Středa 6. října 1982

V zájmu toho, abychom alespoň zčásti vyrovnali nižší výrobu obilovin v roce 1982 než jsme původně plánovali, přijali jsme některá opatření, zaměřená především

- na rychlé dokončení sklizně všech dosud nesklizených ploch kukuřice na zrno, a to s minimálními ztrátami,

- k zabezpečení zvýšení výroby obilovin tím, že budou ponechány vybrané plochy kukuřice původně určené na siláž, ke sklizni na zrno,

- že zhruba 30 tis. hektarů kukuřice bude sklizeno děleným způsobem, což by mohlo do určité míry alespoň zčásti zlepšit situaci některých podniků v zrninách.

Konečně bych chtěl informovat, že zemědělské podniky si ve svých plánech osevu obilovin a zejména ozimů stanovily vyšší úkoly a současně zajišťují v osevu i rezervy pro případné výmrazy, aby se tak nemohla opakovat situace roku 1981 a 1982 a bylo zabráněno nežádoucímu snížení sklizňových ploch roku 1983, vzhledem k tomu, že výpadek sklizně obilovin se projeví především ve zdrojích jadrných krmiv pro skot, byla současně přijata opatření, která se také realizují, pro rozšíření meziplodin s mimořádným důrazem na ozimé meziplodiny tak, aby se zajistil dostatek zelené píce co možno nejdříve na jaře 1983 a tím se čelilo zbytečnému zkrmování nadměrných množství jadrných krmiv.

Dosavadní výsledky sklizně cukrovky a brambor potvrzují správnost odhadu Federálního statistického úřadu k 15. září. Podle nich by výroba cukrovky měla dosáhnout letos zhruba 7 mil. 700 tis. tun, tj. 98,5 % plánu a výroba brambor zhruba 3,550 tis. tj. zhruba 95 % plánu. K maximálnímu snížení ztrát při sklizni je realizována řada opatření. Chtěl bych uvést alespoň několik nejzásadnějších. Tak např. u cukrovky ve srovnání s dřívějšími lety byla letos zahájena sklizeň dříve o jeden týden organizovaným způsobem s tím, že bude prováděna výběrovým způsobem podle skutečné technologické zralosti cukrovky. V souladu s tím byly k včasnému zahájení zpracovatelské kampaně včas technicky a organizačně připraveny všechny naše cukrovary. Byl zpracován časový harmonogram sklizně a nákupu, závazný pro všechny zemědělské podniky a cukrovary a za dodanou cukrovku podle těchto časových plánů, pokud budou zemědělskými podniky dodržovány, budou vypláceny příplatky. Konečně pro nákup cukrovky podle cukernatosti, který jsme poprvé zavedli v loňském roce, byly odstraněny některé nedostatky, kterých jsme se loňského roku nevyvarovali a po zkušenostech z loňského roku byla včas provedena a také vyhlášena úprava československé státní normy. U brambor jsou opatření zaměřena jednak na včasné a rychlé ukončení sklizně a plné vykrytí všech potřeb brambor podle jejich užití. Očekávaný objem výroby, byť nesplňuje prakticky objem stanovený plánem, je dostačující, aby bylo možné všechny spotřebitele uspokojit, včetně zpracovatelského průmyslu. K plynulému zásobování je ve spolupráci s organizací obchodu organizován nákup brambor podle dohodnutého harmonogramu, i když zejména v současné době a také na začátku sklizně se tento harmonogram neplnil zcela bez nedostatků. Škrobárenská a lihovarnická kampaň byla zahájena s předstihem v I. dekádě září ve 25 škrobárnách a 99 zemědělských lihovarech a probíhá zatím plynule. ke zlepšení kvality dodávaných brambor, jejich škrobnatosti a minimalizaci následných skladovacích ztrát, jsou využívány prostředky z oboru lihovarů a škrobáren z fondu integrace. přitom přednostně jsou zpracovávány brambory, které nesnesou delší skladování, což umožňuje také maximálně zhodnotit surovinu, která bude z letošní sklizně získána.

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, k celkové této složité problematice bych chtěl závěrem říci, že s ohledem na příznivé počasí zatím probíhá sklizeň brambor a cukrovky i jejich zpracování poměrně dobře, bez větších potíží. Přesto však i v letošní podzimní kampani se setkáváme s řadou problémů, zejména při zajišťování odbytů a dodržování disciplíny v dodávkách podle dohodnutých harmonogramů mezi pěstiteli a odběrateli. Chtěl bych vás proto ujistit, že pracovníci všech tří ministerstev zemědělství a výživy ve spolupráci s ostatními odvětvími národního hospodářství učiní vše pro to, aby zbývající část podzimních prací a celá řepná kampaň proběhly co možno nejrychleji a s minimálními ztrátami. Děkuji za pozornost.

Předseda SN D. Hanes: Ďakujem ministrovi Nágrovi. Pýtam sa poslanca Tomášika a poslankyne Bajerovej, či sú s odpoveďami spokojní?

(Poslanec F. Tomášik: Áno. Poslankyně A. Bajerová: Ano.)

Poslankyně H. Čermáková: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté! Všeobecná intenzifikace rozvoje materiální výroby a další zvyšování efektivnosti práce jsou nezbytnými podmínkami rozvoje národního hospodářství. Tato linie platí pro odvětví zemědělství a výživy dvojnásob. Otázka pracovních sil a jejich odborné připravenosti na plnění stále náročnějších a složitějších úkolů je v odvětví zemědělství a výživy klíčovou otázkou stejně jako v ostatních odvětvích národního hospodářství.

Místopředseda vlády s. Rohlíček v referátě mimo jiné uvedl, že se podstatně zlepšuje i kvalifikační složení pracovníků v zemědělství a potravinářském průmyslu především tím, že počet pracovníků s vysokoškolským a středoškolským vzděláním v posledních letech vzrostl.

V rámci přípravy na toto zasedání provedli poslanci výboru pro kulturu a výchovu vlastní skupinové a individuální průzkumy. Tyto průzkumy potvrdily, že otázkám vzdělávání a růstu kvalifikace pracujících je věnována pozornost na všech stupních řízení - centrálními orgány počínaje a zemědělskými výrobními závody konče.

Ukazuje se však, že přes tuto pozornost získávání kvalifikovaných kádrů do zemědělství není ve všech krajích a okresech na stejné úrovni a že není bez problémů a nedostatků. Například složitá situace při získávání především vysokoškoláků je v okrese Louny, kde potřeby tohoto stupně vzdělání jsou kryty náborem zhruba na 60 %. Dalším problémem je nežádoucí fluktuace mladších lidí, tj. cca do 35 let, kteří odcházejí do průmyslu, kde mají nejen dobré výdělky, ale i větší možnosti získání bytu a výhodnější pracovní dobu. Tyto problémy se však netýkají pouze okresu Louny. S obdobnou situací jsme se setkali při průzkumu v okrese Přerov.

Naproti tomu při průzkumu v okrese Pardubice vyplynulo, že např. JZD Hostovice vytváří v oblasti sociální, kulturní, v odměňování a správně uplatňovanou řídící činností dobré podmínky pro mladé rodiny. Přesto, že hospodaří v těsném sousedství velkého průmyslového města Pardubic, kde je velká konkurence pracovních příležitostí, nemají zde podstatné problémy s pracovními silami. Obdobně je tomu v JZD Tuchořice na Žatecku a i jinde.

Obtížnost získávání absolventů vysokých škol do závodů zemědělské prvovýroby, které se týká nejen celého Severočeského kraje, ale i řady dalších okresů v ostatních krajích, zejména pohraničních okresů, řeší některé zemědělské podniky smluvním poskytováním stipendií, která činí 800 Kčs měsíčně. Znásobením této částky za 4-5 let studia je možné si udělat představu o tom, kolik zemědělské podniky investují ze svých prostředků, aby získaly mladé odborníky.

Podniková stipendia jsou značně využívána. Tak např. z celkového počtu 16 nastupujících absolventů vysokých škol do zemědělských podniků v okrese Louny v roce 1981 bylo 9 stipendistů. Je pravda, že poskytování stipendií vysokoškolákům částečně přispělo ke zlepšení náboru pracovníků do zemědělství. Vyskytují se však případy, že stipendisty "přetáhnou" jiné podniky, často za výhodnějších podmínek, a že za ně uhradí náklady za stipendium zemědělským podnikům, které ho poskytly. Z toho je patrno, že ani tento systém náboru vysokoškoláků není dostatečnou zárukou k získání mladých odborníků a vede někdy k nežádoucím spekulacím a licitacím studentů nebo rodičů i podniků, které státní orgány dosud berou pouze na vědomí.

Někteří absolventi vysoké školy sice do zemědělských podniků nastoupí, avšak po prvních 2-5 letech praxe stejně odcházejí. Z těchto hledisek jsem toho názoru, že systém podnikových stipendií neplní dosud z hlediska náboru a stabilizace sil plně svou funkci.

Zemědělské závody okresů Louny i Přerov se shodují v názoru, že v zemědělské výrobě setrvávají a osvědčují se v ní hlavně ti, kteří z vesnice pocházejí, nebo na vesnici alespoň dlouho žijí a mají k tomuto stále ještě specifickému životu a k práci v zemědělství přirozený vztah. Například v okrese Třebíč žádá o umístění v okrese vyšší počet absolventů vysokých škol, než činí skutečná potřeba, protože tito mladí lidé jsou většinou místně vázáni a do vzdálenějších JZD nechtějí. To je třeba řešit především jednáním na úrovni územních orgánů.

Také v otázce odborné připravenosti pro své uplatnění v praxi se závody shodují v tom, že absolventi vysokých škol mají poměrně značné profesní teoreticko-odborné vědomosti, avšak potřebovali by delší provozní praxi a prohloubit průpravu pro řízení práce i lidí, na což poukazovali i v okrese Pardubice. prospělo by ještě i to, aby absolventi byli i po praktické stránce lépe než dosud seznámeni s provozními podmínkami konkrétních závod. podniků, družstev i s životem pracovních kolektivů a získávali tak základní poznatky z práce s lidmi.

V některých případech absolventi nenastupují do materiální sféry - prvovýroby, ale přímo, bez potřebné praxe do různých výzkumných ústavů a jejich zařízení, např. je tomu tak ve Výzkumném ústavu chmelařském v Žatci, což má jistě vliv na efektivnost výzkumné práce. Proto je tento postup považován za nevhodný a bylo by užitečné přijmout k tomu opatření. Tím ovšem nevylučuji výjimečné případy.

Pokud jde o absolventy středních zemědělských škol, tvoří podle získaných poznatků z jednotlivých okresů v kategorii technicko-hospodářských pracovníků nevětší procento, přičemž ekonomická větev vysoce překračuje potřebu. Z ostatních absolventů je mnoho děvčat, která se obtížně uplatňují, zvláště pak ve vzdálenějších JZD od místa jejich dosavadního bydliště. K těmto disproporcím dochází i proto, že na školy jsou vybíráni uchazeči hlavně podle prospěchu ke zvolené profesi. To v praxi způsobuje, že v JZD vzdálenějších od velkých center je pak odborníků nedostatek. Ministerstvo školství národních vlád by měla tyto problémy urychleně řešit, např. tak, aby se v přijímacím řízení kromě prospěchu také přihlíželo k předpokladům trvalého zájmu uchazeče pracovat v zemědělství.

Pokud jde o pracovní využití absolventů středních škol, jsou zařazováni podle kvalifikace, ovšem v kvalitě a stabilizaci středně technických kádrů v některých okresech se setkáváme s některými problémy a nedostatky.

Velmi bohaté jsou formy vzdělávání dospělých, které jsou ve všech navštívených okresech mnoha podniky využívány, ať již jde o studium při zaměstnání, postgraduální nebo pomaturitní studium, dodatečné získávání výučního listu, doškolování a různé další formy kursů, seminářů a krátkodobých školení. Možnosti těchto forem studia podle zjištění plně pokrývají potřeby okresů a závodů a pracující je také intenzívně využívají.

Na základě získaných zkušeností z kolektivního i individuálních průzkumů by bylo potřebné

- vzhledem k nerovnoměrnému rozmísťování absolventů vysokých škol, především zemědělských, více přihlížet v přijímacím řízení k potřebám Severočeského kraje a přijímat více posluchačů z jeho jednotlivých okresů, aby byla i objektivní záruka jejich návratu do kraje,

- zabezpečit umísťování absolventů především do výrobní sféry, do výzkumných ústavů a do správního aparátu přijímat až po určité době praxe a po komplexním dohotovení jejich politických a odborných předpokladů.

- důsledněji požadovat plnění funkce podnikových stipendií; bylo by potřebné, aby podniky se svými stipendisty pracovaly již v průběhu studia systematicky a cílevědomě a aby v tomto smyslu ovlivňovaly i zaměření ročníkových a diplomových prací z hlediska konkrétních potřeb závodů.

Ve studijních osnovách vysokých škol zemědělského a technického zaměření podstatněji rozšířit výrobní praxi.

Soudružky a soudruzi poslanci, komplexní pojetí odborné výchovy vyplývá z dokumentu dalšího rozvoje čs. vzdělávací soustavy, schváleného XVI. sjezdem KSČ. Závěry byly rozpracovány v programu resortu zemědělství a potravinářského průmyslu a tak lze konstatovat, že výchova odborných pracovníků pro zemědělství a výživu a vzdělávání dospělých má v odvětví vybudovaný ucelený vzdělávací systém. Plánování počtu inženýrských a středně technických kádrů však sice vychází z předpokládané potřeby zemědělských podniků, ale ne vždy a všude se daří jak v kvantitě, ale i v kvalitě tento úkol stoprocentně plnit.

Jde o to, v celé vzdělávací soustavě, ale i v kulturní oblasti vštěpovat nejen mladým, ale i zkušeným pracovníkům v zemědělství, aby neustále rozvíjeli předpoklady k moderní, efektivní, kvalitní a hospodárné činnosti ve všech sférách manuální a duševní práce. K tomu musí stále soustavněji a s účinnějším efektem především napomáhat škola, hromadné sdělovací prostředky i funkcionáři společenských organizací Národní fronty na pracovištích, ale také současná literární a umělecká tvorba.

Řídící kádry ba měly soustavně v celé nadstavbové sféře dbát, aby um všech příslušných pracovníků přispíval svými znalostmi, novými přístupy k práci a zanícenou tvůrčí propagandou k realizaci programu zemědělské politiky vytyčené v aktuálních dokumentech Komunistické strany Československa a Národní fronty.

Předseda SN D. Hanes: Ďakujem poslankyni Čermákovej. Slovo má poslanec Macek a pripraví sa poslanec Zdenek Kováč, ktorý je posledným prihláseným do rozpravy.

Poslanec B. Macek: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, v souvislosti s přípravou dnešní schůze Sněmovny národů zaměřili poslanci branných a bezpečnostních výborů pozornost na problematiku zemědělské výroby, kterou zabezpečuje ČSLA. VHJ Vojenské lesy a statky byla zřízena za účelem hospodářského využití prostorů určených pro bojovou přípravu a výcvik vojsk. tyto prostory jsou rozloženy na různých místech naší republiky. Jde vesměs o prostory málo obydlené, méně úrovně a zemědělsky hůře využitelné. Bojový výcvik vojsk, cvičení a ostré střelby zužují možnosti hospodářského využití jak prostorově, tak i časově.

Z uvedených podmínek vyplývá, že výsledky rostlinné i živočišné výroby ze značné míry závisí na neustálém slaďování zájmů výcvikových se zájmy hospodářskými. To je úkol nelehký a vyžaduje vzájemné pochopení a stálou spolupráci mezi odpovědnými veliteli a řediteli jednotlivých statků, při zachování priority výcviku vojsk podle požadavků soudobého vojenství.

Specifičnost a složitost řízení zemědělské výroby ve výcvikových prostorech si vynutila takový systém řízení, který zabezpečuje plnění úkolů v kratším časovém fondu, než má civilní sektor. Zvlášť markantně se to projevuje v lesní výrobě.

Pracovníky vojenských lesů a statků jsou, až na ředitele podniků, občanští zaměstnanci vojenské správy. Je o ně dobře postaráno, vybudovány jsou bytové jednotky, zabezpečena pravidelná lékařská péče a zajištěna všechna požadovaná sociální opatření. O tom se naši poslanci přesvědčili před několika lety na vojenském statku Hořovice.

Své úkoly plní vojenské statky dobře. již v 5. pětiletce byly splněny s předstihem a obdobně tomu bylo i v 6. pětiletce. Nejdynamičtější růst je zaznamenán v produktivitě práce. Při zvýšení výroby o 14 % se v 5. pětiletce snížily počty pracovníků o 14 % a v průběhu 6. pětiletky došlo k dalšímu růstu produktivity práce o 27 %.

Velmi pozitivním rysem ve vojenských lesích a statcích je skutečnost, že je dosaženo úzké spolupráce mezi jednotlivými podniky, především v lesní výrobě. Tak např. při lesních kalamitách předisponovávají podniky pracovníky a potřebnou techniku na postižená místa i ze vzdálených míst, ze Slovenska do Čech nebo naopak.

Abych konkrétně přiblížil situaci na vojenských statcích, dovolte, soudružky a soudruzi poslanci, uvést několik poznatků z vojenského statku Sušice. V tomto místě provedla průzkum skupina branných a bezpečnostních výborů obou sněmoven.

Vojenský statek Sušice realizuje svou činnost v obtížných podmínkách a v prostoru v nadmořské výšce od 700 do 1300 m při průměrné roční teplotě od 4,3°C do 3°C. Obhospodařuje přes 24 tisíc ha půdy, převážně zalesněné. Pouze 2 tisíce ha je půda zemědělská.

Rostlinná výroba se plně podřizuje hlavnímu úkolu podniku, a to výrobě živočišné. Hlavní úsilí je na výrobě pícnin. O tom svědčí i rozdělení půdního fondu, kde 632 ha zabírá orná půda, necelých 200 ha louky a přes 1000 ha pastviny.

Hlavní úkol podniku tkví v živočišné výrobě. V chovném stádu skotu převažuje červenostrakatý, vedl kterého se stále více prosazuje Herefortský skot, který se ukazuje nejvhodnější pro tamější tvrdé horské podmínky. Celé stádo čítá 1835 kusů a z toho necelá polovina je Herefortský bezrohý skot dovezený z Kanady začátkem 70. let. tento odolný, velmi skromný skot spásá horské pastviny a je určen pro výrobu masa, takže se nedojí. Podle názoru vojenských odborníků měl by být zaveden chov Herefortského skotu na všechny plochy extenzívního zemědělství.

Podle informací získaných u generálního ředitele Vojenských lesů a statků bude chov Herefortského skotu rozšířen i do některých dalších vojenských podniků, a tak se využijí možnosti volné pastvy.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP