan Kalvoda: Posledním návrhem je návrh kolegy Jakla. Předtím ještě podotknu: ten návrh je situován do tisku návrhu zákona, nikoli do pozměněného textu ve smyslu společné zprávy. Čili konkuruje si de facto s formulací ve společné zprávě. Protože ve společné zprávě se k § 1, odst. 2 navrhuje doplnit ještě další slova za první větu. To jsou návrhy, které se vylučují.

Poslanec Ladislav Jakl: Domnívám se, že by v tom případě bylo vhodné hlasovat o polovině toho návrhu. O té samostatné větě, kterou navrhuji. Formulovat tam zastupitelstva" a ne "obce".

Poslanec Jan Kalvoda: Bude třeba to asi srovnat formálně, myslím, že to spolu souvísí. I ten první návrh, kde je doplnění těch obcí. Tím se dává legimita obcím, aby mohly navrhovat. A druhá věta říká, že projednávají kandidáty s předsedy příslušných soudů.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Prosím pana poslance Jakla, aby svůj návrh zformuloval.

Poslanec Ladislav Jakl: Omlouvám se za zdržení, ale nechtěl jsem, aby se přijetím návrhu dostaly do konfliktu pozitivní věci ze společné zprávy.

Návrh upřesňuji v jednom detailu, a to, že text "a obcí" nebude na konci věty, ale bude před slovem "předsedů". Věta dále zůstane ve znění společné zprávy. A také další věta, kterou jsem navrhoval, by zůstala. Mění se jen poloha toho jednoho slova.

"Soudci z lidu jsou voleni na návrh obcí, předsedů příslušných okresních a krajských soudů", a dále podle společné zprávy, "obecním zastupitelstvem, v jehož obvodu je kandidát pro volbu přihlášen k trvalému pobytu." A potom teprve: "obce projednají své kandidáty s předsedy příslušného okresního soudu."

Místopředseda ČNR Václav Žák: Takže je teď jasné, jak vypadá pozměňovací návrh poslance Jakla? Přeje si pan poslanec Kalvoda přednést ho ještě jednou?

Poslanec Jan Kalvoda: Paragraf 1, odst. 2 by zněl: soudci z lidu jsou voleni na návrh obcí předsedy příslušných okresních a krajských soudů obecním zastupitelstvem, v jehož obvodu je kandidát pro volbu přihlášen k trvalému pobytu, nebo v jehož obvodu pracuje.

Další věta by byla: za kandidáty pro volby soudců z lidu lze navrhnout občany, kteří splňují všechny předpoklady předepsané pro zvolení.

Další věta tohoto druhého odstavce, § 1, podle návrhu poslance Jakla by zněla: obce projednají své kandidáty s předsedy příslušných okresních soudů.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro pozměňovací návrh poslance Jakla, ať zvedne ruku. (Hlasuje se).

43 hlasů pro. Kdo je proti? 30 hlasů proti. Kdo se zdržel hlasování? 45 hlasů. 43: 75 - návrh nebyl přijat.

Poslanec Jan Kalvoda: To jsou veškeré návrhy vzešlé z rozpravy. Domnívám se, že je nutné hlasovat o návrhu jako celku ve smyslu společné zprávy a právě zmíněných návrhů.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Přistupujeme k hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku. (Hlasuje se). 114 hlasů pro. Kdo je proti? (Hlasuje se). 1 hlas proti. Kdo se zdržel hlasování? (Hlasuje se). 7 hlasů se zdrželo. 114: 8 - návrh byl přijat. Děkuji. (Potlesk). Děkuji zpravodaji.

Tím se dostáváme k poslednímu bodu programu a to je

V.

Zpráva o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 29. listopadu do 13. prosince 1990 podle sněmovního tisku 128

K předložené zprávě otevírám rozpravu. Hlásí se někdo do rozpravy? Pan poslanec Benda.

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, zeptal bych se na stranu 4, kde se mluví o tom, že předsednictvo rozšířilo dočasnou komisi předsednictva ČNR pro otázky lustrací o poslance Lubomíra Nedbálka; může nám pan předsedající sdělit, kdy budou známy nějaké výsledky této komise pro lustraci, nebo jak dlouho se předpokládá, že bude zjištění výsledků trvat. Obecní volby proběhly, pomalu jsou ustavována zastupitelstva a pokud výsledky budou na konci příštího roku, je to zbytečné. Dále jsem vás chtěl upozornit na bod pod tím, kde se mluví o reprezentačním plese ČNR. Ptám se, jestli na to máme v současné době čas, chuť a jestli to není zbytečná akce. Děkuji.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji panu poslanci Bendovi. Lustrační komise začala pracovat. Doporučoval bych na základě výsledků, ke kterým dospěje, doufejme, během příštího týdne, že bychom vyhlásili tu část rozpravy ČNR za neveřejnou a v ní bychom vás seznámili s výsledkem a postupem, jak bude komise pracovat. Souhlasíte s tím návrhem? Všeobecný souhlas. Poslanec Sedláček.

Poslanec Michal Sedláček: Vážená sněmovno, má připomínka se týká lustrační komise. Předminulý týden jsme přijali usnesení, kterým jsme zavázali předsednictvo, aby lustrační komisi dalo ty čtyři body, které tu četla poslankyně Marvanová. Já jsem nikde nenašel, že předsednictvo toto lustrační komisi uložilo.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Ano, stalo se tak, pane poslanče, je to opomenutí toho textu. Pokud nejsou další připomínky k tomuto textu, dávám o něm hlasovat. Dávám hlasovat o tomto usnesení:

Česká národní rada souhlasí se zprávou o činnosti svého předsednictva za dobu od 29. listopadu do 13. prosince 1990 podle sněmovního tisku 128. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. (Hlasuje se). 108 hlasů pro. Kdo je proti? 2 hlasy proti. Kdo se zdržel hlasování? 10 hlasů se zdrželo. Děkuji. Tím jsme projednali celý pořad dnešní schůze. Obdrželi jste již pozvánku na 12. schůzi České národní rady, která se bude konat v pondělí 17. prosince - pan poslanec Šimeček.

Poslanec Josef Šimeček: Schválili jsme účast čtyř poslanců, jako kontroly na volby ve Slovinsku v době od 20. do 24. prosince. Domnívám se, že by bylo nutno okamžitě tyto 4 poslance buď zvolit, nebo jmenovat, protože čas silně spěchá.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Tuto zprávu měli za úkol rozšířit předsedové výborů po výborech a udělat tento výběr. Pan poslanec Lom, faktická poznámka.

Poslanec Petr Lom: Jenom krátké sdělení. Prosím členy výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, aby se sešli po ukončení schůze k několika organizačním sdělením.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Využívám toho času a řeknu členům předsednictva, že předsednictvo se sejde zítra v 9 hodin ráno.

Pardon (konzultace s poslancem), informaci upřesním - ne po výborech, ale po klubech. Jedná se o výběr čtyř lidí, požádali jsme předsedy klubů, aby se dohodli na čtyřech kandidátech.

To je přesnější informace.

Takže já vám děkuji za účast, v pondělí nashledanou.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP