Úterý 19. listopadu 1985

Naše sociální a průmyslové výbory právem upozorňují na nelehké pracovní a sociální podmínky pracovníků, zejména u žen v poštovní službě včetně venkovských doručovatelů. Proto je tak naléhavé právě na poštách cílevědomě modernizovat krok za krokem provoz, vybavovat jej postupně novou technikou, mechanizací a automatizací, racionalizovat technologické procesy, ulehčovat práci lidem a současně lépe, rychleji a kvalitněji uspokojovat potřeby občanů. Vysoce si z tohoto hlediska ceníme výsledků práce a společenského přínosu novátorů a zlepšovatelů z řad samotných pracovníků spojů.

Jestliže jsme ocenili, že naše pošty úspěšně zvládly růst zásilek, pak to již nelze prohlásit o zvládnutí poměrně rychlého růstu peněžní služby, který se loni projevil zvýšením počtu poštovních poukázek o 1,7 miliónu kusů. Jedno z řešení k urychlení této služby spočívá zřejmě v podstatném rozšíření bezhotovostních plateb. Zde musím kriticky poznamenat, že dosavadní řešení tohoto úkolu mezi federálními ministerstvy financí a spojů i dalšími resorty je mírně řečeno zdlouhavé. Chápeme, že se jedná o složitý a citlivý úkol. Nicméně dořešení nelze přesouvat do příštího století. Snad by bylo možné v první etapě převést na bezhotovostní styk větší část opakujících se plateb. Už to by byl určitý pokrok. Jedno je však důležité: neměly by se hledat cesty, které sice zvýhodňují úřady, ale znevýhodňují občana tím, že mu fakticky ztíží poskytované poštovní služby. Týká se to i dalších otázek, například úprav úředních hodin pro veřejnost na poštách, která se jen v některým místech přizpůsobuje životu lidí. máme již odchodů v pracovní době na různé úřady, lékařská střediska a podobně víc než dost. Není třeba, aby pošty tuto absenci ještě zvyšovaly.

Vážené soudružky, vážení soudruzi, z toho, co bylo dosud řečeno, je zřejmé, že nejzávažnější úkol spojů v příštím období spočívá v plánovitém rozvoji vědeckotechnického rozvoje. Spoje se musí připravit doslova na další revoluci v přenosu a zpracování informací, a to nejen v hospodářské oblasti, ale také v ostatních sférách života, i ve vztahu k našim občanům. Pronikání mikropočítačů a celé elektronické techniky do všech oblastí lidské činnosti vyžaduje dokonalé a bezporuchové spojení.

Spoje jsou ovšem převážně jen uživatelem vědeckotechnického rozvoje, který zajišťují jiná odvětví, zejména elektrotechnický a strojírenský průmysl. Jak ukázaly poslanecké průzkumy, zejména výboru pro průmysl, dopravu a obchod a výboru pro plán a rozpočet, nedaří se požadavky spojů plně zabezpečovat v mnoha případech proto, že jde o tak zvané "malé série", či o kusové výrobky, nebo - jak se někdy moderně říká - "o nezajímavou výrobu". Ale cožpak je možné vycházet u každého výrobku pouze z těchto vlastních, úzce podnikových hledisek? Nedoceňovat či podceňovat dodávky moderní techniky spojům je veliká krátkozrakost!

Na všech místech je třeba mít na zřeteli, že technika spojů slouží celé naší ekonomice, všem resortům a podnikům. bez jejího předstihu nemohou nikde výrazně postoupit kupředu. Znamená to však také zvyšovat nároky spojů k výrobním organizacím. Organizace spojů musí kvalifikovaně formulovat potřeby technického rozvoje, stanovit s patřičným předstihem, kam zaměřit výrobu moderní techniky a důrazně vyžadovat její zabezpečení. Samozřejmě využívat také možností v rámci RVHP i ve styku s nesocialistickými zeměmi a spoluprací na třech trzích.

Jestliže zdůrazňujeme nezbytnou aktivní úlohu příslušných ministerstev v rozvoji spojů, nemůžeme také přehlédnout možnosti podílu národních výborů, například při zvyšování úrovně pošt, při výstavbě televizních převaděčů. Podle usnesení federální vlády mohou národní výbory převaděče budovat. Jak však ukázaly poslanecké průzkumy, není tato možnost ke škodě věci zdaleka využívána. A ještě jednu otázku bychom rádi v souvislosti s podílem národních výborů připomněli.

Jde o trvalou pozornost stavu antén, zejména antén společných, domovních. Při kontrole stavu společných antén bylo v řadě míst zjištěno až 80 % vadných, způsobujících nekvalitní televizní obraz. Příčina má společného jmenovatele - zanedbanou údržbu. Téměř polovina stížností občanů na nekvalitní a rušený příjem je zaviněna vadami na zařízení společných antén. Nápravu musí zjednat organizace místního hospodářství, které jsou dle usnesení vlády za montáž a údržbu odpovědny. Dovolte poznamenat: iniciativa národních výborů v akci "Z" a v mnoha dalších oblastech našeho života je nám všem dobře známa. Zaměří-li svoji pozornost na služby spojů, bude nepochybně také zde dosažen v zájmu našich občanů, národních výborů i celé společnosti výrazný pokrok.

Zdůrazňujeme-li naléhavě otázky moderního, technického vybavení spojů, máme přitom zejména na mysli, že tak, jak všude v našem životě má a bude mít rozhodující úlohu člověk. Sebelepší technické zařízení ještě nemusí samo o sobě znamenat pokrok. Záleží na tom, kdo ho obsluhuje, jaké má k tomu předpoklady a jaký má k němu vztah. Jen politicky a odborně všestranně připravení lidé rozhodnou o splnění našich smělých plánů. Trpíme-li v některých závodech, ke škodě věci, zastaralá zařízení, nesmíme připustit, aby zůstaly stát na místě vědomosti a kvalifikace lidí. Má-li se něco stále inovovat, pak to musí být nejen technika, ale především lidské znalosti. Vždyť s mnohým co platilo v řadě oborů dříve - a ve spojích je to zvlášť typické - nelze dnes a zejména v příštím období vystačit. Společenskou ztrátu v této oblasti si socialismus nemůže dovolit.

Je proto správné, že se základy automatizace, elektronizace, se všemi objevy nové techniky, seznamujeme již naši nejmladší generaci. Nároky na tuto oblast, na vědomosti a znalosti jsou veliké a stále porostou. Organizovat technickou výchovu musíme však daleko směleji, v širokém měřítku, od dětského věku, což má zejména pro úroveň spojů zcela mimořádný význam.

Jsme toho názoru, že vědeckotechnickým znalostem musí věnovat soustředěnou pozornost školské orgány, společenské organizace, zejména Socialistický svaz mládeže, Revoluční odborové hnutí i Čs. vědeckotechnická společnost, ale zejména Státní komise pro vědeckotechnický rozvoj, všechny resorty a jejich podniky a závody. Iniciativa Svazu pro spolupráci s armádou, zejména vytváření mládežnických klubů elektroniky, jak potvrdily zkušenosti branného a bezpečnostního výboru, dává v tomto směru zdařilý příklad.

Výbory naší sněmovny ocenily, že ministerstvo spojů věnuje stálou péči úrovni odborných učilišť spojů, v nichž se připravuje téměř 6000 žáků. Očekáváme, že vědomosti této mladé směny ve spojích neustrnou, že budou cílevědomě obohacovány o stále nové vědecké a technické poznatky špičkové světové úrovně.

Správně konstatuje výbor pro sociální politiku ve svých závěrech, že pracovní podmínky ve spojích jsou obtížnější než ve většině ostatních odvětví národního hospodářství. Jde o práci v terénu se všemi negativními vlivy, jako je počasí, značná vzdálenost od bydliště, horší možnost využití sociálních služeb atd. Nelehké podmínky mají pracovníci na stavbách, při opravách a údržbách vzdušných telefonních sítí, pracovníci ve vlakových četách, v obtížných podmínkách pracují doručovatelé. Přitom je třeba mít na zřeteli převažující podíl žen ve všech oblastech spojů.

Proto péče o člověka - platící všeobecně - je zejména v tomto odvětví mimořádně důležitá. Je nezbytné soustředěně řešit a zlepšovat pracovní a sociální podmínky a docílit větší stabilizace pracovníků. Jde především o oblast odměňování, závodního stravování, zlepšování bytových podmínek, lékařské péče, sociálních zařízení na pracovištích, o vyšší bezpečnost práce.

Není sporu o tom, že značným pokrokem v péči o pracovní podmínky by bylo zavedení automatizace či alespoň mechanizace některých namáhavých prací, jakými jsou třídiči balíků, listovních zásilek a podobně. V neposlední řadě se setkáváme s tím, že zejména ženy mají časté výhrady k pracovním pomůckám, ke kvalitě vysokých bot s profilovanou podrážkou, uniforem, rukavic, inkasních brašen a podobně. to vše jsou úkoly, které můžeme a musíme vyřešit, budeme-li mít každodenně na zřeteli péči o to hlavní - o člověka, o jeho životní a pracovní podmínky

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, není sporu o tom, že úroveň spojů výrazně přispívá k vysoké kvalitě a kultuře našeho života.

My, poslanci, jsme přesvědčeni, že naše společnost bude pro náročnou činnost spojů vytvářet potřebné podmínky, všestranně podporovat jejich snahu o modernizaci, o výrazný pokrok ve vědeckotechnickém rozvoji. Avšak na druhé straně očekáváme, že budou stále pohotověji a kvalitněji sloužit mnohostrannému životu našich občanů, celé naší společnosti, že budou každodenně uplatňovat zdravou ctižádost být svými výsledky na špičkové světové úrovni.

Předseda SN D. Hanes: Ďakujem súdruhovi Vedrovi za prednesenú spravodajskú správu.

Súdružky a súdruhovia poslanci, Predsedníctvo Snemovne národov navrhuje, aby Snemovňa národov zvolila na prípravu návrhu uznesenia návrhovú komisiu v tomto zložení: poslanci Rigo (predseda), Kukrál, Gogová, Čermáková, Oravecz, Krauskopf.

Má niekto k tomuto návrhu pripomienku? (Nemá.)

Nechám tedy o návrhu hlasovať. Kto súhlasí s návrhom na zloženie návrhovej komisie, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se) Ďakujem

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.) Nikto.

Konštatujem, že návrh na zloženie návrhovej komisie bol jednomyseľne schválený.

Prosím členov návrhovej komisie, aby sa hneď na začiatku poludňajšej prestávky zišli v miestnosti č. 449 na 4. poschodí na prípravu návrhu uznesenia.

Súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, teraz nasleduje rozprava. Písomne sa prihlásilo do rozpravy 11 poslancov v tomto poradí: poslanci Felix, Pargáč, Řídká, Oravecz, Lefflerová, Veselá, Kopřiva, Pažická, Pípa, Muržic, Charvát.

Prosím poslanca Felixa, aby sa ako prvý ujal slova.

Poslanec M. Felix: V podkladových materiálech, které jsme obdrželi k jednání, bylo podrobně analyzováno plnění rozhodujících úkolů spojů, uložených tomuto resortu XVI. sjezdem KSČ a 7. pětiletým plánem.

Resort federálního ministerstva spojů se s těmito úkoly vyrovnal velmi úspěšně. Vše nasvědčuje tomu, že ve všech rozhodujících ukazatelích budou úkoly 7. pětiletky splněny nebo překročeny.

Přes tyto úspěchy, dosažené pracujícími resortu spojů, existuje z hlediska služeb občanům řada problémů, jejichž řešení není uspokojivé a jejichž příčiny jsou jak uvnitř resortu, tak velmi často mimo něj. Např. přes splněné úkoly telefonizace zůstává neuspokojeno téměř 200 tis. žadatelé o telefon. Přes plnění a překračování plánovaného objemu spojových služeb stojí často fronty občanů u peněžních přepážek a trvají stížnosti na dobu doručování zásilek atd.

Řešení takových problémů lze dosáhnout především zlepšováním materiálně technického vybavení spojů a důslednou koordinací činnosti resortu spojů s dalšími partnery, jak jsou federální ministerstvo elektrotechnického průmyslu, národní ministerstva stavebnictví a federální ministerstva spojů.

Např. z celkového objemu přidělených investičních prostředků vyčlenilo federální ministerstvo spojů pro obor telekomunikací na 7. pětiletku nejvyšší částku, více než dvě třetiny. Za tuto částku se však dá i při jejím velmi hospodárném využívání vybudovat jen určitý počet novým ústředen a kabelových sítí. Musíme se uvědomit, že u nás vyráběná ústředna PK 202 pro 10 tis. účastníků stojí, jek zde již uvedl s. ministr, 40 mil. Kčs (nová elektronická z dovozu stojí dvakrát tolik), stavba budovy pro ústřednu přibližně také 40 mil. Kčs, takže včetně kabelových sítí přijde taková nová telefonní ústředna na zhruba 100 - 150 mil. Kčs. Je tedy zřejmé, že takových nových ústředen se dá za přidělené prostředky vybudovat jen omezený počet.

I přes to se dá však stává, že především na nových sídlištích se špatnou koordinací prací investora, stavbařů a dalších, tyto prostředky nevyčerpávají z důvodu různých časových skluzů stavebních prací.

Stále nelze dosáhnout toho, aby výstavba budov pro telefonní ústředny a telekomunikační zařízení byla zařazována do prvního souboru staveb jako jiné důležité objekty.

Z toho vznikají známé těžkosti jako vyšší náklady, obyvatelé nových sídlišť odříznutí od ostatního světa a neustále se protahující výstavba telefonní sítě jako např. čeká pražské sídliště Stodůlky a Lužiny.

Existuje několik opatření, kterými se dá počet účastnických stanic bez velkých nákladů zvýšit. Jsou to například podvojné nebo skupinové telefony nebo tak zvané koncentrátory. Ovšem to může být pouze nouzovým řešením například pro střed města jako je Praha. Nikoliv však cesta, kterou bychom mohli urychlit telefonizaci jako takovou.

V oboru telekomunikací není ovšem z hlediska služeb počet telefonních účastnických stanic jediným problémem. V posledních letech se například s rozvojem výpočetní techniky a budováním automatizovaných systémů řízení stále více prosazuje používání terminálových sítí, napojených na technicky vyspělé výkonné počítače.

Dnes je běžnou praxí, že několik organizací spojí své prostředky k vybudování společného výpočetního střediska, vybaveného výkonným počítačem, který pak chtějí společně - moderním způsobem, to je pomocí terminálové sítě - využívat.

V mém volebním obvodu v centru Prahy je několik takových výpočetních center s terminálovou sítí, kterou využívají například takové organizace, jako jsou federální ministerstvo těžkého strojírenství, ministerstvo průmyslu ČSR a řada dalších organizací.

Rychlejšímu rozvoji těchto vysoce efektivních prostředků řízení však brání jednak nedostatek telefonních linek pro pevné telefonní okruhy, kterými se spojení počítačů s externími terminály realizuje, jednak naprostý nedostatek modemů, které jsou vždy alespoň dva pro každý takový okruh zapotřebí.

Nedostatek telefonních linek je dán hlavně kapacitou přenosových kabelů především v centru velkých měst jako je Praha, Bratislava atd. Tento problém by se měl urychleně řešit i za cenu některých nouzových opatření na rozšíření telefonní sítě. Příliš dlouhodobý program budování veřejné datové sítě, jak o ní uvažuje výhledově resort spojů, v dané situaci nepomůže. Také i proto, že má být postavena v podstatě na stávající síti a jen spojovací uzly by měla mít samostatné.

Nedostatek modemů vznikl tím, že z důvodů mně neznámých, byla jejich výroba před časem dokonce zastavena a teprve v poslední době se podle rozhodnutí federálního ministerstva elektrotechnického průmyslu jejich výroba částečně realizuje v krajském podniku ZAVT banská Bystrica, jak už se zmínil zpravodaj soudruh Vedra.

Domnívám se, že oba resorty, jak spojů, tak elektrotechnického průmyslu, poněkud podcenily potřeby budovaných automatizovaných systémů řízení i nárůst počítačů vybavených terminálovou sítí, a je třeba, aby urychleně koordinovaly svoje úsilí při řešení této situace.

O tomto problému volných přenosových linek, modemů a dalších prostředků nutných pro přenos dat mluvím proto podrobněji, poněvadž vyvstane v daleko ostřejší formě tehdy, až se začne uvažovat o realizaci technického rozvoje spojů týkajícího se přenosu textové a grafické korespondence nebo až se začne s modernizací hotovostních i bezhotovostních plateb, zkrátka všech služeb, u nichž je základem přenos dat a informací. Resorty spojů a elektrotechnického průmyslu by měly při řešení problémů okolo přenosu dat úzce spolupracovat a mělo by se jim v tomto směru dostat také účinné podpory.

Pro zabezpečení bezporuchového chodu telekomunikačních sítí a zařízení má resort spojů vybudovanou rozsáhlou údržbářskou a opravárenskou činnosti. Péče o státní linky a hlavně ústředny je dnes na velmi dobré úrovni. Intervaly oprav poruch se daří stále zkracovat a až se podaří vybavit opravárenské pracoviště diagnostickou technikou a dalšími moderními prostředky, bude situace ještě lepší a stabilizovanější.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP