Středa 5. září 1990

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Röschové z včerejšího večera, který zní: V § 19 ve druhé větě prvního odstavce lhůta 60 dnů by se měla změnit na 45 dnů. Znělo by to potom - kandidátní listiny se podávají nejpozději 45 dnů přede dnem voleb. S tím souvisí změna v § 20, tam, kde je lhůta 45 dnů, by se to mělo změnit na 30 dnů. Konec § 20 by zněl - aby ve stanovené lhůtě, nejpozději do 30 dnů před konáním voleb závady, odstranila.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji panu poslanci Ježkovi. Nyní dávám o tomto protinávrhu paní poslankyně Röschové hlasovat. Kdo je pro tento protinávrh, ať zvedne ruku. Pardon, pan poslanec Vlach.

Poslanec Jiří Vlach: Je třeba, abychom zodpovědně hlasovali. Mně nezaznělo jasně, jestli je to po těch 45 dnech technicky zvládnutelné nebo ne. Jestliže ne, nemohu se snažit zabránit volbám tím, že ten návrh budu prosazovat. Jestliže ano, tak je to lepší.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Já jsem myslel, že jsme už vysvětlili, jak vypadá návrh z hlediska souhlasu s navrhovatelem. Prosím, aby se k tomu vyjádřil poslanec Ježek.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Navrhovatel je proti, protože tím se zkracuje lhůta mezi ukončením projednání kandidátních listin, resp. časový interval mezi ukončením projednání kandidátních listin a roznesením kandidátních lístků voličům. A ministerstvo vnitra od začátku tvrdí, že na to je potřeba 40 dnů. To přece oni tvrdili ve všech výborech, kam se dostali.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Pana poslance Vlacha a nás všechny nezajímá, jestli je navrhovatel proti nebo pro, nás zajímá kategorické stanovisko, zda je to možné nebo není. Takhle jsem rozuměl jeho vyjádření.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Pan poslanec Palkoska má faktickou připomínku.

Poslanec Ivo Palkoska: Dnes ráno jsem se dotázal na NVP a oni tvrdí, že to není technicky možné.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji. Stanovisko ministerstva vnitra je stanovisko NVP. Je to na vašem zvážení. Nyní dáváme hlasovat o návrhu. Prosím, paní poslankyně Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Mám tomu rozumět tak, že byla o tom zahájena rozprava? (Ne.) Pak neměli poslanci vystupovat s tím, s čím vystoupili, protože s tím, s čím vystoupili a co řekl pan navrhovatel, ovlivnili hlasování, které tady teď proběhne. (Potlesk v části sálu.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Ano, máte pravdu. Faktické připomínky zazněly v tom duchu, v jakém zazněly. (Potlesk.) Mohu přikročit k hlasování? (Všeobecný souhlas.) Přikročíme k hlasování o návrhu paní poslankyně Röschové. Jedná se o zkrácení termínu ze 60 na 45 dnů. Dále o ten druhý termín - pane poslanče, zopakujte to raději ještě jednou.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Paní poslankyně Röschová navrhuje, aby v § 19 druhá věta prvního odstavce zněla - kandidátní listiny se podávají nejpozději 45 dnů přede dnem voleb. A s tím souvisí § 20, kde by mělo být uvedeno, aby ve stanovené lhůtě, nejpozději do 30 dnů před konáním voleb, závady odstranila. Lhůta 45 dnů se tedy zkracuje na 30.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji. Prosím, skutečně faktickou poznámku.

Poslanec Petr Pospíšil: Navrhuji na deset minut přerušení schůze. (Projevy nesouhlasu z pléna.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: To je technická poznámka. Je to návrh, dávám o něm hlasovat. Kdo je pro to, aby se teď přerušila na 10 minut schůze, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) Padesát pro. Návrh nebyl přijat.

Pokračujeme v jednání. Dávám hlasovat o návrhu paní poslankyně Röschové. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) Šedesát hlasů pro. To je těsně okolo prahové hodnoty. Kdo je proti tomuto návrhu? (Hlasuje se.) Devadesát jeden hlas proti.

Je to jasné, návrh nebyl přijat. Prosím zpravodaje, aby pokračoval.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Nyní je zde návrh, aby lhůta v § 5 a § 8 75 dnů - v této lhůtě národním výborem stanoven počet členů příslušného zastupitelstva - byla zkrácena ze 75 na 70 dnů, a v § 19 lhůta 60 dnů byla zkrácena na 55 dnů. Znovu to opakuji. V § 5 na začátku se stanoví, že počet členů zastupitelstva stanoví rada příslušného národního výboru nejpozději 75 dnů přede dnem voleb. Navrhujeme zkrátit na 70 dnů. V § 8 - má-li se volit více než 30 členů zastupitelstva, rada příslušného národního výboru vytvoří nejpozději 75 dnů přede dnem konání voleb volební obvody. Navrhujeme zkrátit na 70 dnů. Dále v § 19 je napsáno - kandidátní listiny se podávají. nejpozději 60 dnů přede dnem voleb. Navrhujeme zkrátit na 55 dnů. O těchto třech termínech bychom měli hlasovat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Je to jasné. Je to faktická poznámka?

Hlas z pléna: - navrhuji, aby se o každém hlasovalo zvlášť.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Dávám návrh, aby tomuto návrhu nebylo vyhověno. Protože nejde jenom o termíny, ale také o časový interval. Je to jeden návrh, všechny lhůty spolu souvisí.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Vyhovuji zpravodaji, přikročíme k hlasování o formulaci, kterou nám přednesl zpravodaj. Kdo je pro návrh této časové řady, jak ji přednesl zpravodaj, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) Stočtyřicet hlasů pro.

Návrh byl přijat.

Poslanec Karel Štindl: Navrhuji přestávku. Dostali jsme se do zmatku v důsledku procedurálních chyb.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Protože jsem říkal, že jsme udělali úpravu návrhů, výbor předsedů vám předkládá nový, odsouhlasený návrh časové řady, založený na připomínkách k časové řadě, která byla ve stávajícím zákonu. Jestliže budeme teď přerušovat, narušíme plynulost schůze. Kdo je pro návrh poslance Štindla, abychom přerušili na 10 minut schůzi? (15)

Návrh není přijat.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Další pozměňovací návrh poslance Svobody zní: V § 19 odstavec 4 předsunout první větu tohoto znění: každá volební strana (§ 18) může - nejsou-li vytvořeny volební obvody - podat jednu kandidátní listinu. Dále bude odstavec 4 pokračovat tak, jak je uveden.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Poslanec Čermák má faktickou připomínku.

Poslanec Petr Čermák: Ze kterého materiálu vycházíme?

Místopředseda ČNR Václav Žák: Z poslední verze, kterou máte předloženu na stole.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: § 19, nazývá se kandidátní listiny, odstavec 5, na straně 15 dole.

Místopředseda ČNR Václav Žák: V tomto paragrafu je specifikován počet kandidátních listin ve volebních obvodech, ale není specifikován počet kandidátních listin tam, kde volební obvody nejsou. Tato věta doplňuje a upřesňuje tento nedostatek. Kdo je pro protinávrh poslance Svobody? (91) Kdo je proti tomuto návrhu? (4) Zdržel se hlasování? (75) Návrh byl přijat. Prosím ještě jednou o přečtení.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Každá volební strana (§ 18) může - nejsou-li vytvořeny volební obvody - podat jednu kandidátní listinu.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dále zde máme návrh poslance Jiráska, který navrhuje, aby do zákona o volbách do volebních zastupitelstev obcí byl zařazen celý nový paragraf. Pravděpodobně by měl být očíslován číslem 50 v předloženém znění. Název paragrafu zní: Zánik mandátu.

Připomínka z pléna: Při posledním sčítání hlasů byl počet přítomných poslanců 170. Ráno nás bylo 189. Kde jsou?

Místopředseda ČNR Václav Žák: Poslanci přicházejí a odcházejí, proto je čas od času třeba udělat kontrolu hlasování. Poslanci mají právo odejít ze sněmovny.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Zopakuji návrh poslance Jiráska. aby do návrhu zákona o volbách byl zařazen nový paragraf, pravděpodobně 50. Znamená to, že by měl být zařazen tam, kde je na straně 35, § 49 - obsazování uvolněných mandátů. Návrh poslance Jiráska je, aby za § 49 obsazování uprázdněných mandátů byl zařazen nový paragraf, jehož název by zněl Zánik mandátů. Návrh textu tohoto paragrafu by měl mít každý před sebou. Ptám se poslance Jiráska, zda trvá na celém svém původním návrhu?

Poslanec Jiří Jirásek: Nejde o žádné změny, ale o legislativně technické vylepšení. Pokud by byl souhlas, některé úpravy bych provedl. Nejde o obsahové změny.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Budete-li s tím souhlasit, můžeme nechat pana poslance Jiráska navrhnout tyto změny. Pokud ne, budeme hlasovat o tom, jak je to navrženo. (Souhlas.) Dávám hlasovat: Kdo je pro to, abychom toto povolili a neznamenalo by to zahájení rozpravy? Jde o drobné legislativní úpravy.

Poslanec Jiří Jirásek: První odstavec by zůstal beze změny, ve druhém odstavci pro vylepšení "člen obecního zastupitelstva se může svého mandátu vzdát. Mandát zaniká okamžikem, kdy obecní rada nebo starosta písemnou rezignaci obdrží." Aby tam tedy nebyla možnost, která vyplývá z dikce, že obecní rada by mohla případnou rezignaci odmítnout.

Ve třetím odstavci by se vypustila poslední věta "ztrátu vysloví obecní zastupitelstvo", neboť tam pravomocným rozhodnutím v tom okamžiku, kdy rozhodnutí nabude právní moci, zaniká mandát.

Ve čtvrtém odstavci ve třetí řádce, § 4, odst. 2) bude tečka. a začne se velkým písmenem: Ztrátu mandátu vysloví obecní rada.

V pátém odstavci by zůstala věta "člen obecního zastupitelstva ztrácí mandát v případech uvedených v § 55, odst. 1, písm. a) a b) . Nová věta by zněla "Pouze mandát zaniká dnem nových voleb", jak to předpokládá § 55.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji panu poslanci Jiráskovi. Příslušné znění jste si opravili. Máme před sebou návrh, text, o kterém dávám hlasovat jako o celku. Kdo je pro, aby se tento paragraf zařadil do zákona o volbách, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) To je naprostá většina. Je někdo proti? (4 hlasy) Zdržel se někdo hlasování? (18 hlasů).

Návrh byl přijat.

Poslanec Zdeněk Guži: Navrhuji, aby tento paragraf byl očíslován § 49 a, abychom nemuseli další paragrafy přečíslovávat.

Zpravodaj - Josef Ježek: Vyřešili jsme umístění tohoto paragrafu a přečíslování bude provedeno po projednání tohoto zákona.

Další pozměňovací návrh přednesl poslanec Giňa, který navrhuje, aby název zákona zněl "návrh zákona o volbách do zastupitelstev v obcích v roce 1990".

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro tuto změnu, aby v názvu zákona byl ještě doplněn rok? (Hlasuje se - 3 hlasy.) Návrh nebyl přijat.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Dále je zde návrh na zpřesnění § 4, odst. 1, který by zněl: "Členem zastupitelstva může být zvolen každý občan, který má právo v obci volit". Je navrhováno, že členem zastupitelstva by neměl být ten, který nevolil pro překážku, jak to vyplývá z odstavce 2) .

Protože tomu nerozumím, požádal bych pana poslance Giňu, aby svůj návrh zopakoval.

Poslanec Ondřej Giňa : Upřesnil bych to tímto způsobem, že v odst. 1) se vyjadřuje možnost právo volit každému občanu. To, co navrhuji, by mělo být v souladu s odst. 2) , kde by se měla vyjádřit překážka a pak by byla vyjádřena neslučitelnost funkce prokurátora a člena zastupitelstva.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Zeptal bych se zpravodaje, zdali je mu to jasnější, aby to zformuloval.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Zdá se, že je to míněno v souvislosti s návrhem dalším - neslučitelnost funkce prokurátora a člena zastupitelstva v oboru působnosti příslušné prokuratury. Stačilo by zde vymezení jako u soudce. Pokud se pamatuji, v procesu projednávání bylo několikrát zdůvodněno, proč je ta neslučitelnost soudce bez jakéhokoliv označení a naopak neslučitelnost prokurátora, prokuratury vázána na obvod jeho působnosti. To je jeden problém, ale tam tomu opravdu nerozumím.

Poslanec Ondřej Giňa: Beru svůj návrh zpět.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Návrh zní: vypustit v odst. 2, písm. b "v jejímž obvodu působnosti je zastupitelstvo". Vztahuje se to k prokuratuře. Dále je zdůvodněno, že by zde stačilo vymezení jako u soudce, podle poslance Gini by tedy mělo být v odst. 2, písm. b "pouze prokurátora, prokuratury, v jejímž obvodě působností je zastupitelstvo".

Místopředseda ČNR Václav Žák: Můžeme přistoupit k hlasování. Kdo je pro pozměňovací návrh pana poslance Gini, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se - 5 hlasů.)

Návrh nebyl přijat.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Dále je zde pozměňovací návrh k § 26, tady se obávám problémů s číslováním paragrafů; tady se navrhuje doplnit slova "a vyvěšen seznam kandidátů, kteří nadále nekandidují". Týká se to paragrafu, který my máme zřejmě označený jako § 25 - informování voličů.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP