Středa 25. dubna 1990

Ministr Bedřich Moldan: Vážený pane předsedo, vážená Česká národní rado, kontaminace našeho životního prostředí polychlorovanými bifenyly se netýká bohužel jen potravin, ale celé naše prostředí je touto látkou kontaminováno. Došlo k tomu proto, že polychlorované bifenyly byly na začátku 60. let považovány za zázračnou látku s velmi příznivými chemickými vlastnostmi, které způsobily, že byla tato látka používána jako velmi stálá a chemicky nezávadná látka do celé řady průmyslových produktů od textilií přes barvy nejrůznějšího druhu, až po hydraulické kapaliny a transformátorové oleje a další.

Naše životní prostředí je touto látkou kontaminováno zejména proto, že náš chemický průmysl velmi intenzívně se chytil příležitosti vyrábět velmi považovaný výhodný artikl a vybudoval na to vysoko kapacitní výrobní provozy, zejména na území Slovenské republiky, ve Strážském. Proto došlo k tomu, že náš stát je více než jiné průmyslově vyspělé státy touto látkou kontaminován.

Snažíme se v působnosti našeho ministerstva v rámci budovaného monitorovacího systému celý rozsah podchytit, zmapovat, protože to není tak jednoduché. Polychlorované bifenyly se vyznačují tím, že to jsou látky perzistentní, které se biologicky degradují velmi pomalu, chemicky se nedegradují, a proto přetrvávají po velmi dlouhou dobu několika let. Čili záležitost je velice závažná, zdravotní důsledky polychlorovaných bifenylů jsou velmi komplikované, je podezření z karcinogenity, ale situace je složitá, zasahují několik orgánů v lidském těle. Není to působení jednoduché.

My s ministerstvem zemědělství v této oblasti spolupracujeme v celé řadě aktivit, monitorovacích a dalších opatření, a zejména spolupracujeme s hygienickou službou, která je povinna chránit lidské zdraví. Tato spolupráce tedy existuje.

Chtěl bych využít svého slova a obrátit se na vás, na poslance, s tím, že mohou být ještě různé zdroje polychlorovaných bifenylů, které unikají státní kontrole a které unikají pozornosti státních orgánů. Mohou to být různé staré zásoby, například hydraulické kapaliny, které se bohužel v minulosti používaly masově v zemědělství do nakladačů a manipulačních strojů, které manipulovaly například se siláží. A protože víme, že hydraulické stroje jsou notoricky známy svými úniky četnými poruchami a haváriemi, tak je známo, že se tyto látky právě touto cestou nejvíce dostávaly do potravního řetězce prostřednictvím krmiv.

Nejsou to jen nátěry a další věci, o kterých mluvil ministr Vodehnal. Působte, prosím vás, i v této věci na své voliče. Může se stát, že lidé sami objeví někde staré zásoby, které jsou z neznalosti ještě používány. Obávám se, že to tak je a že kontaminace ještě neskončila. A skutečně není v silách žádného ministerstva a hygienických orgánů, aby dosáhly do těch úplně nejposlednějších míst.

Rád bych se obrátil na širokou veřejnost, pokud se něco takového ještě najde - značky jsou známé u těchto kapalin, znáte havárii s látku delor a podobných může být víc. Prosil bych, abyste toto vzali se vší vážností na vědomí a pomohli nám.

Děkuji za slovo.

Předseda ČNR pan Jaroslav Šafařík: Děkuji panu ministru Moldanovi, vracím se k té první otázce, zda jsou nějaké připomínky k odpovědi pana ministra Vodehnala ke konkrétnímu dotazu? Hovořit bude poslanec Čaja.

Poslanec Milan Čaja: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové poslanci, plně musím souhlasit s projevem pana ministra Moldána, který objasnil celou problematiku, ale nemohu souhlasit s odpovědí ministra zemědělství pana Vodehnala, protože sice byla ustavena meziresortní komise, začala pracovat, 24. 5. Bude proveden kompletní plošný monitoring výskytu a kontaminace těchto látek. V mojí interpelaci šlo spíše o to, že jsem se obracel na předsedu vlády, aby byl zajištěn ekonomicky přes ministerstvo zemědělství dopad na ta zemědělská družstva, která už dneska nejsou schopna tu ztrátu unést. A není ani po dvojím zasedání této meziresortní komise vyřešena otázka brakace dobytka ani likvidace tuků, které se uskladňují v chladírnách a mrazírnách družstevních podniků a zabírají kapacity pro chlazení a mrazení dalších věcí. Žádal bych, aby této otázce byla věnována další pozornost, protože je to jistě celorepublikový problém, ale u nás dosahují hodnoty v miligramech až 3.00 a povolená hodnota je 0,3. Děkuji.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji poslanci Čajovi, ještě někdo, prosím pane poslanče.

Poslanec ČNR Rudolf Střítecký: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně a vážení poslanci, já bych se připojil k poslanci Čajovi a panu ministru Vodehnalovi bych chtěl položit otázku - jaká konkrétní opatření byla učiněna v odstranění těch polychlorovaných bifenylů, protože my víme velice dobře, že hladina polychlorovaných bifenylů přesahuje únosnou míru i v mateřském mléce, kterým jsou děti kojeny. Víme, že je kontaminováno i mateřské mléko, to znamená, že těmito toxickými látkami jsou zásobovány i malé děti a je také známo, že odstranění těchto látek je velice obtížné. Já bych chtěl vědět, jestli u nás - zatím myslím, že neexistuje technologie, která by byla schopna tyto látky odstranit.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji, hlásí se ještě někdo do rozpravy? Ne. Pane ministře, chcete doplnit svoji odpověď? Prosím.

Pan ministr Vodehnal: Řekl jsem, že materiál projednala federální vláda. Bez závěrů, řekl jsem také, že se zasadíme o to, aby se opět tento materiál dostal na jednání české a federální vlády, kde jsou konkrétní závěry uvedeny. Mohu o nich hovořit podrobněji. Likvidace - my denně máme jednu tunu másla s PCB, kterou hromadíme. Likvidace - v materiálu pro federální vládu je napsáno, že je zapotřebí koupit zařízení z dovozu, které představuje zhruba 180 miliónů západoněmeckých marek, čili řešení je. Měl jsem minulý týden jednání s jedním profesorem z Vysokého učení technického, který mi předložil návrh, že by bylo možné toto máslo spalovat i ve sklářských pecích, čili řešení tu je, ale snad jsem byl správně pochopen, že je to nad resortní záležitost a že je to záležitost minimálně obou vlád a nejen českého ministerstva zemědělství.

Za druhé bych rád zareagoval na ekonomickou újmu podniků v Uherském Hradišti. Tu jsme schopni vyřešit, ale nejsme schopni vyřešit další nárůst, jak jsem řekl, který je spočítán za Českou republiku v rozsahu minimálně 200 miliónů korun ročně, čili opět problém, který musí posoudit vláda. Čili materiál, který je zpracován, je materiál společný českého ministerstva zemědělství a výživy, českého ministerstva zdravotnictví a teď už i životního prostředí. Já se zasadím o to, aby materiál byl opět nastolen na jednání vlády české - a je tu ministr, který teď odešel - federální vlády, odpovědný za zemědělství, neboť není v silách českého ministerstva zemědělství, aby tuto záležitost vyřešil.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu ministru Vodehnalovi, pan ministr Hojer se přihlásil o slovo k doplnění. Prosím.

Pan ministr Hojer: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, já bych chtěl doplnit odpověď ministra Vodehnala, považuji to za správné a seriozní v tomto směru. Spalování PCB je jediná zatím provozně ověřená metoda, jak se PCB definovaným, organizovaným a neškodným způsobem zbavit, ovšem za velmi vysokých teplot kolem 1300 stupňů, s nutností několikanásobných vypírek odcházejících kouřových plynů. Chtěl bych vás informovat, že náš resort se iniciativně v loňském roce - a já osobně - ujal funkce, že jsme tuto věc dávali dohromady za celou federální republiku a po určitých problémech jsme vypsali konkurs na budoucího investora a provozovatele takového spalovacího zařízení na území České republiky, po dohodě s mým kolegou na Slovensku, totéž ve Slovenské republice. Konkurs má termín do 30. dubna letošního roku, pak jej spolu s ministerstvem životního prostředí budeme vyhodnocovat, předpokládám, že to bude otázka jednoho měsíce nebo pěti neděl. Chci také informovat, že zájemci jsou na toto investorství a toto provozování, ovšem veliký problém bude otázka financování této spalovací jednotky. Přesto jsem ale optimista v tom, že tento problém musí být v republice řešen bez ohledu na současné nedořešené problémy z hlediska financování, protože jinak se organizovaným, definovaným způsobem PCB látek nezbavíme a budeme je mít stále v těch depech, která dnes jsou, i v těch oblastech, o kterých mluvil pan ministr Moldán, to znamená některých černých skladech.

Jinak otázka likvidace jiným způsobem je propracovávána teprve v laboratorních měřítcích, jedná se o likvidaci např. kapalným sodíkem, ale myslím si, že nemůžeme v České ani ve Slovenské republice experimentovat v likvidaci PCB, ale likvidovat PCB organizovaným, definovaným a bezpečným způsobem. Děkuji. /Potlesk./

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu ministru Hojerovi. Pan poslanec Čaja.

Poslanec ČNR Milan Čaja: /z pléna/ Souhlasím s rozšířenou interpretací.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Mohu dát návrh, že Česká národní rada souhlasí s odpovědí vlády na interpelaci? Není už žádných jiných připomínek? Ne.

Vzhledem k tomu, že i poslanec Čaja souhlasí s odpovědí, která se vlastně skládá z odpovědí tří ministrů, doporučuji přijmout toto usnesení:

Česká národní rada souhlasí s odpovědí ministra Vodehnala, doplněnou odpověďmi ministrů Moldána a Hojera na interpelaci poslance Čaji ve věci zdravotní nezávadnosti potravin.

Kdo souhlasí s takto navrženým usnesením, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./ Děkuji Vám. Je někdo proti? Dva poslanci jsou proti. Kdo se zdržel hlasování? 26 poslanců se zdrželo hlasování. Návrh usnesení je tedy přijat. V současné době je přítomno ve sněmovně 180 poslanců.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Projednáme interpelace poslance Křečka, poslance Adama a poslance Němce - postupně za sebou. Mám zprávu, pane ministerský předsedo, že máte k těm interpelacím hovořit Vy. Má zpráva je správná? (zřejmě není)

Prosím tedy pana ministra kultury, který přednese odpověď vlády, případně svého resortu na interpelaci poslance Adama ve věci důstojného uctění památky českého odboje proti fašismu.

Ministr kultury ČR Milan Lukeš: Vážená Česká národní rado, dne 15. Března 1990 byl ustaven poradní sbor Národního památníku na Žižkově s cílem zejména přehodnotit poslání tohoto objektu a zajistit jeho navrácení původním účelům. Členy tohoto poradního sboru jsou odborníci zastupující vládu České a Slovenské federativní republiky, historický klub, ministerstvo kultury ČR, pražské arcibiskupství, koordinační centrum Občanského fóra a dalších organizací, a podle potřeby budou přizváni další odborníci.

Úlohou poradního sboru je vedle již zmíněného přehodnocení činnosti Národního památníku na Žižkově posoudit, zda osoby, jejichž ostatky jsou v památníku uloženy, jsou opravdu reprezentativním výběrem nejlepších synů a dcer našeho národa. Dále pak posoudit uložení ostatků dalších osob, které mají úctu našich národů.

Pokud jde o vyzvednutí schránek s ostatky bojovníků ze druhé světové války, tato akce - jak víte - se za účasti specialistů, tisku a televize uskutečnila dne 27. března 1990. Všechny schránky budou restaurovány a důstojně uloženy následně v kolumbáriu.

Dalším důležitým úkolem, vyplývajícím z programu poradního sboru je přehodnocení prostor památníku. V této souvislosti bylo zjištěno, že v Národním památníku na Žižkově jsou dostatečné prostory, kam lze umístit expozici, dokumentující domácí i zahraniční odboj v pojetí, jak je navrhovalo v dohodě se Svazem protifašistických bojovníků Národní muzeum do paláce Kinských.

Uvažované prostory jsou samostatně přístupné a v případě potřeby oddělitelné od ostatních prostor. Těžištěm expozice byl ochoz slavnostní síně. Objekt Národního památníku na Žižkově je v generální rekonstrukci, takže vytvoření technických předpokladů pro expozici si nevyžádá nové zvýšení nákladů. Termín otevření - květen 1995 je rovněž v souladu s termínem dokončení prací.

Vážený pane předsedo, jsem přesvědčen, že ustavení poradního sboru Národního památníku na Žižkově urychlí přehodnocování úlohy, činnosti i ideové zaměření tohoto objektu tak, jak je formulováno v usnesení předsednictva České národní rady číslo 502, bod 2 ze dne 13. března 1990. Jsem přesvědčen také, že se Národní památník na Žižkově stane důstojným památníkem odboje českého lidu.

Současně v tomto smyslu předložím k projednání ve vládě České republiky návrh na změnu usnesení vlády České republiky číslo 133/1989.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu ministrovi kultury Lukešovi. Pan poslanec Adam zde dnes není, je na sjezdu Svazu protifašistických bojovníků, ale s ohledem na to, že odpověď pana ministra Lukeše koresponduje v podstatě s posledním návrhem poslance Adama, že i v tomto smyslu o využití památníku na Žižkově jednalo předsednictvo České národní rady, takže pokud nemá nikdo z poslanců další připomínky nebo návrhy, náměty -

Ptám se - má někdo z poslanců připomínku, návrh? Nemá.

Navrhuji tedy přijmout toto usnesení:

Česká národní rada souhlasí s odpovědí ministra kultury pana Lukeše na interpelaci poslance Adama ve věci důstojného uctění památky českého odboje proti fašismu.

Máte k tomuto návrhu na usnesení nějaké připomínky? Nejsou. Kdo souhlasí s tímto návrhem na usnesení? /Hlasování/ Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Tři poslanci se zdrželi hlasování.

Usnesení k této interpelaci je přijato.

Dále je zde interpelace poslance Křečka ve věci třízení České televize. Pan předseda vlády se ujme této odpovědi.

Předseda vlády ČR Petr Pithart: Vážená Česká národní rado, má odpověď bude velmi stručná, protože jsem nucen odpovědět právě ve chvíli, kdy jednání o zřízení České televize vrcholí. Máme podrobně rozpracovány tři alternativy, jak z jedné federální televize udělat tři televize, tj. Českou televizi, Slovenskou televizi a federální.

Kloníme se k alternativě dvou silných národních televizí, a potom tedy federálního vysílání, které by vybíralo z hlediska celostátního zájmu pořady, které by byly dostupné přijímání na celém území obou republik.

Kdybych tu stál za týden, mohl bych říci více, protože koncem týdne se v Modré u Bratislavy sejdou všechny zainteresované strany - českou vládu bude reprezentovat místopředseda Baudyš. Tam se rozhodne, jak budou obě národní televize konstituovány.

Jak už jsem řekl nejméně jednou z tohoto místa, jsme v určité, ale nepříliš vážné nevýhodě potud, že s iniciativou přišla slovenská strana, měla po celou dobu jednání náskok a do určité míry předurčuje výsledek jednání, který se nám ovšem nejeví jako nepříznivý pro nás, protože Slovensko fedruje silnou národní televizi. V této chvíli nemohu říci více, v pondělí budou věci jasnější.

Věnujeme tomu maximální pozornost a budeme na tomto jednání zastoupeni na patřičné úrovni. Jisté problémy budou v Praze - technické. Je zde jedna budova a o tu se musí nějakým způsobem podělit federální televize a Česká televize, ale i tento problém máme v alternativách připraven. Bohužel vám v této chvíli nemohu říci více, protože to nezávisí na mně.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu předsedovi vlády.

Ptám se poslance Křečka, zda je s odpovědí spokojen?

Poslanec Stanislav Křeček: Jsem spokojený, pan předseda vlády už dvakrát zde hovořil k této problematice.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Má někdo připomínku k této interpelaci z poslanců? Nemá.

S ohledem na to, že věci jsou zcela reálně rozjednány a sledovány velice pečlivě českou vládou a s ohledem na to, že poslanec Křeček souhlasí s odpovědí pana předsedy vlády na jeho interpelaci, navrhuji přijmout toto usnesení:

Česká národní rada souhlasí s odpovědí předsedy vlády pana Petra Pitharta na interpelaci poslance Křečka ve věci zřízení české televize.

Kdo souhlasí s takto formulovaným usnesením, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./ Děkuji. Je někdo proti? Jeden poslanec proti, resp. Poslankyně. Zdržel se někdo hlasování? Patnáct poslanců se zdrželo hlasování, usnesení je přijato.

Zbývá nám projednat dvě interpelace, a to interpelace poslance Němce, který interpeloval vládu ve věci zajištění dovozu léků. S ohledem na to, že není přítomen ministr zdravotnictví, je mimo republiku, ptám se, zda někdo z místopředsedů nebo pan předseda vlády odpoví nebo odložíme na příští schůzi? Ano, prosím tedy předsedu vlády, aby zabezpečil odpověď ministra Klenera v příští schůzi ČNR, pokud bychom se nevešli do zákonné lhůty, bude muset toto provést písemnou formou předsednictvu České národní rady.

Poslední interpelací je interpelace poslance Chudoby ve věci vodního díla Nové mlýny. Tuto interpelaci zodpoví a reagovat na ni bude pan ministr Moldán. Prosím pane ministře, máte slovo.

Pan ministr Moldán: Pane předsedo, vážená Česká národní rado, je třeba konstatovat, že novomlýnské nádrže na jižní Moravě jsou symbolem extenzivního rozvoje vodního hospodářství a díla, které bylo realizováno proti odporu celé řady ekologicky orientovaných iniciativ, zejména na jižní Moravě. Ekologové, kteří proti tomuto dílu protestovali, byli dokonce šikanováni a označováni za nepřítele, různými nálepkami apod. Skutečností ovšem je, že nádrže jsou hotovy, že jsou napuštěny a že prakticky všechny úpravy, které bezprostředně s tím souvisejí, byly provedeny. Mám na mysli vodohospodářské úpravy. Co nebylo provedeno a nebylo dokončeno, jsou různá opatření, která měla na to navazovat, resp. měla být hotova zároveň, jako jsou čistírny odpadních vod a zejména závlahové systémy pro které byly tyto nádrže zejména budovány. Závlahové systémy jsou zatím využívány méně než z 50%, a není předpoklad plného využití kapacity nádrží pro tento účel, z různých důvodů. Jedním z důvodů je nízká kvalita závlahové vody, kterou se jen tak nepodaří zajistit zlepšit bez vybudování příslušných čistíren a bez určitých změn i v zemědělském hospodaření v celém širokém povodí Dyje, což je záležitost velice náročná. Nedá se ovšem říci, že dílo je jednoznačně negativní. Stejně jako se samozřejmě nedá říci, že je jednoznačně pozitivní. Každé velké dílo už svou povahou v principu přináší určité užitky, určité přínosy a má i své negativní stránky. To platí bez výhrady o každém velkém lidském díle, ať se to týká čehokoliv. My jsme nyní v situaci, kdy se musíme vyrovnat s faktem, že novomlýnské nádrže existují a že všechny tři jsou napuštěny. Každopádně nechceme učinit nějaká nerozvážná rychlá rozhodnutí a chceme této věci věnovat maximální pozornost. Již jsme navázali kontakty s celou řadou organizací i občanských iniciativ, ekologicky orientovaných, zejména na jižní Moravě, ale nejen na jižní Moravě a připravujeme vytvoření skutečně reprezentativní komise, která by posoudila celou situaci. Tu situaci nebude možno ovšem posoudit bez zpracování důkladné studie. Naše ministerstvo zabezpečí financování této studie a její organizační zabezpečení, ale nechceme, abychom to prováděli sami, jen svými organizacemi. Proto jsme v intenzivním styku s několika ústavy Akademie věd, zejména s těmi, které pracují na jižní Moravě, konkrétně s ústavem geografickým, s ústavem systematické a ekologické biologie, ale chceme k tomu přizvat ještě další odborníky. Předpokládáme, že už v prvním květnovém týdnu se konkrétně dohodneme s prezidiem ČSAV jak bude další práce na této studii zabezpečována a jaké bude složení nezávislé komise, která celou záležitost posoudí. Jsme si vědomi, že zejména v případě třetí nádrže hrozí určité nebezpečí z prodlení, protože tam je situace nejakutnější, a proto své úsilí samozřejmě zaměříme přednostně na problematiku třetí nejspodnější nádrže, která byla napuštěna nejpozději. Po organizační stránce bude celou věc zabezpečovat z naší strany náš podnik Povodí, který sídlí v Brně. Děkuji za pozornost.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu ministru Moldánovi za odpověď na interpelaci poslance Chudoby. Ptám se pana poslance, zda je spokojen s odpovědí.

Poslanec ČNR Pavel Chudoba /z pléna/: Ano.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji. Má k odpovědi pana ministra někdo z poslanců připomínku, dotaz ? Nemá. S ohledem na souhlasnou odpověď pana poslance Chudoby, doporučuji, aby Česká národní rada přijala toto usnesení:

Česká národní rada souhlasí s odpovědí ministra Moldána na interpelaci poslance Chudoby ve věci vodního díla Nové mlýny.

Má k tomuto návrhu někdo z poslanců a poslankyň připomínku ? Není. Kdo souhlasí s tímto usnesením, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./ Děkuji. Je někdo proti ? Nikdo. Zdržel se hlasování ? Pět poslanců se zdrželo hlasování. Konstatuji, že i tato interpelace byla ČNR přijata a je ukončena.

Dalším bodem pořadu jsou

II.

Otázky a podněty poslanců na členy vlády České republiky

Dosud je k tomu bodu přihlášeno 17 poslanců v tomto pořadí: poslanec Karas, poslanec Dobal, poslanec Válek, poslanec Lesák, poslanec Struska, poslanec Kraus, poslanec Krejčí, poslanec Lom, poslankyně Pochová, poslanec Rubín, poslanec Mikan, poslanec Doubrava, poslanec Zicha, poslanec Hakl, poslanec Holomek, poslanec Berenreiter a poslankyně Dondová a poslankyně Stiborová jako 18. Prosím vážené poslankyně a poslance, abyste své odpovědi vedli racionálním způsobem, abychom se navzájem nezdržovali a abychom byli velice konkrétní. S poslankyní Hanzlovou je 19 přihlášených na dotazy a podněty. Uděláme si nyní přestávku do 11 hodin. Ještě než bude přestávka, o faktickou poznámku se přihlásil poslanec Krubl. Souvisí to s přestávkou, takže ho prosím, aby se vyjádřil.

Poslanec Pavel Krubl: Vážení poslanci, nezlobte se, že vás vyrušuji s krátkou informací.

Funkčně nejmladší výbor pro životní prostředí začal rozvíjet svoji činnost v oblasti životního prostředí. Přesto, že jako ostatní výbory je stále přetížen projednáváním zákonů, zejména federálních, u kterých není přesvědčen, že vynaložený čas na jejich projednávání je pak úměrný výsledkům při projednávání ve Federálním shromáždění, v tomto měsíci 5. a 24. Dubna projednával výbor pro životní prostředí stav a hledal v rámci své působnosti východiska pro řešení životního prostředí Severočeského a Severomoravského kraje.

Abychom poslancům přiblížili tuto problematiku, v předsálí sněmovny budou o přestávkách promítány videokazety, zachycující v některých oblastech stav životního prostředí v těchto krajích.

Tolik tato krátká informace.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji předsedovi výboru pro životní prostředí a nyní následuje krátká přestávka.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Milé poslankyně, vážení poslanci, zahajuji přerušené jednání dnešní plenární schůze. Poté, co jsem ohlásil pořadí se dodatečně přihlásili poslanci Kovalčuk, Kocurová, Hrabaň, Kraus a poslankyně Marvanová, čili je připraveno 24 poslankyň a poslanců položit dotaz či podnět na vládu. A ještě poslankyně Röschová má faktickou poznámku. Prosím, paní poslankyně.

Poslankyně ČNR Anna Röschová: Pane předsedo, vážené paní kolegyně, pánové kolegové, vzhledem k té mnohosti dotazů mám takovou prosbu a zároveň návrh, měla bych prosbu, zda by vystoupení těch, kteří jste se přihlásili byla skutečnými dotazy, nikoliv ne projevy a zda bych nemohla vznést návrh, abychom se usnesli na tom, aby dotazy nebyly delší než 15 minut tak, jak to připouští jednací řád.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Paní poslankyně je právnička, tak ví, že podle jednacího řádu nemůžeme ani sami sobě schválit kratší dobu, ale můžeme být vnitřně ukáznění, že toto doporučení na kratší dobu vezmeme jako vnitřní svůj příkaz. Jinak bych vám, vážené poslankyně a poslanci, chtěl poděkovat za skutečně kázeň, zejména za to, že jste se zúčastnili našeho plenárního zasedání v plném počtu krom těch poslanců, kteří jsou řádně omluveni. Víte, že Federální shromáždění jeho místopředseda musel kritizovat - poslance FS za neúčast a nekázeň, že se odchází v průběhu jednání. Zatím ČNR, budiž vám to k chvále a ke cti, dodržuje skutečně kázeň, přestávky budeme dělat pravidelně a proto naše jednání může být velice konstruktivní a důstojné poslaneckého sboru. Jako první byl k dotazu přihlášen poslanec Karas, připraví se poslanec Dobal.

Poslanec Jiří Karas: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, jmenuji se Jiří Karas a jsem poslanec za obvod číslo 67, člen Čs. strany lidové. Obracím se na ministra zemědělství s následující interpelací. Je smutnou skutečností, že tak jako dříve všechny rozhodující funkce na venkově zastávají členové KSČ. Lidé na vesnici jsou nedostatečně informováni o demokratických změnách ve společnosti, zatímco se JZD stávají útočištěm propuštěných komunistů, kteří se tam stahují z okresních měst. KSČ tak dovedně využívá toho, že vláda národního porozumění svěřila resort zemědělství do rukou komunisty. Své pozice v JZD a jiných zemědělských podnicích si upevňují i otevřenými výhružkami a machinacemi. Na kritiku zprofanovaného vedení se odpovídá výhružkou ztráty zaměstnání, rozšiřují se nejrůznější poplašné zprávy atd. V nastalé nervozitě a nejistotě se komunistům daří získávat absolutní vliv nad celými oblastmi venkova, včetně jejich průmyslu a JZD. Uvedu příklad z okresu Třebíč. Bývalý ředitel ZNZ v Třebíči soudruh Koutný, aktivista OV KSČ na nátlak podřízených odstoupil a nyní vykonává - za trest - funkci předsedy JZD Šebkovice. Bývalý zemědělský tajemník OV KSČ ing. Smetana, který ještě v prosinci loňského roku měl problémy s přijetím do pracovního poměru jako traktorista, se nyní stal jen předsedou JZD Třebelovice. V současné době řeší komunistická mafie okresu Třebíč získání možnosti výhodného zaměstnání pro bývalého ředitele krajské zemědělské správy v Brně, zemědělského tajemníka KV KŠC v Brně a naposledy předsedy KNV v Brně soudruha ing. Ladislava Trojana. Údajně uvažované funkce pro věrného člena strany jsou zatím ředitel ZNZ Třebíč nebo ředitel Střední zemědělsko-technické školy v Třebíči.

Na poradě předsedů JZD okresu Třebíč tito soudruzi prozíravě navrhli, aby určitá část předsedů raději na oko vystoupila z KSČ, čímž by se zabránilo nevhodným argumentům o stoprocentním řízení jednotných zemědělských družstev komunisty. Tím by sice došlo k percentuálnímu snížení počtu členů KSČ - předsedů JZD, ale vliv komunistů zůstane neoslaben.

Dámy a pánové, v závěru konstatuji znalost soudruha ministra zemědělství ČR Ing. Vodehnala s předsedy JZD okresu Třebíč a jejich osvědčené socialistické praktiky jsou nejen živnou půdou protidemokratických sil, ale otevřenou destrukcí, brzdící silou, která se snaží zachovat na venkově staré poměry, případně je vrátit ve prospěch KSČ.

Děkuji za pozornost.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji poslanci Karasovi. Slovo má poslanec Dobal, připraví se poslanec Válek.

Poslanec Viktor Dobal: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, jak vám obecně známo, že kriminalita v naší zemi v poslední době vzrostla. Výbor pro národní výbory a národnosti byl na své schůzi seznámen se stavem a vývojem obecné kriminality v České republice za rok 1989 a změnami zásadní činnosti Veřejné bezpečnosti na tomto úseku pro další období ve zprávě, předložené ministrem vnitra ČR panem dr. Antonínem Hrazdírou.

Ve zprávě jsou také obsaženy náznaky vývoje kriminality v prvním čtvrtletí letošního roku. Nechci vás děsit, z uvedené zprávy pouze uvedu, že se proti roku 1988 zvýšil výrazně počet trestných činů krádeží a vloupání. Nejhorší situace je v hlavním městě Praze, kde byla spáchána téměř čtvrtina všech skutků v České republice.

V prvním čtvrtletí tohoto roku vzrostl počet trestných činů proti stejnému období loňského roku trojnásobně. Hlavní příčiny podle uvedené zprávy jsou především

  • snížené právní vědomí občanů,
  • snížené autority bezpečnostních orgánů a
  • neodpovídající nízké početní stavy pořádkové a kriminální služby.

Můj podnět se týká tohoto posledního bodu. Chtěl bych ale předeslat, že v uvedené zprávě jsou také navržena opatření, která ministerstvo vnitra přijalo a se kterými lze v plném rozsahu souhlasit, a takto to také konstatoval i výbor pro národní výbory a národnosti.

Pro zabezpečení zvýšení výkonu veřejné služby Veřejné bezpečnosti v terénu, hlavně k jejímu posílení v místech nejvyššího výskytu kriminality se v této zprávě uvádí, že bylo požadováno federální ministerstvo vnitra, aby dalo souhlas k posílení výkonu služby Veřejné bezpečnosti v terénu, především v krajských a okresních městech, s využitím vojsk ministerstva vnitra.

Chtěl bych z tohoto místa ještě upozornit na určitou rezervu, kterou ministerstvo vnitra České republiky má. V současné době probíhají - jak je vám známo - pohovory se členy a důstojníky Sboru národní bezpečnosti. Sám pracuji v občanské komisi, která prověřuje důstojníky bývalého pohotovostního pluku. Z rozhovorů s těmito lidmi jasně vyplývá, že pohotovostní pluk je dneska nástupní odbornou školou ministerstva vnitra ČR. Když se tážeme, jak si představují příslušníci náplň školy a jakým způsobem vidí její zlepšení, tak upozorňují na jistou disproporci mezi teorií a praxí.

Doporučoval bych z tohoto místa - a s tím velitelé této školy souhlasí - aby pořádková služba v hlavním městě Praze, kde - jak jsem uvedl - je kriminalita největší, byli použiti také frekventanti této školy. Jednak by to posílilo část jejich praktické výuky a přispělo by to ke klidu občanů, kteří si stěžují, že jsou dnes místa, kde není radno chodit.

Děkuji za pozornost.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji poslanci Dobalovi. Slovo má poslanec Válek.

Než začne hovořit, mám zde zprávu, že předseda Federálního shromáždění prosí generálního prokurátora České republiky, aby se dostavil do Federálního shromáždění. Vzhledem na to, že právě probíhá rozprava poslanců, dotazy a podněty na členy vlády, a je pravděpodobné, že i na generálního prokurátora České republiky bude vznesen některý dotaz a podnět, doporučuji, abychom poprosili pana generálního prokurátora, aby zůstal s námi v České národní radě a abychom sdělili Federálnímu shromáždění, že se dostaví později, až skončí naše jednání k tomuto bodu. - Páni poslanci, souhlas? (potlesk)

Pane doktore, sdělte do sekretariátu pana Dubčeka, že pan generální prokurátor musí zůstat v České národní radě.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP