Čtvrtek 22. listopadu 1990

Navíc, tato změna se vypořádává s tím problémem, že náš stát již ratifikoval mezinárodní pakt o občanských a mezinárodních právech, a že tento pakt, už dokonce uveřejněný ve Sb. zákonů, by měl mít závaznost ústavního zákona, ačkoli k jeho ratifikaci a schválení ratifikace nedošlo způsobem, který se předvídá do budoucna. Konečně předložený návrh řeší situace, které pro náš stát a občany vyplynou v okamžiku, kdy přistoupíme k Opčnímu protokolu. Řeší je samozřejmě způsobem příznivým pro občany, nikoli způsobem, který by práva občanů v tomto směru nějakým způsobem omezoval.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Mohu dát hlasovat, pane zpravodaji? Děkuji. Kdo je pro návrh poslance Paynea, ať zvedne ruku. (Hlasuje se) - 119. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? (11) Děkuji. Návrh byl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Sedláček upozornil, že došlo při písemném zpracování společné zprávy výborů k písařské.chybě, která by, nicméně, mohla naprosto pozměnit smysl zákona, že totiž název oddílu druhého je třeba určitým způsobem předsunout. Je to věc samozřejmá, ale pravděpodobně pro naprostou čistotu je nutno nechat o ní hlasovat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Ano. Kdo je pro tuto změnu, ať zvedne ruku. (Hlasuje se - 107.) Kdo je proti? (Nikdo.) Návrh byl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Dále navrhl po přestávce pan poslanec Sedláček, aby článek 34 - já bych nerad formuloval chybně - se celý přesouvá do článku 16 mimo odstavce 4? Ano. Návrh zní, aby článek 34 s výjimkou odstavce 4, byl celý přesunut do článku 16, za první odstavec článku 16.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Pan poslanec Sedláček na svém návrhu trvá? Ano, trvá. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se - 9.) Kdo je proti tomuto návrhu? (77). Děkuji, návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Dále pan poslanec Sedláček navrhl, aby byl vypuštěn článek 41, odst. 1, tisku 91, tedy ten původní. Stanovisko ústavně právního výboru není pozitivní. (Z pléna se ozývá hlas, že jde o připomínku, podanou po přestávce, takže o ní během přestávky nemohl ústavně právní výbor jednat.)

Je pravda, že tento návrh odezněl až po přestávce, nicméně je pravda, že se jím ústavně právní výbor již zabýval. Poněvadž to vzbuzuje pochybnosti, zeptám se pana poslance Sedláčka, zda navrhuje, aby se sešel ústavně právní výbor k této záležitosti. Případně, zda si to přeje někdo jiný z poslanců.

Poslanec Marek Benda: Já navrhuji, aby se ústavně právní výbor sešel. To je klíčový paragraf zákona.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dávám hlasovat o návrhu poslance Bendy. Kdo je pro to, aby se sešel ústavně právní výbor, ať zvedne ruku. (47) Kdo je proti tomuto návrhu? (44) Kdo se zdržel hlasování? (33) Poměr je 47: 77, návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Pokud jsem dobře porozuměl, pan poslanec Sedláček byl proti tomu, aby se k tomu předseda ústavně právního výboru vyjadřoval, protože jde o návrh podaný po přestávce. Proto je nutno přistoupit k hlasování bez jakékoliv rozpravy.

Pan poslanec Payne žádá přečíst to, co má být vypuštěno. Musím to číst já? Nestačí, že byste si to přečetl sám? (Souhlas poslance Paynea.) Děkuji, že mne šetříte. Pak je možno hlasovat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Tento ústavní zákon nevylučuje, aby úprava nových svobod byla zařazena do nové Ústavy ČSFR a do Ústav ČR a SR. Dávám proto hlasovat. Kdo je pro to, aby tento článek byl vypuštěn, ať zvedne ruku. (19) Kdo je proti tomu? (78) Poměr je 19: 78, návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Štindl přednesl pozměňovací návrh čl. 11 tohoto nového znění. Každý má právo vlastnit majetek, užívat jej a nakládat s ním. (Připomínky z pléna.) Nakládat s ním - po přestávce bylo řečeno "nakládat s ním. Disponovat bylo před přestávkou, po přestávce byla použita tato formulace (Připomínky z pléna.) Nakládat s ním a disponovat? Čili obojí? V tomto směru nemohu tlumočit žádné stanovisko ústavně právního výboru, ale stanovisko společné zprávy - jde, podle mého, názoru o formulaci skutečně spíše pedagogickou, jak pan poslanec vysvětlil, nikoliv o formulaci, která by věcně něco měnila, nicméně, z tohoto důvodu už určitým způsobem nadbytečnou v této listině, nemluvě o tom, že tam podaná definice vždy najde své příznivce a vždy najde své odpůrce.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Takže mohu dát hlasovat. Kdo je pro návrh poslance Štindla, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) (30) Kdo je proti tomuto návrhu? (57) Kdo se zdržel hlasování? (43) 30 ku 100 - návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Dále vystoupil pan poslanec Kraus, který navrhl, abychom zjistili obsah už přijatého usnesení SNR a podle něj eventuálně upravovali usnesení naše. Mám za to, že je velmi diskutabilní, zda o tomto návrhu - zda faxovat na Slovensko - může sněm hlasovat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Technická poznámka.

Z pléna: Vše, co není zakázáno, je dovoleno.

Poslanec Michal Kraus: Můj návrh se týkal způsobu projednávání a podle paragrafu 27 odst. 3 jednacího řádu se mělo dát hlasovat před projednáváním věci. A jelikož se tak neučinilo, byl porušen jednací řád a v této době nemá smysl o návrhu hlasovat.

Poslanec Miloslav Výborný: Čili berete zpět. Pan poslanec Palkoska navrhl k čl. 41 doplnění do tam citovaného - ve znění společné zprávy - do nového čl. 41, tak, jak je uvedeno v tisku 109.

Doplnění odstavce 3 do tam vyjmenovaného článku 41. Táži se pana poslance Palkosky s ohledem k tomu, že pak již se bude týkat všech odstavců tohoto článku, zda v tomto technickém slova smyslu rozumím jeho návrhu, tedy tak, že celý článek 35 patří do čl. 41? Orientujete se v tom, o čem bude hlasováno? Pan poslanec Palkoska vysvětlil, že šlo o písařskou chybu, vzniklou včera večer. Je ovšem -nemohu už teď říci návrh - mohu pouze říci, že je ovšem třeba, abyste se podívali do článku 35, než budete hlasovat a řekli, zda skutečně jde o písařskou chybu.

Návrh znamená: celý § 35 by byl vztažen k režimu, který je uveden v článku 41.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Prosím pana poslance Palkosku, aby se vyjádřil ke svému návrhu, jestli chce projednávat nebo ne? (Samozřejmě, chce.)

Poslanec Miloslav Výborný: Chce projednávat a bohužel, více se k tomu vyjadřovat nemůže. Návrh pana poslance Palkosky tak, jak byl přednesen, zní: v článku 41 v tisku 109, společné zprávy..., bude jistě třeba, abychom si to nalistovali, jinak to nelze.

V článku 41 tisku 109 v tam citovaném článku 35 vypustit odstavec 1 a odstavec 2, což ve svých důsledcích znamená, že režim se bude týkat celého článku 35.

Poslanec Vladimír Šuman: Technická poznámka - dotaz, jestli je pravda to, že bylo argumentováno písařskou chybou?

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Palkoska při svém vystoupení argumentoval písařskou chybou. Já jsem však upozornil jako zpravodaj, že je třeba věnovat této věci pozornost, neboť nemusí jít pouze o písařskou chybu.

Poslanec Vladimír Šuman: Já vím, že nejde o písařskou chybu.

Poslanec Miloslav Výborný: Proto jsem jako zpravodaj upozornil, že je třeba této věci věnovat pozornost. Není řečeno, že je to nesmysl.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Můžete po této diskusi zrekapitulovat, o čem máme hlasovat?

Poslanec Ivo Palkoska: Navrhuji, jestli by v tomto případě nebylo lepší udělat výjimku a zahájit krátkou rozpravu a vysvětlit to, oč opravdu jde? (Všeobecný nesouhlas.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Rozpravu otevřít nemůžeme, ale můžeme požádat o stanovisko předsedu ústavně právního výboru. Prosím, pan doktor Kalvoda - žádáme, aby se k tomu vyjádřil. Prosím o klid ve sněmovně.

Poslanec Jan Kalvoda: Pane předsedající, už jsem byl pevně rozhodnut, že ti poslanci, kteří odhlasovali, že se má sejít na čtyři hodiny ústavně právní výbor, a pak si nepřáli slyšet jeho názory, že nadále na jejich požadavky nereflektuji. Ale nicméně jsem schopen reprodukovat jen smysl navržené úpravy a nemohu se vyjádřit k tomu, zda šlo o písařskou chybu - stejně tak málo, jako každý poslanec v tomto plénu.

Jedná se o to, že ve společné zprávě na straně 8 dole je nově navrhované znění článku 41. Souhlasím s tím, že je to nanejvýš významné, a proto si dovoluji to přečíst: "práv uvedených v článku 25, 26 odst.4, 27 - 30, 31 odst. 1, 3, 32 a 35, odst. 1 a 35 tohoto ústavního zákona je možno se domáhat pouze v mezích zákonů, které je provádějí."

To je nově navrhované znění článku 41. Je to ustanovení, které v tisku 91 chybí. Je to závažná věcná změna. Pokud by se vypustily z tohoto pasu odst. 1 a 2 v blízkosti článku 35, tedy zhruba v prostředku druhé věty, článku 35 odst. 1 a 2, pak to bude znamenat, že tomuto režimu, tedy že práv zde uvedených se lze domáhat pouze v mezích zákonů, které je provádějí, bude podřízen celý článek 35, celého znění. Pokud by tam zůstala ta dvě čísla - 1 a 2, pak to bude znamenat, že tomuto režimu jsou podřízena pouze ustanovení v těchto dvou odstavcích.

Obávám se, že nemohu více ovlivňovat tuto sněmovnu, než tak, že řeknu, že tento nový článek 41, jeho navrhované znění znamená, že práv zde uvedených, prostě, se lze domoci pouze v podmínkách, kdy jiné zákony, než tento, tato práva upraví, v tomto rozsahu, v těch mezích a za těchto podmínek.

Protože nemám k dispozici celé znění článku 35, který byl v této rozpravě dnes v plénu změněn, pak vás prosím, abyste si velmi pečlivě a důkladně prostudovali znění článku 35 ve všech třech jeho odstavcích. Obávám se, že další vysvětlování by bylo skutečně nad rámec toho, co si tato sněmovna rozhodla, že si nepřeje slyšet.

Pane předsedající, padl tady návrh z pléna, který tlumočím, pokud jste neslyšel: Pětiminutová přestávka na prostudování této materie. Osobně se domnívám, že je to skutečně významné.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji. Vyhlašuji pětiminutovou přestávku na místě k prostudování tohoto textu.

Poslanec Martin Bursík: Není-li to v rozporu s řádem, žádám o ukončení schůze a pokračování zítra ráno.

Poslanec Miloslav Výborný: Chtěl bych upozornit, že nezbývá mnoho připomínek.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Zazněl návrh poslance Bursíka. Trváte na svém návrhu? (Ano.) Kdo je pro přerušení schůze? (36) Kdo je proti tomuto návrhu? (76) Návrh nebyl přijat. Prosím pana zpravodaje.

Poslanec Miloslav Výborný: Předpokládám, že po krátké přestávce všichni postřehli, že v případě nevyhovění návrhu poslance Palkosky je třetí odst. čl. 35 přímo aplikovatelný. Nyní je možno přistoupit k hlasování.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro návrh poslance Palkosky? (114) Kdo je proti tomuto návrhu? (8) Návrh byl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Poslanec Payne navrhuje v čl. 31 odst. 2 text, o jehož přednesení bych jej rád ještě požádal. Týká se péče o dítě atd.

Poslanec Jiří Payne: O tomto návrhu jsme již hlasovali.

Poslanec Miloslav Výborný: Je to možné, omlouvám se. Je pravda, že jsme o tomto návrhu hlasovali? (Ano.)

O návrzích poslance Sedláčka, které jsem neprávem přiřkl poslanci Adámkovi, již hlasování proběhlo s pozitivním výsledkem.

O dalším návrhu poslance Sedláčka, který byl návrhem posledním, hlasování také proběhlo.

Sděluji, že jednotlivé návrhy na pozměnění článků návrhu ústavní listiny byly projednány a nám nezbývá, než hlasovat o návrhu usnesení jako celku.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro tento návrh?

Poslanec Miloslav Výborný: Poslanec Lom navrhuje, abych toto usnesení přečetl? Pardon - nyní budeme hlasovat o návrhu usnesení jako celku. O jaké usnesení jde, víme a hlasovat můžeme. Jde o usnesení tisku 91 ve znění tisku 109 s připomínkami, které byly schváleny v průběhu hlasování na dnešní schůzi.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji panu zpravodaji za jeho práci (Potlesk.) a dávám hlasovat. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) (123) Kdo je proti? (4) Kdo se zdržel hlasování? (16) Počtem hlasů 123: 20 jsme schválili usnesení. Já vám mockrát děkuji. (Potlesk.)

Poslanec Miloslav Výborný: I já vám děkuji za pozornost a pochopení.

Poslanec Jiří Payne: Technická poznámka: Navrhuji, abychom udělali přestávku.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Mám tento návrh: Jsou dvě možné varianty. První varianta je nedělat přestávku, poprosit pana ministra, aby nám přednesl jeho zprávu k zákonu o místních poplatcích a poté přerušit schůzi. Pan ministr nemůže tady zítra být, má hospodářskou radu, proto jsme na to čekali. To je první možnost.

Druhá možnost je projednat zprávu o činnosti předsednictva a ukončit schůzi a přesunout zákon o místních poplatcích a interpelace do příští schůze tak, abychom zítra nemuseli pokračovat a mohly běžet výbory.

Jsou tyto dvě varianty, zopakuji je ještě jednou: první varianta je teď vyslechnout zprávu k zákonu o místních poplatcích a přerušit schůzi, tudíž pokračovat zítra ve schůzi, protože moravští poslanci odjíždějí odpoledne na Moravu, mají zakoupené místenky, nemohou se tam dostat jinak. Čili bychom museli jednat ráno, tím pádem bychom narušili činnost těch výborů, které mají projednávat kompetenční zákon. Anebo druhá varianta - projednat teď zprávu o činnosti předsednictva a ukončit tuto schůzi, přesunout další program, t.j. zákon o místních poplatcích a interpelace poslanců do příští schůze 28. listopadu. Tím pádem se uvolní zítřek pro jednání výborů.

Dávám napřed hlasovat o druhé variantě: Kdo je pro to, abychom projednali teď zprávu o činnosti předsednictva a ukončili tuto schůzi, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) 114 hlasů pro. Kdo je proti tomuto návrhu? (26). Vybrali jsme druhou variantu.

Já se omlouvám panu ministrovi, že zde čekal, ale vzhledem k projednání kompetenčního zákona, myslím, že chápe situaci, ve které se sněmovna ocitla. Ještě jednou se mu omlouvám. (Potlesk. Loučení s panem ministrem.)

Dalším bodem programu je zpráva o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 15. do 22. listopadu 1990.

Poslanec Jiří Payne: Žádal jsem o přestávku.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Pan poslanec Payne žádal o přestávku. Dávám o jeho návrhu hlasovat. Kdo je pro to, abychom udělali přestávku, ať zvedne ruku. (10) Kdo je proti tomu? (103) Poměr je 10: 103, návrh byl zamítnut. Nyní se hlásí s technickou poznámkou poslanec Karych.

Poslanec Alexandr Karych: Já jsem se chtěl zeptat, program schůze jsme tímto změnili? Další program schůze bude jiný? Vždyť jsme nehlasovali o programu.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Podle mého názoru jsme o programu hlasovali.

Zprávu o činnosti předsednictva jste obdrželi jako sněmovní tisk 105. Má někdo z vás k předložené zprávě dotaz nebo připomínku?

Poslanec Jiří Payne: Na poslední straně tohoto tisku se hovoří o tom, že byla ustavena komise pro otázky lustrací. V závorce není uvedeno žádné jméno. Domnívám se, že v tomto bodu bychom měli ujasnit situaci.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji. Prosil bych poslance Chromého, aby nás informoval o výsledcích.

Poslanec Heřman Chromý: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, v tento pozdní čas mám tu čest oznámit, že podle návrhu klubu OF tak, jak jsme jej provedli, byl druhým členem dočasné komise jmenován pan Chromý.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji. Rád bych vás informoval, že tato komise je šestičlenná, má dva zástupce Občanského fóra - paní předsedkyni Burešovou a pana poslance Chromého, dva zástupce Křesťansko demokratické unie, pana poslance Tollnera a pana poslance Jana Kasala a dva zástupce Hnutí za samosprávnou demokracii - Jana Kadlece, Luďka Fendrycha, Komunistická strana Čech a Moravy se členství v této komisi vzdala. Stačí to jako vysvětlení panu poslanci Payneovi? (Ano.)

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedající, vážený český sněme, omlouvám se, už je opravdu pozdě, ale na straně 5 této zprávy asi ve 4. bodě je, že předsednictvo souhlasilo s nákupem audiovizuální techniky - 10 kusů barevných televizorů a 15 videorekordérů pro potřeby poslanců ČNR. Ptám se, jestli to není zbytečné vyhazování peněz, vzhledem k tomu, jak jsme zatíženi, stejně nikdo z nás nemá ani čas, ani příležitost koukat na video. Proč musí být 15 videorekordérů v budově při současné ekonomické situaci v zemi? Domnívám se, že se to může obrátit jedině proti nám.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji poslanci Bendovi za jeho připomínku. Rád bych zdůvodnil tuto záležitost: předsednictvo ji projednalo na základě stížnosti z výborů, že nejsou schopni sledovat aktuální televizní zpravodajství. Protože ČNR zařizuje monitory všech důležitých zpráv, důležitých rozhovorů, rozhodli jsme se na předsednictvu vybavit výbory televizí a videem tak, aby poslanci ve volné chvíli si mohli přehrávat důležitá zpravodajství, právě proto, že nestačí v pravidelných intervalech televizi sledovat. Aby mohli ze záznamu všechny důležité pořady zjistit. To byl důvod, který vedl k tomuto nákupu. Stačí to panu poslanci Bendovi?

Poslanec Marek Benda: Nesouhlasím s tím.

Poslanec Jiří Payne: Domnívám se v této věci, že by se dalo jistě najít jiné řešení. Máme tady kinosál, kde je možné sledovat také videozáznamy a pravděpodobně by se dalo zorganizovat sledování těchto záznamů v určitých hodinách, kdy by nám to vyhovovalo. Myslím, že by se daly v této věci ušetřit nějaké peníze.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Předsednictvo rozhodlo na základě připomínek z výborů; upozorňuji na to ještě jednou.

Poslanec Rudolf Bereza: Měl bych připomínku, jestli by si nás pražští poslanci nemohli vzít do domácností? (Smích, potlesk.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Navrhuji hlasovat o tomto usnesení:

78/1/a - Česká národní rada souhlasí se zprávou o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 15. do 22. listopadu 1990 podle sněmovního tisku 105.

Kdo souhlasí s návrhem, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) (100) Kdo je proti? (7) Kdo se zdržel hlasování? (26) Děkuji, zpráva byla schválena.

Tím jsme projednali celý pořad schůze. Upozorňuji, že předsednictvo se sejde zítra v 10,00 hod. bez pozvánek. Vy program znáte. Já vám velmi pěkně děkuji za dnešní váš výkon a těším se zase na shledanou.

(Konec schůze ve 23,55 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP