Čtvrtek 15. listopadu 1990

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Mohl by se zúčastnit toho jednání pan poslanec Palkoska. Rozpočtový výbor.

Poslanec Petr Kozánek (z pléna): My budeme jednat od osmi hodin...

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan místopředseda Žák. UPV - pan poslanec Kalvoda.

Poslanec Jan Kalvoda: Zítra v devět.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Vy nepotřebujete nikoho, předpokládám. Vy sami patříte mezi navrhovatele. Výbor petiční.

Poslanec Vladimír Šuman (z pléna): Zítra v deset hodin. Pokud se podaří sezvat dostatečný počet poslanců, doufáme, že ano.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Chtěla jsem poprosit paní poslankyni Janů, která je také z navrhovatelů. Vy jste nemocná, je to pravda?

Já se pokusím to vyřešit. Potom je výbor pro vědu, vzdělání a kulturu.

Poslankyně Jaroslava Moserová: Zítra v devět hodin, bez záruky. Pokud budeme v dostatečném počtu. Vypadá to, že ano.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dobře, děkuji. Teprve dodatečně vám sdělím, kdo se tam dostaví. Mohl by to být pan místopředseda Kraus. Církevní a humanitární výbor.

Poslanec Zdeněk Bárta (z pléna): Výbor CHV došel k tomu závěru, jak jste to říkala již jednou, paní předsedkyně: protože je to věc, o kterou jsme již dlouhá léta usilovali a v seminářích jsme o tom mluvili, měli jsme dostatek času to konzultovat. Považujeme termín za přijatelný, a proto se ještě dnes večer sejdeme na výboru s tím, že jsme schopni posoudit, jestli připomínky ústavně právního výboru jsou dobré.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Prosím pana poslance Ortmana z navrhovatelů, aby se zúčastnil tohoto výboru.

Poslanec Jaroslav Ortman (z pléna): Já se pokusím být v trojroli - být na ústavně-právním výboru...

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dnes večer, ještě výbor pro životní prostředí. Pan poslanec Laštůvka.

Poslanec Vladimír Laštůvka: Výbor rozhodl hlasováním pragmaticky, pozitivně a vstřícně a pověřil svého předsedu, aby při projednávání společné zprávy uplatnil připomínky, které byly ve výboru vzneseny při prvním čtení, za účasti místopředsedy Žáka. Domníváme se, že osmdesátihodinová práce ústavněprávního výboru a předchozí účast na formulaci závěrů byly dostatečné, výbor je spokojen a nebude jednat.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Výbor pro územní správu, národnosti a mezinárodní vztahy.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Rozhodli jsme se, že zahájíme jednání dnes. Pokud neprojednáme dnes, budeme pokračovat zítra.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Vy máte jednoho z navrhovatelů ve výboru, takže nepotřebujete obsadit. Paní poslankyně Janů se necítí dobře, místo ní by mohl jít pan místopředseda Kasal - výbor petiční. Výbor pro obchod.

Poslanec Jiří Frkal: My máme na zítřek svoláno zasedání, takže jsme ve výhodě. Návrh projednáme. Časově to vypadá asi v jednu hodinu, ale během dne upřesníme.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Navrhovatelem je pan místopředseda Malík. Zbývá výbor zdravotní a sociální.

Poslanec Petr Lom: Domníváme se, že bychom mohli přijmout kompromisní řešení, které vyžadují členové výboru, aby měli dostatek času na prostudování. Zprávu ústavně-právního výboru si vyzvednou zítra v 10.00 h, přes sobotu a neděli ji prostudují a sešli bychom se v pondělí ráno. Nic jiného nám nezbylo. Nejsou nějaké námitky od členů našeho výboru?

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Já bych šla k paní poslankyni Moserové. Paní poslankyně, kdy máte zasedání? (Zítra v 9.00 hodin.) Přijdu trochu později. Pan místopředseda Žák by přišel k vám na výbor se mnou na střídání. Pan poslanec Kozánek.

Poslanec Petr Kozánek: Náš výbor si myslel, že bychom zasedali ještě večer. Byl jsem za panem poslancem Kalvodou, který řekl, že to jde hned rozmnožovat, a že by připomínky jeho výboru byly teď k dispozici. Pokud budou, výbor se rozhodl, že by zasedal teď večer.

Poslanec Jiří Payne: Přátelé, mne jímá hrůza, domníval jsem se, že schvalujeme listinu lidských práv, teď jsem se dozvěděl od pana místopředsedy Žáka, že je to nejen listina lidských práv, ale reforma celého právního systému. A my ji schválíme, ještě dneska po zasedání to výbory projednají. Netušil jsem, že se jedná o reformu celého právního řádu, a že to bude mít tak dalekosáhlé důsledky. S tím jsme vůbec nebyli seznámeni. Neprodiskutovali jsme, zda souhlasíme s těmi důsledky. které to bude mít. Zvládneme to jistě projednat v předepsaném termínu. (Potlesk v části sálu.)

Poslanec Andrej Gjurič: Promiňte mi, ale ještě trochu vydržte. Jsem tady proto, že jsem měl tu nevýhodu, že jsem byl kolegy vyzván, abych promluvil, takže jsem promluvil jako první. Musel jsem poslouchat potom řadu výtek, které se mi nelíbí. Vám to může být jedno, jestli se mi líbí nebo nelíbí, ale je to tak. Dál o tom nebudu debatovat. Měl bych sto chutí říci, že se zavazujeme, že to projednáme ještě dříve než všechny ostatní výbory. Jiný pocit z toho nemám. (Potlesk.) To, že jsme se to snažili projednat v pondělí, považuji za náš nejkonstruktivnější přístup a nikoliv naopak. Ale chtěl bych říci jenom jednu věc, protože považuji za nutné se očistit od těch výtek nekonstruktivity a sabotování atd. Je tu pan místopředseda Kasal? (Je) Jsem do celé věci ponořen, protože jsem měl tu smůlu nebo štěstí, že jsem byl zpravodajem k tomuto zákonu, věnoval jsem mu maximum práce, která byla možná. Upozorňuji, že 15 dnů, proti kterým jsme protestovali, se scvrklo na pět dnů, kdy šlo o pro jednávání ve výborech. Celých těch pět dnů jsem na tom dělal. Pan místopředseda Kasal - proto ho tu volám za svědka - seděl u nás, když jsem četl svoji dvaapůlstránkovou zprávu, mohl jsem ji mít také půlstránkovou a nadšeně odsouhlasit předloženou listinu lidských práv. Pan místopředseda Kasal ji slyšel, mluvil se mnou o ní, může dosvědčit, že na závěr této své zpravodajské zprávy jsem se zachoval maximálně konstruktivně, jak jsem jen mohl. Navrhl jsem čtyři možné alternativy řešení. Z nich pouze jedna byla odmítnuta a ještě byla svým způsobem pozitivní, to je přijmout Římskou konvenci z roku 1950, což si myslím. že by stejně bylo dostatečné. Navrhoval jsem čtyři alternativy. Udělal jsem maximum pro to, abych byl konstruktivní. Jestliže si teď myslím to, co si myslím, budu si to myslet dál. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Chtěla bych pana poslance upozornit, že k té recepci došlo v roce 1976, neučinili bychom nic jiného, než že bychom potvrdili to, co udělal totalitní režim před námi. (Poslanec Gjurič upozorňuje na případ Maďarska.) Maďaři začali s demokratizačním procesem daleko dříve než my a před půldruhým rokem uvedli svoje občanské svobody do souladu s evropskými parametry. My jsme jediní, kteří máme zatím pořád ještě ústavu z dob totalitního režimu. Myslím si, že jsme se dohodli o tom, jak budeme postupovat zítra. Navrhovatelé si rozebrali jednotlivé výbory, tím končím schůzi a prosím předsednictvo, aby se za pět minut sešlo v místnosti předsednictva.

(Schůze skončila v 19.45 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP