Úterý 4. září 1990

Další odstavce tohoto nebo možná dalšího paragrafu umožňují v menších obcích tento čas zkrátit. Při diskusi ve výboru pro obchod a cestovní ruch k tomuto paragrafu nebo k tomuto odstavci jsme se shodli na tom, udělat to obráceně. Stanovit čas 8 - 20.00 hodin a dovolit příslušným národním výborům jej prodloužit, vytváříme předpoklad pro to, že mohou být použity různé cesty k tomu, aby se některým občanům znemožnilo volit. Proto navrhuji 6 - 24.00 hodin s tím, že příslušné paragrafy a odstavce umožňují tam, kde je to možné - třeba v menších obcích atd. - zkrátit tuto lhůtu.

Dále bych měl dotaz, a to jak na předkladatele, tak na zpravodaje výboru, zda tento návrh zákona není v rozporu s přijatým zákonem o obcích v souvislosti s hlavním městem Praha, a to např. v § 1 f) 1 d) , dále v § 6 a v § 23. Možná, že by se tam našly další paragrafy.

Samozřejmě, jestliže budu přesvědčen o tom, že to není v rozporu s návrhem zákona o obcích, tak jak jsme ho dneska přijali, tak budu hlasovat pro tento návrh.

Dále se domnívám, že návrh, který zde zazněl a to je: posunout volby např. na 1. prosinec, nevidím tak nereálný a jsem toho názoru, že by to možná věci a termínům, které jsou tam stanoveny prospělo.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji panu poslanci Frkalovi, nyní pan poslanec Macháček, připraví se paní poslankyně Marvanová.

Poslanec Jiří Macháček: Já bych to řekl tady z místa, protože všechno řekl pan Sedláček a pan poslanec Šuman.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji. Slovo má paní poslankyně Marvanová, zlatý hřeb, poslední lísteček do diskuse.

(Potlesk.)

Poslankyně Hana Marvanová : Pane předsedající, vážená vládo, vážení kolegové poslanci.

Já bych se také odvolala na vystoupení poslance Sedláčka s tím, že se částečně připojuji k jeho pozměňovacímu návrhu k § 28, odst. 2, týkajícímu se volební kampaně.

Návrh poslance Sedláčka vycházel z toho, že rovný přístup ke státním veřejným sdělovacím prostředkům podle tohoto odstavce mají jenom kandidující politické strany, tedy nikoli všechny volební strany.

Domnívám se, že to není spravedlivé, a proto navrhuji, aby pro jakékoliv volební strany byla agitace ve státních veřejných sdělovacích prostředcích zakázána. Proto navrhuji toto pozměňovací znění, které není úplně totožné se zněním poslance Sedláčka, a to tak, že by se 1. věta odst. 2, § 28 nahradila tímto zněním:

"V době volební kampaně je ve státních veřejných sdělovacích prostředcích volební agitace pro volební strany zakázána."

Rozdíl oproti znění, které navrhoval poslanec Sedláček, je v tom, že navrhuji, aby byla zakázána volební agitace pro volební strany, tedy nikoliv volební agitace pro konání komunálních voleb jako takových.

To je jedna věc.

A za druhé, také o tom hovořil pan poslanec Sedláček, týká se to problematiky paragrafů, které hovoří o tom, že se nepřihlíží ke křížkům odevzdaným pro kandidáty tehdy, jestliže volič hlasoval pro celou volební stranu a označil ji křížkem v kroužku nahoře. Domnívám se, že pokud by se měl tento návrh přijmout, tak je třeba ještě změnit určitým způsobem § 37, odst. 3, a to tak, že by se poslední věta tohoto odstavce, který zní:

"Počet hlasů odevzdaných pro politickou stranu je dán součtem všech hlasů, které obdrželi všichni její kandidáti." musela doplnit - navrhuji - tímto zněním:

Za "kandidáti" by byla čárka, a dále by text zněl: "nejvíce však tolik hlasů, kolik je uvedeno kandidátů na kandidátní listině volební strany .

Místopředseda ČNR Václav Žák : Děkuji paní poslankyni Marvanové, prosím pana poslance Kužílka a připraví se pan poslanec Payne.

Poslanec Oldřich Kužílek : Vážený sněme, vystupuji jenom z toho důvodu, že se domnívám, že vzhledem k únavě takové ty technicistní poznámky vlastně už nejsou schopny - použiji slov paní poslankyně Marvanové - agitovat pro názor, který je za tím skrytý. To, co přednesl pan Sedláček. pan Šuman a nyní částečně paní Marvanová, za sebou skrývá jednoduchou věc: jde o malý posun ve volebním systému, jde o hrozně jednoduchou věc: o to, že mohu škrtat ve své straně, mohu tím pádem ovlivnit pořadí kandidátů ve straně, kterou jsem zaškrtl já. a nic jiného se tím v podstatě nezmění, jenom tato výhoda. Probírali jsme to ve výboru, jsme vlastně pověřeni za výbor to přednést jako stanovisko celého výboru - mluvím za výbor petiční - a vlastně jsem vystoupil jenom proto, abych to takto jednoduše shrnul, abych pro ty, pro které už to třeba v tuto chvíli - jako pro mne - je složité vnímat, skutečně seriózně řekl, že nejde o nic jiného, než o tuto malou změnu, která to takto zjednoduší a přinese možnost pro voliče ovlivnit pořadí i na své kandidátce.

Poslanec Jiří Payne : Vážení kolegové a přátelé, měl bych připomínku k § 32 odst. 1, kde výbor pro sociální politiku a zdravotnictví navrhoval za slovo "obálky vložit text následujícího znění: "...obálky, které budou stejné barvy, velikosti, kvality a tvaru". Nikde v zákoně není řečeno, že obálky mají být stejné a mohlo by dojít k tomu, že bude porušena tajnost volebního práva. Nejsem si jist, zda tato připomínka nevypadla včera nedopatřením ze závěrečné zprávy.

Místopředseda ČNR Václav Žák : Děkuji panu poslanci Payneovi To byl poslední lísteček do diskuse, takže pokud už další přihlášky do diskuse nejsou ... pan poslanec Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný : Dámy a pánové, protože podporuji zákaz volební agitace ve státních veřejných sdělovacích prostředcích, mám stručný návrh: v § 28 odst. 4 vypustit slova "ve státních".

Poslanec Ladislav Jakl : Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážené slečny poslankyně, vážení páni poslanci, rád bych vás upozornil na to, že nám všem bude dělat velké problémy definování, co to jsou "státní sdělovací prostředky , jestli někdo by byl schopen do několika minut či vteřin či hodin či dnů přinést definici toho, byl bych velice rád, a i v tomto případě bych to hned od začátku napadl, protože není problém vzápětí konstituovat jiný než státní sdělovací prostředek, kterým tento zákaz nádherně obejdeme. Děkuji vám za pozornost.

Místopředseda ČNR Václav Žák : Děkuji panu poslanci Jaklovi. Pan poslanec Šuman se přihlásil opět do diskuse.

Poslanec Vladimír Šuman: Mám dojem, že v rozpravě je nutno vystoupit nejenom k úpravě textu, ale i k tomu, co bylo předneseno a musím vám říci, že považuji za naprosto absurdní, že bychom v současné politické situaci, jaká je, zakázali politickým stranám agitovat ve sdělovacích prostředcích. Domnívám se, že naopak je nezbytně nutné tuto možnost zachovat, protože je to jeden z mála prostředků a doufám, že tentokrát budeme dělat inteligentněji, než v parlamentních volbách, k tomu, abychom voliče ovlivnili každá strana tak, jak považujeme za nutné a správné. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Václav Žák : Děkuji poslanci Šumanovi. Pan poslanec Palkoska.

Poslanec Ivo Palkoska : Jestli bude rozprava zítra, pak bych rád vystoupil zítra. .

Místopředseda ČNR Václav Žák : Doufám, že rozprava zítra nebude.

Poslanec Ivo Palkoska: Mám dvě, v podstatě maličkosti. Jednak se jedná o § 40 odst. 2, kde, podle mého názoru, "utekly" národní výbory. V odst. 2 v předposledním řádku po změně společné zprávy je text, že "...předají spolu s ostatními volebními dokumenty příslušnému národnímu výboru do úschovy". Vzhledem k tomu, že zákon o obcích nabývá účinnosti dnem voleb, tak předpokládám, že národní výbor nebude v té době už existovat. Takže by tam mělo asi být, že se tyto dokumenty předají příslušnému okresnímu úřadu.

(Poslanec Lom: nebyl ustaven.)

Dobře, ale je třeba vyřešit komu, když už nebude existovat národní výbor, to je nesporné. Pokud to vysvětlí navrhovatel, tak jsem zvědav.

Další je § 22 odst. 3. Tam společná zpráva doplňuje slovo "zarámované": "kandidáti každé volební strany jsou uvedeni v pořadí, určené volební stranou, zarámované v samostatných sloupcích". Já se přiznám, že to gramaticky nejde. Konzultoval jsem to s paní kolegyní a nebyli jsme schopni se shodnout na tom, co autor myslel.

Místopředseda ČNR Václav Žák : Pokusil bych se to vysvětlit, ale nebudu to dělat. Takže to byla poslední přihláška do diskuse, ještě se někdo hlásí do rozpravy? (Ne.) Pokud tomu tak není, mnohokrát děkuji za plodnou diskusi a končím rozpravu k volebnímu zákonu.

Tím pádem se těším zítra v 10.00 hod. na shledanou s tím, že o půl deváté se sejdou předsedové výborů k projednání připomínek k závěrečné zprávě.

(Jednání skončilo v 21.50 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP