Čtvrtek 4. října 1984

Všeobecne možno konštatovať, že všetky navštívené stavebné podniky si plne uvedomujú závažnosť úloh, ktoré miestnemu stavebníctvu uložili najvyššie stranícke orgány a vytvárajú predpoklady pre ich napÍňanie.

Miera úspešnosti riešenia týchto úloh je závislá od vybavenia miestnych podnikov tak kádrovo, ako aj materiálne, ale aj od ekonomických podmienok, ktoré sa podnikom pre plnenie stanovených úloh vytvárajú.

Zložité je zabezpečovanie úloh, ktoré v tejto oblasti uložilo 6. zasadanie ÚV KSČ v hlavnom meste Prahe. Krása Prahy, ktorá nás a každého návštevníka nadchýňa, má i svoju druhú stránku. 60 % bytov bolo postavených pred rokom 1945 a vyžaduje zvýšenú údržbu a opravy, ale údržbu a opravy vyžadujú i panelové domy v novopostavených sídliskách, pretože niektoré panely nedostatočne tepelne izolujú a zateká cez ne.

Dobre obhospodarovať bytový fond nie je jednoduché. Preto ma v poslednom čase zaujal návrh v Hospodárskych novinách na ustavenie ústredného orgánu riadenia bytového fondu a bytovej politiky, ktorý by možno bolo vhodné posúdiť.

Rozbor súčasného stavu, ktorý bol získaný pri prieskumoch ukazuje, že i Pražská stavebná obnova, ktorej základnou úlohou je vykonávanie stavebných prác pri obnove a modernizácii bytového fondu a zabezpečovanie údržby a opráv domového fondu hlavného mesta Prahy a ktorá za necelých 20 rokov svojej existencie odovzdala už veľký kus dobrej práce, potrebuje i naďalej pre splnenie tejto úlohy trvalú pomoc príslušného ministerstva.

V porovnaní s bežne vykonávanými prácami sú stavebné práce pre obyvateľstvo z hľadiska nákladov najnáročnejšie. Práce pre obyvateľstvo sú drobné, krátkodobé a rozptýlené a nedosahuje sa v nich vždy taká produktivita, ako u bežných stavebných akcií. Pritom v miestnom stavebníctve sa kladú vysoké nároky na remeselnú zručnosť pracovníkov pri opravách a údržbárskych prácach na všetkých druhoch objektov vrátane pamiatkovo chránených. Vysokú fyzickú náročnosť týchto prác i sťažené pracovné podmienky nemôže väčšina podnikov (OPS) podľa platnej mzdovej sústavy vyjadriť priznaním určitého platového nadlepšenia. Navyše pracovníci miestneho stavebníctva sú zaradení do nižšej tarifnej platovej triedy ako pracovníci tzv. veľkého stavebníctva. Tieto problémy ovplyvňujú postoje pracovníkov a často majú vplyv i na ich odchody z podnikov.

Za posledné roky miestne stavebníctvo, Pražská stavebná obnova, Pražský stavebný podnik, ale i obvodné podniky bytového hospodárstva a ostatní dodávatelia urobili kus práce a v súčasnej päťročnici pokrývajú polovicu potrieb pri modernizácii bytového fondu, pri premene elektrického napätia, pri opravách vonkajších plášťov a pri ostatných opravách. Finančne to predstavuje stavebné práce za 9,6 mld. korún.

Napriek tomu je však možné mobilizovať ďalšie rezervy v riadení stavebných procesov, hlbšie využívať vlastné stavebné kapacity a zavádzanie modernizácie nielen v Prahe, ale v každom okrese. Presvedčili sme sa o tom napríklad u OSP Trnava, ktorý okrem toho, že úspešne plní svoje úlohy, postavil "Areál zdravia" (ihrisko, bežeckú dráhu, tenisové kurty, halu pre základnú telesnú výchovu, saunu atď.), má rozsiahly areál pionierskeho tábora, rekonštruoval svoj vlastný kultúrny dom v Modranke, má vlastné byty a stavia ďalšie.

V súvislosti s plánovanou štrukturálnou prestavbou stavebných kapacít v prospech opráv a údržbárskych prác pre obyvateľstvo je nutné výraznejšie riešiť vybavenosť podnikov zodpovedajúcou mechanizáciou.

Ďalším z limitujúcich činiteľov pôsobiacich na možnosť zvyšovať rozsah požiadaviek na údržbu bytového fondu je i nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, murárov, pokrývačov, fasádnikov a ďalších. Navyše títo nie sú vždy ochotní dochádzať za prácou, ale hľadajú možnosť pracovať v mieste bydliska v rôznych stavebných čatách iných podnikov a často za lepších podmienok.

Súhrnne možno konštatovať, že úlohy miestneho stavebníctva spojené so zmenou štruktúry ich výkonov sú zabezpečované s niektorými ťažkostiam, ktoré by si vyžadovali rýchlejšie riešenie za účinnejšej pomoci ministerstiev stavebníctva a príslušných národných výborov.

Pri prieskumoch v Prahe, Bratislave, Trnave, v Plzni i v ďalších mestách sme sa presvedčili, že jedna z vážnych úloh miestneho stavebníctva - je údržba a obnova historických pamiatok. Naša socialistická spoločnosť dôsledne chráni tieto historické hodnoty a vynakladá na ich správu, údržbu a obnovu obrovské prostriedky. Vzbudzuje to obdiv i zahraničných návštevníkov a odborníkov, ako to dokumentárne uviedla nedávno aj naša televízia.

Treba uviesť, že údržba a obnova historických pamiatok je remeselne veľmi náročná a pre stavebné organizácie nie je tak atraktívna, ako práca na ostatných stavbách.

Navyše sa v tejto oblasti odrážajú aj ostatné problémy stavebníctva - ako nedostatok profesií, kvalita materiálu, napr. trvanlivosť pálených krytín, náterových hmôt používaných na fasády atď., a v neposlednom rade nadmerné predlžovanie opráv a ďalšie.

V mojom volebnom obvode vo Zvolene bol rekonštruovaný starobylý zvolenský zámok, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie kultúrne pamiatky pochádzajúce z konca 13. storočia. Po dokončení opráv slúži Slovenskej národnej galérii, ktorá tu zriadila vysunuté pracovisko s expozíciami stredovekého umenia. Tieto expozície navštevuje ročne vyše 100 tisíc domácich i zahraničných návštevníkov. Priestory sa celoročne využívajú na politické a kulturno-spoločenské akcie, ako sú napr. "zámocké hry zvolenské", koncerty vážnej hudby, ale i celoslovenská súťaž súborov Slovenského zväzu žien "Vansovej Lomnička". Je tu stála expozícia protifašistického odboja. Slovenského národného povstania, obradná sieň Mestského národného výboru a pod. Prostriedky, ktoré naša socialistická spoločnosť vkladá do týchto objektov, sú prínosom k celkovému zvyšovaniu kultúrnej úrovne ľudí a sú inšpiráciou pre rozvíjanie novej tvorivej práce.

Ak máme zachovať historické pamiatky, nesmierne bohatstvo našich národov, vyžaduje to rešpektovať aj krajské programy sústavnej obnovy nemovitých kultúrnych pamiatok, schvaľované príslušnými radami národných výborov, a to v súlade s možnosťami nášho národného hospodárstva. Domnievam sa, že by bolo užitočné, keby sa niektoré objekty obnovovali prioritne.

Ešte niekoľko slov k prácam a službám pre obyvateľstvo. Presvedčili sme sa, že podniky miestneho stavebníctva stále zvyšujú objem prác, ktorý má v roku 1985 predstavovať 5 % z celkového objemu ich prác.

A to by mali podniky pokrývať požiadavky obyvateľstva či už ide o sklenárske, rámarské, alebo kominárske práce vrátane vložkovania komínov, ale aj práce inštalatérske, maliarske, lakýrnické, murárske a ďalšie. Pri týchto službách ide pravidelne o práce drobné, krátkodobé, rozptýlené, a preto pre podnikové hospodárstvo často neatraktívne.

Poskytovanie a rozvoj služieb samozrejme nie je bez problémov. Tak napr. niekde chýbajú určité profesie, ako v Litoměřicích je nedostatok murárov, v Plzni sa zasa ukázalo, že nie je záujem o elektroinštalačné práce a kapacity podniku v tomto smere nie sú celkom využité. Plnenie záväznej úlohy na rozvoj služieb naráža i na obmedzené dodávky limitovaného materiálu klampiarskeho, inštalatérskeho a kúrenárskeho.

K tomu by som chcela ešte dodať, že z poznatkov na Obvodnom národnom výbore v Prahe 3, ale i z iných miest vyplýva, že pre modernizáciu a rekonštrukciu domového fondu nie je v dostatočnom množstve a čase krytá dodávka plynových kotlov z ČKD Dukla. Údajne k nim chýba predovšetkým meracia a regulačná technika. Mám preto otázku na ministra ťažkého strojárstva a hutníctva súdruha Saula, ako je to, resp. bude s riešením výroby a dodávok kotlov, a na ministra elektrotechnického priemyslu súdruha Kubáta, ako Závody priemyslovej automatizácie k ním zabezpečia meraciu a regulačnú techniku. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda SN V. Vedra: Děkuji poslankyni Vackové. Slovo má poslanec Andrš. Připraví se poslankyně Železniková.

Poslanec J. Andrš: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, mezi rozhodující fronty našeho národního hospodářství, na nichž je veden usilovný zápas za splnění úkolů XVI. sjezdu KSČ a 7. pětiletky, patří oblast stavebnictví - téma dnešní samostatné schůze naší sněmovny.

Hlavními aktéry tohoto zápasu jsou pracující ve stavebnictví - jejich politická, odborná, morální a kulturní úroveň - tedy faktory, které v rozhodující míře ovlivňují výsledky jejich celospolečensky významné práce.

Při omezených zdrojích nových pracovních sil stoupá význam jejich efektivního využití. Snižuje se podíl mládeže vstupující do pracovního procesu bez přípravy na povolání. Pro zabezpečení strukturálních přeměn našeho stavebnictví má proto stále větší význam kvalitní politická a odborná příprava učňů a dalších stavebních odborníků - absolventů středních odborných a vysokých škol.

Proto výbor pro kulturu a výchovu Sněmovny národů se v rámci přípravy dnešní schůze zaměřil především na tyto otázky. Poslanci výboru provedli řadu skupinových průzkumů v oblasti výchovy a vzdělávání mládeže ve stavebních profesích a architektuře a získané poznatky jsem si ještě doplnil individuálním průzkumem ve svém volebním obvodu, v okresech Ústí nad Orlicí a Rychnov nad Kněžnou. Poznatky, které jsme získali o výchově a vzdělávání budoucích mladých stavebních odborníků a architektů ukazují, že zdaleka ne všechno je plně v pořádku a že na tomto úseku bude nutné soustředit pozornost politických i řídících orgánů.

V popředí našeho zájmu byla příprava mládeže na stavbařská povolání na středních odborných učilištích a otázky jejího náboru, které jsou spojeny s řadou problémů. Hlavní příčinu vidíme v tom, že prioritní postavení stavbařských povolání není v současných podmínkách i v praxi dostatečně výrazné. Citelně se to projevuje především v posledních letech, kdy soustava čtyřletých učebních oborů spolu se středními školami odčerpávají značnou část nadaných a dobře prospívajících žáků. Navíc vznikla též náborová konkurence a do jisté míry i popularita jiných resortů, např. místního hospodářství, strojírenství a zemědělství, které nabírají do vybraných oborů zvýšené počty učňů. Snížila se prospěchová úroveň přijímaného dorostu a těžko se v těchto podmínkách uplatňují výběrová kritéria. Dříve se hlásili např. na učební obor zedník chlapci s poměrně dobrým prospěchem a zanedbatelná nebyla ani tradice dělnických rodin, kde se povolání dědilo z jedné generace na druhou. Dnes přicházejí na stavební profese obvykle žáci s velmi průměrným až podprůměrným prospěchem.

Vedoucí hospodářští pracovníci by měli všude respektovat skutečnost, že v učební době je cílem výuka, zatímco výroba je prostředkem k dosažení tohoto cíle. Jsou totiž případy, že se učni stávají doplňkovou silou potřebnou pro splnění plánu. Ředitel středního odborného učiliště odpovídá v plném rozsahu za řádnou přípravu kvalifikovaných pracovníků, a proto musí mít i nedělitelnou pravomoc k disponování se skupinami učňů podle učebních osnov na odborných pracích v rámci podniku. Jakákoli jiná praxe nezaručuje plnění osnov ani řádnou výuku ani dodržování zásady správného řízení.

Ve stavebnictví a jeho učňovském školství je celá řada problémů, jako nedostatek učebnic, nedostatek míst pro ubytování učňů atd., nedaří se plně stabilizovat kádr mistrů odborného výcviku a vychovatelů a další, avšak pracovníci učňovského školství to považují za přechodné období s řadou možností řešení těchto problémů. Je třeba, aby i všichni vedoucí hospodářští pracovníci ve stavebních organizacích plně napomáhali výchovnému procesu, vždyť jde o kvalitu nové dělnické třídy a úroveň současného i budoucího stavebnictví.

Problémy se vyskytují i při uplatňování absolventů středních odborných učilišť v praxi. Podle zkušeností z mého volebního obvodu úspěšně absolvuje 75 - 80 % učňů. I u nich se však projevuje otázka fluktuace a po splnění závazku, spočívajícího v odpracování určitého počtu let, někteří odcházejí do jiných organizací nebo zemědělství. Mnohem lepší výsledky jsou tam, kde se učni již ve třetím ročníku zaučují pod zkušenými instruktory z řad dělníků, kteří jsou odborně na výši a politicky vyspělí. Ti dbají na jejich odborný rozvoj a především v nich probouzejí opravdový zájem o zvolené profese.

Lepší je situace při uplatňování absolventů středních odborných a vysokých škol. I v minulosti zastávali funkce mistrů, stavbyvedoucích i vedoucí funkce ostatních stavebních profesí převážně lidé z praxe se základním vzděláním. Pokud šlo o řídící a správní funkce na závodech a podnicích, nebyla situace o nic lepší. Například v OSP Ústí nad Orlicí ještě před 10 lety splňovalo kvalifikační předpoklady u hospodářských funkcí necelých 30 % pracovníků. V současné době je to již přes 80 % a podle zpracovaných plánů kádrového rozvoje se předpokládá v příštích 10 letech stoprocentní kvalifikace u všech těchto pracovníků. Obdobná je situace i v ostatních podnicích, které jsme při našich průzkumech poznali. Obrovské změny, které jsme zaznamenali v růstu kvalifikovaných odborníků pro stavebnictví za posledních deset let, by nebylo možno realizovat bez vytváření podmínek na středních a vysokých školách. Do výrobního procesu nyní přichází dostatečný počet absolventů a tito mladí absolventi tvoří širokou základnu kádrových rezerv. Na druhé straně však i při vstupu a zapojení absolventů do výrobního procesu se vyskytují mnohé problémy.

Organizace, které chápou, že absolvent střední nebo vysoké školy získal vystudováním pouze předpoklady pro určitou funkci, jej samy postupně připravují, dokáží absolventa získat, stabilizovat jej v organizaci a po určitém čase mu mohou svěřit odpovědnou funkci, kterou bez větších problémů zvládne. Při neuváženém, necitlivém postupu v zařazování absolventů do funkcí se absolventi v organizacích neadaptuji, stagnují v osobním rozvoji a nakonec třeba řeší situaci odchodem z organizace.

Většina absolventů středních i vysokých škol je na vysoké teoretické úrovni. Zkušenosti ukazují, že jsou schopni samostatně pracovat na technických úsecích a většina z nich má také o tyto funkce zájem. Poměrně malé procento absolventů má však zájem pracovat ve výrobě, kde se vyžaduje schopnost jednání s lidmi a kde jsou podstatně vyšší pracovní rizika. Ukazuje se tedy, že jsou ještě velké rezervy i ve výchově mladých stavebních odborníků. Chtějí-li vést jiné, musí sami jít příkladem a k tomu musejí být vedeni od počátku své praxe ve stavebních organizacích i při studiu.

Průzkumné skupiny našeho výboru se odpovědně zabývaly i otázkou kvality výchovy mladých architektů a jejich postavením a uplatňováním v praktických procesech investiční výstavby. Poznatky poslanců ukazují, že zkrácení doby studia architektury o jeden rok je sice reálné z hlediska potřeby okamžitých vědomostí při vstupu absolventa do praxe, ale celkově bude úroveň absolventů nižší. Bylo by třeba uvážit prodloužení studia alespoň o jeden další semestr, neboť například termín na přípravu diplomního projektu musel být zkrácen na pouhých 5 týdnů. Postgraduální studium je nezávazné a je zatím o ně minimální zájem. V posledních dvou letech se snížilo směrné číslo studentů architektury, což je zdůvodňováno současnou malou poptávkou po absolventech. To vyplývá především z toho, že inženýry - architekty v praxi nahrazují absolventi oboru "pozemní stavby" - stavební inženýři. Zvláště ve státní správě na oborech územního plánování a architektury národních výborů je tato situace z hlediska perspektivního řízení výstavby nepříznivá, protože stavební inženýři nemají potřebné znalosti architektury a urbanismu a nemohou tedy kvalifikovaně zastávat řídící funkce v této oblasti. Také na úseku výroby staveb ve velkých výrobních podnicích, v zemědělských projektových ústavech i v investorské činnosti není dostatečně využíváno absolventů fakult architektury.

Domnívám se, že je třeba znovu posoudit vztah mezi profilem absolventa architektury a absolventa oboru pozemních staveb na stavební fakultě, jednoznačně vymezit jejich uplatnění v praxi i z hlediska nezbytné dělby práce v projektové i řídící činnosti a tím předcházet jejich nežádoucímu zaměňování v praxi při plánování jejich potřeby.

Osvojování nejnovějších poznatků řídícími pracovníky ve stavebnictví a ve výrobě stavebních hmot není všude na potřebné úrovni. Řada těchto pracovníků si ještě doplňuje vzdělání podle kvalifikačních požadavků na středních odborných nebo vysokých školách. Dobré jsou zkušenosti s pravidelným školením v Ústavu vzdělávání pracovníků ve stavebnictví, někde je dobrá spolupráce s ČVTS, případně socialistickou akademií a v řadě podniků se organizují pravidelná školení. Neexistuje však jednotný systém celoživotního vzdělávání řídících pracovníků v této oblasti, a to se ukazuje jako závažný nedostatek.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, poznatky a zkušenosti, které jsme získaly v přípravě na samostatnou schůzi Sněmovny národů k problematice stavebnictví o výchově a vzdělávání a uplatnění stavebních odborníků v praxi, jednoznačně ukazují, že kvalifikační struktura a profesní struktura přípravy mládeže musí důsledně vázat na budoucí profesní strukturu práce, aby nedocházelo k ekonomickým i sociálním ztrátám. Tuto vazbu musí zabezpečit i plán přípravy kvalifikovaných kádrů. Rychlé zastarávání poznatků vede k nutnosti růstu všeobecného vzdělávání a k posilování výchovy, která vede k rozvíjení aktivity a schopnosti každého pracovníka. Dosažení určitého stupně vzdělání však samo o sobě ještě nemůže opravňovat k vykonávání určité funkce. Proto je třeba dále výrazně prohlubovat kvalitu veškeré přípravy a výchovy všech odborníků, jak ze středních odborných učilišť, tak i ze středních odborných a vysokých škol. Změna ekonomiky a rychlý technický rozvoj vyvolává i potřebu vytváření a zabezpečování systému přípravy během celého života. Ve všech těchto směrech stojí před námi ještě mnohé úkoly. Jsem však přesvědčen, že naše socialistická společnost má pro jejich splnění všechny předpoklady.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP