Středa 6. října 1982

Veliké rezervy pro růst rostlinné a živočišné výroby máme v průměrných a podprůměrných závodech, v tom, dostat jejich výkony na úroveň předních. To ovšem znamená uplatnit v jejich praxi vše pozitivní, co dokázala přední JZD či státní statky. Příklady nejsou často ani příliš vzdálené - takové závody pracují nejednou v bezprostřední blízkosti v okrese či kraji. A to již nehovořím o tom, že velké rozdíly - a potvrdily to i poslanecké průzkumy na několika místech - a tím i zdroje rezerv najdeme často uvnitř jediného zemědělského závodu. Avšak ani přední závody nejsou zcela bez rezerv. Mělo by platit, že právě ony mají být v předních řadách při jejich odhalování.

Rád bych v této souvislosti řekl, že dlouholeté zkušenosti z naší veřejné a organizátorské práce nám znovu a znovu připomínají, že naší základní rezervou - zemědělství a potravinářský průmysl nevyjímaje - je pracující člověk. Závisí na jeho politických vlastnostech, správném chápání významu své práce ve spojitosti s celospolečenskými úkoly, s historickým posláním socialismu a jeho zápasem se silami starého světa. Závisí na jeho odborných předpokladech i praktických zkušenostech, na tom, aby nejen znal, ale chtěl nové a náročné úkoly zvládnout, uměl pro ně získat celý pracovní kolektiv. Tyto vlastnosti nebudou ovšem nic platné tomu, kdo jich v praxi nevyužívá, komu často stačí slovně se odvolávat na své schopnosti a údajnou neschopnost těch druhých. Ano - závisí na vlastnostech, vůli, na zaníceném přístupu lidí ke každé, byť zdánlivě všední práci. Proto péče o správný, citlivý a odpovědný výběr a výchovu řídících kádrů, o politickou a odbornou přípravu lidí, o formování jejich vztahu k práci a potřebám společnosti, jejich vskutku socialistických vlastností - patří k našim prvořadým rezervám i v oblasti socialistického zemědělství a výživy.

Oceňujeme, že společně s problémy rostlinné a živočišné výroby věnovali poslanci velkou pozornost pracovním a životním podmínkám. Vždyť právě socialismus s jeho přirozeným a hlubokým humanismem mění od základu celkový život lidí naší nové vesnice. Poslanci ověřovali otázky odborné přípravy a kvalifikace zejména mládeže, pracovního prostředí, bezpečnosti práce, stav závodního stravování, zdravotní péče, bytové výstavby, uplatňování stanov a vnitrodružstevní demokracie, kulturního a společenského života. To má svůj specifický význam zejména pro zdárný a všestranný růst mladé generace, pro nastupující novou směnu našeho socialistického zemědělství.

S péčí o tyto otázky úzce souvisí náš vztah, poměr hospodářů této země k přírodě, k životnímu prostředí. Je přirozené, že musíme dbát o úroveň našeho stravování, ošacení, kultury či rekreace - prostě životního standardu. Avšak neméně vážně nás musí zajímat, jaký vzduch budeme dýchat, jakou vodu budeme pít, nebo odkud ji budeme dovážet, jaké ovoce budeme sklízet, kolik lesních či ovocných strojů přežije dnešní a budoucí nápor moderní civilizace. Naše socialistická zemědělská velkovýroba i potravinářský průmysl mají přece vedle továren, dolů či elektráren k této otázce také co říci, mohou a musí přírodu kolem sebe chránit. Na nás všech leží velká odpovědnost za to, v jakém prostředí budeme nejen my, ale zejména příští generace žít, čeho budeme z nenahraditelných darů přírody užívat.

Vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, středem pozornosti naší Komunistické strany Československa, státních orgánů i celé Národní fronty je péče o neustálý růst odvětví zemědělství a výživy, které ve výrobě potravin sehrávají klíčovou úlohu. Jde o to, aby si tato odvětví plně osvojila usnesení 4. zasedání ústředního výboru Komunistické strany Československa a považovala jejich splnění za svou záležitost, za věc své společenské odpovědnosti. Stejně tak musí postupovat všichni další činitelé, zejména strojírenství, chemický průmysl, průmysl paliv a energie. Výživa lidu je věcí celého národního hospodářství, věcí nás všech. Upřímná starost společnosti o člověka a člověka o společnost - to musí být stále výraznějším rysem našeho socialistického života. Vyjadřujeme přesvědčení, že naše zemědělství i odvětví výživy k tomu přispějí svým čestným dílem.

Předseda SN D. Hanes: Ďakujem súdruhovi Vedrovi.

Súdružky, súdruhovia poslanci, Predsedníctvo Snemovne národov navrhuje, aby na prípravu návrhu uznesenia Snemovňa zvolila návrhovú komisiu v takomto zložení: poslanci Dana Kancírová ako predsedníčka, Václav Blažek, Vladimír Mařík, Emil Rigo, Oľga Vacková a Magdaléna Vojteková.

Máte, prosím k tomuto návrhu nejaké pripomienky? (Ne.) Ak nie, dávam hlasovať.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.)

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.)

Konštatujem, že návrh na zloženie návrhovej komisie bol schválený.

Členov návrhovej komisie prosím, aby na začiatku obedňajšej prestávky sa zišli v miestnosti č. 449 na tomto poschodí.

Vážené súdružky a súdruhovia, do rozpravy sa písomně prihlásili této poslanci: Kancírová, Tomášik, Řičánková, Fabík, Bajerová, Hudeček, Železniková, Csémi, Ács, Hrabíková, Aulitisová, Samec, Jonáš, Čermáková, Macek a Zdenek Kováč.

Udeľujem slovo poslankyni Kancírovej, pripraví sa poslanec Tomášik.

Poslankyně D. Kancírová: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, naše zemědělství, přes dosažené výsledky, ještě stále nevyužívá všechny možnosti na zvyšování výroby a její efektivnosti - konstatovalo 4. zasedání pléna ÚV KSČ v roce 1981. Je zřejmé, že zabezpečení všestrannějšího uspokojování potřeb obyvatel a růst spotřeby potravin není možno zabezpečovat zvyšováním dovozu, ale energickým úsilím o rozvoj vlastní výroby. tento závažný úkol nemohou, tak jak uvedl ve svém vystoupení místopředseda vlády s. Rohlík i společný zpravodaj s. Vedra, splnit pouze pracovníci zemědělství. Každý občan naší republiky se musí podílet na uskutečňování cílů, které stanovil XV. sjezd Komunistické strany Československa a jako stěžejní potvrdil i XVI. sjezd Komunistické strany Československa - postupné dosažení soběstačnosti v zrninách a zvyšování celkové soběstačnosti v potravinách. Pracující v zemědělství jsou si vědomi, a průzkumy poslanců ve vybraných deseti okresech v různých oblastech naší republiky to v celém rozsahu potvrdily, že plnění úkolů 7. pětiletky, které byly stanoveny XVI. sjezdem strany, je podmíněno především využíváním všech vnitřních rezerv v zemědělské výrobě, intenzifikací jednotlivých výrobních úseků tohoto resortu, přednostním zvyšováním rostlinné produkce před živočišnou, rozvojem živočišné výroby v souladu s reálnými zdroji krmiv a současně i využíváním rezerv ostatních resortů ve vztahu k zemědělsko-potravinářskému komplexu.

V souvislosti s tím je nutno zdůraznit úlohu - a dnes to ve vystoupení také už zaznělo - vědeckovýzkumné základny. Výzkum mnohdy řeší poměrně úzkou problematiku a neposkytuje komplexní řešení, která by umožňovala uskutečnit kvalitativní změny ve výrobě. Účinněji se musí podílet na řešení současných problémů spojených se zvyšováním výroby a lépe slaďovat plány výzkumu a výroby.

Každodenní praxe nás přesvědčuje o tom, a bylo to už dnes také zdůrazněno, že nezastupitelný význam při řešení celkové soběstačnosti ve výrobě potravin má půda. Proto je tolik zdůrazňována její všestranná ochrana, využívání a její zúrodňování. Půda je naším největším přírodním bohatstvím, které je nenahraditelné a zároveň i neobnovitelné.

Produkce potravin a krmiv je v každém státě závislá na výměře půdy na jednoho obyvatele, na kvalitě půdního krytu, na intenzifikačních vkladech společnosti do zemědělské výroby a na soustavě hospodaření a půdě.

Zatímco podle údajů FAO je zaznamenáván celosvětový trend rozšiřování zemědělské půdy, její vývoj v naší republice má opačnou tendenci. Znamená to, že zemědělská výroba jako jediné odvětví našeho národního hospodářství plní stále vyšší výrobní úkoly při soustavném zmenšování a - což je neméně závažné i zhoršování základního výrobního prostředku - půdy. Tato vývojová tendence nutí k přijímání okamžitých a radikálních opatření.

Naše poslanecké průzkumy prokázaly, že náklady na intenzifikaci rostlinné výroby narůstají geometrickou řadou pouze při lineárním růstu úrod. Z toho jasně vyplývá, že v zemědělské výrobě je nutno maximálně využívat a chránit tu nejlepší půdu, rekultivací získávat půdu i tam, kde je zabraná neefektivními stavbami, ale i nevhodně umístěnými lesy apod.

Naše půdy jsou v současné době různé kvality - necelých 23 % má velmi dobré produkční předpoklady, dobré předpoklady má 42 % půd, u 31 % jsou předpoklady méně vhodné. Je tedy nutné, abychom zvyšovali jejich produkční schopnosti vhodnými hydromelioračními agrochemickými a agrobiologickými zásahy. Musíme zlepšovat i půdní reakci a zvyšovat obsah organických látek. Naše půdy jsou poměrně chudé na obsah humusu a ani jeho kvalita není příliš dobrá. Negativní roli zde sehrává i používání tekutých výkalů, které působí devastaci fyzikálních vlastností půd. S tímto názorem jsme se často setkávali při poslaneckých průzkumech.

Výsledky hospodaření v letech 1967-1975 (vysoký vzestup úrod) vedl k optimalistickým předpokladům, že úrody budou i nadále rychle vzrůstat. Ale o jejich výšce nerozhodují jen dávky živin a výkonné odrůdy, ale i půdní vlastnosti, Jak jsme měli možnost poznat při průzkumech, používáním pesticidů se někde začala zanedbávat agrotechnika a dostatek minerálních hnojiv vedl i ke snížení zájmu o dobré hospodaření a používání organických hnojiv. Musíme si však ještě více uvědomit, že východisko není v jednostranném zavádění intenzifikačních prvků, ale pouze v uceleném komplexním hospodaření na půdě.

Měli jsme možnost si pravdivost této skutečnosti ověřit při průzkumech, máme možnosti si ji ověřovat v našich volebních obvodech, pokud pracujeme přímo v zemědělství. Co to znamená věnovat komplexní péči půdě, mohu ukázat na příkladu z vlastního JZD Rudý říjen Rakvice na okrese Břeclav, kde pracuji. Rostlinná výroba v našem družstvu má předstih před živočišnou. Dokázali jsme za období posledních 10 let např. ve výrobě obilovin zvýšit hektarové výnosy z necelých 5 tun zrna z ha v 5. pětiletce na 5,9 tuny zrna z každého sklizeného hektaru obilovin v 6. pětiletce. V jednom roce této pětiletky překročily naše výnosy hranici 7 tun z ha. Ale i výsledky ve výrobě cukrovky, objemové píce, brambor a zeleniny nás řadily vždy na přední místo našeho břeclavského okresu. Obdobná situace je i v této pětiletce. Chci připomenout tu skutečnost, že materiálně technickou základnu máme stejnou jako ostatní podniky. Vhodné využívání poznatků vědy a výzkumu a zkušeností předních podniků spolu se zájmem a obětavostí našich družstevníků dokázaly to, co se nám ještě v roce 1976 zdálo téměř nedosažitelné. (V té době jsme totiž přijali závazek k dosažení 5 tun zrna z hektaru za celou pětiletku). A členové naší komplexní racionalizační brigády, v níž mají své stálé místo pracovníci výzkumu a služeb, jsou přesvědčeni o tom, že naše výsledky mohou být ještě podstatně lepší.

Takových příkladů je možno uvést z mého volebního obvodu i z ostatních okresů a krajů celou řadu.

Dalším činitelem, který ovlivňuje výsledky zemědělské výroby v naší republice, je i problém zhutnělých půd. Když si uvědomíme, že v ĆSSR je více než dva milióny hektarů půd náchylných ke zhutňování, ukazuje to jistě na nutnost řešení problémů dopravy, techniky apod. "Chránit každý ar půdy, nedovolit s ní hazardovat, je v životním zájmu celé naší společnosti," uvedl generální tajemník ÚV KSČ s. G. Husák. A tato jeho slova naplňovat je povinností každého z nás, nejen těch, kteří pracují v zemědělství.

Soudružky a soudruzi poslanci, významným činitelem, který ovlivňuje výsledky zemědělské výroby, je mechanizace. O nesouladu mezi potřebou a skutečností bylo již mnoho řečeno, napsáno, a měli jsme možnost se o něm přesvědčit i při našich průzkumech. Známe přesné údaje, přesná čísla o tom, kolik a jakých mechanizačních prostředků je potřeba, aby bylo možno dodržovat pravidla základní agrotechniky, správného zasetí, vhodné kultivace a hlavně sklizní s co nejmenšími ztrátami. Ve snížení sklizňových a posklizňových ztrát je třeba vidět vůbec jednu z hlavních rezerv v řešení výroby, např. cukrovky (kde ztráty se pohybují v rozmezí 4-19 tun z ha), ve zvyšování objemu výroby pícnin, obilovin, ale i brambor a zeleniny. Není jistě nutné uvádět kolik chybí například hrabaček, obracečů píce, kvalitních pluhů, vhodných secích strojů apod. Dostává se nám sice vysvětlení a zdůvodnění, proč tomu tak je, ale to samo o sobě nic nezmění. Dovedeme přece pochopit, že není možno reagovat na naše požadavky a potřeby v průběhu jedné sezóny, ale když jsou známy některé skutečnosti celou řadu let nemůžeme být k tomu lhostejní. průzkumy to zcela jasně potvrdily, mnoho ovlivní lidé, jejich zájem a snaha, ani s tím nemůžeme doslova hazardovat a ani ty nejsou nevyčerpatelné.

Dovolte dva malé příklady z poslaneckých průzkumů. Je nutno jistě ocenit snahu po účasti co největšího počtu obyvatel při sklizni sena - ale nemohli bychom získat další tuny tohoto důležitého krmiva také tím, když budou mít zemědělské podniky čím hrabat porosty vojtěšek, když budou žací lišty, kterými je třeba posíci apod.? Mnoho bylo již hovořeno o potřebách mechanismů k základní agrotechnice a setí. Ale tyto problémy se přece neobjevily v posledním roce. Měli jsme možnost při průzkumech se přesvědčit o tom, čím se mnohdy v zemědělských podnicích seje. A není to proto, že by podnik neměl zájem koupit dobrý secí stroj.

Poslanci se při různých průzkumech přesvědčili o tom, že v zemědělských podnicích jsou rezervy v ošetřování mechanizace, v údržbách, ve starosti o techniku, tak jak se o tom často hovoří, ale údaje o průměrném stáří traktorů a nákladních automobilů (v některých okresech více než 14 let) i další mechanizace nehovoří ve prospěch zemědělství.

Významným faktorem, který ovlivňuje výsledky rostlinné výrovy, je ochrana rostlin. Vážný nedostatek pesticidů zvyšuje zaplevelenost půd. při současné výměře honů, mechanizace a struktuře plodin již nelze proti plevelům bojovat jen agrotechnickými zásahy. Nechceme přece hnojit plevele, ale plodiny.

Vysoké výnosy plodin nelze zabezpečit bez komplexní ochrany a tedy bez prostředků proti chorobám. Ukazuje se, že i v případě nižšího výskytu chorob, tedy pod současně uváděnou hranici nutnosti aplikace chemických přípravků, je boj proti plevelům vysoce efektivní a zvyšuje hektarové výnosy. Dokladem toho jsou výsledky letošního roku ve výrobě obilovin v řadě zemědělských podniků i celých okresů.

Další rezerva ve zvyšování produkce rostlinné výroby je v kvalitě osiv, která je v mnoha případech daleko významnějším faktorem než odrůda nebo dokonce i hnojení. Dostatek vhodných kvalitních osiv je předpokladem dobrých výnosů.

Poslanci se při průzkumech setkávali s celou řadou dalších rezerv - je možno připomenout snížení skladovacích ztrát, využití a budování závlah, které jsou v současné době například v ČSR pouze na tis. ha, zatímco jejich potřeba je více než půl miliónů ha.

Soudružky a soudruzi, velmi důležitým momentem při plnění úkolů rostlinné výroby je vztah mezi prvovýrobou a zpracovatelským průmyslem. V současné době je aktuální otázka cukrovky a výroba cukru. O vážnosti a nutnosti plnění úkolů v oblasti výroby cukru není žádných pochyb ani v zemědělských podnicích ani v cukrovarech. Tedy cíl dodavatele i odběratele je stejný. Proč ale jsou mnohdy tyto partneři ne jako - dovolte toto přirovnání - přátelé, ale jako odpůrci? Vždyť klesající cukernatost, ztráty sklizni i skladování jsou záležitostí dodavatelů i zpracovatelů. Musí být tedy stejný zájem i o dobré výsledky. Zdaleka ovšem se v tomto případě nejedná jen o vztah cukrovarů a zemědělských podniků, ale prvovýroby a téměř celého zpracovatelského průmyslu.

Není možno vyčerpat v diskusním vystoupení celý rozsah možností zvyšování produkce rostlinné výroby. Bylo by nutno hovořit i o celém komplexu služeb, o tom jak je možné, že ve stejných podmínkách a se stejnou materiální základnou dosahují podniky různé výsledky, o tom co znamená iniciativa a zájem lidí, o dodavatelsko-odběratelských vztazích a mnoha dalších momentech, které výsledky rostlinné výroby ovlivňují. S tím vším se setkali poslanci na průzkumech, které předcházely našemu dnešnímu jednání.

O mnohém z toho co jsem uvedla, bylo hovořeno i na samostatné schůzi Sněmovny národů v roce 1977. Není možno říci, že se od té doby řada věcí pozitivně nezměnila.

Poslanecké průzkumy však ukázaly, že zemědělské závody se musely mnohdy samy snažit řešit mnoho problémů, že mají velký podíl na konstatování, že usnesení Sněmovny národů z roku 1977 bylo naplňováno. Ukázaly však také, že mnoho zůstalo nedořešeno a že problémy nebyly řešeny komplexně. To je možno říci o specializaci a koncentraci v rostlinné výrobě, o společných zemědělských podnicích, o systému řízení v rostlinné výrobě a dalších.

Soudružky a soudruzi, na závěr chci připomenout slova známého sovětského akademika Timirjazeva: "Nikde, na žádném úseku lidské činnosti, není třeba brát do úvahy tolik rozmanitých podmínek pro dosažení úspěchu, nikde není třeba tolik mnohostranných informací a nikde přecenění jednostranného přístupu nemůže zapříčinit tak velký neúspěch jako v zemědělství."

Předseda SNA D. Hanes: Ďakujem poslankyni Kancírovej. Udeľujem slovo poslancovi Tomášikovi, pripraví sa poslankyňa Řičánková.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP