Pátek 18. května 1990

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji paní poslankyni. Přeje si vystoupit paní ministryně ? Anebo možná bude lepší, když vystoupíte později, možná bude těch připomínek více, pak byste to vzala všechno najednou.

Slovo má poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Vážený pane předsedo, vážení přítomní, tlumočím stanovisko Klubu poslanců bez stranické příslušnosti ze dne 16. 5. tohoto roku.

Poslanci bez stranické příslušnosti se na této schůzi vyslovili pro podporu návrhu poslankyně Marvanové o jednotlivém hlasování, tzn. schvalování a volení soudců jednotlivě.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Ano, děkuji. Přeje si vystoupit poslankyně paní dr. Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedo, vážení kolegové a vážené kolegyně, já bych se jen krátce, plnou vahou, seč mohu, připojila k návrhu paní dr. Marvanoví, protože osobně souhlasím naprosto se všemi důvody, které uvedla pro hlasování o soudcích jednotlivě.

Mohu říci, po zkušenostech z minulé volby soudců, že to, že byly odhlasovány některé návrhy soudců, konkrétně jedné soudkyně, která nebyla doporučena ústavně právním výborem, vzbudilo v očích veřejnosti velkou nelibost a váha ČNR se tím nijak nepovznesla a nijak se její postavení neupevnilo. Speciálně v očích právní veřejnosti tímto ČNR i ztratila.

Proto se velice přimlouvám za to, aby bylo hlasováno o soudcích jednotlivě.

Děkuji.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji. Přeje si ještě někdo vystoupit ?

Hovoří pan poslanec Holomek.

Poslanec Karel Holomek: Vážený pane předsedo, vážení kolegové, jsem skutečně velmi rád, že mohu vystoupit s podporou kandidatury některých soudců z Jihomoravského kraje.

A k tomu závěru jsem dospěl na základě vlastního šetření. Jsou to sice jenom střípky, které se týkají hlavně charakterových vlastností, nikoli odborných vlastností soudců, ale přesto mohou přispět k tomu, abychom se zde dokázali podrobněji na tyto soudce podívat.

Jedná se, pro kandidaturu do senátů krajských, v Brně, o dr. Kouřila, který už před listopadem roku 1989 zprostil viny inženýrku Evu Vidlářovou, kterou možná znáte. U tohoto mladého člověka /je mu - jak vidíte z dokumentů, které máte před sebou - 32 let/ je to skutek velice pozitivní.

Co se týká dr. Páleníčka, mohu říci toto. Už v roce 1977 a v roce 1978, v době zběsilé kampaně proti Chartě 77, se dokázal zásadově postavit k věci paní Trefulkové, manželky brněnského spisovatele Jana Trefulky a proti snaze vypovědět ji z kulturního střediska, ve kterém pracovala.

Proti dvojímu rozhodnutí krajského soudu dokázal tento rozsudek, aby zůstala v kulturním středisku, potvrdit.

V minulosti, právě s ohledem na tyto postoje, bylo doktoru Páleníčkovi odebráno několik choulostivých případů.

Co se týče Brna-města, je tam dr. Holeček, ke kterému mohu říci tolik, že neměl během své praxe u justice žádné politické procesy.

V Uherském Hradišti je kandidátkou dr. Chmelařová, která měla v roce 1970 zrušeno členství pro postoje k situaci z roku 68 a která musela v 80. letech proto z justice odejít.

Ve Znojmě je dr. Donátová, která v 70. letech byla vyloučena z KSČ pro stejné postoje a v roce 1975 musela úplně z justice odejít.

Dovolte mi ještě, abych vyslovil dvě poznámky, které dokreslí možná náš názor při projednávání této záležitosti.

Do 17. 11. 1989 v justici Jihomoravského kraje bylo 95 % členů KSČ, nyní v KSČ zůstává 5 % členů. Nemusí být nutně pouze projevem konjunkturalismu, i když možná v některých případech ano, ta skutečnost, že lidé z KSČ vystupují. Bylo totiž nutnou podmínkou být členem KSČ, aby mohl někdo z právníků být současně předsedou senátu.

Druhá poznámka je ta, že zvládnutí úkolů justice v souvislosti s rehabilitací bude nesmírně náročné. Bez dostatečného počtu kvalifikovaných i zásadových soudců, o které nám jistě jde, to nebude možné stihnout v termínech stanovených zákonem. Postiženým lidem nikdo nevysvětlí, proč zrovna jejich záležitost nebyla včas vyřešena.

Děkuji vám.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji poslanci Holomkovi. Hovořit bude poslanec Sapák.

Poslanec Jan Sapák: Pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si, stejně jako na minulé schůzi, podpořit stanovisko paní poslankyně Marvanové. Domnívám se totiž, že není možné rozhodovat o soudcích en block. Vzdalujeme se tím totiž hodnocení soudců jako osobností, což by také trvale blokovalo podporu samostatnosti soudců a výchovu jejich osobností.

Jsem rád, že mohu stručně potvrdit to, co říkal pan poslanec Holomek.

Byl jsem přítomen na soudu s Trudou Vidlářovou a viděl jsem, jak se pan doktor Kouřil, samozřejmě, chvěl, když vynášel osvobozující rozsudek. Ve mně to vyvolalo dojem, že svedl nelehký boj za svoji soudcovskou nezávislost a že v tom boji zvítězil. Rovněž tak pan dr. Páleníček, který má rovněž velmi dobrou pověst soudce nezávislého a opravdu srdnatého.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji poslanci Sapákovi. Přeje si ještě někdo vystoupit v rozpravě ? Paní ministryně Burešová ? Ještě poslanec Kraus.

Poslanec Michal Kraus: Pane předsedo, dámy a pánové, vážená paní ministryně spravedlnosti, prosím vás, bylo by možné, kdybyste nám mohla říci, kolik soudců z povolání zůstalo nečleny komunistické strany ? Já jsem si pročítal dekursy soudců a zjistil jsem, že jedna soudkyně dělala od roku 1980 …

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Přerušuji jednání, přichází pan prezident.


Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Vážené poslankyně, vážení poslanci, vítám mezi námi prezidenta ČSFR pana Václava Havla. Jeho přítomnost na poslední schůzi ČNR si jednak velice vážíme a jednak je důkazem toho, že ČNR odvedla kus práce, protože vím, že pan prezident nechodí tam, kde nemá jistotu, že jeho návštěva je účelná, kde je co platná a kde je třeba říci několik slov.

Pane prezidente, já vás srdečně vítám a prosím, zda byste mohl říci českému parlamentu několik slov.


Prezident ČSFR Václav Havel: Pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, byl jsem do ČNR zván vícekrát, ale neměl jsem nikdy čas přijít. Přicházím za pět minut dvanáct, to znamená v poslední den vašeho jednání.

Co vám mohu, přicházím-li za pět minut dvanáct, říci jiného, než poděkovat vám za vaši práci. Vím o tom, že vy jste podobně jako FS toho udělali dost v posledních měsících. Přijali jste četné zákony, posuzovali jste zákony federace a samozřejmě vám za to patří dík.

Blíží se svobodné volby. Nepochybuji o tom, že mnozí z vás v nich kandidují. Přeji vám, abyste byli zvoleni. Hlavně přeji českému národu, aby si zvolil ČNR, která bude v klidu s rozvahou, ale zároveň rychle a kvalifikovaně pracovat, neboť tu novou ČNR, která z těchto voleb vzejde, bude čekat mnoho důležité práce.

Pak víte, stojíme před úkolem vytvořit tři ústavy, českou, slovenskou a federální. Tvorba těchto ústav bude vlastně zároveň tvorbou našeho novodobého demokratického státu, založeného na rovnoprávném a přátelském soužití dvou národů. Jako reprezentantka národa českého bude tedy muset ČNR nalézt politický výraz tomuto našemu soužití ve společné federaci. Bude mít nelehký úkol a doufejme, že to nebude žádné iracionální nevyzpytatelné těleso a že bude přinejmenším tak produktivní, jak jste byli vy.

Děkuji vám. (potlesk)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Vážená ČNR, svým potleskem jste poděkovali panu prezidentovi určitě za jeho projev, ale zejména za to, že v té nabité pracovní době, časově nabité pracovní době, našel čas navštívit ČNR a tím složil poklonu nám za naši práci, kterou jsme udělali. Pan prezident má hodně práce, nás čeká asi 6 bodů jednání. On požádal, že by odešel hned. Poděkujme mu ještě jednou za to, že nás navštívil, a přejme mu hodně zdraví, hodně sil a úspěch ve volbách ve FS, aby byl znovu českým a slovenským federativním prezidentem této republiky. (potlesk) (odchod pana prezidenta)

Pokračujeme v našem jednání. Po té slavností chvilce nás čeká práce, ten úkol těžký, náročný a zodpovědný, zvolit soudce.

(k poslanci Krausovi) Pane poslanče, pojďte dokončit svoji myšlenku. Napotřetí hovoří pan poslanec Kraus. (potlesk)

Poslanec Michal Kraus: Budu si nadosmrti pamatovat, že mi pan prezident skočil do řeči. Takovou ctí je poctěn málokdo.

Pokračuji : …., která nastoupila do soudcovské funkce v r. 1980 a aniž se cokoli změnilo na jejím osudu, tak v r. 1985 vstoupila do KSČ. Jsou tam dokonce tací, kteří tam vstoupili až po roce 1985 nebo 1986. Já bych chtěl, kdyby nám paní ministryně spravedlnosti mohla říci, zda to bylo nutné, aby ti soudci vstupovali do KSČ. Já to nedovedu sám osobně posoudit, mně nikdo nikdy členství nenabídl. Nevím, jak bych se já zachoval. Chtěl bych proto informaci, dříve než budu volit.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji. Přeje si ještě někdo z poslanců vystoupit ? Ne. Prosím paní ministryni Burešovou, aby se vyjádřila k těm třem připomínkám ke jmenování soudců.

Ministryně spravedlnosti ČR Dagmar Burešová: Vážený pane předsedo, vážená ČNR, nejdříve bych odpověděla na otázku pana poslance Krause. Mně také nikdo nikdy členství v komunistické straně nenabídl, ale já jsem pracovala v advokacii. Jak to bylo u soudů, vím jenom zprostředkovaně. Záleželo to vždycky na osobách. V některých krajích byla situace taková, že prakticky bez členství v komunistické straně nemohl ten soudce funkci soudce vykonávat. Zde už odezněla připomínka, že v Brně např. byla organizovanost 95 %. V některých krajích, kde byl předseda soudu silná osobnost, i když třeba svým způsobem svázaný s dřívější strukturou, ale občansky slušný člověk, tak se omezoval na doporučení těm soudcům, aby vstoupili do strany, ale nenutil je pod hrozbou ztráty existence. Nicméně např. předsedu senátu mohl zásadně vykonávat jenom ten, kdo byl členem strany. Vzhledem k tomu, že valná většina naší populace se domnívala, že tento režim je tu jednou provždy, o čemž jsme byli stále přesvědčováni, pak patrně ti soudci, kteří měli dobré odborné předpoklady a ctižádost, do té strany vstupovali i z těchto důvodů. Ostatně nebylo to jenom v řadách soudců. Já např. vím, že ve fakultních nemocnicích, pokud chtěl někdo dělat docenturu nebo profesuru, bylo mu většinou nabízeno členství ve straně, protože jinak tu profesuru nedostane. Klaním se prof. Klenerovi, že profesuru dostal, aniž byl členem strany. Ale myslím, že byl a je jediný v celé republice.

Ale v situaci, kdy jsem vstupovala do resortu, asi 85 % soudců bylo organizovaných. Valná většina z nich vystoupila. Slovenský ministr spravedlnosti mě informoval o tom, že když na jednom z prvních setkání se soudci mluvil, sdělil jim, že je přišel osvobodit. Předtím byla možnost vykonávat funkci soudce spojena s nutností být členem strany. On jim přišel nabídnout, že mohou vystoupit ze strany. Já jsem to tímto způsobem neřešila, protože si myslím, že je věc jednoho každého, jak si své věci uspořádá. Jsem přesvědčena o tom, že výkon občanských práv nemůže být omezován. Ovšem soudce může být jenom členem té strany, která jej nesvazuje stranickou disciplínou.

Pokud jde o jednotlivé dotazy: Na soudce Šleise, vůči kterému byly vzneseny určité připomínky, jsem se dodatečně vyptávala pana předsedy Krajského soudu v Ostravě dr. Livečky, který je sám nově příchozím soudcem. Byl nově zvolen, jak se patrně pamatujete, neboť v r. 1970 musel pro své politické názory od soudu odejít. Nyní je předsedou Krajského soudu v Ostravě, má mou plnou důvěru a počíná si velice zdatně a rozhodně ho nemůžeme podezírat z nějaké přílišné shovívavosti. Naopak. Podle jeho návrhu, který mi nyní předložil (jak jsem vás posledně informovala, neděláme rekonstrukci soudů podle toho, komu končí volební období, ale jak se kdo chová, zda někdy porušil své soudcovské povinnosti), tak mohu říci, že dr. Livečkovi věřím. Mohu za něho ručit a on ručí za soudce Šleise.

Pokud jde o soudce Brycha, byly námitky na jeho věk. Bude mu 70 let a to je věk trochu vyšší. Ale je pravda, že otázka věku je druhořadá. Od předsedy Krajského soudu vím, že je to velice zdatný pracovník, velice erudovaný a že na krajském soudě s ním měli ty nejlepší zkušenosti. Osobně ho také neznám.

Jinak pokud jde o ty zásadní námitky, které odezněly, je pravda, že soudci jsou voleni a že ČNR jim dává svou důvěru. Je tedy na místě, aby se volil každý zvlášť. Vím, že jsem minule proti tomu způsobu vystupovala. Pořád ještě mám za to, že řádná volba je taková, kdy určitá skupina lidí s maximem informací volí kandidáta. Obávám se, že poslanci ČNR toto maximum informací o těch kandidátech, kterých je, jak víte, několik desítek, nemohou mít. Je ale pravda, když uvažujeme o výkladu pojmu volba, že by to mělo být správně tak, jak říkala paní poslankyně Marvanová a pan poslanec Lom. Neskrývám se s tím, že pro budoucnost by bylo vhodnější jmenování soudců, protože to by lépe splňovalo úkol, aby do hloubky mohla menší skupina lidí, ale skutečně s maximální informovaností, rozhodnout o tom, té cti být soudcem.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji paní ministryni a plně se s ní ztotožňuji. Přeje si slovo paní poslankyně Lagová ? Ne. Pan poslanec Čaja. Ano. Prosím.

Poslanec Milan Čaja: Pane předsedo, já bych navázal na vystoupení paní ministryně, protože ústavně právní výbor měl při projednávání materiálu určité připomínky. Musím je vysvětlit. U dr. Brycha na straně 42 je uvedena věta: "V letech 1952 - 59 byl soudcem Krajského soudu v Praze". Vzbudilo to podezření, že vzhledem k věku působil v té době aktivně u Krajského soudu v Praze a mohlo tam dojít k nějakým pochybením v souvislosti s 50. léty.

A u dr. Šleise? Působil od r. 1966 jako vyhledavatel a později vyšetřovatel VB. Pouze tyto dvě pochybnosti byly na ústavně právním výboru vzneseny, ale dr. Balaštíkem, náměstkem ministryně spravedlnosti, byly vyvráceny.

Jak potvrdila sama ministryně spravedlnosti v předešlém vystoupení, i když lidi sama nezná, prověřila si je přes jiné lidi.

Co se týče hlasování, nejsem, samozřejmě, v zásadě proti hlasování jednotlivě. Ale, jak jsem řekl, ústavně právní výbor měl dost času na to projednání, všechny námitky důkladně propracoval. Žádné námitky, kromě dr. Zlaty Řeháčkové a žádné výhrady, kromě výhrad k dr. Žídkovi nebyly.

O způsobu hlasování nechám rozhodnout plénum.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Ano, děkuji. Ještě pan poslanec Kříž.

Poslanec Karel Kříž: Pane předsedo, dámy a pánové, já bych si dovolil jen pár slov k dr. Brychovi, kterého dobře znám z Benešova, kde jsem vystupoval jako soudní znalec. Nevím, jaké byly jeho postoje v letech 1952 až 1957 nebo 1959, kdy byl u Krajského soudu, ale znám ho jako velmi korektního pána, který dobře rozhodoval. Má nesmírné zkušenosti.

Pokud jde o jeho zdravotní stav - hovoříme tu o tom, že mu je 70 let - je dobrý, protože sportuje, nepije, nekouří.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji, to bylo pěkné.

Ještě se někdo hlásí ? Ne. Takže budeme moci hlasovat. Je zde vlastně jediný návrh na způsob hlasování - hlasovat zvlášť o každém soudci. Jiný návrh nepadl.

Kdo tedy souhlasí s tím, abychom hlasovali o každém soudci zvlášť, ať zvedne ruku. Prosím o spočítání. 43.

Kdo je proti ? 75.

Zdržel se někdo hlasování ? 27.

Tento návrh tedy neprošel. A my jiný návrh nemáme. Čili … je zde další možnost, kterou navrhnu já, hlasovat en block, ale po skupinách A, B, C a D. Má někdo jiný návrh ?

Kdo souhlasí s návrhem, abychom hlasovali en block, ale po skupinách A, B, C, D? 99 poslanců.

Kdo je proti? 27

Kdo se zdržel hlasování? 19.

99 poslanců, a to je většina, souhlasí s tím, abychom hlasovali en block po skupinách, které jsem říkal. Použijeme tedy tento způsob hlasování.

Faktickou poznámku má poslanec Domas.

Poslanec Josef Domas: Vážený pane předsedo, za logičtější a racionálnější způsob hlasování bych považoval ten, kdy se o každém jednotlivém soudci, ke kterému zazněla připomínka z pléna, bude hlasovat zvlášť. O všech ostatních, ke kterým připomínka nezazněla, by se hlasovalo najednou.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Pane poslanče, už jsme si odhlasovali způsob hlasování. Já jsem se ptal, chce-li někdo vystoupit a zda má někdo návrh ke způsobu hlasování. Já odmítám tento způsob.

Poslanec Josef Domas: Pane předsedo, já jsem se hlásil, ale nebyl jsem zaregistrován.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Poslanec Mečl má faktickou poznámku.

Poslanec Josef Mečl: Pane předsedo, není možný třetí způsob volby. Není možné o některých soudcích hlasovat en block a o některých jednotlivě. Měnili bychom tak způsob jejich volby. Některé bychom jmenovali a některé bychom volili.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Souhlasí poslanec Sapák ? Bereš zpátky ? Já se ti, samozřejmě, omlouvám, že jsem ti přehlédl.

Takže, vážená Česká národní rado, budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby byli Českou národní radou podle článku 101, ústavního zákona 100/1960 Ústavy Československé republiky, ve znění ústavního zákona č. 155/1969, kterým se mění a doplňuje hlava 8. Ústavy a podle par. 43, odst. 1, zákona 36/1964 Sb., o organizaci soudů a o volbách soudců, vyhlášeného v úplném znění pod. č. 19/1970 Sb. zvoleni do funkce soudců z povolání soudů České republiky následující kandidáti /tuto větu už vícekrát opakovat nebudu/:

Za prvé, soudci, kterým končí volební období a jsou navrhování ke zvolení pro další období - je to sněmovní tisk 230, páté volební období, odst. A; bez dr. Žídka, samozřejmě /hlasuje se, proti 13, zdrželo se 19, soudci pod bodem A byli zvoleni/;

Za druhé, soudci, navrhovaní ke zvolení pro jiné soudy - sněmovní tisk 230, odst. B /hlasuje se, proti 9, zdrželo se 27, soudci pod bodem B byli zvoleni /;

Za třetí, soudci pod bodem C /hlasuje se, proti 1, zdrželo se 19, soudci byli zvoleni/;

Za čtvrté, soudci, bývalí soudci, kteří se vracejí do justice a advokáti /hlasuje se, 11 proti, 32 se zdrželo, soudci byli zvoleni/.

Děkuji poslankyni Lagové i poslanci Čajovi a konstatuji, že jsme zvolili soudce z povolání k soudům ČR, tak jak byli uvedeni v tisku 240.

Nyní přistoupíme k projednání návrhu, který je uveden ve sněmovním tisku 231. Odůvodněním i tohoto návrhu, který předložilo Sdružení společenských organizací ČR společně s ministerstvem spravedlnosti ČR je pověřena paní poslankyně Hana Lagová, kterou prosím, aby se ujala slova.

Poslankyně Hana Lagová: Vážený pane předsedo, vážení poslanci, jak bylo uvedeno, Nejvyšším soudem ČR se předkládá návrh kandidáta na volbu místopředsedy Nejvyššího soudu ČR, tak jak jej máme obsazen v tisku 231. Kandidát dr. Ludvík Ševčík byl vybrán po zhodnocení jeho odborné připravenosti, zkušeností z justiční i jiné právní praxe. Navržený kandidát v podstatě splňuje předpoklady stanovené v příslušných ustanoveních zákona o organizaci soudů a o volbě soudců a s kandidaturou na tuto funkci vyslovil souhlas.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji poslankyni Lagové. Prosím nyní společného zpravodaje ústavně právního výboru poslance Čaju, aby nám přednesl zpravodajskou zprávu.

Poslanec Milan Čaja: Pane předsedo, dámy a pánové, ústavně právní výbor projednal na svém zasedání 14. 5. t. r. společný návrh Sdružení společenských organizací ČR a Nejvyššího soudu ČR na volbu místopředsedy Nejvyššího soudu ČR. Sdružení společenských organizací společně s Nejvyšším soudem ČR navrhuje po zhodnocení odborné připravenosti, jak už jsem řekl, zkušeností z právní praxe, aby do funkce místopředsedy Nejvyššího soudu ČR byl ČNR zvolen dr. Ludvík Ševčík. Ústavně právní výbor po vyjádření navrhovatele a rozpravě, v níž byly vzneseny dotazy přímo na kandidáta dr. Ševčíka, doporučuje ČNR zvolit dr. Ludvíka Ševčíka místopředsedou Nejvyššího soudu ČR.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu poslanci Čajovi. Zahajuji rozpravu k tomuto bodu jednání. Paní poslankyně Marvanová má slovo.

Poslankyně Hana Marvanová: Pane předsedo, vážení kolegové poslanci, já bych ráda trošku doplnila a upravila pana zpravodaje poslance Čaju. V ústavně lprávním výboru jsme to projednávali, ale nepřijali jsme usnesení. K přijetí usnesení v ústavně právním výboru je třeba deseti hlasů a v tomto případě, když jsme hlasovali o tom, zda navrhnout plénu zvolení dr. Ševčíka místopředsedou Nejvyššího soudu ČR, se vyslovilo pro 9 poslanců proti jednomu poslanci a zdrželi se hlasování tři poslanci. To pro upřesnění.

Abych sdělila, jaké výhrady se objevily proti dr. Ševčíkovi. Nebyly to výhrady související s jeho rozhodovací činností. O té jsme žádné jiné zprávy než předložený materiál neměli. Byly to výhrady, které naleznete na straně 2 uvedeného posudku. V červenci 1989 byl dr. Ševčík jako člen KSČ zařazen do jednotky Lidových milicí. Konkrétně jsem s touto výhradou vystoupila já. Nevím, zda mou námitku budete akceptovat, protože to skutečně nesouvisí s rozhodovací činností. Ale v červenci 1989 už žádný občan našeho státu nemohl pochybovat o tom, k jakému účelu jsou jednotky Lidových milicí připravovány, a to po lednových událostech loňského roku. Proto já v žádném případě nemohu souhlasit, má-li být soudcovská funkce i funkcí humánní, nemohu souhlasit s tím, aby člověk, který souhlasil se svým zařazením do jednotky Lidových milicí, vykonával tak vysokou funkci, jako je místopředseda Nejvyššího soudu ČR. Proto jako občan, aniž bych byla osobně proti dr. Ševčíkovi zaujata, jako občan nemohu s jeho kandidaturou souhlasit. (potlesk)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji. Paní ministryně, dovolíte, abych ještě před vámi dal slovo poslancům ? (paní ministryně souhlasí) Slovo má poslanec Škoda.

Poslanec Jan Škoda: Mám jenom faktickou poznámku. Domnívám se, že za tu krátkou dobu, co dr. Ševčík byl u Lidových milicí (osobně ho neznám, vím jen, co je v materiálech), nemohl projevit svůj proti humánní charakter. Domnívám se, že všechny ostatní údaje v životopise mluví spíše pro pana dr. Ševčíka než proti němu. Nesouhlasím s paní poslankyní Marvanovou. (potlesk)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Pane poslanče (k poslanci Čajovi), chceš slovo ? Tak prosím.

Poslanec Milan Čaja: Pane předsedo, skutečně jsme o tom v ústavně právním výboru hovořili. Jak je uvedeno v materiálu, v životopise na straně 2, na základě členství v KSČ a předcházející průpravy vojáka v záloze byl zařazen od července 1989. Podrobně jsme to rozebírali. Nakonec dr. Ludvík Ševčík je zde přítomen. Sedí na galerii. Není důvod, proč by se měl obhajovat sám. Ale slyšeli jste, že ústavně právní výbor byl pro jeho kandidaturu poměrem hlasů 9 : 1, když se tři zdrželi hlasování. Jeho členství ve straně je problém osobní. Ale kdo byl na vojně a dostal se po vyřazení do vojsk CO, tak byl asi automaticky zařazen do jednotek Lidových milicí. On to zdůvodňoval atak, že při nástupu do této funkce vůbec nevěděl, že tam ta jednotka je. Také se v listopadu naprosto ničeho nezúčastnil. Dokonce vystupoval tak, jak by se asi nezachoval nikdo z nás. Já bych byl rád, kdyby k tomu vystoupil ještě předseda Nejvyššího soudu ČR.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: O slovo se přihlásil doktor Mokrý, předseda Nejvyššího soudu ČR.

Předseda Nejvyššího soudu ČR Antonín Mokrý: Pane předsedo, paní a pánové, ocitáme se opět v téže obtížné situaci, ve které se vždycky nacházíme při volbě soudců. Panem zpravodajem zde bylo řečeno všechno. Předevčírem ústavně právní výbor měl dr. Ševčíka k dispozici, diskutovali jsme tam a on osobně vyjasňoval ty otázky. Některé argumenty, které zde byly vzneseny, s vámi sdílím. Já bych vás chtěl upozornit jen na dvě okolnosti, které bych dodal. Ukazují na to, v jakém postavení byla justice dříve. Ministerstvo spravedlnosti za neblahého režimu si zřídilo jednotku Lidových milicí. Byl to státní orgán, to by bylo normální z tehdejšího hlediska. Ale protože neměli dostatek lidí, tak čerpali členy Lidových milicí i od Nejvyššího soudu ČR a také od Městského soudu v Praze. Já nevím, jak to bylo v jiných krajích, ale v Praze to bylo takto. Ti soudci byli skutečně vystaveni velikému nátlaku a řada soudců se musela nakonec podrobit a do Lidových milicí vstoupit. To je jedna věc.

A nyní druhá věc: Chtěl bych vás upozornit na druhý moment, který zde nebyl náležitě vyzdvižen. To je ta skutečnost, že dr. Ševčík jako člen Lidových milicí 20. listopadu minulého roku dezertoval. On prohlásil, že se zásahu jednotky Lidových milicí nezúčastní. Přestože mu to bylo vytýkáno, byl přesvědčován, bylo mu vyhrožováno, na svém stanovisku setrval. Jaký to mělo vliv na bojovou morálku jednotky, jsme nezjišťovali, ale ponechávám to vašem uvážení, když šlo o jednotku vojensky organizovanou, jaké asi by s tím byly následky, kdyby vše nebylo dopadlo tak, jak dopadlo. To ovšem ten dr. Ševčík vědět nemohl. Jeho postoj tehdejší tedy nepovažuji za nějaké oportunní nebo prospěchářské stanovisko, ale za skutečně odpovědný postoj, kterým riskoval, kterým dal příklad ostatním svým kolegům. Tento moment jsem chtěl zdůraznit.

Jinak pokud jde o jeho odborné a osobní vlastnosti, o nich pochybnosti nebyly, a proto o nich nebudu mluvit. Je to člověk skutečně kvalitní a od té doby, co je nový Nejvyšší soud ČR pod mým vedením, je oporou při všech opatřeních, která je třeba tam dělat.

Děkuji vám za pozornost.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji předsedovi Nejvyššího soudu ČR za přiblížení tohoto profilu kandidáta na funkci náměstka. Ještě o slovo požádala ministryně spravedlnosti paní Burešová.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP