Úterý 19. listopadu 1985

Vaše poznatky, které jste uplatnili při bezprostředním ověřování situace na řadě pošt, překládek, telekomunikačních a radiokomunikačních zařízení a na pracovištích odpovědných za řízení spojového provozu, i závěry, které jsou zahrnuty do zpráv všemi osmi výbory Sněmovny národů, jsou pro nás velkou pomocí a využijeme je při vyhodnocení roku 1985 a celé 7. pětiletky i při plánování a realizaci rozvoje v dalším období.

Již například v etapě přípravy poslaneckého průzkumu jsme řešili náměty poslance genmjr. ing. Antona Muržice, v průběhu průzkumu pak nedostatečnou telefonizaci v Opavě, na niž upozornil poslanec ing. Ladislav Kupčík, dodávky zařízení pro rozšíření kapacit telefonních ústředen typu ATZ, které avizoval z průzkumu v Rimavské Sobotě poslanec s. Gejza Mede, nedostatky v doručovací službě na Strakonicku, v neposlední řadě pak úpravy hodin pro veřejnost na poště v Kostelci nad Labem z podnětu poslance s. Rudolfa Pruknera.

V další pětiletce čekají spoje ještě náročnější úkoly, které by nebylo možno splnit bez účinné podpory resortů stavebnictví, elektrotechnického průmyslu a dalších resortů, ale ani bez pochopení a podpory národních výborů a vás, poslanců nejvyššího zákonodárného orgánu státu.

Čs. spoje potřebují a budou potřebovat vaši podporu a zejména aktivní pomoc národních výborů všech stupňů s vědomím, že čím rychleji bude pokračovat rozvoj jednotné sítě spojů, tím spolehlivěji budou moci národní výbory, ale i státní a hospodářské orgány plnit své specifické úkoly, řídit podřízené podniky a organizace, tím efektivněji budou moci i ony využívat politických, ekonomických a technických informací a zabezpečovat potřeby občanů.

Věřím, že následná rozprava přinese řadu podnětů, které spolu s přijatým usnesením budeme považovat za cenný přínos k dalšímu zlepšování naší tak různorodé, náročné práce. Děkuji Vám za pozornost. (Potlesk)

Předseda SN D. Hanes: Ďakujem ministrovi spojov súdruhovi Chalupovi za prednesenú správu.

Žiadam podpredsedu Snemovne národov súdruha Vladimíra Vedru, aby ako spoločný spravodajca výborov Snemovne národov predniesol spravodajskú správu.

Společný zpravodaj výborů SN místopředseda SN V. Vedra: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, samostatná schůze naší sněmovny dnes posuzujeme úlohu spojů v národním hospodářství a ve službách obyvatelstvu. Při její pečlivé a dlouhodobé přípravě jsme si ověřili význam tohoto odvětví nejen pro kypící život naší země, ale také pro naše vztahy k ostatním zemím světa. Vždyť spoje nejsou pouze prostředkem dorozumění, hospodářského a kulturního rozvoje, ale aktivním činitelem v našem historickém zápase o udržení a upevnění světového míru, prostředkem našeho úsilí o prosazení zásad mírového soutěžení států rozdílných společenských soustav. Jsou činitelem, jehož prostřednictvím upevňujeme bojovou solidaritu se všemi lidmi a národy, jimž je drahý mír, společenský a sociální pokrok.

Je pro nás vzrušujícím okamžikem, když můžeme dnes nejen slyšet, ale také spatři události odehrávající se ve stejném okamžiku na jiné části zeměkoule, ba dokonce probíhající mimo naši planetu.

Vskutku - není jediného lidského oboru, v němž by se neuplatňovala mnohostranná činnosti spojů. Jde o to, aby ve světovém měřítku sloužila spolupráci mezi národy, pomáhala urychlovat lidský a společenský pokrok. Právě v těchto dnech bude celý svět informován spojovými prostředky o průběhu jednání soudruha Gorbačova s prezidentem Reaganem. Přejeme si, aby nám spoje přinesly dobré zprávy, aby byly učiněny první kroky k postupnému odzbrojení a uvolňování napětí, jak o to žádají národy celého světa.

Výbory Sněmovny národů v těsné spolupráci s výbory Sněmovny lidu věnovaly přípravě naší schůze velkou pozornost. dovolte mi v úvodu podat informaci o hlavních problémech, jimiž se zabývaly.

Výbor pro průmysl, dopravu a obchod se jako gestorský výbor zaměřil na plánovitý technickoekonomický rozvoj jednotlivých oblastí spojové služby z hlediska uplatňování politiky Komunistické strany Československa vytyčené XVI. sjezdem a zasedáními ústředního výboru Komunistické strany Československa. Zabýval se automatizací a mechanizací provozních procesů v zájmu zlepšování služeb obyvatelstvu, problematikou telekomunikací, radiokomunikací, poštovního provozu a Poštovní novinové služby. Kromě toho posuzoval plánovité zabezpečení potřeb spojů v návaznosti na ostatní resorty, především elektrotechnický průmysl. Z jeho jednání i poslaneckých průzkumů vzešla řada cenných podnětů jak zkvalitnit všechny oblasti spojů, o nichž budu hovořit v další části své zprávy.

Výbor pro plán a rozpočet se při provádění poslaneckých průzkumů zaměřil na uplatňování Souboru opatření ke zdokonalení plánovitého řízení národního hospodářství ve spojích, na investiční výstavbu a stavebnictví, úkoly technického rozvoje, na úlohu spojů ve zdrojích státního rozpočtu, na ceny spojových služeb, kontrolní systém a jeho účinnosti ve spojích.

Výbor pro zemědělství a výživu se zabýval úrovní moderní spojové služby v zemědělství, jejím zajištěním a společenským přínosem. Velkou pozornost věnoval uplatňování spojových služeb při řízení zemědělských organizací.

Výbor branný a bezpečnostní posoudil využívání a uplatňování služeb spojů ve Svazarmu, přípravu mladých kádrů pro spojovací službu v armádě, zajištění bezpečnosti služeb a hodnotil význam spojů pro bezpečnosti a obranu naší země.

Poslanci výboru pro kulturu a výchovu se soustředili při průzkumech na technickoekonomické předpoklady pro rozšiřování a zkvalitňování příjmu programu Československého rozhlasu a Československé televize, na politickovýchovné poslání a zkvalitňování činnosti Poštovní novinové služby a na výchovu a vzdělávání kádrů ve spojích.

Výbor pro sociální politiku se zabýval sociálními podmínkami a péčí o pracující ve spojích se zvláštním zřetelem na práci žen, úrovní poštovních služeb ve vybavování zásilek a rozvojem pracovní iniciativy, zlepšovatelského a vynálezeckého hnutí.

Výbor ústavně právní zkoumal především právní aspekty problematiky spojů, účinnosti zákonů a některé prováděcí předpisy v tomto odvětví. Pozornost soustředil zejména uplatňování zákona o poště a telekomunikacích.

Výbor zahraniční posuzoval činnost ČSSR ve Stálé komisi RVHP pro spolupráci v oblasti telekomunikací a pošt a v mezinárodní organizaci INTERSPUTNIK, dále v Mezinárodní telekomunikační unii, ve Světové poštovní unii a v dalších organizacích.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, hodnotíme-li na základě získaných poznatků činnost československých spojů, je nesporné, že čestně a odpovědně plní své náročné úkoly.

Proto také výbory vesměs ocenily jejich výsledky, dosažené při plnění závěrů XVI. sjezdu Komunistické strany Československa, při realizaci úkolů sedmé pětiletky.

Pozitivní hodnocení však nemůže na žádném místě a tím méně ve spojích vést k sebeuspokojení - zejména máme-li na zřeteli veliké úkoly příštích let - náročnou dynamiku hospodářského a sociálního rozvoje, přechod k důsledné intenzifikaci národního hospodářství, zvyšování životního a kulturního standardu i zabezpečení spolehlivé obrany naší vlasti. Současně jsme si vědomi, že světová socialistická soustava, jejíž spolehlivou součástí je naše země, prodělává historický zápas s imperialistickým světem o udržení a upevnění míru, soupeří s ním v mírovém soutěžení ve všech oblastech politického, hospodářského, sociálního a kulturního rozvoje.

A právě v těchto souvislostech nemůže ujít naší pozornosti, že ve všech sférách vnitřního života i mezinárodních vztahů mají výraznou úlohu zejména spoje. Ony tvoří "žilný systém" spojující zájmy lidí, kolektivů, odvětví i celých národů.

Současné srovnání výsledků našich spojů se světem ukazuje, jak naléhavě musíme přes nesporné pokroky usilovat o jejich výraznější vzestup. Nic nám nepomůže, budeme-li do nekonečna vypočítávat, co jsme v minulosti ztratili, jaký náskok získali ti druzí. Pro nás i v této oblasti platí jediné - znásobit naše úsilí, naši energii, dát všude, tedy i ve spojích, a řekl bych - zejména ve spojích - zelenou výraznějšími vědeckotechnickému rozvoji, a to na každém místě, na každém pracovišti. Známé "dohnat a předehnat" není již věcí našich přání - ale danou realitou!

Již dnes, po 15. plénu ústředního výboru Komunistické strany Československa, můžeme říci, že nadcházející XVII. sjezd Komunistické strany Československa položí velký důraz na výraznou intenzifikaci naší ekonomiky, na její vysokou kvalitu a efektivnost.

Avšak modernizovat ekonomiku předpokládá nevyhnutelně modernizovat spoje, zajistit jejich nutný předstih. Vždyť moderní řízení, plánování, pohotové a objektivní hodnocení a zejména stanovení správných východisek - vyžaduje především pohotové spoje a jejich prostřednictvím dokonalou znalost situace.

Oprávněně proto kladou výbory naší sněmovny takový důraz na zkvalitnění vědeckotechnického rozvoje ve spojích, zejména elektronizace, a to ve všech oblastech - v poštovní službě, telekomunikacích i radiokomunikacích. Jsme toho názoru, že je zde třeba maximálně využít daných prostředků, avšak nezůstat pouze u nich, je třeba hledat další možnosti, další rezervy. Naskýtá se otázka - máme takové možnosti? Bezesporu máme.

Mám například na mysli takovýto fakt: pro řízení národního hospodářství v současné době a zejména v dalším období má nesmírný význam spolehlivý dálkový přenos dat pro výpočetní techniku, jenž je spojen s vybudováním spolehlivé spojové sítě. Požadavky na přenos dat a přímé terminálové propojení počítače pomocí telefonních linek nejsou zejména v Praze zdaleka uspokojovány. Ukazuje se, že byl podceněn nárůst středních a velkých počítačů vybavených terminálovou sítí, a to především ve velkých městech, jako je Praha, Brno, Bratislava, Ostrava a další významné aglomerace. Poslanecké průzkumy organizované výborem pro průmysl, dopravu a obchod ukázaly, že pro vybavení těchto sítí chybí výrobní řady koncových zařízení, nebo se vyrábějí v nedostatečném počtu. Například výroby modemů pro zařízení nosné telefonie a telegrafie byla zastavena a teprve v poslední době se rozhodlo o její výrobě v Závodech výpočetní techniky Banská Bystrica.

V technickém rozvoji máme ve spojích řadu rezerv. Zavedením TELETEXU a účastnického faksimile by se o polovinu snížil počet listovních zásilek v rámci socialistického sektoru. U uživatelů lze odhadnout roční úsporu okolo 600 miliónů korun, protože by nemuseli odesílat a přijímat korespondenci v obálkách, nehledě na podstatné urychlení přenosu korespondence. Nebo zavedením optických kabelů by se zvýšila kapacita přenosových systémů a navíc lze očekávat roční úsporu mědi vyšší než tisíc tun. Zařízení pro telekonference by zase vedlo ke snížení počtu služebních cest a k úspoře pohonných hmot. V řadě zemí díky tomuto zařízení dosahují zhruba pětiprocentní roční úspory nákladů na pohonné hmoty.

Značnou pozornost věnovali poslanci ve výborech našim telekomunikacím. Je to přirozené. Telefonní spojení hraje v životě každého občana, každé instituce či organizace důležitou roli. Díky včasnému telefonnímu spojení bylo mnohé zlepšeno, zachráněno mnoho cenných hodnot a často i hodnota nejcennější - lidský život.

Přesto, že o nedostatcích v zavádění telefonní sítě, zejména na sídlištích, hovořil soudruh ministr Chalupa, nemohu tento problém obejít. Především bych rád zdůraznil, že požadavky lidí na zavedení telefonu nejsou dnes žádným "přepychem", ale přirozenou součástí jejich moderního životního standardu. Upřímně řečeno - problém jsme přece nevyřešili tím, že jsme upravili poplatky za zavedení telefonu a že nám řada žadatelů tímto opatřením na krátký čas odpadla. Nikoli - potřeba telefonu jako prostředku spojení člověka s příbuznými, se svým pracovištěm, zdravotnickým zařízením, se životem společnosti - objektivně zůstává i nadále. Proto se poslanci kriticky pozastavili nad tím, že čekací doba na zřízení telefonu činí pět, deset i více let. Například v okrese Strakonice bylo letos 483 nevyřízených žádostí o zřízení telefonní stanice. Z toho 38 žádostí je starších 10 let. A to není výjimečný případ. Dnes už máme registrováno dvě stě tisíc žádostí o telefonní přípojku. Jak zjišťujeme, patří naše země průměrným ročním přírůstkem stanic o 2,5 % v celosvětovém měřítku na nejnižší místo mezi sledovanými zeměmi. Obdobně je daleko i splnění nosného úkolu telekomunikací - zavedení úplné plošné automatizace telefonní sítě. Při současném tempu bude dosaženo plné automatizace až po roce 2000.

Je zřejmé, že ve srovnání s potřebou, pohotovostí i kvalitou máme v telefonizaci co dohánět. Nejednou nám občané právem říkají, že není u nás problémem dovolat se z republiky za oceán, ale dovolat se do sousední obce či města. To se týká také dlouhé čekací doby na meziměstské spojení. Např. v roce 1984 bylo jen v Praze a Středočeském kraji na meziměstské telefonní hovory "pročekáno" jeden milión sto dvacet tisíc hodin.

Řada stížností občanů je také na častou poruchovost, zejména u telefonních přístrojů nově dodaných z výroby, i na chybné účtování telefonních hovorů.

Stále naléhavěji proto před nás vystupuje nezbytnosti modernizace, zvyšování výkonnosti a kvality cestou automatizace provozu, zejména modernizace tranzitních telefonních ústředen, místních ústředen a kabelové sítě.

Velkou pozornost věnovali poslanci oblasti radiokomunikací. Dobře víme, jak významnou roli sehrávají v našem životě zejména rozhlas a televize. O rozvoj jejich přenosové a vysílací sítě, stejně jako o rozvoj radiotelegrafu, radioreléových spojů a speciálního vysílání, pečují organizace našich spojů. Také v této oblasti musíme usilovat o stále vyšší kvalitu. Týká se to nejen dobudování druhého televizního programu, výstavby televizních vysílačů, zejména v Praze, ale také nezbytného zlepšení slyšitelnosti rozhlasu. Jak potvrdil poslanecký průzkum, je řada míst, kde má slyšitelnost vážné mezery. Příčiny spočívají zřejmě nejen ve spojích, ale také v kvalitě rozhlasových přijímačů.

Je třeba docílit, aby služeb radiokomunikací ve stále větším měřítku využívala jednotlivá odvětví národního hospodářství k modernímu a úsporném řízení výroby. Potvrzují to pozitivní poznatky ze zemědělství, povrchové těžby uhlí, městské hromadné dopravy i veřejné autobusové dopravy. Poslanci našich výborů pro zemědělství a výživu mohou potvrdit nesmírnou užitečnost používání vysílaček v zemědělské výrobě, zejména při organizování žní a dalších prací. Nicméně je tento spolehlivý a úsporný systém řízení brzděn nedostatkem vysílaček a další techniky. Zavádění tohoto spojení je živelné, v závodech se hledají ony známé cesty a cestičky, jak zařízení sehnat, procestují se tisíce kilometrů po republice. Je třeba, aby ministerstvo spojů ve spolupráci s hlavními dodavatelskými resorty a organizacemi zpracovalo technickou koncepci rozvoje a využívání radiokomunikačních soustav v celém národním hospodářství a cílevědomého postupu při jejím zavádění.

Stále náročnější úkoly zajišťují naše spoje v činnosti poštovního provozu. To je další významná, avšak také citlivá oblast služeb, které využívají denně statisíce občanů. Stačí uvést, že pošta Poštovní novinová služba doručí ročně více než 3 miliardy listovních zásilek, novin a časopisů. Pouze v minulém roce vzrostl počet poštovních zásilek o 80 miliónů kusů. S tímto zvýšením se pošta vyrovnala vcelku úspěšně, avšak často za cenu velkého fyzického i duševního vypětí svých pracovníků. Navíc je třeba vidět, že zhruba polovina poštovních objektů je starších 60 let, což nejen ztěžuje pracovní podmínky, ale zabraňuje modernizaci provozu. Vstoupíte do poštovní budovy a vše, či téměř vše, je jako za dob vašeho mládí, snad jen tváře u přepážek se změnily. A musím bohužel říci, že často ani na nových sídlištích není stav poštovních objektů zdaleka ideální, nemluvě o jejich počtu.

Dovolte mi přitom malou poznámku. Projednávali jsme na minulých schůzích naší sněmovny výchovu mladé generace, bytovou výstavbu a řadu dalších otázek. Konstatovali jsme v této souvislosti, že na nových sídlištích chybí prostory ke společenskému a kulturnímu životu, zejména mládeže. Dnes zjišťujeme slabinu ve výstavbě i úrovni u poštovních provozoven. Není na čase, aby se naši projektanti zamysleli, komu a jakým lidem sídliště slouží a budou sloužit po celá příští desetiletí? Vždyť naše sídliště mají být středisky pulzujícího socialistického života a samozřejmě také dobrých a pohotových služeb.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP