Čtvrtek 22. června 1989

Plně souhlasím s tím, co bylo řečeno o zařazování fiktivních příjmů do státního rozpočtu. Není to ekonomicky správné a my jsme prosadili u federálního ministerstva financí a také ve vzpomínaných rozpočtových pravidlech, že takováto položka tam už není. Nebudeme se v budoucnu již k této praxi vracet, protože to nemá své ekonomické opodstatnění.

Pokud jde o hospodaření státních fondů, vodního hospodářství, zúrodnění půdy, ovzduší, považuji za plně oprávněný námět, aby prostředky mohly být čerpány pouze na stanovené účely. Přitom je nutné zajistit, aby tyto společenské zdroje byly v plném rozsahu použity jen na řádně připravené ekologické akce. Zvláště je to nezbytné u fondu vodního hospodářství, kde zvýšené úplaty za užití odpadních vod povedou ke zvýšení zdrojů tohoto fondu.

Na základě úkolu české vlády jsme také s prvním místopředsedou soudruhem Tomanem hned dohodli s federálním ministerstvem financí, že od příštího roku budou tyto prostředky patřit české ekonomice.

Dále bych se chtěl ještě vyjádřit k diskusnímu vystoupení soudruha Janoty, kde zaznělo, že se nadále praktikuje tzv. zbytkové plánování v odvětvích společenské spotřeby. Já osobně si myslím, že s tímto stanoviskem nemůžeme souhlasit. V úvodu jsem ve svém vystoupení, které jste obdrželi písemně, říkal, že národní důchod se v roce 1988 zvýšil o 2,4 %. Přitom společenská spotřeba vzrostla o 3,5 %, výdaje zdravotnictví o 5,7 %, školství o 4 %, kultury o 3,5 %.

Myslím proto, že tomu tak není, a už vůbec ne proto, že by vláda ČSR brala tyto výdaje za nějakou zbytkovou položku a k ní takto přistupovala. Proto toto stanovisko odmítám.

Vážené soudružky a soudruzi,

důsledná realizace výstavby naší ekonomiky vyžaduje také pevné řízení státního hospodaření v současném přechodném období. Soudruh předseda vlády hovořil i o prvních výsledcích letošního roku. Skutečně nejsou nijak příznivé, povzbuzující a dokazují stále extenzivní vývoj našeho národního hospodářství, tzn. že stále převažují kvantitativní ukazatele nad kvalitativními.

Chtěl bych vás, poslance, ubezpečit, že jak do této doby, tak i nadále bude vláda hledat všechny cesty k zabezpečení potřeb rozvoje ekonomiky České socialistické republiky. Současně ale budeme vyžadovat, jak jsem to již říkal v úvodu, plnění všech plánovaných úkolů a dodržování finanční a rozpočtové disciplíny Budeme a musíme ve své činnosti prosazovat, a)by rozhodnutí centrálních orgánů, podniků a národních výborů přísně respektovala finanční důsledky přijímaných opatření a neoslabovala ve svých důsledcích finanční a rozpočtovou rovnováhu. To považujeme za svůj přínos k vytvoření podmínek pro urychlený přechod k novým metodám řízení od roku 1990, a to všichni společně, jak vy, poslanci, tak i my jako ministerstvo, tak i česká vláda.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji soudruhu ministru Nikodýmovi.

Soudružky a soudruzi poslanci,

chtěl by se někdo vyjádřit k vystoupení členů vlády nebo předsedy vlády?

Poslanec Pavel Chudoba: Chci se vrátit k jedné otázce, a to ke stavební výrobě.

V souvislosti s nadcházejícím termínem platnosti opatření ke zvýšení stavebního příspěvku na individuální bytovou výstavbu se všeobecně předpokládá, že v brzké době dojde k úpravě maloobchodních cen stavebních materiálů. Ptám se proto, zda efekt vyplývající z tohoto zvýšení příspěvků zájemcům o individuální bytovou výstavbu bude mít dlouhodobější platnost, aspoň ve vztahu k letošnímu roku.

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji. Protože v závěru v bodu, který jsme schválili jako jeden z bodů pořadu, vystoupí soudruh ministr Vávra, zaujal by k tomu stanovisko.

Přeje si ještě někdo vystoupit? (Nikdo.)

Končím proto rozpravu k problematice závěrečného účtu a státního rozpočtu za uplynulý rok a prosím zpravodaje poslance Jindřicha Matyáše, aby sdělil, zda si přeje slovo. (Nepřeje.) Děkuji.

Soudružky a soudruzi poslanci,

zjišťuji, že ve schůzi je podle prezenční listiny přítomno 178 poslanců a že Česká národní rada je schopna se usnášet. Můžeme proto přistoupit k hlasování.

Navrhuji, aby Česká národní rada hlasovala o celém návrhu usnesení najednou.

Jsou k tomuto způsobu hlasování nějaké připomínky nebo námitky? (Nebyly.)

Kdo proto souhlasí s vládním návrhem usnesení České národní rady o státním závěrečném účtu České socialistické republiky a závěrečných účtech státních fondů České socialistické republiky za rok 1988 podle tisku 117, ve znění zprávy výboru České národní rady pro plán a rozpočet podle tisku 118, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Tím Česká národní rada schválila podle článku 107, odstavec 1, písmeno d) ústavního zákona o československé federaci státní závěrečný účet České socialistické republiky za rok 1988.

Budeme pokračovat v projednávání dalších bodů našeho pořadu.

Pátým bodem našeho pořadu je

V.

Návrh ústavně právního výboru České národní rady na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce podle tisku 119

Prosím zpravodaje ústavně právního výboru poslance Václava Trejbala, aby se ujal slova.

Zpravodaj poslanec Václav Trejbal: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté!

Od poslední schůze České národní rady v březnu 1989 požádalo podle zákona o organizaci a o volbách soudců 20 soudců z povolání o zproštění soudcovské funkce.

Z uvedeného množství je 14 soudců znovu navrhováno k jiným soudům, 3 soudci hodlají nastoupit jiné zaměstnání, jedna soudkyně odchází z důvodu péče o děti, jeden soudce odchází z rodinných důvodů a jeden soudce ze zdravotních důvodů.

Ústavně právní výbor České národní rady projednal došlé žádosti o zproštění soudcovské funkce ve své schůzi 7. června 1989 a jeho jménem doporučuji, aby Česká národní rada zprostila funkce soudce z povolání soudce, kteří o toto zproštění požádali a jsou jmenovitě uvedeni v tisku číslo 119.

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji. Má někdo připomínky nebo dotazy k návrhu ústavně právního výboru. (Nemá.)

Navrhuji proto, abychom přistoupili k hlasování tak, že budeme hlasovat o celém písemném návrhu najednou.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? (Nebyly.)

Kdo tedy souhlasí s návrhem ústavně právního výboru, obsaženým v tisku 119, aby Česká národní rada zprostila soudce z povolání, uvedené v tomto návrhu, soudcovské funkce, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Dalším bodem je

VI.

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky podle tisku 121

Prosím místopředsedu ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky poslance Václava Běžela, aby návrh odůvodnil.

Místopředseda ÚV NF ČSR poslanec Václav Běžel: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci!

Z pověření předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky předkládám návrh na volbu 64 kandidátů na soudce z povolání k Nejvyššímu soudu České socialistické republiky, ke krajským a okresním soudům a soudům působícím na jejich úrovni v České socialistické republice. Písemný návrh je obsažen v tisku České národní rady číslo 121.

Od tohoto písemného vyhotovení se předkládaný návrh v jednom bodu liší.

JUDr. Petr Kotulan, který měl být volen soudcem z povolání k Okresnímu soudu v Děčíně, požádal dodatečně, abychom vzali zpět návrh na jeho zvolení. Příčinou, kterou uvádí, jsou zdravotní důvody, pro které také v současné době rozvazuje pracovní poměr u Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky tuto žádost projednalo a vyslovilo s ní souhlas.

Prosím vás proto, abyste si ve vašich materiálech poznamenali opravu.

Předkládám tyto návrhy:

- pro Nejvyšší soud České socialistické republiky 1 kandidátku,

- pro Městský soud v Praze a krajské soudy v České socialistické republice 63 kandidátů.

Návrhy předkládáme po provedeném komplexním hodnocení, které vyústilo u všech kandidátů v závěr, že splňují politické i odborné předpoklady pro výkon soudcovské funkce.

Mezi navrhovanými je 19 justičních čekatelů, kteří složili předepsanou justiční zkoušku, 28 je voleno na nové desetileté období a 14 je voleno k jiným soudům, než u kterých dosud působí. Tři kandidáti jsou zaměstnáni mimo oblast justice.

Z navrhovaných kandidátů je 26 mužů a 38 žen.

- 10 kandidátů je ve věku do 25 let,

- 26 kandidátů je ve věku mezi 25. až 35. rokem,

- 27 kandidátů je ve věku mezi 35. a 60. rokem,

- 1 kandidátovi je 60 let.

Vážené soudružky a soudruzi,

při výběru kandidátů na soudce z povolání byla sledována jejich všestranná praxe a angažovanost při uplatňování našich právních předpisů. Všichni kandidáti se podílejí na politickém a společenském životě na pracovištích i mimo ně.

Na základě provedených hodnocení jednotlivých kandidátů na funkce soudců z povolání lze konstatovat, že všichni splňují politické i odborné předpoklady, stanovené v § 39, odstavci 1 zákona číslo 36/1964 Sb., o organizaci soudců a o volbách soudců z povolání v úplném znění, vyhlášeném pod číslem 19/1970 Sb.

Všichni kandidáti se svou kandidaturou k uvedeným soudům souhlasí.

Závěrem mně dovolte, abych z pověření předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky doporučil navržené kandidáty ke zvolení za soudce z povolání a abych vyslovil přesvědčení, že po svém zvolení budou ve své činnosti prosazovat a uskutečňovat politiku Komunistické strany Československa a záměry našeho socialistického soudnictví.

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji poslanci Václavu Běželovi.

Má někdo, soudružky a soudruzi, k předloženému návrhu dotazy, připomínky? (Nemá.)

Doporučuji, abychom přistoupili k hlasování, a to o celém předloženém návrhu najednou včetně změny, přednesené soudruhem poslancem Běželem.

Jsou k tomuto návrhu nějaké připomínky nebo námitky? (Nebyly.)

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům České socialistické republiky, jak je obsažen v písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky podle tisku 121 včetně změny, kterou uvedl poslanec Václav Běžel, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Tím jsme jednomyslně zvolili navržené soudce do jejich funkcí.

Děkuji poslanci Běželovi.

Sedmým bodem našeho pořadu jsou

VII.

Odpovědi členů vlády České socialistické republiky na podněty poslanců České národní rady

Tento bod doporučilo zařadit předsednictvo České národní rady na pořad jednání proto, že vláda České socialistické republiky pověřila své členy, aby zodpověděli otázky a podněty poslanců, které byly vzneseny na minulých schůzích České národní rady. Tím budeme s odpověďmi bezprostředně seznámeni všichni a můžeme se k nim eventuálně vyjádřit.

Vláda České socialistické republiky věnovala mimořádnou pozornost zejména podnětům z minulé schůze České národní rady. Předložila předsednictvu České národní rady písemný materiál k projednání podnětů ze 14. schůze České národní rady. Předsednictvo doporučilo seznámit s ním všechny poslance České národní rady, a proto vám byl dnes tento podklad rozdán.

Nejdříve by nyní odpověděli členové vlády na otázky, které byly položeny ve 14. schůzi České národní rady.

Na otázku poslance Josefa Jehličky odpoví soudruh ministr Vávra a na otázku poslance Jana Škody soudruh ministr Hojer.

Dávám slovo ministru Vávrovi.

Ministr výstavby a stavebnictví ČSR Jaroslav Vávra: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci!

Soudruh poslanec Jehlička se na mne na 14. plenární schůzi obrátil s dotazem, jak budou zajištěny pracovní síly pro Ingstav Brno při výstavbě vodního díla Pěčín, aniž by byli odčerpáni pracovníci z místních zdrojů.

Chápu tuto obavu. Stavba vodního díla ve třech etapách je skutečně náročná, představuje 2 miliardy korun, a naplno bude začínat v roce 1991, v roce 1993 bude na ní soustředěno kolem 900 - 1000 pracovníků.

V žádném případě tuto stavbu nezpochybňujeme, věřím, že ji dobře zahájíme a dobře dovedeme do konce.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP