Čtvrtek 22. února 1990

Možná, že se mnohým z vás nebude moje dnešní vystoupení líbit. Ale je to vystoupení, které mi diktuje svědomí a čest. Já dnes nebudu mluvit jenom jménem poslaneckého Klubu Československé strany národně socialistické, ale jménem svých přátel, poslanců i prostých lidí, které popravil a zabil v kriminálech a na útěcích minulý režim. Cítím povinnost, abych jejich jménem vystoupil i dnes.

Pan předseda vlády ve svém krásném dnešním vystoupení postavil do středu zájmu českou státnost. Je to otázka, která zvláště v polovině minulého století hýbala českou veřejností. Dovolte mi malý výlet do minulosti. Když koncem minulého století vystoupili na říšské radě ve Vídni čeští sociálně demokratiční poslanci se svým protistátoprávním vyhlášením, znamenalo to okamžitou reakci českých dělníků. V roce 1897 byla založena nejstarší česká politická strana, Strana českých dělníků, která později si dala jméno Československá strana sociální, socialistická a nakonec Československá strana národně socialistická. -

Je mi ctí, že mohu z této tribuny prohlásit, že tato strana vždycky v každé situaci stála zcela jednoznačně na straně české a československé státnosti. Pan ministerský předseda ve svém prvém vystoupení před tímto shromážděním, v den, kdy byl zvolen do čela české vlády, prohlásil - cituji: "Budu usilovat - a pevně věřím, že s celou českou vládou - aby byla silným partnerem federální vlády. Budeme jednat tak, abychom občanům v Čechách a na Moravě připomněli, že český stát je cosi skutečného, nikoliv nažloutlá firemní značka něčeho, co dávno zaniklo, nebo prázdná forma čehosi, co teprve váhá, zda být či nebýt. Budeme také partnery vládě Slovenské republiky a slibuji, že budeme hrát fair play."

Slyšel jsem tato slova, stejně jako jeho dnešní, nesmírně rád. Posílila hrdost každého z nás, hrdost každého občana tohoto státu.

Omlouvám se panu předsedovi Federálního shromáždění Alexandru Dubčekovi, že bohužel nesplním jeho přáni, že se při pohledu do budoucnosti přece jenom ohlédnu. Nutí mne k tomu dnešní datum. Jsou Únorové dny, zaplať pánbů roku 1990. Ale já jsem stál v centru události Únorových dní roku 1948. Zítra tomu bude 42 let, kdy jsem na Pražský hrad vedl mnohatisícovou demonstraci československých studentů. Byla vedena klubem akademiků mé strany, ale byly v ní zastoupeny všechny politické strany - byli v ní lidovci, byli v ní i sociální demokraté. Šli jsme za svým prezidentem, prosit ho, aby v této zemi zůstala zachována demokracie. Nešlo nám o vítězství té nebo oné politické strany. My jsme ale příliš živě ještě cítili 28. říjen roku 1939 a 17. listopad, který potom následoval. My jsme ještě nezapomněli na studenty postřílené v dělostřeleckých kasárnách v Ruzyni. My jsme měli příliš v živé paměti Oranienburg a ostatní koncentráky, do nichž byli naši chlapci odvezeni.

Pan prezident na moje vystoupení, kdy jsem projevil ochotu československé mládeže pomoci jakkoli jemu a ústavním činitelům tohoto státu k zachování demokracie, odpověděl v závěru těmito slovy: Buďte klidni a vyřiďte všem, ať jsou klidni.

V Československu bude zachována demokracie v intencích mých a Masarykových.

V té chvíli prezident Beneš ovšem netušil, že pravděpodobně v témže okamžiku se do Slavkovského sálu Obecního domu, kam Klement Gottwald svolal své nejvěrnější a zrádce ostatních demokratických stran, dostavil generál Svoboda s několika generály a za zády svého prezidenta, za zády svého vrchního velitele se postavil ke komunistickému puči.

Naši studenti znovu zareagovali. 25. února roku 1948 se jich sešlo hodně přes deset tisíc na Karlově námětí a táhli od budovy Českého vysokého učení Prahou. Poprvé jim byla zahrazena cesta na Malé Straně, podruhé v Nerudově třídě. A teď, paní a pánové, poslouchejte a srovnávejte: tuto cestu tehdejších vysokoškoláků s cestou ze 17. listopadu loňského roku. V Nerudově ulici asi uprostřed stálo několik řad příslušníků Pohotovostního pluku SNB s ostře nabitými zbraněmi. Neměli bílé helmy, neměli štíty z plexiskla, neměli ani obušky. To tenkrát nebylo v módě. Ale nabité zbraně měli. Skončila tato demonstrace masakrem horším než 17. listopadu. Stejně jako tenkrát, když jsme cestu nahoru na Hrad měli zahrazenu, objevil se od Malostranského náměstí autobus s další posilou SNB. A kluci a děvčata, kteří táhli za svým prezidentem prostovlasí, s čepicemi pod paží, mlčenliví, poněvadž věděli, že jejich boj už je patrně prohrán, tito chlapci byli vystaveni brutálnímu, nelidskému zákroku. Pažbami zbraní jim byly rozbíjeny hlavy, a dokonce se do nich střílelo.

Druhý den, 26. února, když už žádný ze svobodných listů nemohl vyjít a vyšly jen listy komunistické, byla vydána úřední zpráva, skoro na chlup podobná té, která byla vydána 18. listopadu 1989. Několik skupinek studentů, vedených známými studentskými štváči, se pokoušelo narušit pokojnou manifestaci českého lidu, manifestaci opěvující vítězství dělnické třídy - jak oni říkali, my říkáme komunistického puče. "Při rozhánění demonstrace došlo" - a to přiznala úřední zpráva ministerstva vnitra - "náhodou k výstřelu ze služební zbraně jednoho z přítomných příslušníků SNB a střela čirou náhodou se odrazila a zasáhla do nohy studujícího lesního inženýrství Řehounka. Jedna další osoba byla zraněna projíždějícím autem." Nebudu líčit detaily této zprávy. Byly to stejné lži, jaké jsme mohli číst 18. listopadu 1989.

Otázka české a československé státnosti v této době musí být řešena také tím, že bude přijat pevný a nezaujatý postoj k minulosti a to zejména k okamžiku, kdy československá státnost byla nejhrubším a nejodsouzeníhodnějším způsobem pošlapána a rozbita 25. února 1948. Zůstane pro vždy historickou hanbou komunismu, že komunisté a komunistické samoděržaví udělalo v ten den ze svobodné Československé republiky sovětskou kolonii. To, zač především český národ po celá dlouhá staletí v minulosti bojoval a co vyvrcholilo naším domácím a zahraničním odbojem v létech prvé světové války, odbojem vedeným Tomášem Garriguem Masarykem, Edvardem Benešem a Milanem Rastislavem Štefanikem, vznikem svobodné, nezávislé Československé republiky, to dokázali komunisté během několika dní totálně zničit. Svobodná republika se změnila v závislou provincii. A to se nestyděli celému národu a zvláště pak československé mládeži desítky let prohlašovat, že nebýt Velké říjnové socialistické revoluce, nebylo by 28. října 1918. Tato lež, kterou mladí lidé chápou teprve dnes, je o to zrůdnější, že my starší a staří si pamatujeme, kdo dal této republice svobodu. Byl to odvěký boj českých lidí, byla to domácí fronta odbojová a byly to zahraniční legie a odbojáři, vedené Tomášem Garriguem Masarykem. Jestli nám někdo z cizinců tenkrát podal ruku, tak to byl americký prezident Wilson, ale rozhodně ne Velká říjnová revoluce.

V roce 1948 skončila česká a československá státnost. Sovětští poradci Bezpečnosti i v armádě představovali skutečnou vládu v této zemi. V představitelích KSČ pak našli ke všemu ochotné guvernéry a snaživé nohsledy. Komunistická internacionála a zejména zářijové rozhodnutí z roku 1947 nepředstavovalo jen ideologické, ale i vládní řízení KSČ, kterou degradovalo v pouhého vykonavatele internacionálních rozhodnutí. Tento postup nemohl skončit jinak než skončil - totiž obsazením Československé republiky sovětskou armádou.

Máme-li dnes posuzovat otázku současné státnosti, musíme tak činit - i když neradi - jak z hlediska stále ještě vládnoucích či vládou hrozících okupačních armád, tak i z hlediska hospodářských vztahů a závislosti vůči státům Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem. Jak byla nadvláda cizí mocnosti u nás prováděna, osvědčují popravy a vraždy - tisíciletí kriminálů v letech 1948 - 1968, a další kriminály v období tak zvané normalizace po roce 1968. Je nutno si uvědomit a zdůraznit, že vnitřní státnost v žádném státě nemůže existovat bez nezávislého soudnictví. Jen pošlapáním a zničením státnosti v minulých desetiletích si lze vysvětlit bezprecedenční zlo a bezpráví, které v naší republice, dříve vzkvétající, kulturně, eticky i ekonomicky patřící mezi nejvyspělejší státy světa, zavedlo hrůzovládu třídní nenávisti a přivedlo společnost na samý okraj katastrofy.

Dovolte mi nyní, prosím, abych ocitoval část novoročního projevu našeho prezidenta Václava Havla: "Za svou dnešní svobodu jsme ovšem museli i my zaplatit. Mnoho našich občanů zahynulo ve věznicích, mnozí byli popraveni, tisíce lidských životů bylo zničeno, statisíce talentovaných lidí bylo vypuzeno za hranice naší země. Pronásledováni byli i ti, kteří za války zachraňovali čest našich národů, ti, kteří se vzepřeli totalitní vládě, i ti, kteří dokázali prostě být sami sebou a myslet svobodně. Na nikoho, kdo za naši svobodu tak či onak zaplatil, by nemělo být zapomenuto. Nezávislé soudy by měly spravedlivě zvážit případnou vinu těch, kdo za to zodpovídají, aby vyšla plná pravda o naší nedávné minulosti najevo."

Zmínil jsem se o studentských demonstracích. Dovolte mi uvést některá čísla, která mnozí znáte, mnozí budete je slyšet poprvé. Co bylo důsledkem studentských demonstrací v roce 1948? Přes 4500 vyházených vysokoškoláků z československých vysokých škol. Z nich stovky měli krátce před promocí. Více jak 100 vynikajících československých profesorů a docentů muselo opustit své katedry.

Na posledním zasedání pan poslanec Adámek tady ronil slzy nad tím, aby nebyli propouštěni ze svých míst lidé jenom proto, že jsou komunisté. Pane poslanče Adámku, zeptejte se, nepamatujete-li si sám, svých starších kolegů, kdo se tenkrát zastal těchto lidí. Nekomunista nemohl, ten by byl okamžitě zavřen, našel se jeden jediný z komunistů, který se postavil na obranu těchto lidí? Ale to byl začátek. Od roku 1948 do roku 1953 bylo postaveno před státní soudy v Československu 29 tisíc nejlepších lidí tohoto státu. Ve stejné době, před krajskými a ostatními soudy stálo přes 71 tisíc lidí. Víc jak 100 tisíc lidí stačil totalitní režim postavit před soudy a z nich přes 40 tisíc bylo odsouzeno na trest vyšší než 10 let. Ve stejné době bylo do táborů nucených prací těch rudých koncentráků, obehnaných ostatními dráty a hlídaných vlčáky, a já v něm byl, tam bylo nahnáno hodně přes 20 tisíc lidí, hodně přes 10 tisíc chlapců místo vojenské presenční služby se zbraní v ruce, bylo zahnáno do tak zvaných PTP - praporů technické pomoci, těch tak zvaných černých baronů. Místo dvouleté presenční služby byli zahnáni na 3 roky i delší dobu do dolů, lomů a těžkého průmyslu. Přes 300 tisíc lidí v té době opustilo tuto zemi ze strachu, z hrůzy před represáliemi, které v této zemi, zbavené státnosti, hrozilo každému, kdo by se vzepřel. V této době bylo přes 20 tisíc zemědělců persekuováno za tak zvané neplnění dodávek a za to, že nebyli ochotni dobrovolně vstoupit do tvořících se JZD. Možná, že jste se někteří v úterý tento týden dívali večer v televizi na případ Babice. Nebudu ho komentovat, řekl sám o sobě více než dost.

Věřte mi, paní a pánové, že se mi vůbec neříkají dobře tato čísla a tyto skutečnosti. Jsou příliš tvrdá, ale jsou příliš pravdivá, než abych o nich mohl pomlčet.

Prosím, abych ve chvílích, kdy ve vrcholném zastupitelském orgánu České republiky projednáváme tak důležitou otázku, jako je česká státnost, mohl ocitovat myšlenky dvou lidí, kteří v tomto roce by slavili kulatá životní výročí. Budou to myšlenky Tomáše Garrigua Masaryka, zachycené Karlem Čapkem v jeho Hovorech s T. G. M. Poslouchejte, jak k nám mluví Tomáš Masaryk, jako by dnes stál před námi.

Doma jsem se musel vpravovat do nových poměrů. Byla utvořena vláda, bylo tu revoluční Národní shromáždění, byly již některé nové zákony a instituce. Mnoho, snad denně jsem se musel učit něčemu novému. Viděl jsem chyby, které se dělaly, a které jsem dělal já sám. Musel jsem hodně přemýšlet, co je a jaký má být prezident demokratického státu. Když se dělala ústava, představovali si mnozí, že funkce prezidenta republiky bude více méně reprezentativní. Byla by to analogie přísné konstituční anglické monarchie, ale u nás nebyla ústava dost připravena ani v teorii, ani prakticky.

Zasadil jsem se např. o to, aby prezident republiky měl ústavní právo nejen schvalovat návrhy vlády a parlamentu, ale zúčastnil se i vládních porad a vystupoval podle potřeby iniciativně i v parlamentu. Šlo mně také o to, zabezpečit odbornost administrace i vlády. Myslím, že naše ústava je dobrá, i když to i ono by mohlo být jiné. Máme např. mnoho poslanců. Podle Anglie by nám jich stačilo kolem dvou set.

Pravda, měnit ústavu je věc choulostivá. V Americe od vydání ústavy v roce 1787 bylo za 140 let přijato jen 19 oprav. Třebaže bylo podáno přes dva tisíce návrhů. A ty opravy byly vlastně doplňky, např. volební právo žen.

To se rozumí, mnoho starostí mně dělaly politické a administrativní otázky denní. Jen si vzpomeňte na začátky republiky, na volební rozvrat kolem nás, na občanské boje a puče ve všech skoro sousedních státech. Už skoro zapomínáme, co v té době bylo nebezpečnější, zda hospodářská zbědovanost, či vlna komunismu, nebo desperátní převratové pokusy poražených vrstev starého režimu. A třeba být na stráži dosud a stále - proti chybám starým i novým.

Dnes se nám zdá skoro samozřejmé, že náš stát to všechno přežil v poměrném klidu, že přitom budoval novou ústavu a své řády. Ale tehdy to znamenalo vzít rozum do hrsti a neztrácet hlavu. Vzpomínám na ty doby rád. Uvědomil jsem si jasně in concréto cenu osobnosti v politice a ve světě. Dobrý program je dobrá věc, ale krom toho musí na něj být čestný, statečný a moudrý člověk, který má odvahu k odpovědnosti. Proto se stále ohlížím víc po lidech než po heslech. Nejsem nikdy proti kritice, ale rád bych kritiku konstruktivní, radící, nerozčilenou.

Mám-li říci, v čem můj život vyvrcholil, tedy ne v tom, že jsem se stal prezidentem. Má osobní satisfakce, smím-li to tak nazvat, je hlubší. Že jsem ani jako hlava státu nic podstatného nevyškrtl, jako učitele mládeže, jako nepohodlný kritik i jako reformní politik. Že stoje v moci, nenacházím sebe, ani žádného jiného mravního zákona, ani žádného jiného vztahu k bližním, k národu a k světu, než jaké mne řídily předtím. Nemusel jsem nic měnit ve své víře v humanitu a v demokracii, ve své hledání pravdy, ani na nejvyšším mravním, náboženském příkazu lásky člověka k člověku.

Říkám si, že v tom neustálém zápase o lepší příští národa a lidstva jsem stál na straně dobré. To vědomí stačí, aby život člověka byl krásný a jak se říká šťastný. Tolik Tomáš G. Masaryk.

Dovolte mi, abych se vrátil ještě k jednomu krvavému případu nedávné historie. Je stále ještě z těch let padesátých. V jedné noci ve stejnou dobu bylo pozatýkáno několik set československých občanů a sestavena 13členná skupina, v čele s dr. Miladou Horákovou. Byla to skupina, v které byla zastoupena doslova a do písmene celá Národní fronta. Byl přichystán monstrproces, který měl vyděsit československou veřejnost a zahnat ji chuť, aby se vzpouzela a vzpírala kruté nadvládě.

Kdo to byl - dr. Milada Horáková? Koncem první republiky, když vystudovala práva, stala se pracovnicí sociálního odboru na Pražském magistrátě. Starala se o ty nejubožejší. Když přišli Němci a okupovali naši zemi, bojovala na významném místě ve spojení s naší zahraniční vládou. Byla zatčena a odsouzena. Hitler tuto ženu nepopravil. Když se přiblížil soud s tzv. záškodnickým centrem, tisíce telegramů, tisíce protestů mířilo do Prahy z celého světa. Prezidenti, králové, šejkové, předsedové vlád. hlavy církví, největší vědci a umělci té doby protestovali u čs. vlády, aby byla před soud, před hrdelní soud postavena pro politický důvod žena. Když pak byla odsouzena spolu s třemi dalšími k trestu smrti, přišly další tisíce proseb o milost pro tuto ženu, kterou Hitler ušetřil. Klement Gottwald ji poslal na smrt, místo milosti jí byl trest smrti zostřen tím, že byla vedena na popraviště jako poslední z těch čtyř, aby je už viděla viset. A pod šibenicí, než jí byla položena oprátka kolem krku, řekla tato žena tato slova: "Miluji tuto zem, miluji tento lid, odcházím od vás bez nenávisti."

Udělejte si, paní a pánové, sami představu o etickém rozdílu, o morálních kvalitách této zavražděné vlastenky a jejích vztazích.

Ústřední výbor Komunistické strany Československa na svém zasedání z 20. 12. 1989 ve svém prohlášení vyslovil mimo jiné toto: Omlouváme se naší mládeži i všem občanům, kteří byli postiženi neoprávněnými represemi. Omlouváme se dětem těch rodičů, které trpěly postihy ještě v dalších generacích. Dáme plný průchod tzv. hodnocení všech skutečností, které bez předpojatosti zhodnotí míru odpovědnosti osob i institucí, státu a strany v uplynulých čtyřech desetiletích.

Něco už bylo vykonáno. Ale je to v souladu s tímto usnesením? Kromě toho bylo vykonáno něco navíc. Když se poprvé v denním tisku a v naší veřejnosti objevilo jméno dr. Milady - Horákové, reagovalo Rudé právo, ústřední orgán Komunistické strany tím, že citovali i její slova před tribunálem, o kterých nejen celý náš národ, ale celý svět ví, že to byla slova estébáků, že to byla slova, která se od rána do noci a v případě potřeby i v noci museli učit zpaměti. Na stejnou otázku stejnou odpověď. Zřejmě redaktoři Rudého práva jsou s STB spojeni příliš pevnou pupeční šňůrou, kterou není jednoduché přestřihnout. Oni šli tak daleko, že se nestyděli zostudit i dceru této popravené hrdinky a obvinit ji, že vyzvala své spolužáky, aby se podepsali pod požadavek smrti pro její matku. Je sice pravda, tuhle lež Rudé právo odvolalo. Ale jakou cenu má takové odvolání. To je asi tolik, jako bych vyloupil národní banku, poslal jim omluvný dopis a peníze si nechal. Kde je novinářská etika těchto lidí?

Abyste mi rozuměli dobře, za to, co říkám, nečiním zodpovědné vás, komunisty, kteří jste v té době nestáli v čele své strany, ale obviňuji komunismus, obviňuji systém, který připustil toto hrůzné období v historii našich národů.

Stojíme nyní na samém prahu nového života a klademe si otázku, jak dál. Totalitní režimy, jak fašistické, tak i komunistické znamenaly a znamenají zkázu pro národy a státy.

Nesmíme zavírat oči před minulostí, abychom poznali a dobře nastoupili svou cestu do budoucnosti. Rozbořme, přátelé, společně přehrady a zdi, které mezi nás a Evropu, ale které mezi nás i doma, postavila tehdejší totalitní vláda. Rozbořme společným úsilím tyto zdi, které nás oddělovali a nahraďme třídní nenávist tolerancí a láskou. Naučme se ctít svobodu myšlenky i tenkrát, bude-li namířena proti nám. Uveďme do praxe heslo našeho prezidenta Václava Havla, naučme se žít život v pravdě a v lásce. Naši studenti a umělci naplněni myšlenkami Charty 77 nám znovu vtiskli do rukou prapor svobody a demokracie. Nedopusťme, aby byl kýmkoliv znovu vržen do propasti. To nebezpečí existuje, nepodceňujme ho.

Ještě mi dovolte, abych nakonec se obrátil na pana předsedu vlády a členy vlády s těmito doporučeními:

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP