Středa 6. října 1982

Výbor uskutečnil pro ověření poznatků poslanecké průzkumy v okresech. Kladno, České Budějovice, Domažlice, Litoměřice, Pardubice, Kroměříž, Oprava, Trnava, Dolný Kubín a Trebišov.

Výbor pro průmysl, dopravu a obchod projednal na svých schůzích vybavování zemědělských a potravinářských podniků inovovanou technikou, obnovu strojně traktorového parku, regulaci dodávek paliv, elektrické energie, pohonných hmot, surovin a materiálu do zemědělství, dodávky zemědělských podniků zpracovatelskému průmyslu a otázky elektrotechniky, zejména výpočetní techniky ve službách zemědělství.

K tomu provedl průzkumy na generálním ředitelství Agrozet Brno, v Agrostroji Pelhřimov, Výzkumném ústavu zemědělských strojů v Chodově a v koncernovém podniku Duslo, Šala.

Výbor pro plán a rozpočet projednal připravenost na uplatňování zdokonalené soustavy plánovitého řízení jednotlivých řídících článků zemědělství, účinnost kontrolního systému zemědělství a důchodovou situaci zemědělských podniků. K tomu uskutečnil individuální průzkumy v 21 různých zemědělských podnicích.

Výbor pro sociální politiku se zabýval situací v hospodaření pracovními silami v oblasti zemědělství, výživy, zemědělského zásobování a nákupu, otázkami souladu produktivity práce a odměňování v JZD, státních statcích, v podnicích potravinářského průmyslu. Posuzoval lékařskou péči o pracující v zemědělství, o matky a děti, zabýval se spoluúčastí zemědělských podniků na výstavbě a provozu jeslí i mateřských škol a konečně i péčí o zemědělské důchodce a osoby se sníženou pracovní schopností.

Výbor vyslal na průzkumy 20 poslanců, kteří se připojili k průzkumovým skupinám výboru pro zemědělství a výživu.

Výbor ústavně právní ověřoval poznatky ze zemědělských podniků při uplatňování vzorových stanov JZD a působení zemědělských zákonů v praxi se zvláštním zřetelem na ochranu zemědělského půdního fondu. Dále projednal zkušenosti z arbitrážního projednávání dodavatelsko-odběratelských vztahů a poznatky ze stížností z odvětví zemědělství a výživy. K tomu uskutečnil společně s pracovníky federálního ministerstva zemědělství a výživy 22 individuálních průzkumů v 11 okresech.

Výbor pro kulturu a výchovu se zaměřil na vzdělání a růst kvalifikace řídících a odborných pracovníků v odvětví zemědělství a výživy a jejich připravenost na úkoly v praxi, na směry a rozvoj kulturně výchovné a tělovýchovné činnosti v zemědělských podnicích, výpomoc školní mládeže při zemědělských sklizních a na spolupráci zemědělských podniků s organizacemi Svazu družstevních rolníků, národními výbory, společenskými organizacemi NF při rozvíjení péče o životní prostředí. K tomu uskutečnil průzkumy v okresech Louny a Přerov.

Výbor branný a bezpečnostní využil ve svých jednáních zejména poznatky poslanců z průzkumů ve vojenských zemědělských statcích, kde posoudil úroveň rostlinné a živočišné výroby a péče těchto závodů o mechanizaci. Dále využil poznatky orgánů Veřejné bezpečnosti o ochraně socialistického zemědělského majetku a o technickém stavu motorových vozidel; zabýval se výpomocí příslušníků Čs. lidové armády a Pohraniční stráže při zemědělských pracech. Výbor zorganizoval skupinový průzkum ve vojenském statku Sušice.

Zahraniční výbor získal poznatky o postavení čs. zemědělství ve světě, přičemž projednal praktické výsledky členství ČSSR v organizaci OSN pro zemědělství a výživu (FAO), dále informace o zemědělské politice v zemích Rady vzájemné hospodářské pomoci a provedl průzkum v organizaci zahraničního obchodu KOOSPOL, Praha.

Celkově se průzkumů zúčastnilo ve 28 okresech a 112 místech 132 poslanců obou sněmoven a 21 poslanců národních rad. Kladně hodnotíme, že se poslanci při jednáních výborů, při průzkumech či ve svých volebních obvodech soustředili na klíčové otázky, na vlastní úkoly zemědělských a potravinářských závodů a jejich rezervy. Vedle toho se však také zabývali úkoly těch průmyslových odvětví, bez jejichž důsledného plnění by zemědělství či potravinářský průmysl stály tak říkajíc "jen na jedné noze" a úkoly by nezvládly. A konečně neunikl poslanecké pozornosti fakt, že problémy našeho zemědělství a odvětví výživy jsou doslova věcí celé veřejnosti. mohou snad někteří lidé při řešení těchto závažných úkolů stát v roli pouhých pozorovatelů, či pasívních "konzumentů"? Vždyť zápas o to, aby náš společný stůl byl stále bohatší, je úkol vpravdě všenárodní.

Vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté! není prakticky možné, abych se v poměrně stručné zprávě zabýval všemi poznatky našich výborů. Ty jsou podrobně shrnuty ve zprávách výborů i souhrnné zprávě z poslaneckých průzkumů. Proto mi dovolte podtrhnout jen některé z nich.

Zjištění poslanců, pokud jde o ochranu a zúrodňování půdy, se shodují v tom, že přes určitý pozitivní vývoj musíme i nadále energicky usilovat o to, aby nejen zemědělci, ale všichni občané našli k půdě odpovědný vztah. V zemi, kde připadá na jednoho obyvatele necelého půl hektaru zemědělské půdy, si musíme půdy - naší živitelky - hluboce vážit, zabírat ji pro účely výstavby jen v nezbytných případech a nahražovat její úbytky rekultivací nevyužitých ploch. V této souvislosti poukázali poslanci na skutečnost, že zejména v pohraničních oblastech stále leží ladem neobdělaná půda. Je však jasné, že její navrácení zemědělské výrobě se musí pečlivě zvažovat z hlediska konkrétních podmínek. jde totiž na řadě míst o půdu nevhodnou, často zalesněnou náletem, zamokřenou, vyžadující neúměrné investiční náklady.

Přísně hospodařit s půdou platí bez výjimky pro každého. Ruku na srdce - nemají zde také svoje dluhy sami zemědělci? nejde pouze o investiční výstavbu, ale o různé skládky, nevyužití kilometrů nepoužívaných cest, stavění stohů v nevhodných místech apod. Domníváme se také, že se dosud málo využívá hmotné zainteresovanosti investorů, projektantů a dodavatelů při realizování různých staveb na půdách nezemědělských, byť vzdálenějších.

Značnou rezervou je využívání orné půdy při vlastní zemědělské výrobě. Jestliže má zemědělský podnik na hektaru místo 80 až 85 tisíc jedinců cukrovky, pouze 60 až 65 tisíc - a takových případů není málo - je to neodpustitelné plýtvání čtvrtinou kvalitní orné půdy.

K plnějšímu využití půdy, zejména pozemků nehodících se pro zemědělskou velkovýrobu, jistě přispěje podpora činnosti záhumenkářů, drobných chovatelů a pěstitelů.

Bude jistě správné, když bude zabezpečena výroba nářadí, malé mechanizace a dalších potřeb, pružněji zajišťována možnost odbytu vyrobených produktů, rozšířena síť nákupních míst, zřízena tržiště a stánky pro prodej ovoce a zeleniny v sídlištích, rekreačních oblastech apod.

Postupný růst této výrobní aktivity musí být v souladu se zájmy společnosti, se základními procesy rozvoje socialistického způsobu života.

Má-li se rostlinná výroba rozvíjet rychleji, mít předstih před výrobou živočišnou, je třeba nejen investovat do zemědělských strojů, ale soustavně a cílevědomě i do půdy, v potřebné míře promyšleně provádět meliorace, odvodnění a závlahy. Při zavlažování si řada zemědělských podniků představuje pouze plochy zeleniny, rané brambory, případně pícniny na orné půdě. Tyto investice je však třeba využít daleko lépe a po maximální možnou dobu.

V souhrnné zprávě z poslaneckých průzkumů se např. uvádí, že JRD Lipová na okrese Nové Zámky docílilo na 8 hektarech zavlažované plochy přes 10 tun ozimé pšenice "mironovské" z každého hektaru.

podobné, a nutno říci nikoli ojedinělé případy, by bylo možno uvést nejen u pšenice, ale i u kukuřice a dalších plodin. Jak vidět, nevydala naše půda ještě zdaleka všechno své bohatství, avšak nevytá je také automaticky!

Vzhledem k tomu, že možnosti dalšího zvyšování osevních ploch jsou v podstatě vyčerpány, je základní cestou vyšší rostlinné výroby její intenzifikace, zvyšování hektarových výnosů zlepšováním půdy, odrůdové skladby, uplatňováním odrůdové agrotechniky. Znamená to, dát každé odrůdě to, co vyžaduje, vhodně hnojit a zejména snižovat ztráty při sklizni, manipulaci a uskladnění.

Také na tomto úseku nejsou zdaleka vyčerpány všechny rezervy. praxe na základě víceletých zkoušek prokazuje, že u ozimé pšenice dochází při zpoždění osevu o pouhých 10 dnů oproti agrotechnickému termínu ke snížení výnosů v rozmezí půl až jedné tuny na každém hektaru. V posledních letech v důsledku opoždění rozhodujících prací a pozdního osevu vzchází 20 až 30 % ozimů pozdě, odnožuje až v průběhu zimy a část těchto slabých porostů se na jaře zaorává.

Druhou stránkou řešení obilního programu je intenzifikace krmivové základy. Zvýšení výroby krmiv, zejména objemné píce, je významnou rezervou úspory obilí ke krmení, především skotu, nemluvě o pozitivním účinku víceletých pícnin na zlepšování půdní struktury, obsah humusu a dusíku v půdě apod.

Zásadního obratu je třeba dosáhnout v obhospodařování luk a pastvin. Jejich výměra představuje cca 25 % zemědělské půdy, avšak jejich přínos do krmivové základny v živinách pouze 12 % celkové spotřeby. Poslanci se při průzkumech přesvědčili, že na našich loukách a pastvinách je stále jedna z největších rezerv. Podporují mimo jiné, aby se na tomto úseku zlepšila vybavenost zemědělských podniků vhodnou mechanizací zejména pro svažité pozemky.

Toho lze přirozené dosáhnout okamžitě. Avšak také nelze čekat se založenýma rukama. Věříme, že do doby, než bude k dispozici dostatek mechanizace, budou zemědělské podniky využívat pomoci patronátních závodů, složek Národní fronty, zejména Socialistického svazu mládeže, Svazu družstevních rolníků a dalších, nebo výpomoc sklizňové techniky organizovat mezi zemědělskými podniky tak, jako se to úspěšně řadu let provádí u obilních kombajnů.

To vše nesporně přispěje k zabezpečení živočišné výroby, která zaznamenala v posledních dvou pětiletkách vysoké tempo rozvoje.

Stačí uvést, že produkce jatečných zvířat vzrostla za posledních 11 let o 50,5 %. Tento vzestup mohl být však uskutečněn jen v důsledku značných dovozů krmiv. Jak známo - a hovořil o tom také soudruh Rohlíček - stouply v posledních letech značně světové ceny obilí. Zesílila diskriminační politika kapitalistických států, podstatně se zvýšila i úroková sazba, takže dovoz obilí se stává více nepřijatelnou záležitostí. Prostě řečeno - musíme důsledně hospodařit tak, abychom vystačili s tím, co jsme sami vyrobili.

Z těchto příčin je nutno posuzovat živočišnou výrobu zejména orientací na chov skotu z nového pohledu. Poslanecké průzkumy plně potvrdily, že je třeba orientovat se na maximální a kvalitní výrobu všech krmiv, snižovat podíl jadrných a zvyšovat podíl krmiv objemných a využívat všech zkrmovatelných odpadů. A co je důležité - zabezpečovat maximální produkční efektivnost při zkrmování všech jadrných a objemných krmiv.

Jedním z největších a stále živých problémů, s nímž se poslanci ve všech okresech setkávali, byla otázka mechanizace. pracovníci zemědělských podniků, ale i okresních zemědělských správ poukazovali oprávněně na prvořadý a nezastupitelný význam zemědělské techniky, na neodkladnou nutnost její postupné obnovy. Existuje stav, že musí pracovat i zastaralé stroje, kteří mají za sebou již řadu generálních oprav.

Například v okrese Kladno pracuje plných 54 % odepsaných traktorů (s nulovou hodnotou). Rovněž v dalších okresech zjistili poslanci, že staré nevýkonné typy představují téměř 50 % všech strojů.

V současné době na úseku, který spadá pod nově zřízený podnik Agrozet, dodávky náhradních dílů pro traktory do zemědělství již převyšují hodnotu dodávaných nových strojů. Tyto stroje mají vysokou spotřebu pohonných hmot, častou poruchovost a nespolehlivost v provozu. Přitom je víceletými zkouškami prokázáno, že např. u ozimé pšenice opožděný osev o pouhých 10 dnů, způsobený málo výkonnými stroji, znamená snížení výnosu o 12 až 25 %.

Poslanci se domnívají, že požadavky zemědělských podniků na dodávky strojů a zlepšení kvalitativních parametrů zemědělské techniky jsou plně oprávněné a že je třeba využít všech možností a rezerv našeho průmyslu k vybavení zemědělství vskutku moderní mechanizací.

Jedná se především o přednostní řešení strojů na údržbu půdy, osev a výrobu pícnin, které naše zemědělství zvlášť naléhavě potřebuje. V souvislosti s tím bychom však rádi zdůraznili, že o kvalitě a životnosti strojů rozhodují nejen jejich technické parametry, ale také způsob, jak se stroji zachází, jak se pečuje o jejich údržbu. V rukách necitlivého a neodborného pracovníka neobstojí stroj se sebelepšími parametry!

S problémy techniky zápasí také dlouhé období náš potravinářský průmysl. Část průmyslových závodů a zařízení je značně zastaralá, úkoly musí zabezpečovat vysokou intenzitou prací, prací o sobotách a nedělích, v přesčasech apod. Proto je nutno plánovitě rekonstruovat a modernizovat potravinářský průmysl. Stojí určitě za úvahu, aby právě v tomto směru byly využity závody a provozy, jejich výroba bude omezována, či ve smyslu závěrů federální vlády úplně zastavena.

V souvislosti s ověřováním stavu v rostlinné a živočišné výrobě věnovali naši poslanci značnou pozornost otázkám zdokonalování řídící a plánovací činnosti. Došli k závěru, že pokud jde o "Soubor opatření", mají za sebou naše zemědělství a potravinářský průmysl teprve první, počáteční kroky. Shodli se v tom, že bude nezbytné systematicky uplatňovat a kontrolovat realizaci zásad zdokonalené soustavy plánovitého řízení, účinněji využívat plán i soustavu ekonomických nástrojů ke zvyšování hmotného interesu pracovníků na zvyšování výroby a pružněji uplatňovat při tvorbě plánu poznatky vědy a výzkumu.

Zvlášť důležité je podstatné prohloubení komplexního plánování zemědělsko-průmyslového komplexu, sjednocení postupu všech odvětví odpovídající svým podílem za zajištění výživy našeho lidu.

Vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, je nesporné, že naše zemědělství i potravinářský průmysl stojí před závažnými úkoly.

Měřítkem naší práce nebudou nikdy pouhá přání, přijatá usnesení či závazky, ale konkrétní výsledky. To předpokládá postupně dosáhnout růstem rostlinné a živočišné výroby soběstačnosti ve výrobě potravin, maximálně přispět k zajištění životní úrovně našeho lidu. Poslanecký průzkum prokázal, že je to úkol splnitelný, že každý zemědělský závod má své rezervy. Jde však o to, organizovat na každém místě zápas za jejich využití!

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP